maanantai 8. syyskuuta 2008

Sivistyksen hinta

8.9.2008 12.32 | hakki47 | Harrastukset, Hyvinvointi, Ihminen, Vapaa-aika

Kirjastotkin varmaan ovat suurien muutospaineitten edessä. Vietimme kesää Heinolassa, jonka kirjastoa monessakin mielessä olen ihaillut. Selkeästi olennainen, virkistävä keidas vanhan rajakaupungin keskustassa.

Kesällä ilmeisesti on kirjastoilla kirjojen vaihtoviikko. Vanhoja myydään pois pilkkahintaan, ja kun määrät eivät hyllyissä vähene tulee uusia jostain tilalle. Yleensä hintana lienee euro kirjasta joskus muistaakseni 10 euroa 5 osaisesta maailmanhistoriasta.

Tällä kertaa kiinnittyi huomio siihen, että mukana oli kokonainen kirjasarja, olisiko ollut 20 osaa, paksuutta kolme - neljä tuumaa per. Hinta 80 euroa. Ilmeisesti täydellinen ja ilmeisen koskematon Sprach Brockhaus, Saksan vastine Encyclopedia Britannicalle. Se oli silloin jo myyty, muistaakseni hintaan 150. Olemme ehkä siirtyneet Google ja Wikipedia-aikaan? Mutta herää kyllä kysymys, miksi tuollainen teossarja on joskus, ei kovin kauan sitten, hankittu? Ja miksi siitä pitää päästä eroon?

Eläkkeelle siirryttyään ystäväni päätti luopua suurimmasta osastaan ammattikirjoistaan ja vanhoista lehdistään täällä Helsingissä. Hän kauppasi niitä divareille täällä. Ekonomiasarjasta (kuulemma lähes täydellisenä) kukaan ei ollut valmis maksamaan latin latia. Aku Ankoista ja muista sarjakuvalehdistä hän keräsi tilinä vajaat 200 euroa.

Istuimme taas tänään Meilahdessa Suuret Ikäluokat 60 + tapaamisessa. Tuli kyse kirjastojen myymistä, poistettavista kirjoista. Toinen ystäväni oli ostanut niitä Espoosta. Siellä hinta oli myös 1 euro - kassilliselta.

Mitä nämä esimerkit kertovat alueellisista eroista sivistyksessä, arvoissa ja hinnoissa?

Pysyvä linkki | 3 kommenttia »

Ei kommentteja: