14.9.2008 10.05 | hakki47 | Politiikka, Talous, Osaaminen, Varallisuuden hallinta, Työ & bisnes, Johtaminen
Mitä meidän pitäisi oppia Fanny Mae:sta ja Freddie Mac:istä? Tai USAn rahoitussektorin tilanteesta, sen syistä ja seurauksista laajemminkin. Varmaan mekin voimme jotain oppia? Vaikka meidän ylitsemme reaalitalouden mankeli jo muutama vuosi sitten, 1990-luvun alussa, kertaalleen rymisi. Mitä me kannattaa vielä ottaa opiksemme?
En ole asiantuntija tälläkään alalla. Ja olen toki sitä mieltä, että meillä on aika monia ratkaisemattomia pohteita myös täällä kotona. Mutta juuri tällaisessa tilanteessa kannattaisi katsoa tarkemmin myös sitä mitä muualla tapahtuu. Varsinkin kun USAn painoarvo maailmantaloudessa vielä nykyään on varsin merkittävä. Onhan USA monen korjaavia toimenpiteitä.
Tapahtumat ovat vahvistaneet entisestään käsitystäni siitä, miten tärkeää yhteiskunnallisessa toiminnassa on läpinäkyvyys. Ja valvonta. Siis se epämiellyttävä pikkuseikka, joka häiritsee niin monen taivaanrannan maalaajan luovuutta ja itsensä toteuttamisen mahdollisuutta. Se joka aika monelta isännättömien rahojen käytöstä päättävältä puuttuu. Ja kuitenkin sekä pankkisektori että ns. julkinen valta ovat aika suuri osa maamme yhteiskunnallisesta toiminnasta. Saman kolikon kaksi puolta oikeastaan.
Jos julkisella vallalla on joku rooli myös tulevaisuudessa, se on pelisääntöjen määrittelemisen lisäksi juuri valvonta. Sen kai pitäisi Suomessakin kai mennä siten, että poliitikot päättää ja virkamiehet valvovat. Näinhän ei nytkään tapahdu. Kukaan ei meillä valvo poliitikkojakaan.
Freddie Mac Ja Fannie Mae joutuivat yhteiskunnan haltuun muutama päivä sitten. Eikö niin? Pitäisi varmaan sanoa, että palasivat yhteiskunnan haltuun? Eikös kummankin perustamisen takana ollut Yhdysvaltain Konressi? Ja tämä Yhdysvalloissa. Luova tuotekehitys ja vastuuton valta pani jälleen kerran veronmaksajat johdon töppäysten maksumiehiksi. Ja osin meidätkin.
Miten kapitalismin mallimaa Yhdysvallat toimii rahamarkkinamyllerryksessä? Markkinalähtöisesti? Yhteisvastuullisesti? Yhteiskuntavastuullisesti? Sosialistisesti? Kommunistisesti? Miten se onnistuu?
Pysyvä linkki | Kommentoi »
sunnuntai 14. syyskuuta 2008
Funny Freddie
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti