maanantai 22. syyskuuta 2008

Imperiumin vastaisku

22.9.2008 9.16 | hakki47 | Raha & valta, Työelämä, Politiikka, Talous, Puolustaminen, Johtaminen

Muistathan vielä Ronald Reaganin? Sen, kuulemma III luokan näyttelijän, josta tuli USAn presidentti. Hänkin muistaakseni puhui Pahan Akselista kuitenkin kai nimellä Pahan Imperiumi. Sillä hän tarkoitti luonnollisesti silloista Venäjää, Neuvostoliittoa. Se oli hänen mielestään syypää maailman kaikeen pahuuteen. Se oli vielä Kylmän Sodan aikaa, se.

Ronaldin tärkein voitto, monen mielestä, oli juuri Kylmän Sodan voittaminen. Neuvostoliitto romahti lopulta sen talouden kestämättömyyteen. Henkiset eväät aate oli syönyt loppuun jo ennen toista maailmansotaa, Stalinin listiessä kaikkia ja kaikkea joihin kiinni pääsi. Mutta miksi talous sitten loppujen lopuksi petti? Olihan Neuvostoliitto jo silloin maailman potentiaalisesti rikkain raaka-aineiden omistaja.
Voiton symbooliksi ainakin nousi Tähtien Sota, Ronaldin lempilapsi. Huippukallis, silloin ainoastaan Scifissä toteutettavissa oleva ohjuspuolustusjärjestelmä, ohjuskilpi Neuvostoliiton ICBMejä vastaan. Neukut yrittivät vastata mutta rahat loppuivat ja maa teki käytännössä konkurssin. Nyt elämme tilanteessa jossa Venäjä on pikkuhiljaa pääsemässä jaloilleen, muutamankin konkurssin jälkeen.

Mutta taas rakennetaan ohjuskilpeä. Nyt sitä haluavat George W. ja hänen uskonveljensä, kaikki siellä USAssa kuitenkin. Ei nykyistä Venäjää varten puolustautuakseen, vaan pienempiä roistomaita silmälläpitäen. Mutta tällä kertaa historia tuskin toistaa itseään. Sen sijaan saattaa käydä niin, että sattumalta “omat koirat purevat”.

Riittävätkö jenkkien rahat kaikkien nykyistenkään sitoutumusten hoitamiseen?

Sotilastukikohtia yli (?) neljässä kymmenessä maassa.

Käyttävät asevoimiin enemmän kuin muu maailma yhteensä.

Kaksi menossa olevaa sotaa. Kolmatta vielä povataan.

Ja kuin pisteenä i -n päällä:
Rahoitusmyllerrys, joka on ajanut konkurssiin ja pakottanut sosialisoimaan useita rahahoitusyhtiöitä tässä kapitalismin mallimaassa.

Ja sen taloudelliset ja yhteiskunnalliset seuraukset sekä USAssa että muualla ennenkaikkea ns. läntisessä maailmassa. Nehän eivät vielä juurikaan ole nousseet näkyviin.

Riittääkö jenkkien varat? Nyt valtionvarainministeri esittää “toiveita” että muutkin maat osallistuvat pelastustalkoisiin.

Joskus rahat loppuu.

Rikkailtakin.

Pysyvä linkki | 3 kommenttia »

Ei kommentteja: