11.9.2008 10.32 | hakki47 | Työelämä, Talous, Ihminen, Osaaminen, Kansankulttuuri, Teknologia, Työ & bisnes, Johtaminen
Aikoinaan täältä hävisi tervanpoltto. Varsin vähän aikaa sitten TEVANAKE-teollisuus. Kauppamerenkulunkin olemme tuhonneet ihan itse. Laivanrakennuksesta on vielä hetken aikaa hajua. Nyt sitten lähtee maamme puujalka, kemiallinen ja mekaaninen metsäteollisuus. Emmehän me niitäkään enää omista. Emme ole niitä omistaneet enää moneen vuoteen. Kuten emme Nokiaakaan.
Paperiliiton Jouko Ahonen räksyttää hallituksen saamattomuutta. Yleisellä tasolla olen hänen kanssaan varmasti samaa mieltä. Tässä erityisasiassa vähän epäilen. Jos Venäjä ei ole valmis päätöksiään muuttamaan, se siitä sitten. Tuskin meidän kannattaa yrittää auttaa heidän keskustelunhaluansa ryhmittämällä rautaa rajalle?
TU:n puheenjohtaja Antti Rinne opastaa, että metsänomistajille olisi tarjottava veroporkkanoiden lisäksi keppiä. Saahan sitä opastaa. Mutta tämä hallitus ei aivan ilmeisestikään omiin äänestäjiinsä keppiä käytä. Tapahtuupa metsäteollisuudelle ihan mitä tahansa. Sellaisilla porkkanoilla yritetään korjausta, jotka eivät kohdistu edes perussyyhyn. Eli ovat yhtä tyhjän kanssa. Mutta ehkä siitä saa poliittisia tyylipisteitä. Äänestäjiltä, jotka muutenkin olisivat heitä äänestäneet.
Pääoma, palkat, energia, raaka-aine. Siinä kai ne keskeisimmät metsäteollisuuden kustannustekijät.
Palkat ja työehdot ovat täysin meidän itsemme päätettävissä. Miltä tuntuisi vaihtoehtona 20 % yleinen palkkojen lasku?
Raaka-aine on pitkälti meidän itsemme päätettävissä sillä kyllä Suomessa puita riittää. Miltä tuntuisi vaihtoehtona puun hintaa alas 20 % ja pakkolunastusmenettely (vastaava keppi) käyttöön?
Energiasta; Jos halpa sähkö on toiminnan jatkamisen edellytys, miten olisi ne kaksi uutta ydinvoimalaa? Tässähän on kyse vain ns. poliittisesta päätöksestä. Rahat kyllä löytyvät. Tai puretaan Fortumin ja NesteOilin bonusjärjestelmät ja kohdistetaan säästöt näistä talkoista metsäteollisuuden rakennemuutosrahastoon.
Pääoman hinta lienee vaikeimmin hantteerattavissa. Mutta onhan meillä Spondat ja vastaavat kiinteistöjen kierrätyskeskukset. Valtiolta rahaa kiinteistöjen ostamiseen. M-real, UPM ja StoraEnso vuokralaisiksi. Koneitten osalta sama menettely, varmaan koneistojen ostoon löytyy ulkomailta jopa riskirahoittajia, esimerkiksi itärajamme takaa. Ja siellähän rahaa riittää. M-real, UPM ja StoraEnso liisaavat koneensa tältä roskapankilta. Ja sinnehän niitä jo nyt ilmeisesti hamutaan.
Kysynnän hoitaa aika. On aina ennenkin hoitanut.
Näin saadaan metsäteollisuus Suomessa vielä hetkeksi kannattavaksi ja Suomelle ainakin lisää aikaa kansantalouden sopeuttamiseen. Se kannattaisiko näin menetellä onkin jo ihan toinen juttu. Suurin sitä vastaan puhuva seikka on ihan perisuomalaista perua. Jos saataisi lisäaikaa, se kostautuisi sitten toimettomuutena kehittämisen osalta tämän jälkeen. Ja sitten rakennemuutos iskisi taas uudelleen. Ja entistä kovemmin.
Kuitenkin. Globalisaatio ja liberalistinen markkinatalous maailman trendinä loppuu jossain vaiheessa. En oikein jaksa uskoa, etteikö historia toistaisi itseään. Se loppuu korostuneeseen nationalistiseen protektionismiin, joko sotien kautta tai ilman niitä. Tai yksinapaisen, yritysvetoisen oligarkkien johtaman harvainvallan muodostumiseen, joka purkautuu sotien seurauksena. Ja silloin me täällä Suomessa asuvat olemme onnellisessa tilanteessa. Saamme aloittaa jälleen kerran puhtaalta pöydältä.
Pysyvä linkki | 3 kommenttia »
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti