keskiviikko 2. maaliskuuta 2022

Ukraina opettaa ja Siperiassa on kylmä

Natoon ja heti.

Tilanne Euroopassa on viikossa muuttunut vähintään yhtä radikaalisti, kuin Neuvostoliiton romahdettua yli 30 vuotta sitten. Edellistä vastaavaa mullistusta saa hakea lähes 80 vuoden takaa, toukokuulta 1945.

Riitaisa ja henkisesti väsynyt, rapistuva Eurooppa on hetkessä (toivottavasti ei vain hetkeksi) ryhdistäytynyt Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyssodan johdosta.

Kaiken maailman havaintoja on itsekin joutunut tekemään.

Enpä olisi uskonut olevani milloinkaan samaa mieltä Jussi Halla-ahon kanssa, vaikka älykkäänä miehenä olenkin häntä pitänyt. Enkä jaa hänen poliittisia arvojaan edelleenkään. Mutta; elämme mielenkiintoisia aikoja. Todella.

Viime lauantain YLEn ykkösaamussa hän puhui asiaa. Tai ainakin olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Vladimir I Putleria eivät sanktiot hetkauta, tuskin edes nämä massiiviset. Hän tietää, että tekee Venäjä Ukrainassa tai muualla mitä hyvänsä, länsimailta tulee sanktioita. Mutta heillä ei ole kykyä eikä halua ylläpitää ankaria pakotteita pitkään. Eurooppa kun on jo sidottuna Venäjän energiaan on, ainakin lyhyellä aikavälillä. Ellei tästä riippuvuudesta päästä irti olemme jatkossakin talutusnuorassa.

Samoin Halla-ahon Twitterissä esittämä toivomus Olkaa hyvä ja pysäyttäkää venäläisten lauma ennen kuin meillä on uusi Groznyi ja Aleppo keskellä Eurooppaa on ihan asiaa. Viittaus näiden kahden kaupungin totaalisen tuhoutumisen ja autioitumisen kohtaloon osoittaa kuinka vakavasta asiasta on lopultakin kysymys. Ja venäläisten kaupunkikeskusten sodankäyntitaktiikasta meillä on jo riittävästi näyttöä.

Vaan mistä tämä vahva halu saada Ukraina haltuun? Siihen olen saanut tähän mennessä parhaan vastauksen The New Yorker lehden toimittajan Marsha Gessenin haastattelussa jenkkien PBS kanavan ohjelmassa Amanpour and Company.

Tähän mennessä olin kuvitellut Putlerin haluavan palauttaa Neuvostoliitto. Ja olen aika vakuuttunut siitä, että Ukrainan valloittaminen on nimenomaan Putlerin päähänpiintymä, ei oligarkien eikä varmastikaan tavisten. Mutta itse asiassa hän on palauttamassa Venäjän tsaarinaikaista imperiumia. Kaikkine alueineen. Euroopasta niihin kuuluvat mm. Puolan, Liettuan, Latvian ja Viron lisäksi myös Suomi. Jo senkin vuoksi Halla-ahon toivomus aktiivisesta sotilaallisesta toiminnasta on, vaikkakin monen mielestä poliittisesti epäkorrekti, täysin oikeaan osunut.

Jo se, että Suomi on antanut aseapua Ukrainalle on varmasti noteeratu Kremlissä. Ja Kreml on sekä äkkipikainen että pitkävihainen. Hakupaperit NATOon on syytä saada pikaisesti valmiiksi. Jos sitä halutaan käyttää offensiivisesti Putlerin heikentämiseksi niin demonstroivan näkyvästi yhdessä Ruotsin kanssa.


4 kommenttia:

Feyris Nyannyan kirjoitti...

Vlödymur Buuttin on äkkipikainen. mitä sitten. se voi yrittää valloittaa tuosta vaan pari pikkuvaltiota. Ei NATO meitä auta, eikä tule auttamaan. Pelottaako teitä vanhoja ukkoja noin paljon että itketään NATOn syliin heti kun asiat haiskahtaa? Olkaa onnellisia, kuolette kohta, olette saaneet elää sen jotain 60 vuotta sotien välistä aikaa ihan onnellisena. Jättäkää nykypolitiikka ja puolustautuminen meille nuorille jotka oikeasti joudumme kärsimään tästä asiasta. Menkää te vain hourailemaan vanhainkotiin tms. Ei NATOlle, ja ei sodalle ja sodan lietsomiselle, höperöt papat. Fuck off.

Hakki kirjoitti...

Feyris hyvä

Olet varmasti oikeassa, että ei NATO meitä auta sillä ensisijassa me suomalaiset puolustamme Suomea. Parhaimmillaan jäsenyys ehkä pienentää todennäköisyyttä joutua hyökkäyksen kohteeksi ja entistä paremmin takaa materiaaliavun saamisen tarvitessamme.

Ja ihan varmasti jätämme maamme puolustamisen käsiinne, siitä jo ikämme ja ikänne pitävät huolen.

Kommenttisi asenteesta tekemäni tulkinnan perusteella valitan, että joudumme jättämään politiikan käsiinne. Toivottavasti kaltaisiasi ei itärajamme tällä puolella ole monia.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Enpä olisi uskonut olevani milloinkaan samaa mieltä Jussi Halla-ahon kanssa, vaikka älykkäänä miehenä olenkin häntä pitänyt. Enkä jaa hänen poliittisia arvojaan edelleenkään. +++

Mitkähän mahtavat olla nuo Jussi Halla-ahon poliittiset arvot, joita et voi jakaa? Minusta hän on yksi isänmaallisimmista suomalaisista politikoista, jotka pitävät meidän suomalaisten puolta. Hän ajaa meidän suomalaisten omaa asiaa. Se mitä sitten muista Persuista voi olla mieltä, on toinen asia. Persuissa on ihan liian voimakkaana äänessä tuo "esson baarin jengi".

Persut ovat olleet Nato -kriittisiä syystä jota en ymmärrä. Mutta nähdäkseni tuokin haitta alkaa tässä tilanteessa olla taakse jäänyttä elämää. Kansalle ei kerrottu, mitä Biden ja Niinistö ihan oikeasti ja tarkalleen keskustelivat, mutta toivottavasti keskusteluissa oli esillä tuo Boltoninkin mainitsema seikka, että jos Suomi Nato -hakemuksen tueksi haluaa artikla vitosen kaltaiset turvatakuut hakemusprosessin ajaksi, se myös saisi sellaiset. Naton suhteen on nyt meneillään aivan turha vatuloinnin vaihe. Kiistaa tai arvovaltakiistaa on ehkä aiheesta tai marssijärjestyksestä, mennäänkö tässä asiassa eduskunta vaiko TP-UvA edellä. Käsittääkseni perustuslaissa on kohta, että tämänkaltaisessa asiassa esityksen eduskunnalle tekee TP-Uva ja eduskunta sitten päättää asiasta yksinkertaisella enemmistöllä. Piste. Aikaa ei ole hukattavaksi, muutoin Venäjä voi provosoidan hyökkäyksen kaltaisen tilanteen Suomeen tai yrityksen Ahvenanmaan haltuunottoon, jolloin Suomi sotatilassa olevana ei saisi jäsenyyttä Natossa. Mitä Ahvenanmaahan tulee, se tulisi Itämeren kiristyneeseen tilanteeseen vedoten ottaa demilitarisoituna Ruosin ja Suomen sotilaalliseen kontrolliin. Ja tällä tavoin ehkäistä Venäjän uhkaa Suomen rajolla. Putinin "ruokalistalla" tämä Ukraina oli käsittääkseni nopea alkupala, pääruoka on Baltia, joka tosin Naton turvatakuiden puitteissa hyvinkin kuuluu Putnin tavoittelemalle "äiti Venäjän" etupiiriin. Naton suhteen ei ole aikaa hukattavaksi, sillä näkisin että Venäjän agressioiden suhteen tilanne on pikemminkin pahenemassa kuin rauhoittumassa. Ellei sitten Putinin osaksi tule palatsivallankumous ja eliminointi.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Poliittisista arvoista erityisesti turvapaikkapolitiikan, Tatu Vanhasen esittämän sosiobiologian ja evoluutioteorian soveltaminen yhteiskuntatieteisiin sekä kansallisen älykkyysosamäärän vaikutuksiin valtioiden talousasemaan ja väestöltään kuihtuvan maan maahanmuuton estäminen tulevat ensimmäisenä mieleen, suvakki kun ilmeisesti olen.

Jo yksinomaan naispuheenjohtajan vuoksi taitaa tuo "esson baarin jengi" olla jo etsimässä uutta kantapaikkaa itselleen? Lähin tällä hetkellä mieleen tuleva turva heille löytynee tällä hetkellä Ano Turtiaisen poppoosta.

Viimeisestä kappaleesta olen pitkälti samaa mieltä kanssasi. Kun olemme vuosikausia uskotelleet, että meillä jonkinlainen NATO-optio tarvitaan ja että sellainen todella on ihmettelen, milloin sellaista käyttäisimme ellemme nyt? Emmekä moiseen päätökseen todellakaan tarvitse kansanäänestystä, jota itärajan takaa taatusti manipuloitaisi.

Niin mielellään kuin palatsivallankumouksen mahdollisuuteen Kremlissä haluaisinkin uskoa, sen voi unohtaa. Samoin taitaa olla palatsivallankumouksen mahdollisuus. Venäjän tekemä uusi "ikuisten aikojen rauhansopimus" kenen kanssa tahansa tuskin on arvoltaan edes sen paperin vertaa, jossa se on allekirjoitettuna. Valitettavasti olen sitä mieltä, että ilman vuosikausien Saksan ja Japanin kaltaista sodanjälkeistä yhteiskunnallista kehitysprosessia mikään ei Venäjällä ja Venäjän kansan asenteessa muutu. Sellaisen prosessin mahdollisuuteen en kuitenkaan usko, vaikkakin toivon.

Ahvenanmaan "puolustusvastuun" ulottaminen myös Ruotsiin on varmasti harkinnan arvoinen vaihtoehto. Yksi monista.