keskiviikko 19. elokuuta 2009

Arctic Sea vai Punainen Lokakuu?




James Bond, siis itse asiassa Ian Fleming, häpeäsi mielikuvituksensa rajallisuutta. Mutta ovathan tämän Pietarsaaresta lähteneen laivan kokemat seikkailut juuri kuin Kylmän Sodan aikaisesta länsiromaanista. Kysymyksiä ja käänteitä kuin Tom Clancyn kirjoissa.

Ja ehkä juuri Tom Clancyn innoittamana;

voisikohan todella olla niin, että voimakaksikko Putin - Medvedjev hakevat todella vain näyttävyyttä? Pullistelevat hauista? Valavat uskoa vahvaan johtoon? Sitähän siellä harrastetaan harva se kesä.

voisikohan todella olla niin, että kyseessä oli suunniteltu harjoitus? Siellä kun on tekeillä laki, minkä perusteella kaikkia Äiti - Venäjän kansalaisia on tarkoitus "puolustaa", olivatpa he missä maassa ja missä päin maailmaa tahansa.

vai voisiko olla niin, että oligarkeille halutaan syystä tai toisesta osoittaa paikkansa?

vai voisiko olla niin, että kirjalliset diletantit Dimitri ja Vladimir vain ovat halunneet testata, olisiko Punainen Lokakuu ollut oikeasti toteutettavissa?
Näin suomalaisena, mielikuvituksettomana äijänkäppänänä on tavallaan sääli joutua myöntämään, että jutusta tuskin koskaan saadaan uskottavaa selvyyttä. Miehistö palautetaan Moskovaan ja sinne mahdollisesti palautetaan näytösoikeudenkäyntiä varten ne kahdeksan, joiden sanotaan merirosvonneen aluksen. Sanoopa heistä tämän jälkeen kuka tahansa mitä tahansa, jää aina kalvamaan kysymys missä määrin sanottu on tilaustyötä.

Ja perinteiden mukaan kansainvälinen yhteistyö loppuu kun Moskova on tuloksensa saanut. Olipa tavoiteltu tulos mikä tahansa.




Ei kommentteja: