lauantai 16. toukokuuta 2009

Oh, what a beautiful morning

Kaksi kauniin lauantaiaamun uutista ainoan valtakunnallisen verkkosivulla kiinnitti huomiotani.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen toivoisi, että kerjääminen kiellettäisiin lailla. Helsingin Sanomiin tekemässään kirja-arviossa Pajunen myös haikailee vanhoja kaupungin järjestyssääntöjä, joissa kerjääminen oli usein kielletty.

Eivät kerjäläiset, etenkään romanialaiset kerjäläiset Helsingin katuja kaunista. Ja väitteet, että kyse ennemminkin olisi vapaan ammatin harjoittamisesta kuin hädänalaisessa tilanteessa olevan viimeisestä mahdollisuudesta hankkia elantonsa, tuntuvat varsin perustelluilta.

Mutta entäpä jos lähiaikoina joudumme tilanteeseen, että myös syntyperäisen suomalaisen olisi pakko tarttua tähän keinoon? Maailmantalouden nykytilanteessa ja hallituksen ennennäkemättömän valtaisalla lainanottostrategialla, jolla hätistelemme jo nyt velkaisimpien maiden kärkeä, saatamme siihen vielä joutua. Matka kirpputoreilta ja leipäjonoista kerjuulle Mannerheimintielle ei ole pitkä. Ainakaan sen jälkeen kun sossulta rahat ovat loppu.

Kehottaako Pajunen sen jälkeen suomalaisiaan syömään sitten leivoksia? Tuskin hän ainakaan vaivautuisi nyt toivomaansa lakia silloin purkamaan. Ei hän kerjuulle joudu, joten ei hän tarvetta silloinkaan huomaa.

Opettajien julkinen pisteyttäminen loppui perjantaina suomenruotsalaisten nuorten Berusad.org -verkkosivuilla. Sivusto perusteli opettajaäänestyksen keskeyttämistä sillä, että nuoret lisäsivät äänestyslistoille myös muiden kuin opettajien nimiä.

Miksi ihmeessä oppilaat eivät saisi pisteyttää opettajiaan? Sitähän opettajat ovat tehneet maailman sivu oppilailleen. Ja varmasti vaikuttaneet arvioillaan asiakkaittensa tulevaisuuden muotoutumiseen. Kysehän on oikeastaan laatujärjestelmän mukaisesta asiakaspalautteesta, joka pitäisi tehdä pakolliseksi. Käsitykseni mukaan eräissä edistyksellisemmissä oppilaitoksissa ja mm. asevelvollisten koulutuksessa menetelmä on käytössä.

Täytyy vain toivoa, että Berusad.org tuo nettiin myös suomenkielisen version kaikkiin suomenkielisiin kouluihin sovellettavaksi. Tehden siitä samalla kassakoneen oman toimintansa jatkuvuuden tukemiseksi.

Mutta Berusad.org; teillä on kiire. Muuten joku bisnessmies ehtii ensin. Ideoilla kun ei ole copyrighteja eikä bitinvääntö kauan kestä.

PS.
Otsikko johtuu siitä, että yritykseni julkaista aamulla ei onnistunut. Blogeja ei ollut.

7 kommenttia:

juhamatti kirjoitti...

Näyttää vähän siltä, että Pajusta ei kiusaa niinkään itse kerjääminen, joka ilmiö on kuulunut Helsingin katukuvaan iät ja ajat, vaan se, että kyseessä ovat jotkut romanialaiset, jotka toimivat
jopa ikäänkuin järjestäytyneesti. Ilmiö joka on rantautunut tänne jostain muualta on aina pelottava. On ilmeistä, että toimintaa johdetaan jostain systemaattisesti, ja siihen liittyy jotain
muutakin epämääräistä. Miten on mahdollista täysin tyhjätaskuna edes päästä Suomeen asti toimimaan katukerjäläisenä, ja asua jossain pääkaupunkiseudulla pummaamillaan varoilla.
Tätä taustaa vasten ymmärrän Pajusen reaktion.

Mutta se, että tarvitaanko ilmiötä varten laatia erityistä lakia, on ehkä vielä miettimisen paikka.Luulisi kuitenkin häiritsevään kerjäämiseen poliisin pystyvän puuttua. Jos selkeää rikollisuutta esiintyy
niin kai maasta poisto onnistuu, vaikka Romania EU.hun kuuluukin

kirkkovene kirjoitti...

juhamatti

Mitäpä tuohon lisäämään. Juuri näin.

Mielestäni vielä mielenkiintoisempi oli kuitenkin tuo ajatus opettajien oppilaspalautteesta.

Vox Populi kirjoitti...

Tuo palautteen antaminen opettajien työskentelystä on ideana hyvältä kuulostava. Voi kuitenkin olla sillä lailla, etteivät pikku piltit välttämättä ymmärrä pitäytyä hyvän maun ja laillisuuden vaikeasti arvioitavissa rajoissa. Koulukiusaaminen voisi saada uutta kasvualustaa. Nykymaailman käytöstavoilla opettajien haistatus on jo muutenkin rutiinijuttu.

Aikoinaan taisi Lapinlahden Linnut laulaa seksistä, jota voi kahdella tavalla harrastaa:
Oikein ja väärin.
Samat ehdot nettipalautteessa.

Pajusen kerjäämiskielto tarkoittanee suunnilleen sitä, mitä vanhojen talojen porrakäytävissä on iät ja ajat lukenut: Kerjääminen ja kaupustelu kielletty.

Olisi varmaankin vaikea sorvata sellaista lakia, joka kieltäisi EU:n ulkopuolelta tulevilta sekä muilta EU-kansalaisilta kuin suomalaisilta kerjuun julkisella paikalla. Kyllä suomalaiset kerjäläiset pakosta olisivat samassa korissa. Se olisi sitten loppu kaikenmoiselle hyväntekeväisyysfeissauksellekin. Taitaisi loppua yhteisvastuukeräyskin samassa paketissa.

Jollei Obama tätäkin asiaa hoida, niin onhan meillä oma arvojohtajamme, joka osaisi kertoa, kuinka laillisesti hankkia elantonsa vastikkeettomasti ;-)

hakki47 kirjoitti...

Vox

"Jollei Obama tätäkin asiaa hoida, niin onhan meillä oma arvojohtajamme, joka osaisi kertoa, kuinka laillisesti hankkia elantonsa vastikkeettomasti." Kerro nyt ihmeessä vielä kuka hän on! Paljasta! Älä yhtään pidättele. Me olemme häntä jo odottaneet kauan. Jo yksin sitäkin varten, ettei tarvitsisi nimittää valistunutta diktaattoria tai muuten vaan vahvaa Johtajaa.

Mutta tuosta ajatuksesta oppilaitten antamasta opettajapalautteesta ei kannattaisi ihan noin vaan luopua. Eihän se ongelmaton ole. Mutta siinä saattaisi olla merkittävää annettavaa koko järjestelmäämme.

Vox Populi kirjoitti...

Hyvä Hakki !

Tuli oikosulku, enkä nyt mitenkään muista tuon arvojohtajaksi arvellun nimeä. Asunee jossakin luolassa, Kiillemoreeniksi aikanaan kutsutussa. Sieltä välillä äyskii ja murjottaa. En ole havainnut mitään varsinaisesti tekevän vapaan ylöspitonsa vastikkeeksi.

Taannoin sarjakuvassa "Velho" ritari Plootu oli saanut toimeksiannon luodata kansan mielipiteitä kuninkaasta: " Kuinka kuningas on mielestänne onnistunut tehtävässään ?"
Haastatellun vastaus: " Mitä hän tekee ?" !

hakki47 kirjoitti...

Vox

Ei ole kiva herätä uuteen aamuun. Aamuun jota on odottanut kuin joulupukkia silloin joskus. Ja joutuu jälleen pettymään. Kuten niin monena joulunakin. Täytyy vain toivoa, että vielä joskus, ehkä muutaman vuoden kuluttua tiedon arvojohtajasta saisi.

Toisaalta jos Plootunkin porukka joutui kyselemään?

Vox Populi kirjoitti...

Hakki !

Olen kuullut, että vain viikko Joulupukin vierailun jälkeen, suunnilleen Pakkasukon aikoihin tämä Kiillemoreenin äyskis esiintyisi Suomen näköradiossa. Silloin olisi kaikella kansalla mahdollisuus nähdä ja kuulla arvojohtamisylevyyttä !
Tämä kansan suussa kulkeva ilmestystieto on ymmärrettävästi vain spekulatiivista.
Ei siis niinkään itse ilmestyksen suhteen, vaan sen arvojohtamisylevyyssanoman.