tiistai 16. syyskuuta 2008

Maailmantalouden mittatappio

16.9.2008 17.24 | hakki47 | Hyvinvointi, Raha & valta, Työelämä, Politiikka, Kauppa, Johtaminen

”Valtiovarainministeri Kataisen mukaan Suomen talous on erinomaisessa kunnossa kestämään vaikeampia aikoja.”

Ja varmasti onkin. Paljon parempi kuin 1991 syyskuussa. Ensimmäinen merkitsevä nousu työttömien määrässä nähtiinkin sitten vasta lokakuussa.

”Katainen muistutti, että erona viime vuosikymmenen lamaan Suomi on nyt paljon vakaammassa tilanteessa niin julkisen kuin yksityisen velkaantumisen jäätyä paljon vähäisemmälle tasolle. Hän muistutti myös, että viime lamakautta pahensi vielä Neuvostoliiton romahtaminen. Sellaista ei voi kuitenkaan tapahtua kahdesti.”

Kyllä muuten voi. Vaikka Venäjällä valuuttavaranto ylitti jossain vaiheessa 500 miljardia taalaa kannattaa muistaa, että se edelleen on raaka-aineitten viejä. Ja öljyn hinta on vaihteeksi tippumassa. Ja saattaa olla, että oligarkeilta vain loppuivat pelimerkit.

”Talouden haasteina hän pitää muun muassa Venäjän talouskehityksen mahdollista hiipumista sekä varautumista ikääntymisen tuomiin muutoksiin. Myös inflaation hillitseminen muun muassa palkkapolitiikalla on Kataisen mukaan nyt erittäin tärkeää.”

Väittäisin, että tällä hetkellä maailmasta ei löydy ihmistä, joka tietää mitä tulee tapahtumaan. Olemme aivan uudessa tilanteessa. Oikeastaan ainoa mitä uskaltaa sanoa on, että ns. ”uutta taloutta” ei edelleenkään ole. Niin, emmehän me paljon muuhun pysty itse vaikuttamaan. Kotipesä kuntoon!

Siis sikäli jos vielä voidaan. Taitaa tulla kehotus vähän myöhään.

PS.

Minkä ikäisenä valtionvarainministeri kohtasi viime laman?

Pysyvä linkki | 4 kommenttia »

Ei kommentteja: