torstai 20. maaliskuuta 2008

Väestöpolitiikan perälauta auki

20.3.2008 12.32 | hakki47 | Hyvinvointi, Työelämä, Osaaminen

Naapurin nettilehti lähetti uutiskirjeen. Keskeisimpänä uutisena EK:n valitus maamme aktiivisen maahanmuuttopolitiikan puutteesta. Ja ihan totta, kilpailemme muiden iltaruskon maiden kanssa kehitysmaiden työvoimasta. Suomen hidastellessa muut maat vievät kuulemma parhaat osaajat.

Ajatus siitä, että tässä tasa-arvon luvatussa maassa kannustettaisi kiihdyttämään maailman väestönkasvua, ei liene elinkeinoelämän tehokkuusvaatimuksia riittävästi suosiva?

EK:n kannattaisi ehkä kantaa huolta myös siitä, että suomalaisten osaajien kielitaidon kohennuttua ja netin avaaman maailman myötä ei ole mitenkään varmaa, että kouluttamamme suomalaiset nuoret jäisivät tähän pienipalkkaisten, yliverotettujen, kalliiseen maahan leipäänsä tienaamaan. Ja edellemainituista syistä ei kansallinen kilpailukykymme kansainvälisillä rekrymarkkinoilla kovinkaan kaksinen ole.

Aivan toinen kysymys on sitten rekrytoinnin moraali. Jos Suomi, toki viimeisimpiin kuuluvana lähtee suorittamaan aktiivista osaavien maahanmuuttoa kehitysmaista, esimerkiksi Filippiineiltä, Indonesiasta, Tsadista, Keniasta, Sudanista, Pohjois-Koreasta, Nicaraguasta jne. jne. Emmekö samalla syö juuri siitä kuormasta johon kaadamme kehitysapurahojamme? Sitä 0,7 % BKT:sta, joka kai vain kerran on toteutunut?

Vai olisiko ehkä niin, että siihen 0,7 %:iin pitäisi laskea mukaan jokainen kehitysmaista kuluttamasta ja kehittämästä poistettu osaaja? Vai pitäisikö ne laskea erilliseen tilastoon siten, että ne tulisivat sen 0,7 päälle?

Että tällaisia mietteitä piinaviikon kiirastorstaina.

Toivota kaikille, niin blogaajille kuin lukijoille kaikesta huolimatta

HAUSKAA PÄÄSIÄISTÄ


Pysyvä linkki | 1 kommentti »

Ei kommentteja: