maanantai 10. syyskuuta 2007

Pilkunnussijan vapaapäivä
10.9.2007 12.52 | hakki47 | Politiikka

Kuuntelin toisella korvalla Häkämies, Salolainen, Kiljunen - väittelyä tänä aamuna.

Rakkaat demarimme ovat ilmeisen sydämistyneitä Häkämiehelle. Syyttävät lipsumisesta ulkopoliittisesta linjasta.

Kun Kiljunen kertoo ulkopolitiikan yhteisesti hyväksytystä linjasta, niin kannattaa panna merkille millä puolueella on iät ajat ollut hallussaan valtakunnan ulkopoliittinen värisuora. Nyt värisuoraa ei ole. Toisaalta kok:iksien kannattaisi pitkän päälle ottaa huomioon, että maamme asema kyllä edellyttää yhteisesti (ml. oppositio) hyväksyttyä linjaa.

Eniten ”Russia, Russia Russia” on herättänyt luonnollisesti huomiota Suomessa. Tuskinpa sanomassa Vladimirille mitään uutta oli. Onko kotimaisen huomion syy sitten syissä tai sepissä, tiedä häntä? Hyvä, että nyt asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä? Että ruma sana sanotaan niinkuin se on? Vai puhutaanko?

Puhekielessä meillä usein käsitetään sanat haaste ja ongelma synonyymeiksi. Sekin on ehkä perua ajoilta, jolloin ei aina kannattanut sanoa mitä ajatteli. Mutta eivät ne ole. Eivät ole haaste ja uhkakaan. Voisi tietysti toivoa, että poliittinen aateli ymmärtäisi eron. Ehkä he ymmärsivätkin? Mutta tuskinpa.

Vanha ystäväni kehitti 1960 – luvun lopulla loistavan suomenkielisen käännöksen amerikkalaiselle sanalle CONCERN, jonka kääntämisessä hänellä sattuneesta syystä oli vaikeuksia. Sanaksi tuli POHDE, pohdinnan kohde. Sen määrittely voisi mennä esimerkiksi seuraavalla tavalla: Mikä tahansa asia, tilanne, olosuhde, uhka tai mahdollisuus, joka aiheuttaa toiminnan ja tekemisen tarvetta tässä ja nyt. (Tämä on kustomoitu versio.) Pohteet voivat olla joko ongelmia, potentiaalisia ongelmia tai valintatilanteita. Myönnän, että kaikki pohteet eivät ole haasteita. Mutta väittäisinpä, että Häkämies tarkoitti puheessaan Venäjän olevan meille aina pohde mutta, että emme koe Venäjää uhkaksi. (Siitä johtopäätöksestä olen kyllä hänen kanssaan tällä hetkellä eri mieltä.)

PS. Muuten olen sitä mieltä, että tasavallan presidentin valtaoikeuksia pitäisi lisätä.

PPS. Ja minun olisi pitänyt panostaa oikeinkirjoitukseen. -) Ja parantaa muistiani. !!!

Ei kommentteja: