torstai 30. elokuuta 2007

Nokian resepti paljastui
30.8.2007 12.41 | hakki47 | Talous

Talouselämän artikkeli: Nokian etumatka paljastui täysin vasta tänä vuonna oli mielenkiintoista luettavaa. Siinä Tero Kuittinen, New Yorkissa tietoliikennemarkkinoita seuraava Avian Technologies -yhtiön analyytikko esittää arvioitaan Nokian menestymisen syistä, verrattuna kilpailijoihin. Mielenkiintoista on se, että Nokia hänen mukaansa on menestynyt juuri sillä, millä suomalaiset yritykset ovat perinteisesti menestyneet - teknisellä osaamisella eli korkeatasoisella insinööritaidolla.

Artikkelin mukaan olennaisin ero kilpailijoiden toimintatapoihin on panostaminen omaan T&K:een ja sen seurauksena puhelimiensa uusiin teknisiin ominaisuuksiin. Muut painostavat ohuuteen ja keveyteen, eli juoksevat kuluttajien ensisijaisesti ilmaisemien mieltymysten perässää. Nokia lisää kokonaan uusia toimintoja, joita asiakkaat eivät osaa toivoakaan. Hetkellistä näyttävyyttä saadaan aikaan Razrilla ja iPhonella mutta tulos tehdään uudella tarjolle tuodulla tekniikalla?

“Nokian triumfin hinta on korkea t&k-budjetti - ja sen takana on valtava paine pitää tuotantokustannukset kilpailijoita selvästi matalammalla.” Ilman pienintäkään poikkipuolista ajatusvivahdettakaan me ei-Nokialaiset suomalaiset mahdollistamme menestyksen siis kahdella tavalla. Toisaalta yhteiskunnan Nokialle antamilla tuotekehitystuilla ja toisaalta nyt viime aikoina alihankkijoiden muuttamisella markkinoille valmistuksen perässä.

Ehkä todella on niin, että Nokia on onnistunut kapitalisoimaan suomalaisen insinööritaidon? Muotoilu- ja businessosaamista on varmasti käytetty tukena. Mutta peruslähtökohta on ollut tekniikka?

Ei kommentteja: