Tällaista taloudellisen hyvinvoinnin, varakkuuden, aiempaan verrattuna jopa rikkauden aikaa Suomen historia ei ole koskaan aiemmin kokenut.
Noin 50 vuotta sitten Heinolassa muutettiin, jo ennen talvisodan alkua sovitun mukaisesti, yksityistie yleisen edun nimissä valtion ylläpitämäksi. Piti turvata maidon saaminen meijeriin, pellon tuotto kauppaan, puuta teollisuudelle. Nyt sen varrella käydessämme, saimme kuulla tiepiirin ilmoittaneet, että valtio nyt sen ylläpitämisestä luopuu. Siitä tulee taas yksityistie.
Eihän se pätkä pitkä ole, noin 5 kilometriä niistä noin 100 kilometristä, joitten hoitamisesta tiepiiri aikoo nyt luopua.
Ei siellä enää taida olla ensimmäistäkään lehmää, tuskin omaan käyttöön tarkoitettua puutarhapeltoa suurempaa viljeltyä plänttiäkään. Metsää tosin sitäkin enemmän. Varmaan jopa enemmän kuin ennen raivaajakauden alkua.
Eikä sen varrella enää aiempaa määrää ihmisiä asu, toistakymmentä ympärivuotista taloutta. Varmaan puolet ainakin ikänsä puolesta eläkeläisiä. Jaa taitaa siellä olla yksi lapsiperhekin. Kesämökkiläisiä ja viikonloppuasukkaita varmaankin enemmän kuin alueella koskaan on vakinaisia asukkaita edes ollut.
Jos arvioisi tien hoitokustannuksen olevan tasoa 1000 euroa per kilometri vuodessa, kyseessä olisi siis 5000 euron säästö. Siitä tavoiteltavasta 100.000 eurosta.
Mitäköhän tämä tie aikoinaan merkitsi niille, jotka sen perustivat? Siis niille, jotka siellä silloin elivät ja töitä tekivät. Mahdollisuutta? Edistystä? Tulevaisuutta? Nekö tässä nyt lähtevät?
Jotenkin on ”peruskaupunkilaisena” asennoitunut siihen, että maalta muutto ja maaseudun tyhjeneminen on luonnonlaki, aksiooma jonka dynamona ja puolustajana Kepu huseeraa. Mutta kun samaan aikaan, samassa kaupungissa aletaan tyhjentämään kaupungin keskustaa ja siirtämään sitä kaavoituspäätöksillä keskelle nykyistä teollisuusaluetta, herää kyllä kysymys aluepolitiikkamme järkevyydestä. Vai onko se ehkä sittenkin lähinnä osuuskaupan järkevyyttä?
Mistä hyvästä asukkaat maksavat veronsa, ml. kiinteistöveronsa? Kun oikeutta ei ole edes yleiseen tiehen? Kaikki muut palvelut menivät jo aika päivää sitten.
Miksi ihmeessä maan väestö täytyy keskittää muutaman Kehä III sisäpuolelle?
sunnuntai 15. helmikuuta 2009
Hannu on työnsä tehnyt, Hannu voi mennä
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti