tiistai 24. helmikuuta 2009

Vai on yrityksellä moraali

Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi kyseenalaistaa yrityksen moraalin. Olen kuin puulla päähän lyöty.

Millä ihmeen perusteella edes median otsikkoa kirjoittava toimittaja, Kasvista nyt puhumattakaan voi kuvitella, että yrityksellä olisi moraali?

Voin kuvitella, että yrityksen toimitusjohtajalla, hallituksen puheenjohtajalla, yksittäisellä yrittäjällä tai vaikka yrityksen vahtimestarilla on moraali. Mutta että yrityksellä.

Voin hyvin ymmärtää, että yritys ottaa kannettavakseen yhteiskunnallisia sitoumuksia, toimintatapoja tai jopa yhteiskuntavastuuta. Niiden tosiasiallinen merkitys riippuu aina johdosta. Siis siitä, kuka tai ketkä ovat yrityksen johdossa. He voivat sitoutua, kuka mihinkäkin. Ja kun he poistuvat myös yrityksen moraaliset kannanotot, sitoutumisista puhumattakaan, poistuvat. Moraalikin vaihtuu yli yön.

Aivan samalla tavalla kuin valtioilla ei ole moraalia, ei moraalia ole yrityksilläkään. Kummallakin on vain intressejä.

Siksi julistuksia tai ajatuksia yrityksen moraalista ei kannata ottaa todesta. Parhaimmillaan julkilausuttu moraali kuvaa johdon uskoa. Useimmiten kai sitä, mitä johto uskoo yleisön haluavan kuulla. Huonoimmillaan pelkkää potaskaa.

3 kommenttia:

Helge V. Keitel kirjoitti...

Moraalinen johtajuus. Kirkonmiehet firmojen johtoon. Valmistautukaamme ristiretkeen. Luottaisin enemmän vanhanajan rationalisteihin, jotka V:t välittävät muusta kuin mitä viivan alla lukee. Kasvi on orgaaninen tyyppi. Vihreät uskovat utopioihin. Mihin sä uskot?

hakki47 kirjoitti...

Helge

"Jos et koskaan rakenna pilvilinnoja, tuskinpa sitten mitään muutakaan." Mutta en katso utopioihin oikein uskovani, vaikka niitäkin tarvitaan. Sitä paitsi; minun utopiani saattaa sinun mielestäsi olla arkipäivän realismia. (Ja päin vastoin.)

Kyllä olen kuitenkin ennemmin rationalisti kuin utopisti, ennemmin idealisti kuin realisti, ennemmin inhorealisti kuin opportunisti, ennemmin tekijä kuin teoreetikko, ennemmin puhuja kuin ajattelija. Joten ota tuosta sitten selvää. :-)

Mutta "Ordnung muss sein." Nykyinen soppa johtuu pitkälti siitä, että suurten yritysten ja yhteiskuntien johto on keskittynyt omien asioittensa, erityisesti rikastumisensa edistämiseen ja poliittinen ja julkinen valta on jättänyt hoitamatta oman lainsäädäntö- ja valvontatehtävänsä. Joten on ehkä turha sittenkään erityisesti syyttää pankkeja ja suuryritysten hulvattomia rosvoritareita tästä tilanteesta.

Keskeisin virhe on siinä, että julkisen vallan ja yksityisen sektorin roolit ovat ilmeisesti useissa yhteiskunnissa suloisessa sekamelskassa.

Helge V. Keitel kirjoitti...

Eli "vapaata" on liikaa. Tuloksena "vapaata pudotusta". Bisneksen Benji-hyppäämistä.