On rauhoittavaa todeta, että tässä kovin turbulentissa maailmassa on kaikesta huolimatta edelleen asioita, jotka eivät muutu.
Meillä oli eilen vaimon kanssa kehityskeskustelu aiheesta työhuoneeni siivo. Siinä yhteydessä silmätikuiksi tuntuivat erityisesti nousevan ilmaisjakelun puitteissa hyllyille päässeet ja sinne pesiytyneet muutaman vuosikerran puhelinluettelot ja poikien toivekuvastot eli Bilteman, Ohlsonin ja muiden katalogit. Pääsimme yksimielisyyteen siitä, että puhelinluetteloista talteen jätetään yksi viimeisistä ja muista ei ensimmäistäkään.
Olihan riemastuttavaa avata tänään ovi postimiehelle, joka oli taas jakelemassa seuraavaa puhelinluettelon painosta. Se kilpailijan tulee varmaan jakoon lähipäivinä.
Miksi ihmeessä niitä yhä tuotetaan, painetaan ja jaellaan ilmaiseksi joka kotiin? Niitä kahta – kolmea vuosikertaa, jotka kaksin versioin hyllyssäni olivat, en ole tainnut avata kertaakaan. Tuskin ne ilmaisia ovat. Kaikki tarvittavat tiedot löytyvät huomattavasti mukavammin netistä. Toki ymmärrän, että kaikilla ei ole nettiä, tai halua/kiinnostusta käyttää moiseen nettiä. Mutta silti. Olisiko tässä kyseessä tuhlauksen huippu? Vai täsmäjakelun paikka? Jo yksin ekologinen jälki puistattaa.
On tietysti mahdollista, että Fonecta ja Eniro ovat maassamme ainoat jotka ymmärtävät, että aikaisemman kulutuksen tason ylläpitäminen on kansallinen etumme ja osa kansallista taloudellisen turvallisuuden strategiaa. Vai onko kysymys siitä, että ao. yrityksissä työskentelevien leipä on kiinni siitä, että vuosittain kulutetaan kymmeniä tai satoja tuhansia euroja julkaisuihin, jotka joutavat suoraan paperinkeräykseen.
maanantai 2. helmikuuta 2009
Ilmastotalkoot. Nyt.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Ilmastotalkoissa netti on salakavala ja petollinen. Jostakin sekin energia on tiristetty, jolla netistä kaivetaan oikea tieto päällä olevan tietokoneen näytölle. Teekupillisten keittämisiä on julkisessa sanassa pidetty mittatikkuina.
En tältä istumalta osaa sanoa, olisiko puhelinluettelon tuottamiseen käytetty energia monenkin haun väärti.Mutta kiteytettyä energiaa siihen on ladattu vakioannos kerralla koko vuodeksi. Ei tule lisäpäästöjä, vaikka joka päivä lukisi koko luettelon läpi.
Ilmakehän pelastaminen on monimutkaista puuhaa. Kaikenlaista ruumiillista aktiviteettia pitäisi vältellä, ettei turhaan kaloreita polteta ja näin lisätä elintoimintojen hiilidioksidipäästöjä. Jälkeläisiä ei pitäisi tuottaa, etteivät pienet hiilijalat sotke hyviä suunnitelmia. Ihmisten sukupuutto antaisi sopivasti tilaa muille eliölajeille, joilla ei vielä ole autoja, tietokoneita eikä niitä puhelinluetteloitakaan. Näin katastrofilta pelastettu maapallomme voisi turvallisin mielin odotella seuraavaa jättimeteoria, supertulivuorenpurkausta, tai vain seuraavaa jääkautta.Mannerlaattojen hiljaisen vaeltelun merkeissä.
Netti on salakavala ja petollinen useammallakin kuin vain yhdellä tavalla. Kysy vaikka Kiinan Kommunistiselta Puolueelta tai keltä tahansa Suomen kolmesta suurimmasta puolueesta. Ja energia, kiteytettynä miten tahansa ei mihinkään häviä. Muuttaa kuulemma vaan muotoaan.
Luen parhaillaan mielenkiintoista kirjaa jonka sain Joulupukilta. COLLAPSE, How societies choose to fail or succeed. Kirjoittajana Jared Diamond. Mielenkiintoinen tiedemiehen näkemys siitä mikä meitä odottaa, jos vanhoihin merkkeihin on uskominen. Esimerkiksi Pääsiäissaarten kadonneet polyneesialaiset, Mayat, Pueblo Intiaanit, Kambodjan Kmehrit sekä Grönlannin Vikingit ja näitten yhteiskuntien katoaminen maan päältä panee miettimään.
Onkohan Intian 1600 € auto tai tänään uutisoitu 16 € tietokone maapallolle siunaukseksi vai kirous?
Aina muutaman vuoden välein joku viisas ennustaa, että koko internet kaatuu omaan mahdottomuuteensa parissa vuodessa. Joskus tulevat siinä kasvun rajat vastaan. Rooman klubi ennusti kasvun rajojen tulleen meitä kaikkia vastaan jo vuosia sitten. Mutta kummasti vaan vielä porskutetaan. Kiinan kommunisteilla voivat sensuurinhallinnan rajat olla pian läsnä. Sormilla yritetään patoa tukkia.
Kiinan ja Intian kodinkoneet, autot ja kännykät lisäävät kasvihuonekaasupäästöjä, ja vaikutus on ainakin tilapäisesti ei toivottu lämpeneminen. Lämpimässä kasvihuoneessa kasvit viihtyvät ja kasvavat entistä paremmin.Hiilidioksidia sitoutuu enemmän, ja happea vapautuu.
Energian tasapaino hoituu maapallolla niin, että se mikä auringosta saadaan, pitäisi myös avaruuteen takaisin heijastaa.Se, mikä on biosfääriin kulloinkin sitoutuneena, siitä myös sittemmin vapautuu. Välivarastot ovat kosmisessa aikataulussa vain tilapäisiä.
Tuota joulupukilta saamaasi kirjaa en ole lukenut.Pääsiäissaarelaisten ja mayojen kohtalona lienee ainakin ollut paikallinen ympäristökatastrofi.Pääsiäissaaren metsät pantiin ainakin sileiksi.Maaperä köyhdytettiin ja saari ylikansoitettiin.Näin joskus luin.
Pienten rajallisten populaatioiden katoamista lienee edesauttanut sisäsiittoisuuden aiheuttama geneettinen katastrofi.
Maapallonlaajuisesti sanotaan saman olevan tapahtumassa.Ihmiskunta on kuitenkin vain yksi vaikuttaja.Kosmisessa ympäristössään leijuvaan maapalloon kohdistuu useita ihmistäkin voimakkaampia ulkoisia ja sisäisiä muutospaineita, niin ettei kohtaloa ole helppoa aikatauluttaa. Aurinko on lähinnä stabilisaattori. Mannerten liikkeet ehkä suurin sisäinen, ja kosminen säteily sekä meteorit merkittäviä ulkoisia muutostekijöitä. Viimeisen silauksen antanee aikanaan loppuunpalanut aurinko, punaisena jättiläisenä.
Ken elää, näkee !
En oikein usko eläväni silloin kun aurinko muuttuu punaiseksi jättiläiseksi. Toivottavasti.
Joulupukin kirja alkaa kuvauksella Montanan nykyisyydestä. Eikä siinä paljon tarvitse mielikuvitusta kun ajattelee Pääsiäissaaren maailman kokonaisuuden katoamista ja vertaa tilannetta maapallon maailman kokonaisuuteen.
Mutta oikeassa olet ja samaa mieltä kanssasi toki olen; ken elää hän näkee. Mutta haluanko, että lapseni sen näkevät ja varsinkaan kokevat, onkin jo toinen juttu.
Lähetä kommentti