sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Hiihtolomaa

Tallinnassa oli vahva taantuma ainakin rakennusteollisuudessa jo vuosi sitten. Vuoden aikana tyhjiä taloja on noussut lisää. Olisiko kannattanut panna hankkeet jäihin, vaikka sitten puolivalmiina? Miten tämä on vaikuttanut hintatasoon, en osaa sanoa. Mutta holdaamisellakin on takarajansa. Jossain vaiheessa kannattanee Suomen pääkaupunkiseutulaisen ostaa itselleen moderni kakkosasunto.

Osaamatta täsmälleen yksilöidä miksi, jäi mieleeni kuva siitä, että talous on edelleen taantunut. Ehkä se, että maailmanmerkkejä myyvät trendikaupat olivat aika tyhjillään? Tai siksi, että kahviloilla ja ravintoloilla oli samanlainen ongelma? Vai olisiko ollut sitä, että laivat olivat mennen tullen puolityhjiä? Tai siksi, että lippujen ja majoituksen saati oli niin äärimmäisen helppoa Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla, päivää ennen lähtöä? Oli miten oli, vähintään toista vuotta talous siellä taantuu. Eikä sitä kuitenkaan juurikaan huomaa.

Käytyämme vuoden aikana sekä Serenassa että Flamingossa, halusimme verrata miltä Kalevin kylpylä vaikuttaisi. (Kävimme siellä ja ihastuimme vuosi sitten.) Kalev voitti skaban edelleen mennen tullen. (sorry vaan.) Suosittelen opintomatkaa kaikille niille, joiden edessä on kunnallisen uimahallin jatkojalostus. Ja erityisesti niille, jotka vain haluavat nauttia päivän kylpyläreissusta suosittelen päiväretkeä esimerkiksi pääkaupunkiseudulta. Laskentatavasta ja voimassa olevista tarjouksista riippuen käynti kylpemässä Kalevissa lienee saman hintainen kuin käynti Flamingossa.

Ja pitihän siellä Tallinnassa syödäkin. Löysimme vasta-avatun, ja varmaan siksi aika tyhjän italialaisravinolan, aivan raatihuoneen torin kupeelta. Hosteria Roma, M?ndi 3, tarjosi hyvän tavallisesta poikkeavan pastan, hyvän italialaisen viinin ja jälkiruoaksi suklaakakkua kohtuu hintaan. Palvelu oli ystävällistä, jopa hauskaa. Ravintolan avaaminen keskellä taloudellista taantumaa ja vielä siten, että yrittäjän äiti, Mamma, ja isä tuotetaan mukaan Italiasta, saattaa olla aika riski business. Mutta kyllä perheravintolalla omanlainen leimansa on. Toivotan Riccardo Olimpierille onnea ja menestystä.

Eilisenä kylmänä päivänä maistui kuuma juoma. Kun Gl?hweiniä ei ollut tajolla, maistoin itselleni uutta juomaa. Suosittelen kuumaa siideriä aromilasista nautittuna. Oli siellä joukossa kieltämättä myös kuivattu omenaviipale ja 2 cl. calvadosia. Mutta oli niin maan mahottoman hedelmäisen hyvää. Hiukan vaivannut nuhaisuuskin hävisi sen siliän tien.

Matkailu avartaa, ja elämyksiä oli tarjolla ihan kotinurkilla. Eikä tarvinnut edes ottaa suksia mukaan.

1 kommentti:

GranpaIgor kirjoitti...

Sieltä se ikuinen matkailumiehen näkökulma paistaa läpi ;)