torstai 26. helmikuuta 2009

Talvisodan henkeä työeläkkeisiin

Artikkelissaan Seniorikonsultti esittää hallitukselle kysymyksen: Montako uutta työpaikkaa eläkeiän nosto luo? Olisi mukava kuulla Vanhasen tai Kataisen vastaus. Vaan tuskinpa vastaavat. Se, että he näin osoittavat olevansa täysin johtavien virkamiestensä Raimo Sailaksen ja Erkki Virtasen talutusnuorassa, on viimeistään kai nyt kaikille selvä?

Kuten em. kirjoituksen kommentissa olavi.laine toteaa, ei päätöksellä ole mitään tekemistä tulevan laman vaan jatkuvasti laskevan huoltosuhteen kanssa. Missään tapauksessa eläkeiän muutoksella ei ole taloudellista vaikutusta, ainakaan hallituksen toivomaan suuntaan vielä moneen vuoteen. Mutta on poikien pelisilmä pahasti pettänyt.

Toisaalta yritetään herätellä talvisodan henkeä lamatalkoisiin, toisaalta heitetään märkä riepu ay-liikkeen ja työntekijöitten/toimihenkilöitten silmille. Tarkoituksellistahan se ilmeisesti on. Ei tällaista irtiottoa kolmikannasta, tupoilla hyvinvointiin nostetussa maassa vahingossa tehdä. Molemmat toivovat ilmeisesti pääsevänsä historiaan Suomen Thatchereinä tai tulevan laman Viinasina.

Ei kai vain ole käymässä niin, että sattumapääministerin lisäksi meille on kasvanut Euroopan paras valtionvarainministeri. Ja kumpikin uskovat siihen, että heillä itsellään ja ansioillaan on ollut keskeinen osaa arvonimen saavuttamisessa. Ikävintä on, että me muut joudumme tämän kustantamaan.

Siis kun muualla maailmassa varaudutaan ilmeisesti pahimpaan lamaan sataan vuoteen, nämä kaksi herraa puuhastelevat ideologioidensa kanssa. Turvataan omien äänestäjien etu ennen romahdusta. Siitähän tässä pitkälti on kysymys. Keski- ja pienpalkkaiset kestäkööt pitempään, jotta suurtuloiset saisivat pitempään kerätä isompaa eläkekertymää. Kun valtionyhtiöt, eli itsenäisyyden ajan kansalaisten verorahoillaan rakentama teollisuus on viime vuosien aikana jo pantu lihoiksi, ei muita maksumiehiä enää ole.

Kannattaisi keskittyä ensin siihen millä kansakunta pidetään tämän laman ylitse kansakuntana, eikä ehdoin tahdoin repiä sopua, jolla viime vuosikymmenien vaurastuminen on luotu. Jos kansantalous tarvitsee piristystä se on näillä eväillä pitkälti piristystä kotimaisen kulutuksen ylläpitämiseen. Elämisen turvaa yli sen ajan kun viennistä ei tuloja tule. Silloin keski- ja pientuloisille tulisi rakentaa lisäkuluttamisen mahdollisuuksia. Sinne osoitetut rahat menevät suorimmin kotimaiseen kulutukseen. Suurtuloisten tulojen kasvattamisessa rahat menevät sukanvarteen tai ulkomaille.

13 kommenttia:

Vox Populi kirjoitti...

Luulen, ettei tässä ole työpaikkoja oltukaan luomassa, vaan huoltosuhdetta yritetään turvata, ja lainanmaksukykyä yritetään osoittaa. Huoltosuhde on lähitulevaisuuden ongelma.Kyky hoitaa lainat on päällä oleva ongelma. Tätä näyttävät eräät kommentaattorit jo olevankin mieltä.
Poliittinen mielenlaatu ja silmälasien väri vaikuttavat suuressa määrin siihen, uskooko tähän kaikkeen.
Poliittiset eläimet, nämä ammattipoliitikot, tekevät vain työtään, johon tietysti kuuluu kolehdin keruu.
Jokainen talous"tietäjä" muistaa ennustuksiaan arvuuttaessaan mainita, ettei sumulta näe, mihin ollaan menossa. Eivät Vanhanen ja Katainenkaan enempää tiedä. Emmekä mekään.
Vanhat naiset meidät lopulta käärinliinoihin kietovat.Meni niin tai näin.

helanes kirjoitti...

Ei hallitus ole näin väittänytkään, paitsi lievästi nuorten kohdalla.

Kyse on yhdestä monista rakennemuutoksista, joita Suomen on tehtävä. Lopulta. Kehtaavat vielä yleislakolla uhkailla, typerää.

Tietenkin eläkeiän nostossa on ongelmia, mm. se että kaikki eivät jaksa loppuun saakka. Kumma vaan että jossakin muualla päin maailmaa jaksavat vallan hyvin.

Muiden rakennemuutosratkaisujen kohdalla viittaan blogiini
http://helanes.blogit.uusisuomi.fi/2009/02/26/usn-90-vuotisjuhlapaneelissa-kysymatta jaanyt-kysymys

Pahimpia rakennemuutoksien esteitä maassamme ovat kolmikanta, ammattiyhdistysliikkeet ja ns. konsensus.

helanes kirjoitti...

Ja taas meni linkki vikaan:
http://helanes.blogit.uusisuomi.fi/2009/02/26/usn-90-vuotisjuhlapaneelissa-kysymatta-jaanyt-kysymys

hakki47 kirjoitti...

Vox

Huoltosuhde on ongelma ainakin siitä lähtien kun työministeriön kansliapäällikkö Pertti Sorsa lähti eläkkeelle vuoden 1992 lopulla. Hän muisti varoittaa työvoimapulasta keskellä Suomen viime vuosisadan pahinta lamaa. Mutta kansliapäällikkönä, hän varmaan ymmärsi elämän prioriteetit paremmin.

Jos ajatellaan Suomen valtion velkaantumista ja kykyä hoitaa lainansa suhteessa useimpiin muihin EU-valtioihin (rajoitetaan tarkastelu vaikka vain niihin) hämmästyisin, jos olisimme edes 15 varottavimman joukossa. Ei se tule olemaan elämisen edellytystemme läheskään suurin ongelma lähitulevaisuudessa. Huomattavasti suurempi on esimerkiksi kykymme työllistää kansalaisemme kotimaisen kysynnän varassa niin suuressa määrin kuin mahdollista. Emme toista kertaa kestä 777.000 työtöntä.

Kun yhteiskunnalla on selkeästi edessään vaikeat, ellei jopa hyvin vaikeat ajat vaatiin todellista poliittista typeryyttä keskittyä repimään ja ajamaan puhtaasti omia etuja. Siihen arvioon eivät vaikuta silmälasien värit.

hakki47 kirjoitti...

helanes

Olemme antaneet syntyä "opiskelukulttuurin" joka ilmeisesti, erityisesti kestonsa osalta rinnastuu hyvin sosiaaliseen subjektiiviseen oikeuteen päivähoitoon. Se on ollut ilmeistä jo vähintään 10 vuotta. Varmaan liian pitkä aika tehdä asialle jotain? Poliitikot kyllä keskustelevat aiheesta tarvittaessa äärimmäisen sujuvasti. Ja toistuvasti.

Eläkkeistä ja ns. sosiaalituposta tehtiin juuri valtion ja ay-liikkeen toimesta yhteisiä päätöksiä. Nyt yksi osapuoli, eli valtio vetää nurkan takana pupun hatusta ja toteaa - ähäkuttii. Hyvä lähtökohta luottamukselle? (En ole sosiaalitupon siunauksellisuudesta tästä huolimatta vakuuttunut.)

Rakennemuutosten toteuttamisen esteinä ovat yksisilmäiset oman porukan edunvalvojat. Niitä kartelleja on maassa kolme: Puolue-, AY- ja Agrikartelli.

Vox Populi kirjoitti...

Ei vara venettä kaada. Tietysti pitää työllistää, ja pitää toimia kotimaisen kysynnän edistämisen puolesta. Ja pitää nauttia eduskunnan luottamusta, jotta mitään voisi tehdä.
Silmälaseja on monenlaisia, ja niiden väritkin vaihtelevat joskus tarkoitushakuisesti.
Jos on joitakin päätöksiä tehty, ei tämä ole esteenä seuraaville päätöksille.
Vaikeina aikoina kansan ääntä on kuunneltava tarkasti. Kritiikki on kohdattava.Mutta on myös osattava asettaa aisanpotkijat ja käpykaartilaiset lokeroihinsa. Kansa on kuitenkin valitettavasti vaalikarjaa, joka on jatkuvan manipuloinnin kohteena. Kaikki viisaus ei ole välihuutelijoitten hallussa.
Aika näyttää, kuinka käy eläkeikäasiassa. Luulen ymmärtäväni taka-ajatuksen, mutten hurraa tällaiselle poukkoilulle.
Helanesin kysymys kuntaitsehallinnon tarpeellisuudesta on aiheellinen. Etsikkoaika olisi nyt. Mutta kepulaisten ja rkp-läisten maailmankuvaan ei mahdu kyläpolitikointiin puuttuminen.

hakki47 kirjoitti...

Vox

Olet luonnollisesti oikeassa.

Tärkeintä on nauttia keskeisten hallituspuolueitten eliitin luottamusta. Kansan äänen kuuleminenkin on vain keskeisten hallituspuolueitten eliitin äänen kuuntelemista. Kansalaisista viis. Enkä edes yritä kärjistää.

Kuten aivan oikein toteat kansa on vaalikarjaa. Siksi vaadin, kansanedustajien tupakka ja alkoholitarrojen hengessä, mainintaa "Meille olet vaalikarjaa" pakolliseksi kaikkien puolueitten kaikkiin vaalimainoksiin.

Kunta-itsehallinto lähtee ajatuksesta, että hallittavan kokonaisuuden muodostaa elinkelpoinen, itsenäinen kokonaisuus. Suurinta osaa kepulandiaa ja rkp-imperiumia määritelmä ei enää kohtaa.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Hakki hyvä!

Kaipailet Vanhasta tai Kataista vastailemaan. Niin kaipasi kyselytunnilla myös eduskunta.

Syynä on se, että pojjaat sai pitkän iltayöpalaveriinsa suojelupoliisin raportin että rauhaa rakastavat naapurimme ovat ostaneet maat linkkiasemien ympäriltä ja rakentaneet nille aidattuja ja valvottuja varikoita. Vielä ei ole tietoa ovatko pääpäättäjiemme läheiset myös matkustaneet. Tämä selitys on tullut suoraan moottoripyöräkerhon tietotoimistosta, joten siihen voi uskoa se, kuka haluaa.

Saman lähteen mukaan seuraavat päättäjät; kolmikanta, ammattiyhdistysliikkeet ja ns. konsensus, ovat siirtyneet vastaanottamaan uusia maahanmuuttajia.

Nykyinen moottoripyöräkerhon tietotoimisto on entinen hevosmiesten tietotoimisto.

Aloittelija kirjoitti...

"Niitä kartelleja on maassa kolme: Puolue-, AY- ja Agrikartelli."

Unohditko tarkoituksella neljännen kartellin: kapitalistikartelli! Sitä ollaan lihotettu omaisuusveron poistoilla, perintöveron kevennyksillä, erilaisilla verohelpotuksilla, Kela-maksun poistolla, jne. Se kartelli syö pöydässäsi, sillä kaupankin alalla kilpailu on näennäistä ja ruuan hinta EU:n huippua, julkisia investointeja hyödynnetään härskisti (mm. asfalttikartelli), metsäteollisuuden kartellit lihoivat hyvin, kunnes lähtivät pelaamaan Amerikan raitille.

Ketkunperä kirjoitti...

Euroopan paras valtionvarainministeri, mistäs tuo on peräisin.
Yritin hakea kyseistä artikkelia Financial Times lehden nettisivulta, mutta sitä ei enää löytynyt. Onko lehti joutunut poistamaan paikkansapitämättömän uutisen pois nettiversiosta :)
Toki artikkeli painettussa lehdessä oli, olen se itse lukenut vaan en säästänyt lehteä.

hakki47 kirjoitti...

Pitkälinjalaiselle

Yksi Islantiin, yksi Moskovaan, yksi lomalle. Vain yksi otti perheensä mukaan. Mitä ihmettä ruotsalaiset meidän linkkitorneillamme?

Jos "kolmikanta, ammattiyhdistysliikkeet ja ns. konsensus, ovat siirtyneet vastaanottamaan uusia maahanmuuttajia" ei voi kuin sääliä tulijoita. Kartusta saavat. Ei näistä kukaan ole tähän mennessä ensimmäistäkään tervetulleeksi toivottaneet. Elleivät pelkää, että syövät sosiaaliapumme pelkäävät, että varastavat työmme tai naisemme.

hakki47 kirjoitti...

Aloittelijalle

Jos tarkkaan luet, mahtuu kyllä joukkoon.

hakki47 kirjoitti...

Ketkunperä

Joku kokkareitten kansan edustaja Petri Salo (?) palautti asian eilen YLEn radio-ohjelmassa mieleeni. Muistaakseni saadessaan arvonimen The Jyrki oli ollut valtionvarainministerinä muutaman viikon. Rakettimainen nousu tässäkin suhteessa. Mutta kun nimitys on tullut, riittävästi toistettuna siitä tulee tosi. Varmaan muittenkin kuin kokkareitten mielestä.