Dale Carnigien kirja ”Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa”, ei taatusti kuulu öykkäreiden kuninkaan Donald Trumpin kirjahyllyyn. Jos se siellä kuitenkin on, sen täytyy olla koskematon tai täysin pölyttynyt. Mutta arvailujen mukaan Trumpilla tuskin edes kirjahyllyä on. Tai edes kirjoja.
Donald Trump on useaan otteeseen väittänyt, että hän voisi lopettaa Ukrainan sodan nopeasti, mutta hänen keinonsa ovat jääneet epämääräisiksi. Hänen lähestymistapansa perustuu usein kovisteluun, painostukseen ja epäsuoraan uhkailuun, jotka ovat tyypillisiä öykkärimäiselle vallankäytölle.
Trumpin tyyli ja öykkäröinti Ukrainan sodassa
Painostus ja neuvottelutaktiikka
Trump on vihjannut, että hän painostaisi sekä Venäjää että Ukrainaa sopimaan sodan lopettamisesta, mahdollisesti Venäjälle myönnytyksiä tarjoamalla.
Hän on sanonut, että "puhelinsoitolla" hän saisi sodan päättymään nopeasti – mutta ilman yksityiskohtia siitä, mitä tämä tarkoittaisi käytännössä.
USA:n tuen horjuttaminen
Trump on kritisoinut Ukrainan avustamista ja vihjannut, että hän voisi rajoittaa sotilaallista tukea.
Tämä voisi pakottaa Ukrainan hyväksymään Venäjän vaatimuksia.
Öykkäröinnin vaikutus liittolaisiin
Trumpin tapa käsitellä kansainvälisiä suhteita perustuu usein epäsuoraan uhkailuun ("jos ette tee kuten haluan, tuen vetäminen voi olla vaihtoehto").
Hän on myös vähätellyt Naton merkitystä ja ehdottanut, ettei USA puolustaisi liittolaisia, jotka eivät "maksa tarpeeksi".
Toimiiko öykkäröinti geopoliittisessa kriisissä?
Trumpin taktiikka saattaa toimia yritysmaailmassa tai sisäpolitiikassa, mutta kansainvälisessä diplomatiassa se voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin.
Putin ei välttämättä taipuisi uhkailulle, vaan näkisi USA:n heikentyneen tukensa Ukrainalle mahdollisuutena edetä entistä aggressiivisemmin.
Ukraina ei todennäköisesti hyväksyisi rauhaa, joka tarkoittaisi alueidensa luovuttamista.
Euroopan liittolaiset voivat menettää luottamuksensa USA:han, jos Trump käyttää öykkäröintiä Ukrainan tukemisen sijaan.
Öykkärin neljän vallassaolon viikon kohdeluettelo
Guatemala
Mexico
Kanada
Panama
Grönlanti/Tanska
Ukraina
Gaza
Jordania
Egypti
EU
Eurooppa
Tullit kaikelle
Mutta tuskinpa Trump sen paremmin kuin hänen neuvonantajansa ChatGPTn neuvoja kuuntelee. Vaihtoehdoksi tarjoaisin YouTubesta löytämääni oivallista kanavaa The History Behind the News ja sen episodia Is America Repeating Germany's Past Mistakes?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti