torstai 28. elokuuta 2014

Tämän Putler tahtooYhä useammat ovat vakuuttuneet siitä, että Vladimir Stalinovytsh Putler on lähettänyt joukkonsa taistelemaan Ukrainaan. Kun seuraa mitä kaikkea on Sotshin Olympialaisten päättymisen jälkeen tapahtunut, ja jatkuvasti kiihtyen tapahtuu en voi kuin olla samaa mieltä. Sillä ei juuri enää ole väliä kuinka monta kuorma-aotoa, panssariajoneuvoa, ohjusta jne. missäkin on nähty. 

Aivan ilmeisesti myös moldovalainen uutinen sodan alkamispäivästä, 26.8.2014 piti paikkansa. Jos näin on ja uutisen muut yksityiskohdat pitävät paikkansa on todennäköisintä, että Putler nyt on palauttamassa sekä Ukrainaa että Moldovian Transnistriaa Äiti Venäjän helmoihin, eikä havittele yksin Krimiä. 

Luonnollinen etenemissuunta on Asovanmeren rantaa pitkin avattava suora maayhteys Krimille ja matkan jatkaminen Mustan meren rantaa Odessaan kautta Transnistriaan, joka on jo pitkään haikaillut lupaa saada palata osaksi Venäjää. Vaan eipä siinä vielä kaikki. Seuraavaksi haetaan sitten suorinta reittiä Moskovasta Pohjois-Transnistriaan. Sehän kulkee varmasti Kievin läpi? Joten seuraavana on sitten Venäjän kolmelta puoleta ympäröimän Ukrainan "länsiosan" haltuunotto. Enkä yhtään ihmettelisi jos seuraavan tavoitteena olisi koko Moldova.

Putler on julkisesti hehkuttanut missionaan halua palauttaa Äiti Venäjän kunnian ja Tsaarien Venäjän alueet entiseen yhteyteensä, siis palauttaa ennen Alexander Kerenskyn hallituksen syrjäyttämistä vallinneen tilanteen. Unohtaen nyt sen tavoitteen vaikutukset vaikkapa nykyisiin NATO - jäseniin Puolaan, Liettuaan, Latviaan ja Viroon minua kiinnostaa, miten se vaikuttaa Suomeen. Putlerin ajatusmaailmassa Suomi varmasti oli osa suurta Venäjän valtakuntaa.

Ja avainkysymyksenä pitäisikö Suomen liittyä NATOn täysijäseneksi? Tässä yhteen asiaa koskevaan kommenttiin kirjoittamani vastine, muutamin täsmennyksin.

En edelleenkään kannata NATOn jäsenyytä vaikka hyväksynkin sen sopimuksen - sellaisena kun sen ymmärrän - jota nyt ollaan allekirjoittamassa. Se ei käsitykseni mukaan suinkaan ole läpikulkusopimus vaan vastaanottosopimus, teknisine yksityiskohtineen. Sekin toteutetaan vain Suomen pyytäessä. Ja siihen kai meillä itsenäisenä maana on oikeus? Omalla maaperällä on taidettu harjoitella yhdessä Naton kanssa jo tätä ennenkin ja taidetaan parhaillaankin?

Venäjällä, tai oikeammin sen johtajilla on mielestäni liian usein ollut taipumusta äkkipikaisuuteen ja pitkävihaisuuteen. Siksi, mitä kauemmin meillä on mahdollisuus uskoa omiin voimiimme yhteispelissä naapurin kanssa, sitä parempi. Silloin voimme olla varmoja, että todennäköisimmin teemme ratkaisumme yksin meidän suomalaisten intresseistä. Kuten kaikki muutkin valtiot EUssa näyttävät toimivan. Turhaa ottaa ehdoin tahdoin turpiinsa marisemalla etuilusta myöhäisyön nakkijonossa örveltävälle bodarille näillä lihaksilla.

Vaikka suhtaudun itse aika kriittisesti poliitikkojemme aikaansaannoksiin uskottavan puolustuksen ylläpitämisen saralla, jos Puolustusvoiman johto virkavastuullisesti vakuuttaa uskottavuutta vielä löytyvän, sen on kelvattava myös minulle. Henkilökohtaisesti ajatellen uskottavuutemme lisääntyisi olennaisesti, jos puolustuksemme varsinaisen sunnitelman lisäksi, meillä olisi joka asevelvollisella rynkkäri ja patit kotona. Eikä maakunnallisista asekätköistä haittaakaan olisi. 

Taipua voidaan, mutta taittua ei pidä.


17 kommenttia:

fun kirjoitti...

Ihan johdonmukaista ajattelua. Moldovia takaisin -ja heti... Länsi-Karjalasta puhumattakaan.

Kyllä näistä manöövereistä on täytynyt sopia siellä hakin naapurissa "Borössä", tai mikä se saari siellä Porvoon puolessa olikaan. Tällaista riskiä ei ota itse Putinkaan ilman turvattua selustaa. Jos on sovittu niin mistä muusta myös?

Taas kerran on meneillään etupiirijako Euroopassa.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Separatisteilla on iso varikko täynnä kylmän sodan jälkeen seisomaan jätettyjä panssarivaunuja ja panssariautoja. Olisi peräti kummallista, jollei heillä olisi tässä vaiheessa paljon käyttökuntoisiakin, koska näistä vehkeistä ei ihan äkkiä kyljet ruostu rei'ille.

Ukrainan armeija taas on paukutellut tykeillä ja kranaatinheittimillä niin paljon kaupunkeihin, ettei joukoistakaan ole pulaa. Sotainto syttyy herkästi jos joku tappaa naapureita huvin vuoksi.

Ukrainan armeijalle myös tuottaa skandaalien ja massiivisien, pääasiassa upseerien täydellisellä kyvytömyydellä hankittujen, tappioiden seurauksena vaikeuksia värvätä lisää joukkoja. Separatistit etenevät ja Oikea sektori pelottelee vallankaappauksella, joten tilanne alkaa olla tukala.

Niinpä se parkuu Venäjän uhasta ja näkee venäläisiä joukkoja siellä ja täällä ilman että niistä olisi kuvallisia todisteita. Ukrainalaisia parku ei ole vakuuttanut, mutta Suomalainen media on ottanut sen todesta.

Ainoa merkillinen piirre tässä on se, että venäläiset suorastaan yllyttävät pitämään Ukrainassa olevia venäläisiä palkkasotilaita jotenkin outona ja uhkaavana ilmiönä, vaikka Venäjä on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, joiden takia se ei pysty estämää ketään lähtemästä palkkasoturiksi sen enempää kuin länsimatkaan.

Kukaan ei sano, että tilanne nyt vain on tällainen, yrittäkää oppia elämään sen kanssa, vaan asia sivuutetaan vaikenemalla tai kieltämällä, että siellä on venäläisiä joukkoja, mikä herättää runsaasti epäilyksiä.

Johonkin ne pyrkivät. Luultavasti ne haluavat, että muut painostavat niitä rajoittamaan liikkumavapautta, mikä voisi johtua halusta estää ISIS:a laajentamasta toimintaansa Venäjälle niin kuin se on uhonnut ja niin kuin se on kiinni saatujen taistelijoiden mukaan tekemässä.

Joka tapauksessa ne ovat nyt niin fiksuja, että se herättää ihailua.

Euroopa ei herätä ihailua, koska sillä ei ole ISIS:n varalle muuta kuin sellainen mielikuva, että täältä voi lähteä Syyriaan katkomaan kauloja, mutta tänne ei voi tulla katkomaan kauloja, koska siihen on olemassa jokin määrittelemätön syy.

Niinpä ISIS tulee tänne, jollei sitä kukisteta Lähi-Idässä, mikä alkaa vaikuttaa epätodennäköiseltä, koska se vain paisuu ja rikastuu.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Sattuipas sopivasti. Suomen kuivalehti on justiinsa julkaissut jutun ISIS:n kannatuksesta Euroopassa.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/lahi-ita/kysely-isis-terrorijarjestolla-kannatusta-myos-euroopassa/?shared=51218-dad20a05-500

Hyvältä näyttää, eikö?

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Saarilla niin väliä, niitä täällä piisaa.

Minun on kovin vaikea uskoa, että jenkit olisivat sopineet Putlerin edustajien kanssa Ukrainan jaosta. Se he ovat toki voineet tehdä selväksi, että eivät puutu tapahtumiin, elleivät ne ryöstäydy täysin käsistä. Se nyt on varmasti ollut tiedossa muutenkin.

Tuo Länsi - Karjala minua huolettaa eniten. Varsinkin kun meillä on nämä tietävät ja osaavat ja, ah niin fantastiset päättäjät.😬

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Kuivalehti taisi myös puhua jostain Venäjän hyökkäyksestä jonnekin? Satuitko huomaamaan?

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

En jaksanut kiinnittää siihen huomiota, koska ukrainalaisesta propagandastakin saa paremman käsityksen Ukrainan tilanteesta kuin Kuivalehden jutuista.

Sen sijaan ISIS:n kannatusluvut ovat tärkeitä, koska yksistään Ranskassa on lähes 11 000 000 kannattajaa.

Vaikka vain 1% heistä olisi tosissaan niin siltikin jäljelle jäisi suunnilleen saman verran kuin ISIS:llä on rohkeimpien arvioiden mukaan taistelijoita Lähi-Idässä. Se on paljon vaikka tilastonikkarit sanoisivat mitä.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Totta kyllä, yksi prosentti yhdestätoista miljoonasta on paljon. Promillekin on.

Tästä pääsemmekin toiseen kohtaan. Vaikka Kalifaatin perustajien uskonto - islam - tuntuu nyt pelottavan monia ja Kalifaatin kannattajat ainakin pelottavat, mitä pitäisi tehdä?

Ristiretkien aika on ohi ja tappamalla ei koskaan saada kaikkia tapettua ja vaikka saataisi, luodaan samalla marttyyrejä tulevien vihaisten miesten sukupolville. Kaasuttamistakin on jo kokeiltu, ei toiminut. Atomipommiin kuolisimme kaikki, mikä tietysti ratkaisi kaiken kerralla.

Sellaista aitaa, muuria, kaivantoa, vesitestettä emme pysty rakentamaan, jonka turvassa voimme kuvitella meidän ja lastemme voivan rauhassa elellä, kaukana maailman pahuudesta. Puhumattakaan siitä, että kun riittävän moni kuolee estettä ylittäessään, inhimillisyys saa ainakin demokratioissa joka tapauksessa vallan. Vertaa vaikkapa Välimeri.

Edellä mainittu syy estää meitä myös jättämästä heitä yksikseen. Tappamaan toisiaan. Lisäksi jollain heistä on jotain, jota riittävän monet meikäläiset katsovat - kuka milloinkin, kuka mitäkin - tarvitsevansa. Vertaa vaikkapa öljy)

Kerro ihmeessä mitä?

Venäjälle ja sen hyökkäykselle voimme halutessamme ainakin tehdä jotain konkreettista. Ja meidän pitäisikin, ennen kuin jälleen kerran joku näistä poliittisista valopäistämme heiluttelee paperinpalasta kertoen sopineensa rauhasta meidän ajallemme.

Hakki kirjoitti...

Kun tässä törmäsin mielestäni hyvään kuvaukseen siitä, miksi Putler toimii kuten toimii, liitän sen tähän linkiksi.

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/08/17/kolmas-syy-miksi-venaja-haluaa-ukrainan/201411312/12?n=1

Se ei kuitenkaan muuta omaa perusnäkemystäni tilanteesta.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Epidemian tässä vaiheessa ei auta kuin yrittää potkia viihdehöttöön nukahtaneet eurooppalaiset vähän hereille ja saada heidät kiinnostumaan maanpuolustuksesta. Näin vastareaktio saadaan aikaiseksi nopeammin kun taudin itämisaika päättyy.

ISIS on ollut iso yllätys kaikille, koska al-Qaidan piti olla pahinta mihin takaisin keskiajalle haluavat islamistit kykenevät. Nyt on sitten näyttämöllä jotain mitä al-Qaidakin pelkää ja joka leviä kuin influenssa.

Se polkaistiin käyntii viime vuoden keväällä ja nyt Syyria ja Irak ovat helisemässä sen kanssa. Taistelijoita on tällä hetkellä ehkä 100 000 ja määrää kasvaa 10 000:lla kuukaudessa ja tahti kasvaa räjähdysmäisesti, koska nyt on kehitetty formaatti, jonka edessä kaikki vapisevat.

Näitä esiintyy joskus harvoin maailman historiassa, mutta ne muistetaan kauan. Aleksanteri suuren ja mongolien armeijat tulevat ensimmäisenä mieleen. Kumpainenkin teki veristä ja tasaista jälkeä siihen saakka että into hiipui.

Mulla oli kriisin alkuvaiheessa sellainen mielikuva, että Putin ja Obama pelaavat aika hyvin yhteen, mutta en keksinyt siihen syytä, joka olisi kelvannut pelin tarkoitukseksi.

Ukraina on vain yksi suuri rotanloukku ja sen hajoamissotien estämiseksi tarvittaisiin aivan toisenlainen peli.

Sen sijaan ISIS:n kannatuksen kasvu kelpaisi pelin syyksi.

Obama syyttää Venäjää joukkojen lähettämisestä Itä-Ukrainaan ja Ukraina komppaa, koska propagandakoneisto on CIA:n talutusnuorassa.

Siellä oli joku aika sitten jonkun tiedustelu- tai semmoisen viraston päämajasta kokonainen kerros CIA:n käytössä. Nyt voi olla parikin.

Putin sitten sanoo, ettei varmana ole Itä-Ukrainassa yhtään venäläistä sotilasta eikä sano mitään palkkasotureista, joilla on täysi oikeus mennä sinne jos huvittaa.

Sitten Rasmussen esittelee epäselviä satelliittikuvia, jotka esittävät ehkä venäläisiä joukkoja, ehkä sen omaa kesämökkiä.

Jos isojen poikien nahistelusta haluaa löytä jotain järkeä ilman ISIS:a niin täytyy löytää toinen samanlainen syy, koska sillä ei ole aikoihin ollut mitään tekemistä Ukrainan tilanteen kanssa.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

"yrittää potkia viihdehöttöön nukahtaneet eurooppalaiset vähän hereille ja saada heidät kiinnostumaan maanpuolustuksesta". Aihetta on ja sehän on enemmän kuin paikallaan. Ja jos sitten miettii mistä aloittaa katselisin ensin kyllä ympärille, lähiulkomaihin.

Tuossa idän puolella meillä on yksi iso pohde. Siitä etelään toinen, jota nyt raiskataan. Ihan ensimmäisenä ei tulisi mieleen Syyrian ja Irakin "kaaheen laakeet aakeet". Varmaan mielikuvitukseni rajoittuneisuutta.

Kieltämättä idässä ihmisen henki on ilmeisesti "aina" ollut halpaa. Johtuneeko alhaisesta elintasosta, suurelta osin todellisesta köyhyydestä vai mistä?

Minulla ei omasta mielestäni ole suurempaa taipumusta - ei toki innostustakaan - monimutkaisiin salaliittoteorioihin, olipa kyseessä sitten Kennedyn murha, 9/11, ISIS tai Ukrainan kriisi. Mutta tällä hetkellä viimeinen on kieltämättä ensimmäisenä mielessä. Jenkit, engelsmannit ja muut pommittakoot Kalifaatin asemiehet ja muut värvätyt rauhassa takaisin kivikauteen. Elleivät kurkunleikkaajat muuten tokene.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki ja muut,

Al-Qaidan ja ISIS'in käyttövoimana on imiö nimeiltä nuorisopullistuma. Yksinkertainen rautalankamalli ilmiölle löytyy esim. tästä Helsingin sanomien artikkelista

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Nuorten+miesten+runsaus+ruokkii+konflikteja/1135234957667

jossa perimmäisenä syynä on yhteiskuntien tietyn prosentin ylittävä toimettomien ja näköalattomien nuorten miesten määrä. Tämäkin on yksi väestöräjähdyksen kausaaleista. Monissa arabimaissa väestöräjähdys on totisinta totta, siitäkin huolimatta että Allah haluaa mahdollisimman monta poikalasta. Kun tämä on ns. arabiterrorin perimmäinen syy, ei sille voi mitään vaan pitää vain odottaa että järjestelmä korjaa vähitellen itse itseään.

Uutisissa todetaan sitä sun tätä levottomuuden ilmiötä, mutta syvempi ilmiöiden tarkastelu jätetään lukijan vastuulle. Käytönnön sosiologialla olisi kysyntää.

tutkija Pohjanmaalta

fun kirjoitti...

Asiallisesti ottaen Putin olisi halunnut tehtäväksi kahdensuuntainen assosisaatiosopimus. Tällä sopimuksella EU ja Venäjä olisivat olleet tasavertaiset kauppakumppanit Ukrainan kanssa.

Suomella oli neukkuaikana melko hyvin ulkopolitiikkaa tasapainottavat kauppasopimukset idän ja lännen välillä. Muistan elävästi kuinka jännitettiin Neuvostoliiton suhtautumista liittymiseemme Eftaan. Silloin selvittiin sillä, että N:liitto sai samat kaupalliset edut ja lisäksi jatkoimme pääasiassa vaihtokaupalla.

EEC oli meille hyvin epävarma tapaus. Koivisto suhtautui hyvin varauksella mahdollisuuteemme liittyä ko. kauppaliittoon.
Toisin sanoen me teimme Neuvostoliiton kanssa juuri sellaista ulko-ja kauppapolitiikkaa, jollaista Venäjäkin olisi halunnut mitä ilmeisemmin tehdä Ukrainan kanssa.

Tilanne olisi lientynyt jos Ukraina olisi tehnyt assosiaatiosopimuksen myös Eur-Aasian liiton kanssa.

Luulenpa, että tätä Putin olisi halunnut. Sitä toivetta ei täytetty, joten nyt sitten aseilla uhaten vaaditaan Itä-Ukrainaa irti emämaasta.

Presidenttimme sanoi Krimin kriisin alettua, että Venäjä pyrkii saamaan itselleen Krimin ja jakamaan loput Ukrainasta kahtia. No, melko lähellä ollaan tätä ajatusta.

Ukrainassa käydään käytännössä sotaa EU:n itsekkään valtapolitiikan vuoksi.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Saatat muuten olla ihan oikessa tässäkin asiassa. Sittemmin kehittyneessä tilanteessa nolla-summa ei enää ole mahdollinen. Aiemmin olisi ehkä ns. länsimaiden pitänyt ymmärtää, että loukkaantunut karhu on vaarallisempi kuin ... Se taas ei ole mahdollinen niille, jotka eivät vuosikymmeniä toimineen Ison Karhun kanssa.

Miksi ihmeessä annamme maiden, jotka eivät omaa ensimmäistäkään omaa kokemusta Vennään Karhusta, määrätä omian toimintatapojamme?

Varmaankin "Ukrainassa käydään käytännössä sotaa EU:n itsekkään valtapolitiikan vuoksi." En siitä kyllä ihan varma ole.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Suomalaisen osaamisen tasoa liioitellaan törkeästi, koska täällä ei vieläkään olla tajuttu, että Venäjä tarvitsee ne Itä-Ukrainan tehtaat.

Kiina pullistelee ja ISIS leviää, joten nyt on erittäin huono aika rampauttaa sen aseteollisuus.

Kumminkin se juuri on tullut tehtyä ja siksi Venäjä joutuu puuttumaan Ukrainan sisällissotaan.

Se ei tule loppumaan pakotteilla vaan vasta kun tuotantolinjat on saatu turvaan palaavilla avustusrekoilla.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Noin nopeasti kääntyvillä kuljetuksilla, eikä rekoilla ensinkään ei myöskään aseteollisuuden tuotantolinjoja siirretä.

Kiinan ja varsinkin ISISin käyttäminen syynä voi korkeintaan olle tekosyy. Kuten niin moni muukin venäläinen totuus tässä sodassa.

fun kirjoitti...

Putin lipsautti tahtovansa "Novarussian" takaisin, Sehän tietää sitä, että Ukrainan konflikti laajenee vielä lisää.
Toisaalta voitaisiin olettaa, että Lavrov puhuu totta sanoessaan, ettei Venäjä osallistu Ukrainan sotaan.
Sotaa saattaa rahoittaa esim. Gazprom, jolla on intressajä sekä Asovan, että Mustanmeren mannerjalustalla. Lavrov saivartelee ja sanoo, ettei Venäjä käy sotaa Ukrainassa. Kukaan ei huomaa kysyä sotiiko siellä Gazprom?

Arabiseparatistien Kalifaattihaaveet taitavat olla samaa maata. Öljy on huimaa vauhtia hupeneva luonnonvara. Siitä taistellaan kulisseissa.

Kukaan ei huomaa kysyä mikä maa rahoittaa arabiterrorisien legioonia.

Ilman rahoittajia nyt käynnissä olevia "sotia" ei varmasti käydä.
Rahoittaako niitä suuryhtiöt vai valtiot,-olisi mielenkiintoista tietää?

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Putler ei lipsauttanut sen paremmin kiitoksiaan Novajarossian sotajoukoille kuin haluaan palauttaa Äiti Venäjän helmoihin tsaarien Venäjän kaikkia maa-alueita. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat Ukrainan ja Moldovan (ent. Bessarabia) lisäksi ainakin Puola Baltian maat ja Suomi.

Tuon perusteella voi kestoksi ennakoida sen mitä nyt taas yksi maailmansota kestää. Laskutoimitusta vaikeuttaa USAn rooli. Se tuskin haluaa taas kerran rientää Euroopan avuksi sen jälkeen kun tämä on sotkenut asiansa. Ei ole enää tarvetta, ei kiinnostusta.

Hyvä liikeidea löytää kuulemma aina rahoittajan.