tiistai 17. elokuuta 2010

So what?

"Nokia Siemens lopetti ay-jäsenmaksun perimisen". Näin TS eilen. En oikein tiedä pitäisikö olla huolissaan, iloissaan vai ihmeissään? Innostunut olen kuitenkin. Saapa nähdä moniko seuraa.


Olen ollut ja olen edelleen sitä mieltä, että työnantajan automaattisesti työntekijän palkasta perimä jäsenmaksu on yksi keskeisistä, nykyisistä ongelmistamme. Se on pitänyt huolen siitä, että ay-liike on muodostunut osaksi valtakoneistoa, osaksi establishmenttia. Se on samalla mahdollistanut liikkeen irtaantumisen työn tekijöiden arjesta. Se on tehnyt sen osaksi sitä samaapolitbyrokraattista valtakoneistoa, joka ei pitkään aikaan ole ollut herkkä juurilleen. Eli jäsentensä eikä kansalaisten tarpeille.


Mutta ei se todellakaan ole yhteiskuntamme keskeisin ongelma. Keskeisin ongelmamme on demokratiavaje. Kansalaisten tahto ei näy niissä päätöksissä, joita vaaleilla valitut edustajat tekevät. Se taas johtuu siitä, että puolueet tietävät paremmin. Heillä on "linja", "visio", "strategia" ja "missio". Valitsemamme edustajat painavat vain sitä nappia, jota puolueen "linja", "visio", "strategia" ja "missio" kulloinkin edellyttää. Ajattelua ei edellytetä. Sen käytöstä rankaistaan, tarvittaessa.


Olennaisesti suurempi ongelma on julkinen puoluetuki. Siis se raha, josta puolueita edustavat kansanedustajamme saavat itsenäisesti päättää. Se raha, joka on kerätty lähinnä meiltä taviksilta, veroina. Siitä ei ketkään muut edes voi päättää. Siis se, jota tarvittaessa kasvatetaan aina, kun jonkun keskeisen puolueen kuppi on kumottu. Kuten Kepun nyt viimeksi.


Ja kuitenkin; demokratian toimivuus edellyttää panostusta. Miksi ihmeessä panostusta ei edellytetä suoraan heiltä, joiden demokratiasta pitäisi olla kysymys? Siis kansalaisilta. Ja voin siihen vastatakin. Puolueet, siis puolue-eliitti pelkää, että sitä kautta ei saada riittävästi rahaa nykyisen puoluejärjestelmän ylläpitämiseksi.  


So what?


Olemme hyvää vauhtia ajautumassa veronkorotusten ja menoleikkausten tielle. Miksi emme leikkaisi julkista puoluetukea pois kokonaan ja mahdollistaisi demokratian toimivuuden rahoittamista rahastomallin mukaisesti? Siis menettelisi poliittisten puolueitten rahoituksessa samalla tavalla kuin NSN on ilmoittanut tästä alkaen tekevänsä ay-jäsenmaksujen osalta? Kulusäästön lisäksi siitä hyötyisi myös demokratia. 

1 kommentti:

authentic louis vuitton kirjoitti...

Se on samalla mahdollistanut liikkeen irtaantumisen työn tekijöiden arjesta. Se on tehnyt sen osaksi sitä samaapolitbyrokraattista valtakoneistoa, joka ei pitkään aikaan ole ollut herkkä juurilleen. Eli jäsentensä eikä kansalaisten tarpeille.