torstai 11. joulukuuta 2008

Huomioita hallituspolitiikasta laman kynnyksellä

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen pannaan kiertoon. Hänen suurimpana syntinä Tuija Brax ja muut iloiset hallitusherrat ja -narrit, tuskin pitävät 200 äänen rekisteröitymättömyyttä kuntavaaleissa. Kyseessähän oli kokeilu ja äänestäjille oli tarjolla myös vanha lipullinen vaihtoehto. Kokeiluihin ryhdytään siksi, että vaihtoehtoa kokeillaan. Kokeilu sisältää siis mahdollisuuden virheisiin, jotta varsinaisissa vaaleissa niitä ei enää ilmaantuisi. Kukaan tuskin muistaakaan sitä manuaalisen äänestysjärjestelmän virhettä, joka tapahtui siksi, että kaksi ehdokasta oli saanut saman numeron.

Kukaan ei sitä ääneen myönnä, mutta suurin syy on tarve löytää syntipukki puolueiden vaalirahoitussotkulle kevään 2007 eduskuntavaaleissa. Sillä lähinnä Keskusta ja Kokoomus uskovat puhdistavansa omantuntonsa ja saavansa lopullisen perusteen vaieta rötöstelynsä Kehittyvien Maakuntien Suomessa.

Oletko muuten kiinnittänyt huomiotasi siihen, että kuntavaalien rahoituksesta ei ole julkisuudessa puhuttu lainkaan? Ei vaikka puoli vuotta aiemmin on jääty kiinni itse teosta. Eikä Tarastin työryhmästä, jossa poliittiset puolueet ovat päättämässä omassa asiassaan. Ja kuitenkin suurimmat lahjusrahat liikkuvat, jos niitä havaittaisi, juuri kuntavaaleissa. Kaavoitus, rakentaminen ja sopimustoiminta kun muodostavat luontaisen epärehellisen vallan ja rahan kohtaamiskentän.

Eurooppa – maahanmuutto ministeri Astrid Thors on profiloitunut kummallakin rintamalla. EU:ssa hän kampanjoi näyttävästi ja dramaattisesti nuuskan myynnin vapauttamiseksi muuallakin kuin vain Ruotsissa. Maahanmuuttorintamalla hän taistelee Kepun ja Kokoomuksen valiokuntaedustajien kanssa, saadakseen aikaan nykyistä vapaamielisemmän ulkomaalaislain. Kummassakin tulee vesiperä. EU:ssa toruu terveyskomissaari, hallintovaliokunnassa Kepulien ja Kokkareitten edustajat. Valiokunnan edustajat tulevat pitämään huolta siitä, että verrattuna hallituksen esitykseen jatkuvan oleskeluluvan myöntämistä tiukennetaan ja perheiden yhdistämisestä luovutaan. Työtä tulevat oleskeluluvan saajat saavat tehdä, mutta perhettään eivät saa maahan tuoda.

Varmaan Kokkareet ja Kepulit saavat aikaan poliittisten näkemystensä mukaiset rajoituslait. Taas kuvitellaan voitavan poimia rusinoita pullasta.

Merentutkimus saatiin sitten hajoitettua. Ei tarvitse maajussin enää kuunnella korvat punaisena missä määrin hän on laiminlyönyt maataluoden ympäristön miljarditukien tehovaatimuksia ja osallistunut Itämeren saastuttamiseen. Rahat on kyllä käytetty mutta tulosta ei vain ole syntynyt. Ei vaikka rahaa on kylvetty jo 10 vuotta. Eduskunnan äänestäessä hajoittamisesta, poissa oli kuulemma silmiinpistävän monia Kokkareita. Herää kysymys mikä olisikaan ollut tuloksena, jos poissaolijat olisivat äänestäneet vakaumuksensa mukaan? Kansanedustajan moraalisen selkärangan ja poliittisen vastuun(puutteen) kirkas esimerkki. Jonka me äänestäjät maksamme.

Olen ihmetellyt jo jonkin aikaa, kuinka on mahdollista, että Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen tulevat hyvin toimeen keskenään. Alueellistamisen, aluepolitiikan ja kunnallisen itsehallinnon nimissä tehdään laaduttomia päätöksiä, jotka lisäksi kasvattavat veronmaksajain rasitusta. Ja näin tehdään nimenomaan aikana, jolloin ympäröivä maailma ja ertyisesti maailmantalous sortuu. Ja vähintään 2 - 3 vuodeksi, todennäköisesti pidemmäksikin.

Uskoisin löytäneeni syyn. Kumpikin ovat maalta. Nurmi- ja Siilivärveltä. Kumpikin on sitoutunut lapiomaan kaikkia mahdollisia tukia mahdollisimman runsaasti maaseudun laariin.

6 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Vaikka en tunnekaan asian yksityiskohtia niin otan silti kantaa.

Tuo ministeriön eri johtajien vaihtaminen on juuri sellainen kikka joka oli odotettavissa. Eihän ministeri voi ottaa vastuuta ja erota.

Kun on kuunnellut ministeri Braxin lausuntoja julkisuudessa sekä vaalirahoituksesta että sähköisestä äänestyksestä niin sitä suuremmalla syyllä ihmetyttää että nyt syylliset onkin löytyneet sieltä vähän alemmalta virkamiestasolta.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

Jokainen, joka yksityiskohdat tuntee, vaikenee. Tämähän on kuitenkin malliesimerkki siitä meikäläisen poliitikon paljonpuhutusta vastuuta. Jostain kumman syystä elättelin vielä 2007 ajankin illuusiota edes eettisin perustein toimivista, ryvettymättömistä viherpiipertäjistä. Hyi hitto. Samaa roskasakkia koko kööri.

GranpaIgor kirjoitti...

Luovuin politiikasta vihreiden piirissä juuri tuollaisista syistä. Siellä oli enemmän kähmijöitä kuin olin odottanut. Liian palhon. Bisneskin on rehdimpää.
.
.

hakki47 kirjoitti...

Taitaa todella olla niin, että poliitikon synonyymi on Kähmy. Valtakunnan tasolla Super Kähmy.

Bisneksen on oltava rehdimpää. Asiakas on saatava vapaaehtoisesti ja mieluiten toistuvasti luopumaan rakkaista rahoistaan. Ja lisäksi hänen pitäisi vielä omaehtoisesti kehua saamaansa hyvää tuotetta tai palvelua kavereilleen. Vain edustajiemme etujärjestöt, puolueet, ovat pystyneet korottamaan itsensä asemaan, jossa asiakasta ei enää tarvita. Omat tulot, jopa toimintaansa säätelevät lait, niiden noudattaminen tai oikeastaan noudattamatta jättäminen on omassa päätännässä.

Ja senverran tumppuja me äänestäjät ilmeisesti olemme, että annamme moisen tapahtua.

Tobe kirjoitti...

Politiikka on täynnä keskinkertaisia ihmisiä täynnä ahneutta ja kadetta.Summarum...siis samanlaisia kuin me kaikki muutkin.
Heillä ei ole onneksi kannettavanaan kuin poliittinen vastuu toisin kuin yrittäjällä aina oma omaisuus menossa jos ei homma luista.

hakki47 kirjoitti...

KAI - kateus, ahneus ja itsekkyys - siitä se poliitikonkin elämä koostuu. Ja keitäpä me sinne valitsisimme, kuin itseämme parhaiten edustavat? Siis niistä annetuista vaihtoehdoista. Mutta kun ei sillä keitä me valitsemme ole "aikuisen oikeesti" mitään merkitystä.

Päätökset tekee poliittinen eliitti, me voimme valita vain napinpainajat. 1960 - luku kummittelee tässäkin. Eivät kuitenkaan nykyisin 60-lukulaisiksi mielletyt, vaan pääosin silloin vallassa olleet ja sodat läpikäyneet johtajat.