lauantai 2. helmikuuta 2008

Poliitikko valtion omistajuuden ohjaajana

2.2.2008 12.25 | hakki47 | Politiikka, Asiakaspalvelu ja viestintä

Elämäni 60 + vuodesta on jäänyt sellainen mielikuva, että syyttömiä Suomessa aletaan löydä kartulla ja kovaa heti kun ”julkinen siunaus” annetaan. Viimeistään sen jälkeen kun joku ”vallassa” oleva piällysmiesten porukka on heidät syylliseksi todennut. Media ja sen verenhimoiset kuluttajat pitävät huolen lopusta. Uskaltaisinko toivoa, että uusi aika olisi koittamassa?

Sen verran Jukka Härmälää tunnen, että hän ei ehkä ole ensimmäisiä joka suostuu syyttä lyötäväksi, puhumattakaan siitä, että vaatisi lisää tai “ymmärtäisi” olla hiljaa. Hän osaa puolustaa itseään. Ja varmasti hoitaa sen hyvin. Minua ei siinä tarvita. Mutta kun itse olen sitä mieltä, että Härmälä ei välttämättä ole syypää niihin asioihin joista häntä nyt on syyllistetty. Toivo uudesta ajasta herää siitä, että kaksi nimekästä poliitikkoa, Demareiden Heinäluoma ja Kepun Pekkarinen ovat ottaneet julkisesti kantaa Härmälän puolesta. Hekin tuntevat Härmälän.

On tietysti mahdollista ja mielestäni valitettavasti jopa todennäköistä, että niissäkin lausumissa on sitä paljon puhuttua politiikkaa. Kunnallisvaalithan ovat lähestymässä ja sekä Kepulla että Demareilla on aivan riittävästi ongelmia omasta takaa. Etsitäänkö näillä lausumilla vain profiilinnostoa? Kuka tietää. Mutta myös HeSan toimittaja Jyrki Iivonen asettui ihmettelemään ajojahtia. Hänkin tuntee Härmälän jo vuosien ja vuosikymmenien takaa.

Härmalää on syytetty viimeksi USA:n tappioista sekä Summan ja Kemijärven sulkemisesta. Ne päätökset on tehnyt nykyjohto. Jos yhtiön asioista päättänyt toimitusjohtaja on syyllinen, hänen nimensä on Jouko Karvinen, ei Jukka Härmälä. Tuon kokoiset päätökset tehdään kuitenkin hallituksessa. Se ei liene olennaisesti muuttunut sinä aikana kun StoraEnso USAan päätti lähteä? Hallitus taas toteuttaa osakkaiden etua. Merkittävimpien päättäjien osalta ei yhtiön omistuskaan liene muuttunut? Jos minun pitäisi arvata mistä syy tehtyihin päätöksiin pohjaa, niin väittäisin: Wallenbergit alkavat olla huolissaan sijoituksestaan.

Valtion osakeomistuksista vastuullinen ministeri on Kokis Jyri Häkämies. Hänen ammattitaitoaan ministerinä on kuluneen runsaan puolen vuoden ajan arvosteltu jo muutamankin kerran. Ensimmäinen oli se, että hän uskalsi nimetä Suomen turvallisuuspolitiikan kolme suurinta ongelmaa. Viimeksi häntä on arvosteltu siitä, että valtion omistusohjaus on tuuliajolla.

Virallisesti kärhämä kuitenkin syntyi siitä, että Härmälä oli ilmeisesti sanonut julkisuudessa sen millä Häkämies hänen erottamistaan perusteli. Paljon puhutuilla poliittisilla syillä. Ja ilmeisesti se oli poliitikolle liikaa. Nyt sitten Härmälän loputkin asemat valtionyhtiöitten johdossa asetettiin valtio-omistajan toimesta kyseenalaiseksi.

On se vaan niin kummallista, että nyt Härmälän siirryttyä eläkkeelle valtio-omistaja havaitsee hänet ammattitaidottomaksi.

On se vaan niin kummallista, että poliittinen broileri on aivan yhtä herkkähipiäinen kuin kaikki muutkin poliitikot elinaikanani. Ei ole politiikan muuttuminen ammatiksi ammattitaitoa paljon muuttanut.

PS.

Toivossa on kuitenkin hyvä elää. -)

Pysyvä linkki | 11 kommenttia »

Ei kommentteja: