torstai 3. huhtikuuta 2014

Alea jacta est - on ratkaisujen aika
Viimeistään nyt Volodja Putlerin tapa toimia Krimin Anschlussin yhteydessä on täytynyt tehdä muulle maailmalle selväksi sen, mikä on hänen valitsemansa tie. Sen ilmaisivat täysin kristallin kirkkaasti jo hänen "harjoittelukappaleensa", Tshetshenia ja Georgia. Mutta ei kahta ilman kolmatta.... Kadotettua kansallista suuruutta ja kuviteltua kunniaa hän on aktiivisesti palauttamassa. 

Yhä selkeämmin hän seuraa puolinimikaimansa jalanjälkiä ja vastaa ilmeisen hyvin Neuvostoliiton valtaa ja voimaa haikailevien historian turhautumiin. Siltä osin, kun edellä mainittu ei toimi hänen esikuvanaan, hän näyttää ammentavan toimintalogiikkansa Stalinin NKVDn - ja sen seuraajien KGB, GPU, Smerš, FSB ja mitä niitä onkaan - johtokäsikirjasta. 

Jokainen uusi voiman osoitus - sen kohteesta ja oikeutuksesta riippumatta - vain kasvattaa hänen kansansuosiotaan kotimaassaan. Saman tuntuvat saavan aikaan myös muut hänen toimensa. Tarkoituksenmukainen historian editointi, sananvapauden voimakas rajoittaminen, oikeudenkäynnit toisinajattelijoita vastaan, kansalaisjärjestöjen toiminnan rajoittaminen, poliittisen opposition tuhoaminen, poliittiset murhat kuten Politovskajan, Litvinenkon, journalistien ja muiden aktivistien, Venäjän sotalaitoksen massiivinen varustaminen... itse asiassa mitä tahansa hän tekee silmäätekevät kokoontuvat yhä suureneviin saleihin osoittamaan kansakunnan uudelle Johtajalle, Isä Aurinkoiselle suosiotaan. 


On selvä, että Euroopan kaikkien valtioiden ja erityisesti sekä entisten neuvostotasavaltojen, entisen Warsovan Liiton jäsenten, entisten Tsaristisen Venäjän alusmaiden ja maakuntien, että rajanaapureiden on korkea aika huolestua meneillään olevasta kehityksestä. Ja reagoida siihen. 

Meidän eurooppalaisten on viimeistään nyt syytä ymmärtää, että Putler ja hänen kaltaisensa poikkeusyksilöt valikoituvat lähes aina suurten kansakuntien traumojen poistajiksi. Messiaat tuntevat vain yhden tien toteuttaa Ainoan Oikean Totuutensa. Oman voimansa. Vastustajille - siis kaikille niille, jotka eivät tätä totuutta hyväksy - jää aina vaihtoehto. 

On turhaa antaa taas jollekulle reaalimaailmasta irtaantuneelle poliitikolle uusi mahdollisuus heilutella ilmassa lippusta "Rauhasta meidän ajallemme". Si vis pacem, para bellum, tai sen nykyaikaisempi versio Peacemaker Parabellum on ainoa vastuullinen EU-politiikka jatkossa. Näin EUn osalta.

Mutta onko realistista, että yksi näistä rajamaista - Suomi - voi jatkuvasti menestyksellisesti piilotella EUn yhteisen linjan takana? EU ei ole liittovaltio vaan valtioiden liitto. Yhteisö, jonka jäsenten valtaosan puolustus nojaa myös jatkossa NATOon. Me voimme toki pettää itseämme jatkossakin, mutta sillä ei ole ratkaisussa merkitystä. Ei ole ollut ennenkään. Vain sillä on merkitystä, miten meidän tekemisiämme ja tekemättä jättämisiämme tulkitaan Kremlissä. On ollut aiemminkin.

Voimmeko Suomessa luottaa siihen, että puolustuksemme on omin toimimme uskottava? Vai onko uskottavuus sittenkin hankittava NATOsta?

14 kommenttia:

fun kirjoitti...

Niin, sanoinhan taannoin, että Anshlusshan tässä on meneillään.
Oikeassa olet taas,- ja aiemminkin; historia toistaa itseään.
Putin-jugend on taas totta. Kansallissosialismi on vallassa uudestaan.
Aika on toinen kuin silloin ennen. Nyt meillä on ydinaseet mukana pelissä.
EU käy valtapoliittista peliänsä aseenaan "demokratia" ja media. Putin on pannut pelin merkille, eikä antaudu sille.
EU elpyy kun huomataan, ettei valtapeli käy ilman pyssyjä. Nostetaan liukuhihnoille taas panssarit ja ohjukset niin kyllä se siitä.
Maanantaina 07.04 menen seminaariin kuulemaan "Suomen ja EU:n ulkosuhteista:Mitä kuuluu Pohjois-Afrikkaan?"
Aion aktivoida kysymyksen;mitä kuuluu Ukrainaan ja Valko-Venäjälle. Onkohan EU:lla vielä kanttia jatkaa laajentumistaan "Moskovan porteille"?

Hakki kirjoitti...

fun(deeraaja)

Toivottavasti EU huomaa mahdollisimman nopeasti, että valtapeli ei käy ilman uskottavaa voimaa. Voimana voi toki olla pyssyt, ja varmasti valtapeleissä aina jossain määrin, mutta huomattavasti tärkeämpi on yksimielinen johto. Se taas huonosti istuu arkipäivän demokratiaan, kun keskitytään puolueiden ja muiden etujärjestöjen nolla-summa peliin.

Siksi kansalaisten (eu- ja sen jäsenten) kriisitietoisuuden herättäminen ja konkretisoiminen on niin tärkeää. On turhaa kenenkään kuvitella, että silmät ja korvat sulkemalla ongelma poistuu. Ja ongelmalla tarkoitan "Venäjän vainoharhaista ja slaavisovinistista toimintaa", jota kiihtyvästi valmistellaan menetetyksi kuvitellun kunnian palauttajaksi.

Kuvittelen ymmärtäväni liennytyksen ja diplomatian tärkeyden valtioiden välisten suhteiden perustana. Mutta, kuten lastenkasvatuksessa, mitä aiemmin kasvattaja saa lapsen ymmärtämään rajojen olemassa olemisen ja sijainnin, sitä parempi se kaikille on. Ymmärtäminen ja puhuminen päätty, jos vastakaikua ei löydy. Ihan sama toimii liennytyksessä ja puheissa.

Kerta toisensa jälkeen valtiot tulevat rajalle, jonka jälkeen vain suurempi voima ratkaisee. III maailmansotaa ei kukaan toivo. Ei edes II Kylmää sotaa. Ja mitä nopeammin Eurooppa tai Transatlantinen yhteisö saavat Putlerin ymmärtämään, mihin hänen valitsemansa tie pahimmillaan Venäjänkin kannalta johtaa, sitä varmemmin kummaltyakin vältytään. Nyt ei ole liennytyksen vaan voiman osoittamisen aika.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Putinin shakki ja matti alkaa olla sen verran selvä, että ei enää ihmetytä miksi venäläiset ovat voitonriemuisia. Mitä tukalampaan tilanteeseen länsi yrittää heidät panna, sitä enemmän Venäjältä paennutta pääomaa joutuu palaamaan takaisin. Vastaavasti sama pääoma on pois länneltä, eli ei ihmetytä sekään, että isot EU-maat käyvät kulissien takana nöyrinä neuvottelua Venäjän kanssa.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/68008-vaite-vladimir-putin-sai-lannelta-juuri-mita-halusi-tassa-syy

Elikkä mitään kriisiä ei olekaan vaan Venäjä vetää länttä kuin pässiä narusta ja jospa palattaisiin vaihteeksi maan pinnalle?

Europerseily on jälleen saavuttanut uuden sfäärin, sillä EU alkaa tosissaan jahdata sitä netissä arvostelevia trolleja. Ajatusrikolliset aiotaan saada ruotuun kertomalla heille kuinka ihana valuutta se on.

http://www.talouselama.fi/uutiset/eurotrollaajat+varokoot++nyt+eu+alkaa+kytata+eurokriittisia+nettikeskusteluja/a2167071

Eikä tästä ole vielä kauaakaan kun valtiovarainministeriö julkaisi selvityksen, jossa siitä löydettiin vaatimattomat 28 valuvikaa.

http://www.talouselama.fi/uutiset/vmn+selvitys+tassa+ovat+kaikki+euron+28+virhetta/a2239735

Eli olemme kiinni yhteisvaluutassa, joka ei toimi, ja unionissa, joka ei edes yritä korjata sitä vaan käsittää sen toimimattomuuden julkisuuskuvakysymykseksi.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Kun vanhat merkit paikkansa pitävät on tässä käynnissä vasta alkuerät...ei, oikeammin vasta alkulämmittely, vastustajan nuuskimisvaihe. Itse shakki ei ole vielä edes alkanut. Ja kun vanhat merkit paikkansa pitävät, sitä Putler ei voi voittaa, varsinkin jos Transantalantinen yhteisö pysyy. Siinä ei euro valuviat paljoa paina?

Jos yhteisö ei pysy on toivomme sodanjulistuksessa Kiinalle:

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Tuo jäi jotenkin kopioimatta edelliseen:

http://abcnews.go.com/Politics/wireStory/kazakhstans-prime-minister-resigns-unexpectedly-23156106

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Onhan siellä, etkö ole kuullut? Putin pistää töpinäksi ja perustaa omaa valtakuntaansa. Venäjän kolmatta. ;-)

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Juu. Äsken luin uutisen, jossa asiantuntija pohdiskeli että onkohan Venäjä nyt kyhäämässä sitä Euraasian unionia, mitä se on kyhännyt jo kauan.

Ehkäpä joku kohta huomaa, että sillä on kehitteillä unionia pohjustava tulliliittokin. Voi jopa olla, että se on jo huomattukin, mutta se on mennyt multa ohi, koska en ole sivistänyt itseäni riittävästi kotimaisien tiedotusvälineiden tarjoamalla uutisilla.

Jotenkin tulee ikävä sitä aikaa kun tällaisista paljastuksista pysyi perillä kun seurasi Pahkasikaa.


Ukrainassakin tilanne kehittyy. Oikea sektori on taipunut luopumaan leikkiaseistaan, mutta pitää vielä varmuuden vuoksi oikeat aseet ja panssariajoneuvot.

http://uzhgorod.in/en/news/2014/aprel/from_the_right_sector_with_love_armored_vehicle_arrived_to_uzhgorod_photos

Eihän tämä kumminkaan mitään vakavaa voi olla, koska Erkki Tuomiojakin on vakuuttanut, että siellä on homma hanskassa.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

En nyt niin kovasti Ekin vakuutuksiin painoa panisi, ellei viime ajat olisi osoittaneet, että hän taitaa olla nykyministereiden kärkikaartia. Siis yksi vähiten heikoista esityksistä.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki

Mulla on sellainen fiilis, että monen poliitikon arvostus romahtaa kun porukalle valkenee, ettei tässä ollakaan pelastamassa Ukrainaa Venäjältä vaan pankkeja Ukrainalta.

Projektin hintalapuksi tulee kai noin kolmesataamiljardia ja se on aika kallis paukku.

Sen päälle tulee vielä ukrainalainen korruptio ja kansanluonne, joiden takia aletaan jossain vaiheessa fundeerata tosissaan, että halusiko Venäjä oikeastaan Ukrainan. Sehän on ollut sille pelkkä riesa.

Nyt on vielä päällä valloittamisen kiihko ja kauhea pelko että Venäjä vie palkinnon nenän alta, joten tämäkin konkurssipesä saadaan tukiruletin piiriin ennen kuin lystin maksajille valkenee mistä todella on kyse.

Hakki kirjoitti...

Anonyymi, kiitti kommentista

mm. siksi, että "annat luonnollisen tilaisuuden" korjata virheen edellisessä kommentissani. Viimeisen lauseen pitäisi varmaan kuulua: "Siis yksi vähiten heikoista tässä heikkojen hallituksessa.

Mutta itse kommenttiisi. En tiedä missä määrin Ukraina on pankkien liekanarussa, varsinkaan "läntisten" pankkien. Kerro.

Jo yksin siitä päätellen mikä merkitys Ukrainalla on ollut Venäjän ohjus- ja aseteknologiatoimittajana yleensä panee kyllä luulemaan, että koko Ukrainan haltuun otto on olennainen osa Putlerin strategiaa Venäjän Kunnian palauttamisessa. Siihen eivät riitä sen paremmin Krim kuin Itä-Ukraina ja Transnistria yhdessäkään.

Henkilökohtaisesti olen kyllä sitä mieltä, että Ukraina voi olla palkinto vain ukrainalaisille.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Ukrainan talous on aika lailla paskana.

http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2014/03/ukraine-and-russia

Pimeä talous käsittää noin puolet BKT:sta ja velkataaka kasvaa. Edellinen hallitus puhalsi kymmeniä miljardeja.

Valtio tarvitsee jostain tämän vuoden aikana 25 miljardia ja eiköhän se EU-maiden ristiksi jää. Mehän olemme pelastaneet Urainan veli venäläiseltä, joten täytyyhän se jaloilleen auttaa.

Ettei tässäkin olisi tarpeeksi, ukrainalainen politiikka on tunnettu lähinnä parlamentin tappeluista ja suojelurahan kiristämistä kaasuputkesta.

https://www.youtube.com/watch?v=LXCSdJivHzU

https://www.youtube.com/watch?v=U8SpihSawM0

https://www.youtube.com/watch?v=xKcmYeFwTXI

https://www.youtube.com/watch?v=AmkvO_IwsZ0

Jossain vaiheessa voi herätä kysymys, "huoliiko Venäjä sen takaisin?" jos me emme sittenkään halua sitä. Asenteesta voi alustavasti päätellä, ettei tule huolimaan.

Eli meillä on nyt uusi Kreikka, kuten on jo monesti todettu, ellei peräti uusi Etelä-Italia.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Ei liene uutinen, että talous on paskana. Ei liene sekään, että poliitikolle menestyminen nyrkkeilijänä on onnistumisen edellytys kansanedustajana. Politiikka on konkreettista Ukrainassa.

Naiivina idealistina en kuitenkaan ole valmis uskomaan, että kansanluonne olisi Ukrainassakaan keskeisimpänä ongelmana. Ei ole ollut muuallakaan.

Olen toki valmis myöntämään, että tie tavisten paratiisiin on pitkä, ellei peräti loppumaton, mutta kauan sinne on muissakin demokratioissa kestänyt päästä. Tavoitetta ei koskaan voi saavuttaa, ainoastaan lähentyä.

Muita pysyviä ja parempia vaihtoehtoja sinne pääsemiseksi ei ihmiskunta ole ainakaan vielä onnistunut kehittämään.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Nyt alkaa EU:kin tajuta mihin on mennyt sekaantumaan.

Ukraina ei ole maksanut kaasulaskustaan sentin hyrrää, vaikka sille annettiin sitä varten jotain puolen toista miljardin hätälaina, ja nyt EU aikoo neuvotella laskusta suoraan venäläisien kanssa, etteivät rahat taas pääse katoamaan.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Jos valtion kassasta vietiin 50 - 70 miljardia ja omistaja (tai varkaaksi epäilty) on kunnioitettuna(?) vieraana Rostovissa, ei liene kaukaa haettua osoittaa laskua suoraan hänelle?

Putlerin 15 miljardin lainasta ei liene tilitetty senttiäkään? Ja jos on, onkohan edes sillä maksetulla osalla tehty muuta kuin kuittailtu Gazpromin kaasusaatavia?

Lisäksi, mistä tiedämme mitä - jos mitään - Venäjä on maksanut ostamistaan raaka-aineista ja tuotteista tähän mennessä?

Sosialismin vaiko peräti kommunismin kaiken kahmiva näkymätön käsi ohjaa näiden kumppanusten raha- ja tavaravirtoja?