tiistai 18. maaliskuuta 2014

In another worldKaksi viikkoa Krimiä on takana ja lännen vaikutus Putlerin toimiin ainakin näyttää nollalta. Pakotteille hymähdellään Venäjällä ja varmasti myös Kremlissä. Jokaisen lisäkiristämisen jälkeen lännen yhtenäisyys alkaa rakoilla ja samalla mahdollisuudet vaikuttaa Volodjaan positiivisesti - rauhan ylläpitämiseksi Euroopassa - vähentyvät. 

Liian vähän on ilmeisesti kiinnitetty huomiota siihen, miten Angelan kerrotaan kuvanneen keskusteluaan; ”Chancellor Angela Merkel of Germany told Mr. Obama by telephone on Sunday that after speaking with Mr. Putin she was not sure he was in touch with reality, people briefed on the call said. “In another world,” she said.” Lausuntoa on yritetty selitellä parhain päin, mutta entäpä jos se kuvaakin juuri sitä, miltä se sanottuna korvissa kuulostaa? 

Koko uuden virkakautensa presidenttinä Putler on kiristänyt otettaan vallasta, median hallinnasta, sananvapauden suitsimisesta, sotavoimansa kasvattamisesta. Ei ole kovin kaukaa haettu mahdollisuus, että hänen Muuminsa ovat jo poistuneet laaksostaan ja liittyneet Messiaan ristiretkeen, uuden Suuren ja Mahtavan Venäjän synnyttämiseen. Jos näin on muodostuvat EUn ulkoministerien kriisikokoukset samanlaiseksi lammasteluksi, kuin Kansainliiton kuolinkouristukset Genevessä 1939. 

Messias ei pakotteilla uhkaavia kumartele. Ja jos kumartaa se tapahtuu vain siksi, että se kuuluu oman strategiaan, yhtenä lopulliseen voittoon johtavana tekona. 

Haluavatko EUn jäsenet, kaikki yhdessä moisen estää. Uskaltavatko? Pystyvätkö? Nyt tarvitaan nopesti muuta, kuin ennalta julkaistuja pelotteita pakkotteina. Tämän maailman Putlerit uskovat vain voimaan.

Jyrki-boyn on turhaa nyt heilutella NATO-korttiaan. Nyt alkaa olla valitsemamme turvallisuuspolitiikan perusteiden koetteluaika myös puolustuspolitiikan osalta. Liittoutumaton, itsenäinen, yleiseen asevelvollisuuteen perustuva puolustus. Onko se uskottava?
20 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Joo, ei tämän Putlerin touhu kivalta näytä. Pakkohan se on myöntää. Kovaa peliä. Mutta tuo juttu tuosta Angela Merkelin kommentista saattaa olla nykyaikaiseen infosotaan kuuluvaa huhujen ja juorujen levittämistä eikä välttämättä mikään arvio Putlerin mielenterveydestä.

Hakki kirjoitti...

Igor

Ei kivalta näytä, ei todella.

Kirjoituksen pointti on kuitenkin muistuttaa Angelan vain kaksi viikkoa vanhasta kuvauksesta ja panna miettimään saattaisiko kyseessä sittenkin olla ihan vilpitön arvio.

Toki saattaa lausahdus olla ihan mitä muuta tahansa. Kovasti tuntuu Volodja kuitenkin tekevän töitä sen eteen, ettei pysty enää perääntymään kasvojaan menettämättä. Onko se sitten kovin tervettä sekään?

Valitettavasti on meidänkin "päätöksentekijöidenkin" - johtajia kun ei ole tarjolla - reagoitava kohta muullakin tavalla, kuin peesaamalla Brysseliä Angelan selän takana. Ja siitä se vasta soppa syntyykin. Voi ristus.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

lainaus Hesarista:

++++ Putin: "Jossain kohtaa tulee raja vastaan",

Putin kävi läpi lähihistorian tapahtumia ja syytti länsimaita kyynisyydestä, kaksinaismoraalista ja voimapolitiikasta. Kosovo, Afganistan, Irak, arabikevät, Naton itälaajeneminen – kaikessa Länsi on toiminut väärin. ++++

Taaskin pitäisi yrittää asettua Veli Venäläisen housuihin: Venäjä on nyt nurkaan ahdistettu Karhu ja sieltä se nyt hädissään iskee takaisin. EU ei olisi koskaan saanut alkaa keskustella jostain EU-kumppanuudesta Ukrainan kanssa. Eikös Schröder argumentoinut jotain samantapaista? Venäjälle päin viesti oli ihan selvä: Ensin Ukraina EU:hun ja sitten Natoon, jolloin Nato olisi ollut jo ihan Moskovan porteilla.

Ehkä EU toimi tässä asiassa USA:n juoksupoikana tarkoituksena vain ajaa Uutta Maailman Järjestystä NWO:ta syvälle Venäjän etupiirialueelle.

Ei tässä ole kysymys Ukrainasta ja Krimistä vaan Idän ja Lännen uudesta etupiirijaosta. Kannattaa avata pöydällä kartastosta Euroopan sivu ja katsoa, missä Ukraina oikein on?

tutkija Pohjanmaalta

Karl Fransen kirjoitti...Hakki.

Mennäkseen tässäkin asia tilanteessa pitemmälle, syihin joista olemme puhuneet aikaisemmin, mahtanee olla vanhan toistamista ja siksi olisi ”yhtä ja samaa”. Tiedämme mihin maailma on menossa, emmekä sen kulkua voi estää, joten - sormi suuhun, ja kun se on märkä, käsi ylös ja siitä voi havaita parhaiten ”tuulen suunnan”.

Hakki kirjoitti...

Karl

Olemme keskustelleet ja "Tiedämme mihin maailma on menossa, emmekä sen kulkua voi estää, joten - sormi suuhun, ja kun se on märkä, käsi ylös ja siitä voi havaita parhaiten ”tuulen suunnan”.

'Every man for himself' ja 'Survival of the fittest', siitähän tässä taas on kyse.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Näitä muiden väärin ymmärtämiä ja väärin itseään kohdelluksi kokeneita on maailma täynnä. Kun joku heistä pääsee valtaan ja saa riittävästi resursseja on jälki aina ollut sen mukaista. Nyt on ainakin selvää, että Volodja ei peräänny, ellei ole pakko.

Etupiiri-ajattelu on todella jälleen nostanut päänsä, jos se nyt oikeasti on painuksissa ollutkaan. Ei ainakaan Putlerin ajatuksista.

Etupiiri-ajattelu perustuu nolla-summa-peliin, pelkkään mustaan ja valkoiseen. Demokratioiden lähtökohtana on ollut rauhanomainen yhteistyö ja win-win. Voin toki asettua Volodjan tapaan ajatella, mutta en sitä ajattelua hyväksy, ellei ole pakko.

Kun kartastoa katsoo on helppo päätellä, että Eurooppa on vain merkityksetön paise Venäjän läntisellä kyljellä. Eikä nyt olisi ensimmäinen kerta, kun tsaari ratsastaa joukkojensa edessä Pariisiin.

Kari kirjoitti...

Moskovan neuvotteluissa enne talvisotaa Suomea edustivat valtiovarainministeri Tanner ja valtioneuvos Paasikivi.

Talvisodan rauhan neuvottelivat pääministeri Ryti, valtioneuvos Paasikivi, kenraali Walden ja professori Voionmaa.

Jatkosodan rauhanneuvottelujen Suomen delegaatiossa olivat pääministeri Hackzell ja puolustusministeri Walden.

Jos Putin kutsuisi Suomesta nyt delegaation neuvottelemaan, meitä edustaisivat Katainen, Urpilainen, Tuomioja ja Haglund. Hyvin menee, mutta menköön.

Hakki kirjoitti...

Kari, kiitti kommentista.

Eivät kaikki mainitsemasi sinne lähtisi kuin korkeintaan antautumaan.

Syksyllä 1939 ulkoministeri, pääministeri ja puolustusministeri jäivät kotimaahan. Hallituksen jäsenistä mukaan lähti vain valtionvarainministeri.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2008/09/talvisota-oli-nelikymppisen.html

Revi siitä sitten riemua.

fun kirjoitti...

Näyttää vahvasti siltä, että Veli-Venäjä on fundeerannut tätä näytelmää jo jonkin aikaa. Shotsit piti saada pois alta ja saatiinkin nippa nappa.
Länsi näkee nyt, ettei heillä ole millä vastata. Riskejä ei oteta. Venäjä saa mitä tahtoo ilman ammuskelua kun länsi kuluttaa voimavarojaan melkoisen turhissa kohteissa.
Johtopäätös tulee olemaan, ettei EU:lla ole vaikutusvaltaa eikä Nato ota kohtuutonta riskiä.
Tästä kun lähdetään kehittämään EU:n puolustusliittoa, niin kuin Niinistökin on väläytellyt, tyhjenee pajatso lopullisesti.
Rahat ovat jo nyt loppu.
Turhaan on Putinia naureskeltu. Venäjä on saanut tarpeekseen EU:n laajenemistavotteista. EU on osoittautunut valtapoliittiseksi-,eikä suinkaan rauhan, liitoksi. Putlerin prosessi lähti käyntiin eikä loppua näy.
Toivotaan, etteivät EU:n tunarit erehdy kauppapakotteisiin, sillä silloin EU:n päivät alkavat olla laskussa.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Näyttää siltä, että nokittelu on nyt alkanut. Obama ilmoittaa uusista pakotteista Putler välittömästi omistaan.

Toivottavasti joku heistä ymmärtää, että pikkulasten "meidän isä on parempi, kuin teidän isä" ei oikein hyvin istu kansainväliseen yhteistyöhön ja -eloon. Jonkun on syytä lopettaa ennen kuin nuo kaksi (ja Angela vielä) siihen päälle käyvät tukkanuottasille.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2014/03/venajan-kulloistakin-johtajaa-ei.html

Toivotaan NATOa ei rajoille kärrätä, vaikka Veli Venäläinen rajoillaan uhitteleekin.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Päivitystä tilanteeseen.

Venäjällä ollaan länsimaiden pakotteiden takia lähes juhlatuulellaja moni ilman huomiota jäänyt haluaisi nimensä listalle.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Putin+pani+pakotteet+vitsiksi/a1395374657945

Venäläiset yllyttävät länttä talouspakotteisiin myymällä kasapäin jenkkien valtion velkakirjoja. Niitähän eivät ole vuosikymmeneen ostaneet muut kuin venäläiset ja kiinalaiset, joten niiden myyminen sadan miljardin edestä on iso juttu.

http://www.theblaze.com/stories/2014/03/20/has-russia-been-dumping-over-a-billion-in-u-s-govt-bonds/

Ranskalaiset uskovat nykyisien pakotteiden riittävän ja toimittavan sotalaivat tilaajalle niin kuin oli sovittu.

http://www.france24.com/en/20140306-french-built-warship-destined-russia-crimea-crisis-mistral-test-run/

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

ajatellaanpa asiaa vähän toisenlaisen, nyt vielä kuvitteellisen esimerkin avulla: Ruotsi manipuloi ahvenanmaalaisia järjestämään kansanäänestyksen Suomesta irtaantumisesta. Se järjestetään ja 95% ahvenanmaalaisista on ajatuksen takana. Ahvenanmaa julistutuu itsenäiseksi ja seuraavalla viikolla se pyytää liittymistä Ruotsiin. Ruotsin hallitus suhtautuu asiaan myönteisesti ja riksdagen hyväksyy Ahvenanmaan liittämisen Ruotsiin.

Tapahtuisiko tässä esimerkissä nyt jotain väärää kun kansan tahto toteutuu, eikö se jotenkin näin mennyt Kriminkin osalta? Asettaisiko EU pakotteita Ruosia vastaan?

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

Netti toimii jälleen.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen tarkkailija

Kovin on kummallinen tuo Ranskan kanta, kun Nato-kumppanin paikallinen kenraali nimeää avoimesti Venäjän viholliseksi.

Juuri tämän kaltaisen turhan luksuksen vientikielto on kieli, jotka Putler ymmärtää.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Mielenkiintoinen ajatusleikki toki sillä erolla, että Ahvenanmaalla ei ole Ruotsin laivasto- tai muutakaan tukikohtaa. Erona lisäksi mm., että Kansainliiton ainoan aikaansaannoksen suurin intressentti - Venäjä - ei moista varmaan hyvällä katsoisi.

Ja jos Ruotsi siitä huolimatta toteuttaisi Anschlussin se joutisi havaitsemaan välttämättömäksi liittymisen NATOon ja hyväksyä Venäjän maaraja-naapurikseen Perämeren pohjoispuolella.

Samalla Ruotsi todennäköisimmin joutuisi havaitsemaan, että NATO-jäsenyys ei ole puolustuspolitiikan ainoa autuaaksi tekevä olotila.

Onneksi esimerkkisi on todella hypoteettinen, kuten vastineenikin.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Ja jos Ruotsi siitä huolimatta toteuttaisi Anschlussin se joutisi havaitsemaan välttämättömäksi liittymisen NATOon ja hyväksyä Venäjän maaraja-naapurikseen Perämeren pohjoispuolella. +++

Miksi näin? Ja Suomen maarajahan Ruotsilla olisi edelleenkin? Vai tarkoitatko, että jos Ahvenanmaa liittyy Ruotsiin, Venäjä miehittäisi Suomen? Tietenkin kansainväliset sopimukset Ahvenanmaan sotilaallisesta tyhjiöstä jäisivät edelleen voimaan.

Ei tämä kysymyksenasettelu ole pelkästään akateeminen. Jos sotilaspoliittinen tilanne Itämeren piirissä kiristyisi, ahvenanmaalaiset voisivat hyvinkin ryhtyä moiseen toimenpiteeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Eivätköhän ahvenanmaalaiset ole suomalaisia. Krimiläisten enemmistö oli venäläisiä.
Ahvenanmaa esimerkin mukaan kemiöläiset tai varsinais-suomalaiset voisivat äänestää itsenäisyydestään. Ei kai se nyt noin mene?

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

jo rantaruotsalaiset Pohjanmaalla pitävät itseään ruotsalaisina ja ylpeilevät sillä, että eivät ole koskaan käyneet Helsingissä, sensijaan Tukholmassa monenmonta kertaa. Otaksun, että tuo asetelma Ahvenanmaalla on vieläkin voimakkaampi.

Parhaillaan venetsialaiset kait äänestävät itsenäisyydestään; en tiedä oliko vaali jo. Sama homma Skotlannissa ja vähän väliä myös Kanadan Quebecissä.

Kyllä se näin menee. Olisi nyt pian joku toteutuva esimerkki muuallakin niin nähtäisiin, minkälaisen melun se lännessä aiheuttaisi. Vai onko tämä mellastaminen selektiivistä; kritisoidaan vain sitä, mitä Venäjä tekee ja muiden kohteiden suhteen ollaan kuin cusi cukassa.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Ymmärsit mitä tarkoitin; jos Ruotsi yrittäisi liittää Ahvenanmaan itseensä Venäjän olisi pakko vastata sen kruununjalokiveen - Pietariin - kohdistuvaan uhan olennaiseen lisääntymiseen varsinkin, jos Ruotsi vielä "onnistuisi" liittymään NATOon.

Mikä on mahdollista itseään suurvaltana pitävälle, ei ole mahdollista meille tavis-maille.

Mutta onneksi kaikki on hypoteettista. Erityisesti se, että ahvenanmaalaiset haluaisivat muuttaa saarensa Ruotsin etulinnakkeeksi idän karhua vastaan.

Hakki kirjoitti...

Anonyymi, kiitti kommentista.

Olen kanssasi samaa mieltä, ahvenanmaalaiset ovat suomalaisia.