perjantai 12. lokakuuta 2007

Irtisanoutuminen ei ole työtaistelu




12.10.2007 11.53 | hakki47 | Hyvinvointi, Työelämä, Politiikka

On ollut mielenkiintoista selvittää kuinka montaa tämä Tehyn ”työtaistelutoimenpide” koskee. Enpä usko, että monikaan vielä osaa moiseen vastata.

Ensinnäkin: Onko joukkoirtisanoutuminen Suomen lain mukaan työtaistelutoimenpide? Käsitykseni mukaan ei ole, koska laki ei moista termiä tunne. Jos olen oikeassa, onko liitto velvollinen tekemän työtaisteluilmoituksen? Voiko valtakunnansovittelija yleensäkään sovitella? Irtisanoutuminen kun on henkilökohtainen ratkaisu, aina. Täytyykö jokaisen liiton jäsenen erikseen antaa valtakirja liitolleen heidän palkkausriitansa ratkaisemiseksi? Voiko liitto sen jälkeen tehdä yksittäistä työntekijää koskevan virka- tai työsopimuksen? Edes valtakirjalla?

Toiseksi: Kenen eduksi mahdolliset palkankorotukset koituvat? Kun eri koulutusryhmässä (esim lähihoitajat, perushoitajat, sairaanhoitajat) olevat kuntien työntekijät voivat olla samassa liitossa (joko Tehy tai Super), millä tavalla mahdollisen työtaistelun tulos koituu eri henkilöille palkanlisäksi? Aiheuttaako tämä työtaistelu sen, että palkankorotukset siirtyvät automaattisesti koko sairaanhoidon sektorille, koko terveydenhoidon sektorille vai peräti kok kuntasektorille? Naisille vai myös miehille? Väärin kohdennetusta tuloksesta meillä on esimerkkinä jo tehdyt sopimukset. Samalla tavallako kohdistuisivat Tehyn taistelun jälkeen tulokset myös muille? Vain henkilökohtaisina palkankorotuksina irtisanoutuneille? Vastausta tähän en ole löytänyt, etsimisestä huolimatta.

Kolmanneksi: Vastauksella on aika iso merkitys. Vaadittu taso on 6.000 euroa vuodessa per henkilö. (Hsk ja valtion/kuntien verot menisivät päittäin. Alla suuntaa antavia vaikutuksia.)

Riippuen vähän siitä mitä tietoja käyttää, lasku voi olla vuodessa:

Jos Tehyn kuntasektorin jäsenet (70.000 + sanotaan 75.000) vaikutus: 450 miljoonaa

Jos TNJ:n puitteissa (Tehy ja Super = 23 % 428.000 = 98 500) vaikutus: 588 miljoonaa euroa

Jos Kuntien terveydenhuollon henkilöstö (132.000) vaikutus: 800 miljoonaa euroa

Jos koko kuntasektori (428.000) vaikutus: 2.500 miljoonaa euroa

Siis vuodessa, vuodesta 2008 alkaen.

Siinä sitä Juhani Saloniukselle pohtimista. Edellytyksellä, että kyseessä olisi työtaistelutoimi. Siinä miettimistä myös Vanhaselle, Kataiselle, Cronbergille ja Wallinille. Jos he kuvittelevat tämän tilanteen häviävän panemalla pää pensaaseen, taitavat erehtyä. Lienee aika selvää, että Tehy on laatinut yksityiskohtaisen ohjelman nostaakseen jäsenistönsä yleisesti hyväksytystä kuopasta. Eikä heillä enää tässä vaiheessa ole paljoa menetettävää.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Persereikää ja pikku kakkaa Aaaaaaa sekä saatanat