perjantai 29. huhtikuuta 2011

Yhden kohdan hallitusohjelmaksi

 


Suomen osallistumistapa euron vakauttamistalkoisiin ei ole seuraavan hallituksen keskeisin pohde. Yritteliäisyyden edistäminen on. Kaikilla tavoilla, kaikilla tasoilla. Siinä tulevan hallituksen keskeisin tehtävä. Vain sitä kautta, sen avulla voidaan luoda maahamme sekä tekemisen meininki että työtä ja kansainvälisesti kilpailukykyistä lisärvoa.


Yrittäjyys on vain yritteliäisyyden kaupallinen toteutustapa. Yrittelijäisyyttä tarvitaan kuitenkin joka puolella yhteiskuntaa, jos haluamme maatamme edelleen kehittää. Se ei kysy yhtiömuotoa, ei sukupuolta, ikää, työtä tai tointa, alaa tai toimialaa, välittömästä palkkiosta puhumattakaan.


Eilisen uutisblogin innoittamana kaivelin arkistoani ja löysin artikkelin, joka hyvin liittyy 1400 Pikku Nokian perustamisintoihin. Varmaan virkamiesten valmiudet edistää yrittäjyyttä ovat vajaan parinkymmenen vuoden aikana parantuneet, mutta sitä sopii kyllä ... muistella. Ja yrittää ottaa opiksi, sikäli jos siitä oppia voi?


 


”Kasvuyritykseksi valittiin arvovaltaisen raadin toimesta tänään 08.01.2008 nanoteknologiaa kehittävä Beneq . Onnittelut voittajalle ja kaikille niille, jotka olivat lupautuneet kisaan mukaan. Voittajia hekin. Kannustusta tarvitaan tähän urheiluun osallistumiseen, sillä lajin tuloksekkaasta laajenemisesta riippuu kansamme tulevaisuus.

Vaan eipä ole raadin osa helppo. Oikeaan osuminen on sattuman kauppaa. Edellisellä kerralla, vuonna 2000, valinnassa mukana olleista noin puolet on jo lopettanut, osa konkurssin kautta. Todellista menestystarinaa ei edes 8 vuodessa ole syntynyt, tuista huolimatta. Silti voittajan valinta puolustaa paikkaansa. Tavalla tai toisella meidän on synnytettävä ja kasvatettava pysyviä, kannattavia yrityksiä ei pelkkiä liikeideoita keksijänsä rahastettavaksi. Sillä vain yritystoiminta tuo kansallista lisäarvoa.

Mutta kannattavan yrityksen synnyttäminen ei ole helppoa. Ehkä sen jo vähitellen hyväksyvät jopa entisen Työministeriön virkamiehet, jotka eräässä vaiheessa usuttivat jokaisen mahdollisen ja jopa mahdottoman työttömän yrittäjäksi, starttirahan avulla. Tiedä häntä kuinka monesta konkurssista heidätkin tulisi panna vastuuseen?

Suurin osa perustettavista yrityksistä on tarkoitettu yrittäjän ammatin harjoittamiseen. Vain hyvin pieni osa aloittavista yrittäjävetoisista yrityksistä on tarkoitettu varsinaisesti busineksi. Nyt jo hatusta temmattuna lukuna, enintään 10 prosenttia kaikista. Mutta kasvuyrityksiä voi syntyä kummastakin ryhmästä. Ei niitä pakolla eikä hallinnollisilla päätöksillä synny. Yritteliäät ihmiset ovat edellytys uusien yritysten syntymiseksi. Ja erityisesti niiden kasvamiseksi.

Meillä yritystoiminnan kehittäminen, kasvuyritykset mukaan luettuna, on haluttu jättää institutionaalisten toimijoiden tehtäväksi. TE-keskus, Hautomot, Finnvera, Teollistamisrahasto, alueelliset riskirahoittajat, oppilaitokset, Tekes ja Sitra ensin mieleen tulevina. Ja niinhän se tietysti on, että nimenomaan virkamies on ehdottomasti osaavin auttamaan yrityksiä kehittymään? Ei muuten ole.

Väittäisin, että valtaosa valtion yritystoiminnan kehittämiseen uhratusta rahoituksesta häviää jälkiä jättämättä, taivaan tuuliin. Niillä rahoitetaan tiloja, koulutus- ja kehittämisohjelmien opettajien ja projektihenkilöstön palkkoja, nettisivujen tekemistä, mitä ihmeellisimpiä hankkeita joilla taas edesautetaan muutaman hankevastaavan palkkoja jne. Ja samalla valitettavan usein opetetaan yrittäjät rahoittamaan osa toiminnastaan tuilla. Ja autetaan samalla yrittäjää unohtamaan yritystoiminnan tehtävä kansantaloudessa: luoda lisäarvoa, tehdä rahaa, tuoda työtä.

Tulee mieleen virkamiesten, valtionoraakkeli Sailas etunenässä, usko innovaatiotoiminnan edistämiseen hallintoa uudistamalla. Kolme laatikkoa yhteen ja roppakaupalla rahaa, joka ei ole mistään pois, yhteen isoon tuuttiin niin johan alkaa luovuuden kipinät lentää. InnoYliopisto on synnytetty. Tai kaksi ministeriötä yhteen, samat virkamiehet töihin niin onhan se kumma jos ei Suomen elinkeinoelämä kehity innovatiiviseksi. Järki hoi!!

Mikä on se tapa, jolla saataisi rakennettua järjestelmä, jossa toimivan elinkeinoelämän edustajat saataisi hallinnoimaan niitä satoja miljoonia jopa miljardeja vuodessa, joita yritysten kehittämiseen ja kasvuun syydetään? Ja panostamaan omaa osaamistaan uusien kasvuideoiden ja -yritysten kehittämiseen? Se on ainoa tapa saada edes jonkinlainen järjellinen tuotto kehityspanoksille. ”


 


Lapset ovat luonnostaan yrittelijäitä. Oppimaan, kasvamaan, kehittymään. Mutta vähitellen yrittelijäisyys useimmissa meistä vähenee. "Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä."  Jotkut ottavat palautteesta opiksi, jotkut vielä enemmän. Myönteistä palautetta saava yrittää edelleen. Ja oppii, kasvaa ja kehittyy koko ikänsä. Ja kansa siinä ohessa.


 

20 kommenttia:

ToBe kirjoitti...

"Suomen osallistumistapa euron vakauttamistalkoisiin ei ole seuraavan hallituksen keskeisin pohde.
Yritteliäisyyden edistäminen on."

Kiteytän kerrankin:

KANNATAN

hakki kirjoitti...

OrNot

Taidat vaan mielistellä? ;-)

Hauskaa Vappua!

Työmies kirjoitti...

"Mikä on se tapa, jolla saataisi rakennettua järjestelmä, jossa toimivan elinkeinoelämän edustajat saataisi hallinnoimaan niitä satoja miljoonia jopa miljardeja vuodessa, joita yritysten kehittämiseen ja kasvuun syydetään? Ja panostamaan omaa osaamistaan uusien kasvuideoiden ja -yritysten kehittämiseen? Se on ainoa tapa saada edes jonkinlainen järjellinen tuotto kehityspanoksille. ”

-Kehittyvien maakuntien Suomi

hakki kirjoitti...

Työmies

KMS on osa ongelmaa, ei ratkaisua. Eikä se tainnut olla edes ongelman osa. Pelkkä katalysaattori.

kalervo1 kirjoitti...

Meillä on vielä 140.000 pienyrittäjää eli sellaisia yrittäjiä, jotka työllistävät itse itsensä ja joilla ei ole varaa palkata yhtään alaista. Näistä yrittäjistä 40.000 elää alle 1000 Euron kuukausituloilla. Antakaamme heille arvostusta ja myös armahdusta. Nyt meillä on ALV-raja(eli liikevaihto vuodessa 8500 Euroa) sen kun ylittää joutuu kaiken byrokratian hampaisiin. Koska Suomen maksut esim. Yhdistyneille Kunigaskunnille perustuu myös ALV-verovelvollisten määrään ja tuo raja on siellä 60.000 Euroa niin myös valtio joutuu maksumieheksi. Myös tuhannet kirpputoriyrittäjät hakeutuisivat laillisiksi yrittäjiksi jos tuota ALV-rajaa nostettaisiin vaikkapa 30.000 Euroon ja rajatulovähennystä 50.000 Euroon. Sen jälkeen kannattaisi olla laillinen ja veroa maksava yrittäjä koska saisi myös vähentää kulunsa eli vuokrat, ostot jne. Tämä lisäisi verotuloja ja vähentäisi harmaata taloutta.
Taisto Orre
Hyvinkää

ToBe kirjoitti...

Hakki...tunnustan..olen...peen nuolija ihan omalta pohjalta.
Menettämisen ja tappion uhka johtaa oveluuteen joka usein näyttää jopa peen sellaiselta.
Toisaalta se kauhun tasapaino jossa on pakko sietää itseään "tyhmempiä" ja ilkeämpiä ihmisiä johtaa myös luovuuden kukoistukseen.
Lopputuloksena on kuitenkin sarkasmi kun on kaikki koulut käytynä ja on oppinut Hotakaisen tapaan sen rivien välin lukemisen ja sanomattomien asioiden kuulemisen.
Olkoon sitten vaikka peen nuolentaa, mutta useimmiten huomaan, että kirjoitat itseäni paljon loogisempia ja tietävämpiä analyysejä.
Kun on palikat kunnossa niin onhan se helpompaa.Sitä tavoittelen edelleen...siis ymmärrystä edes itseni iloksi.
Tavoittelen myös vapauden tunnetta sanoa mitä ajattelen.Asia vain vahvistui kun ystäväni moitti minua kun kerroin käyneeni kahvilla Kokoomuksen kahvikojussa.Ei kuulemma saa sanoa ääneen sellaista.Minulle tuli kauhea dejavue 70 luvulta kun taistolaiset riehui korkeakouluissa.Ruusuvuoren kirja Stallari kertoo siitä ajasta kaiken olennaisen.Siksi pitää kannustaa kriittiseen VAPAASEEN mielipiteeseen.Jopa Ben Z uskalsi sanoa oman kantansa vaikka sekin tuomittiin väärän miehen puheeksi.Anna mun kaikki kestää.
Hauskaa Työnteon juhlaa!
Lakki-Päästä!

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

Viime yönä, Nukkumattia odotellessani, luin 2002 vuoden National Geografic ja siitä kuinka Euro-Union nähtiin tuona hetkenä suurena mahdollisuutena yhdistää Euroopan valtiot liittoon josta tulisi suurempi ekonoominen conglomoration kuin USA.
No – ei voi sanoa kummankaan voivan toistaan peremmin – näin 9-10 vuoden jälkeen. Maailman laajuinen yritteliäisyys” on tulostanut enemmän havokkia kuin järjestystä ja kumminkin jatkamme samaan suuntaan. ”Innovation” teknillisellä alueella on todellakin saavuttanut suurenmoisia tuloksia, kun ihminen samanaikaisesti on menettänyt vähäisestä ihmisyydestään liian paljon ollakseen enään rakentamansa ideologian mittaa vastaava.
Myönnän olevani ”pahanilman profeetta”, mutta jollemme opi tuntemaan pahanilman rakentajaa, itseämme, emme myöskään voi elää paremman toivossa tuhoamatta itseämme.

PLM kirjoitti...

Lyhyesti: ASIAA.

Lisään vielä konkurssikiroukset ja konkurssien syyt. Sahan- ja pitserianpolttajat ovat asia erikseen. Konkursseissakin on kaksi joukkoa olosuhteiden takia konkurssiin joutuneet kuten 1990-1992 korkovelalliset. Heillä ei ollut mitään mahdollisuutta uudelleenyrittämiseen. On myös syytä ihastella monien maahanmuuttajien uskallusta ja taitoa. Eivät kaikki ole kerjäläisiä tai rikollisia. Kasvuyritys syntyy vain erittäin suurilla riskeillä ja alan sekä asian erinomaisella osaamisella. Asenteissa on suurin vika - ja eteenkin koulutetuilla hallintobyrokraateilla.

hakki kirjoitti...

kalervo1

Puhun kuin minun suullani. ALV-järjestelmään liittyminen pitäisi tulla pakolliseksi vasta kun liikevaihto ylittää sellaisen tason, jolla yksineläjä pystyy itsensä kunnolla elättämään. Viimeksi olen asiasta kirjoittanut artikkelissani Protesti on esitetty... 19.04.2011. ( http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23407/protesti-on-esitetty-on-remontin-aika)

Mutta on äärimmäisen epätodennäköistä, että rajaa tuolla tavalla muutettaisi. Sekä keskituloiset että pienyrittäjien alv ovat se massa, jolta verorahat revitään. Enpä ole edes nähnyt laskelmaa, mitä rajan muuttuminen aiheuttaisi verotulokertymälle? Yksinkertaisin tapa lisätä yrittäjyyttä, vähentää työttömyyttä ja poistaa harmaata taloutta. Mutta kulloisenkin valtionkirstunvartijan mielestä varmaan "liian kallis"?

hakki kirjoitti...

OrNot

Kyllä "pitää kannustaa kriittiseen VAPAASEEN mielipiteeseen". Jokaista meistä. Ja olipa mielipide melkein mikä tahansa. Kriittinen mielipide ei kuitenkaan saa olla vastuuton. Ei edes, vai pitäisikö sanoa ei varsinkaan, nimimerkin takaa. Liian kauan meitä onkin opetettu vaikenemaan ellemme voi myöntyä esitettyyn. Siitä seuraa vain kivettynyt jämähtyneisyys. Se on nähty.

Kevään, ylioppilaiden ja työväenjuhlaa vaan!

hakki kirjoitti...

Karl

Järjestelmät joita ihminen rakentaa hän myös käyttää väärin. Ja niin on tapahtunut sekä EUn, euron että globaalin liberalistisen markkinatalouden. Kun sääntöjä ei ole, tai niitä ei noudateta, koska kukaan ei valvo eikä rikkomisesta rankaise, ei mikään järjestelmä voi toimia niitten jalojen kriteereiden mukaisesti, joihin se perustuu.

Mutta ihminen on sosiaalinen laumaeläin. Joten se tarvitsee toisiaan ja rakentaa aina vastaavia järjestelmiä. Mutta mistä löytyisi tarvittava tahto ja itsekuri rakentaa muutakin vain jalot kriteeri ja uskonkappaleet? Valvonta ja sanktiot, nuo ikävistäkin ikävimmät mutta toimivuuden kannalta olennaisimmat, jätetään mieluusti sellaisiksi, että ainakin itse voidaan tarvittaessa luiskahtaa vastuusta. Ja silloin voivat muutkin.

Ja vaikkei siellä Australiassa kai Vappua virallisesti vietetä,

Kevään, ylioppilaiden ja työväenjuhlaa vaan! Sinullekin.

hakki kirjoitti...

PLM

Tiedän, että olemme myös samaa mieltä siitä, että yrittäjien lukumäärää tulee saada ylös millä tavalla tahansa. Ja rajusti, jos aiomme tällä meille suodulla pläntillä tulla jatkossakin toimeen. Ja keinotkin ovat samanlaiset, alv:n osalta sinun hengentuotteesi jo vuosien takaa. "Yksinkertaisin tapa lisätä yrittäjyyttä, vähentää työttömyyttä ja poistaa harmaata taloutta." Päälle vielä markkinatalouden toimivuutta vääristävästä kaikenkarvaisesta tukipolitiikasta luopuminen antaisi elinkeinoelämällemme ruiskeen, joka saisi Suomen vauhtiin. Vaan on sitä taidettu puhua ennenkin?

Kevään, ylioppilaiden ja työväenjuhlaa vaan! Teillekin.

pekka väinämö kirjoitti...

Morjens kaikki. Vapusta on selvitty.
Monilla areenoilla olen julistanut, että perintö-ja lahjavero on ollut tehokkain tapa tappaa yrittäjyyden kulttuuri Suomessa. Kun vertaat Saksan ja Suomen vientiä varmasti järkytyt. Suomessa 25 suurinta viejää tekee yli 50% viennistämme. Saksassa yli 70% viennistä tekee PK-perheyhtiöt ( pitkälle yli 100 000 yritystä)! Boschit, Siemensit, Mersut, Wolkkarit jne vain vajaat 30%!!!
Syyksi tähän eroon en ole keksinyt kuin ym. veron. Saksassa ei ole sukupolvenvaihdoksissa ko veroa lainkaan jos yrityksessä on muitakin työntekijöitä ja firma jatkaa uudessa omistuksessa 10v. Myöskään jos yrityksen ja minkä tahansa perinnön/lahjan arvo on max. € 400 000 on veroton, sen ylimenevä osa on sitten loivasti progressiivisesti verotettua. - Tästä seuraa, että 2. sukupolvi kasvaa yritykseen jo vaippaiästä alkaen. - Meillä sen sijaan joudutaan väkisin ajamaan firmoja vähintäin 3 v. 0 tuloksella ja panemaan omat pääomat myös 0:ksi. Siis jos on seuraava sukupolvi saatu houkuteltua halukkaiksi jatkajiksi. - Poliitikot sitten ihmettelee, että miksi meillä ei ole kasvuyrityksiä. Ikäänkuin he eivät tietäisi, että hyvin menestyvä yritys on täysin mahdotonta siirtää toiselle polvelle. Se vaan on myytävä jollekulle sivulliselle tai muutettava rahaksi paloina.- Ainoastaan huonosti menestyneet yritykset voivat jatkaa suvussa! - Niinpä perheyhtiöiden keski-ikä on 23v = eli ne loppuu kun perustaja siirtyy eläkkeelle!
Laskin verottajan menetykset meidän tapauksessa. Pelkästään yhteisöveroa se menetti muutaman satatuhatta € + lisäksi palkkaamatta jääneiden työntekijöden palkkaverot 4 viimeisen vuoden aikana! - Hyvin menestyvältä yritykseltä on muuten paljon vaikeampaa tehdä 0-tulosta kuin normaalia hyvää tulosta. - Meitä on muuten muutama tuhat yritystä samassa jamassa; siis halukas jatkaja on perheestä, mutta ensin pitää kituuttaa väkisin se 3-4v. - Ei luulisi että Suomen kannattaisi panostaa tuohon kateuteen noin valtavia summia ja pakottaa koko vientiteollisuuskin lopetettavaksi.

hakki kirjoitti...

pekka väinämö

On ainakin kiistatonta, että Suomessa suuryritykset (suhteellisesti ottaen) ovat olleet sekä poliitikkojen, virkamiesten ja ammatillisten etujärjestöjen (ay-liike mukaan lukien) suojeluksessa. Sen sijaan pieniä on kammottu, ehkä niihin liittyvän kontrollointimahdollisuuden tehokkuuden puutteessa?

Erityisesti moista ovat kammonneet ns. vasemmistopuolueet ja ay-liike jäsenten menettämisen pelosta. Mutta samasta syystä myös kepulla on ollut vaikeuksia edistää yrittäjyyttä. Varsinkaan siellä, missä onnistuminen edellyttää suurta väkimäärää, eli kaupungeissa. Ja perinteisesti suuret yritykset haluavat ja ovat saaneet pitää sekä raaka-aineet että parhaan työvoiman itsellään.

Nyt ajan pitäisi olla toinen. Ellei meillä saada luotua monia tuhansia, ellei peräti kymmeniä tuhansia uusia yrityksiä vuodessa, meiltä ennen pitkään loppuvat suuretkin yritykset, mikä mistäkin syystä. Suuret kun kasvavat vain pienistä, vähitellen. Ja tällä hetkellä jo pienetkin, jopa ideatkin tunnutaan mieluummin myytävän ulkomaille, kuin haluta kasvattaa niistä työllistäviä suuria.

Jos perintö- ja lahjavero ovat niitä keskeisiä tapoja, jolla perheyrittäjyys on Suomesta estetty, syytä olisi niitä tarkistaa. Mutta tuskinpa ne ainoita ovat? Sillä perheyrittäjyys olisi yrittäjyyden eri sektoreista varmasti eniten uusia lisäarvoa tuovia työpaikkoja luova sektori. Sen eteen tulisi töitä todella myös tehdä.

ToBe kirjoitti...

Työllisyys nousee ainoastaan yrittämisen avulla.Yrityksiä syntyy ainoastaan siksi/silloin, kun on kysyntää ja kilpailukykyä.
Myös yrittämisen mielekkyys verrattuna riskitömään uraan toisen palveluksessa tai peräti virkamiehenä on ratkaisevaa.
Maailmanmarkkinoita ei meidän Urpilaistemme avulla muuteta.Jäljelle jää valtiovallan ainoa keino eli verotus.Suhtautuuko hallitus kannustavasti riskinottoon ja palkitsee siitä vai rakentaako se jotain "oikeudenmukaisuutta" ja lyö hanskansa heti taskuun kun joku hetken menestyy.Homma on periaatteessa juuri noin yksinkertaista, mutta se unohtuu yksitysikohtiin ja mahdottomiin vaalipuheisiin.Useimmat poliitikot jakavat rahaa jota ei ole ja jota eivät ole itse luomassa.Tukiraha on aina poliittista ja ei perustu todelliseen osaamiseen.Tukien poisto on paras keino heti alkuun.Heti perään on paras hyväksyä joidenkin rikastuminen.Se ei ole keneltäkään pois jos minä palkkaan ensivuonna sata ihmistä töihin.Miettikää sitä siellä hallitusneuvotteluissa suunnitellessanne sitä oikeudenmukaisuutta.

hakki kirjoitti...

OrNot

Kaikki poliitikot jakavat rahaa, jota eivät itse ole olleet luomassa. Ja korkeakoulut ovat tuottaneet korkeasti oppineita nimenomaan julkisen sektorin ja suuryritysten tarpeisiin. Vasta nyt, kun niissäkään työllistyminen ei ole korkeakoulusta valmistuneille itsestäänselvyys, alkaa yrittäjyys laajemmin kiinnostaa heitä. Ja hyvä niin.

ToBe kirjoitti...

"Rakastan tarjota kansalle epävarmuutta" olisi minun mainoslauseeni jos olisin diktaattori.
Jatkaisin"koska epävarmuus on ainoa keino lisätä työtä ja yrittäjyyttä!"

Suurimpia munauksia oli luoda julkiselle puolelle ja silloisiin valtionyhtiöihin optiojärjestelmiä koska niitä oli ykstyisellä puolella.
Me emme kansana siis omistajina saaneet sanoa asiasta sanaakaan.Meidän varojamme jaettiin perusteluina kilpailu hyvistä tekijöistä.Kun olemme nähneet mihin ne Sonerat ja muut ovat noilla silloisilla opeilla ajettu ei koko hommaa olisi pitänyt ikinä hyväksyä.Jos yksityinen jakaa omistaan se ei meille muille kuulu, mutta poliitikko ei hyväksy oikeudenmukaisuutta joka ei perustu hänen näkemykseensä.Nyt kun ylisuurten erorahojen ja eläkkeiden kritiikki on kuumimmillaan olisi syytä kaivaa esiin ketkä niissä hallintoneuvostoissa istuivat ja ketkä sinne edelleen eri nimikkeellä menevät 1000€ per kokous.Hallelujah.Keskimääräinen eläke Suomessa lienee 1600€ /kk....Samat tahot ovat innolla käymässä vaikkapa yhtiönsä myyvän yrittäjän verovapaan osuuden kimppuun.Kukaan ei muista kuinka kauan sen tekeminen kesti ja miten kalliisti se on jo maksettu.Kukaan ei anna armoa jos yrittäjä ei onnistunutkaan vaan jäi asumaan ehkä vuokralle pankin omistamaan entiseen taloonsa.Virkamiehelle pitää saada epävarmuus ja kas meillä on vähemmän, mutta parempia virkamiehiä.Työmarkkinat tarvitsevat osaavat ihmiset tuottaviin töihin ja sana tuottava on opetettava jo koulussa.

hakki kirjoitti...

OrNot

Haluamatta pilata seuraavaa kampanjaasi, et kai kuvittele tulevasi tuolla sloganilla vielä valittuakin?

Ja muistathan, että maassa on yli 5 miljoonaa tasa-arvoista ihmistä. Vain noin 200.000 heistä on yrittäjiä, oikeasti ehkä vielä huomattavasti vähemmän.

ToBe kirjoitti...

Kannattaa kampanjoida sloganilla millä ei missään tapauksessa voi voittaa.
Kun otsikoi niin, että jokainen huomaa ettei sen ole tarkoituskaan onnistua, saattaa saada viestinsä perille ja samalla tulee tavoitekin saavutettua.Valtaa sillä ei saa, mutta olkoon se minun osaltani ohi.Vähän sitä olikin-kovin vähän.
Yrittäjien määrä ei ole mikään onnen automaatti.Kreikassa taitaa olla melkoinen osa kansaa jossain pajassa yrittämässä ja eihän se auta kokonaista kansakuntaa pelastumaan jos kuorma on liian raskas.Ei valtava virkamieskuntakaan onnea tuo, koska se sakki ei jousta missään kohtaa.Virkaporukka on viimeinen joka luopuu eduistaan.Virkamiehet ovat laulukuorona Titanicin takakannella kertomassa ettei näillä liksoilla kannata mennä edes pelastusveneisiin.Kun Heinäluoma huutaa pankkeja vastuuseen hän unohtaa virkamiesten armeijan joka ei edes huomaa olevansa se paino joka vie homman upoksiin.

hakki kirjoitti...

OrNot

Aaaaaa...men.