lauantai 23. huhtikuuta 2011

Ei virheistäkään mitään opi

Sääliksi käy niitä libyalaisia, jotka eivät ole ymmärtäneet vielä maataan jättää.


Länsivaltojen pysyvien jäsenten aloitteesta, YKn turvaneuvosto päätti, että Libyan ilmatilaan saadaan perustaa lentokieltoalue, jonka tarkoituksena oli estää Muammar Gaddafia tappamasta alamaisiaan. Etenkään  ilmateitse. Maitse tapahtuva tappaminen aiottiin estää ilmateitse, omilla koneilla.


Mahdollisesti inhimillisistä syistä ns. kansainvälinen yhteisö päätti ryhtyä puolustamaan ns. kapinallisia. Siinä vaiheessa kun ei ollut edes tietoa siitä, keitä he ovat, Ranskan ja Iso-Britannian ilmavoimat hyökkäsivät Gaddafin hyökkäysjoukkoja vastaa, näiden lähestyessä jo Bengasia. Jos Muammar olisi onnistunut, ei olisi ollut paljokaan puolustettavaa. Siitä alkoi sota, joka nyt on lainehtinut viikkoja samalla tavalla kuin samalla alueella aikanaan 1941-1943.


Vastuu nykytaisteluista siirrettiin yli 200 Tomahawkin jälkeen NATOlle, ilmeisesti USAn ja Omaban sisäpoliittisista syistä. Eikä senkään jälkeen asiat tainneet edetä ihan sen tavallisen kuvitelman, nopean voiton ratkaisun mukaisesti?


Nyt on taisteltu jo kuukausi eikä näytä siltä, että kapinalliset olisivat voittamassa. He jo pyytävät kiellettyjä maavoimia avukseen. Italia ja Iso-Britannia ovat jo lähettämässä sotilasneuvonantajia. Tai "sotilasneuvonantajia".  USA lähettää Predator-robotteja, joita USAsta, todennäköisesti Floridasta, virkamiehen virallisen työajan puitteessa, ohjataan tappamaan Libyan reaalitodellisuudessa Gaddafin pahiksia. Ja sitten tulevat NATOn ERRFn pataljoonat? Ja niiden jälkeen...?


Vietnam? Laos? Kambodja? Irak? Afganistan? Vuosikausia sotaa, jonka todellisen hinnan maksavat syyttömät siviilit. Inhimillisistä syistä? Inhimillisellä strategialla? Vai NATOn strategialla? Näinkö ne tulisivat tarvittaessa Suomeakin "puolustamaan"? Siis jos olisimme jäseniä.


 


PS.


Kummalliseksi on sodankäynti mennyt. Laivastomme ylpeys Pohjanmaa pidätti ja vangitsi aseistettuja merirosvoja, tuhosi heidän laivansa ja joutui sitten vapauttamaan vankinsa. Mikään maa ei suostunut ottamaan niitä vastaan. Ei siihen sitoutuneetkaan. Ei kai Suomen valtion tarvitse korvata upotettua alusta. Mitä mahtaisi Asterix tuumata tälläisestä porukasta?


 


 


 

18 kommenttia:

ToBe kirjoitti...

Länsi ei voita yhtään sotaa, koska länsi on demokratiallaan ja sananvapaudellaan itse itsensä vanki.
Vietnamissakin olisi voitu voittaa, mutta se ei käynyt suurimmalle osalle USA:ta ja koko eurooppa vastusti.
Olisiko se voitto sitten kenenkään etu onkin oma moraalinsa.
Vietnamissa kommunistit voittivat ja perustivat kostohallinnon jota pakoon pääsi 4 miljoona venepakolaista.Yhtään ainoaa Vietnamin hallituksen vastaista mielenosoitusta ei ole uutisoitu.Ho Tsii Minh on suuri sankari.
Libyassa käy samalla lailla jos ei nopeasti löydy yhteisymmärrystä keinojen voimasta ja nopeudesta.Olisi aika nolo paikka Sarkozylle jos Gaddafi juhlisi vuoden päästä voittoaan.Hänestä tulisi koko arabimaailman sankari joka selätti euroopan ja Naton.
Mitä nuo venäläisetkin leikkii.Kiukuttelevat ja pelaavat aina omia pelejään.He ovat aina vain omalla puolellaan.Se onkin hyvä tietää ja muistaa.

heppa kirjoitti...

Käytännössä siinä ei ole ollut kuin neljä mahdollisuutta:,
1) "merirosvojen lottovoitto" eli tuodaan heidät Suomen käräjäoikeuteen tuomittavaksi
2) luovuttaminen Atalantan haltuun ja tuomittavaksi Keniassa
3) luovutetaan Singaporeen, raippoja ja/tai kuolema
4) vapauttamispäätös (lue: + kyyti takaisin Somaliaan)

Olisiko tässäkin kannattanut sopia joku maksimisäilytysaika ennen operaation alkua? Nyt rosvot seilasivat veronmaksajien piikkiin täyshoitoristeilyllä kolmisen viikkoa!! Vapautamisen jälkeen sana leviää kulovalkean tavoin merisosvojen keskuudessa.
Näitä kömmähdyksiä näkyy sattuvan näköjään ihan joka missioon, vaikka kuinka on ns. terävät päät miettimässä. Lisäksi päätös näköjään venyi selkeästi yli Suomen vaalien.

Entäpä jos nämä merirosvot olisivat ampuneet Pohjanmaata kohden tai jopa olisi tullut AK-47:n luodin iskemäjälki laivan kylkeen? Sehän olisi aseellinen hyökkäys Suomen merivoimia ja Atalantaa vastaan. Silloin olisi tullut vain tuo vaihtoehto yksi kyseeseen.

Ja vanhahtava Kambodja kirjoitetaan nykyasuun Kambodza.

hakki kirjoitti...

OrNot

"itse itsensä vanki", niin se taitaa olla siihen asti, ennen kuin se lakkaa olemasta. Siis olla vanki.

Mamulla, siis tällä Sarkozyllä alkaa olla kuumat paikat. Vaaleja kun sielläkin pukkaa. Eikä ne näytä Nicolaksen kannalta hyviltä. Taitaa jäädä yhden kauden presidentiksi joka tapauksessa. Enpä hänestä muutenkaan huolta kanna.

Libyalaisia on kuitenkin vielä 6,x miljoonaa.

Venäläiset leikkivät aina omaa peliään ja pitävät aina vain omaa puoltansa. Eiköhän me, naapureina, olla se jo opittu? Vaikka, eipä noista nuorista aina tiedä?

hakki kirjoitti...

heppa, kiitti kommentista ja nykyaikaisesta oikeinkirjoitusohjeesta.

Nuohan ne vaihtoehdot olivat. Niitä ei kukaan halunnut lunastaa. Varsinainen viesti somaleille ja niille muille siellä idempänä.

GranpaIgor kirjoitti...

Hiukan minäkin ihmettelin tuota Pohjanmaan juttua. Minä ihmettelin, että me lähetämme noin hatarilla sopimuksilla sentään laivan ja miehistön veronmaksajien rahoilla (vai maksaako joku muu kulut?) noinkin kauas suorittamaan jonkinlaista laillisuuden valvontaa eikä sitten oikein mitään voida tehdä kuin tuhota kaappareiden laivan. Mihinkähän kansainvälisen tai merioikeuden pykälään tuollainen laivan hävittäminen perustuu vai oliko kerrassaan laitonta touhua?

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Sehän tästä vielä puuttuisi, että kansainvälinen merilaki, puolueettomasti tulkittuna toteaisikin Pohjanmaan toimet merirosvoudeksi, laivan tuhoamisen rikokseksi ja miehistön vankina pitämisen laittomaksi vapaudenriistoksi. Tavataan Haagissa.

Tok! Tok! sanoisi Asterix.

ToBe kirjoitti...

Hakki...Ranskassa Sarkozyn chanssit perustuu toisen kierroksen matematiikkaan.Jos Front national onkin kakkosena ja edelleen hajallaan olevat sosialistit eivät tiedä kuka on se heidän ykkösehdokkaansa niin huonosti käy.Segolene Royale jo kerran sai selkeästi köniinsä.Tappio leimaa.Sarko vetää jo nyt linjaa jossa imee itselleen niitä kansallismielisiä ääniä.Alain Juppe:n paluu hallitukseen on osa peliä ajaa Juppe paitsioon mahdollisena ehdokkaana.Ranska on omalla laillaan huvittava maa.Entisen suuruuden perään huokailu ja esiintyminen maailmanpoliisina ilman riittäviä muskeleita naurattaa kaikkia muita paitsi heitä itseään.
Nyt on menossa kansallissvaltioiden paluu ja juuret ovat arvossaan.
Miten ihmeessä meidän Kepu voi ajaa Rehn:iä pressaksi? Mieshän on kaikin tavoin ajan hengen vastakohta.Mies ei sovi maakunnan miesten kaavailuihin lainkaan.Soini pesee Rehnin kevyesti ja Ollin oppivuodet ovat edessä.Ei valittu aikanaan edes puheenjohtajaksi-ei valita koko kansan pressaksi.Jos Niinistö ei lähde mukaan saamme toki uuden ihmeellisen tilanteen.
Kuka on silloin se kaikille=enemmistölle suorassa vaalissa sopiva nimi?On se hienoa ettei pressanvaaleja sentään pystytä puoluetoimistoissa täysin masinoimaan.
Sorry nyt että laajensin tämänkin aiheen koko euroopan laajuiseksi politiikka puntaroinniksi!

hakki kirjoitti...

OrNot

Eihän laajentamisessa mitään vikaa. Sen sijaan vikaa on ajatuksessa "Nyt on menossa kansallissvaltioiden paluu ja juuret ovat arvossaan." Ja "vika" on, että ajatus taitaa pitää paikkansa. Ja siitä taas on otettava opiksi nopeasti.

Nyt ei ole enää aika antaa blanco-shekkejä euron pelastamiseksi. Ei ainakaan sellaisia, joissa maksuosuus määräytyy täysin järjettömällä perusteella, ao. maan keskuspankin osuudella EKPstä. http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/24/nain-eu-vedattaa-suomea-velkatalkoissa/20115728/12 Jos Suomesta tulee sen vuoksi paha poika, niin tulkoon sitten.

Nyt on korkea aika oppia virheitään.

GranpaIgor kirjoitti...

ToBe! 'Kansankomissaari' Rehn on varmaan parasta mitä Kepulla on tarjota. Jos Niinistö ei lähde kisaan niin onhan Kokoomuksella uutena messiaana valtavaa kansansuosiota nauttiva Alexander Stubb, etkö tätä vaihtoehtoa tullut ajatelleeksi? Sanavalmiudessa jopa Timo Soinille kilpailijaksi kykenevä.

Soinin haastajaksi ei Rehnistä olisi. Siinä olen samaa mieltä. Mutta Alexander Stubb on osoittanut taitoa vaikeissakin debateissa. Ja imago on sopivasti ulkopolitiikan ammattimiehen. Mies on muutenkin kuin teflonilla pinnoitettu. Uskon että ulkopoliittisessa debatissa Stubb peittoaisi Paavo Väyrysenkin, jonka aurinko muuten on jo mielestäni laskenut. Liika Nato-myönteisyyys saattaa olla Stubbin suurin handicap mutta kun valtamedia Hesari etunenässä ryhtyy mielistelemään ja markkinoimaan vaihtoehtoa on kansa nopeasti myyty.

ToBe kirjoitti...

Nato korteilla lyönti on sairautta.Stubb on sanonut erittäin selkeästi ettei Suomi mene ja voi mennä Natoon jos ei kansan ja eduskunnan enemmistö niin halua.Asia on selkeä ja vain poliittisten pelkopisteiden kerääjät käyttävät sitä lyömäaseenaan.
odotan innolla jonkun keksivän vastaaseen jossa kysytään mikä keino vastustajalla olisi Suomen turvaksi mahdollisessa sotilaallisessa kriisissä.Nyt en puhu sodasta vaan siitä miten vahvempi voi aina käytää asemaansa hyväksi jo rauhanaikana.
Kuka tänne nyt sotaa haluaa? Hoitoon sellaiset puheet. Haluaisin Nato asiaan samantasoisen/-tyyppisen keskustelun kuin ydinvoima vs. tuulivoima.Maailman sähköstä taisi olla alle prosentti siitä tuulesta napattua.Jokainen ymmärtää heti että visio ydinsähkön korvaamisesta nopeasti on naurettava ja kallis.Jos emme aio itse ylläpitää puolusvoimiamme niin olisi aika harkita kumppanuutta.Ei Natoon meno tarkoita sotimista kaikkialla maailmassa.Ruotsalaiset ovat oivaltaneet sen korkeatasoisen sotilaskoulutuksen keinoksi.Minulle kelpaa oma armeija jos olemme valmiit maksamaan sen tarvitsemat materiaalit myös jatkossa.
Summat nousevat ja meidän poliitikot vain puhuvat leikkauksista juuri siellä missä ei olisi mahdollisuutta.
Stubb muuten menee hukkaan siinä joutovirassa.Liian hyvä kortti lyödä pöytään jo tässä vaiheessa.
Alex ensimmäinen astuu parrasvaloihin vasta 2020 luvulla tai sitten kutsuu kansainvälisemmät tehtävät jotka ohitttaa pienen maan presidentinhommat.

hakki kirjoitti...

OrNot

Mitä minä nyt teidän keskinäisiin "ryppyilyihin" olen puuttumaan, mutta ryppyilette kuitenkin minun blogillani. ;-)

Oletko vaivautunut, ja onkohan IsoIgorkaan, miettimään mikä mahdollisuus Suomelle olisi, jos pääministeriksi nousisikin Tumppi, eikä Jyrki-Boy ollenkaan? Missään laissa ei edellytetä, että pääministerinä toimii suurimman puolueen puheenjohtaja. Ei edes, että pääministeri edustaisi puoluetta ollenkaan. Pitää nykysäännöillä vain nauttia eduskunnan luottamusta.

Siinähän Jyrki-boylle valtiomiestason suoritus. Uhrautua Tumpin puolesta. Sen verran sylkykuppi Jyrki-boy jo on.

ToBe kirjoitti...

Rauha kanssanne ja niin myös Jyrkille viisautta, jota hän tarvitsee enemmän kuin edes ymmärtää pyytää.
Pääministerin hommassa epäonnistuu aina ja siksi se jobi on nyt Jyrkin.Jonkun täytyy uhrautua.Jyrkillä on jo valmiiksi tuskainen kasvojen ilme ihan geeniperintönä.
Miettikääpä hetki? Haluaisitteko ihan aikuisten oikeasti muodostaa juuri tuon hallituksen.Halusiko kansa?
Onko kansalla väliä? Tämä kaikki olisi "hienoa" viihdettä jos se ei olisi niin pirun kallista meille kaikille.

hakki kirjoitti...

OrNot

Kaikki meistä varmaan yhtyvät toivomukseesi "Jyrkille viisautta". On todella huolestuttavaa, että kaikki on näin "fantastista." Siinä ei reaalimaailmaa juurikaan tavoita.

ToBe kirjoitti...

Jos jotain hyvää tässä kaikessa niin Jyrkin on pakko oppia hymyilemään vasta silloin kun siihen on aihetta.
Kokoomus joutuu muutenkin olemaan se realisti tuossa uudessa koalitiossa.Realisti silläkin uhalla ettei se omiakaan miellytä.
Maailma muuttuu nopeasti ja kaikessa muutoksessa "perä heittää vauhdissa" ja puheet eivät seuraa ajan henkeä kuten esim Olli Rehnillä.Hän jäi oman mantransa vangiksi.
Olli Rehn ajoi itsensä miinaan ja presidenttipolku sai surkean alun.
vaalit ovat niin lähellä ja ei noilla opeilla pääse Suomea johtamaan.Presidentin tehtävänä on johtaa suomalaisia ja se ei ole Brysselin arvojen selvitys ja opetustehtävä kotimaassa.
Odotan mielenkiinnolla varsinkin Demarien puheenvuoroja.Demareilla on nyt edessään lupausten lunastaminen siinä reaalimaailmassa missä nyt ollaan.Ainoa mikä nyt on varmaa on verojen nousu.

hakki kirjoitti...

OrNot

Samanlaisia valtapuolueita ovat nyt kokisten ja demareiden lisäksi myös persut. Valta vetää, ei aatteet, eikä opinkappaleet, lupauksista nyt puhumattakaan. Saattaa olla, että heräämisestämme tuleekin painajainen?

ToBe kirjoitti...

Halla Aho sai sen minkä halusi ja jo pelkkä Persun valinta siihen virkaan vähentää imua Suomeen.
En ihan sisäistä sitä kritiikkiä maahanmuutoa kohtaan.Homma ei ns. aukene.Logiikka pettää siinä, että puhutaan jostain työstä joka annetaan mamulle vaikka on suomalaisiakin työttömiä.Kuka antaa työtä? Missä sitä jatetaan.Jos sitä on ja hakija on pätevä siihen pääsee varmasti helpommin kun osaa jo kielen ja kulttuurin.Ei eduskunta jaa työtä kenellekään.Ei edes Jussi Hallainen Aho.

hakki kirjoitti...

OrNot

Niinhän se on, että työnantaja antaa työtä niille joita katsoo tarvitsevansa. Ja mitä enemmän niitä on tarjolla, sitä halvemmalla niitä saa. Mutta myös toisinpäin; mitä vähemmän tarjokkaita, sitä kalliimmaksi ne tulevat. Mutta taitaa siinä helposti unohtaa, että markkina ei enää ole yksin Impivaara. Ja Impivaaraankin tulee halpaa tavaraa ties mistä.

Siitä sitten etsimään tasapainoa?

GranpaIgor kirjoitti...

Halla-ahon omat alkuperäiset maahanmuttokriittiset kirjoitukset ovat olleet ihan loogisia ja järkeenkäypiä. Mutta niitä selostetaan mediassa aivan miten tahansa ja useimmiten toimittajan omien värillisten lasien kautta. Useimmiten väärin.

Halla-aholla on ollut aivan yksinkertainen, looginen ja selkeä linja:
- pyritään työllistämään suomalaiset työttömät ennen kuin aletaan rahdata ulkomailta
- pyritään saamaan ulkomailtakin valikoitua porukkaa jonka työllistyminen Suomessa ylipäänsä on mahdollista ja joiden kotoutumisesta on edes jotain toivoa
- on pyrittävä välttämään ettei meidän meidän (hyvät?) sosiaaliedut houkuttele tänne työkyvytöntä tai -halutonta porukkaa tai porukkaa jonka työllistyminen tiedetään ennestään lähes mahdottomaksi.

Hakki kirjoittaa, että Impivaaraan tulee halpaa ties mistä. Pitää kuitenkin muistaa että vapaa oikeus muuttaa Suomeen on vain EU:sta ja Schengen alueilta eikä niistä maista mitään hirveän halpaa 'tavaraa' pitäisi tulla työmarkkinoille (sitäkö tarkoitit?). Romanian tai Bulgarian kerjäläisiä lukuunottamatta, mutta he tuskin kovasti haluavat meidän matalapalkka-aloillemme töihin - tai edes kykenevät niihin kieli- ja ammattitaidottomina. Jos markkinoita on muuallakin kuin Impivaarassa niin ainakin minä näen mielelläni vastaavan porukan siirtyvät niille markkinoille. Tuskin jäämme kovasti kaipaamaan.

Tuo ToBe'n mainitsema 'työstä joka annetaan mamulle vaikka on suomalaisiakin työttömiä' ei suinkaan koske vapaita ja kilpailtuja työmarkkinoita. Sillä varmaan tarkoitetaan kuntia ja valtiota yms joiden työllistäminen opn poliittisessa kontrollissa. En ole nyt ihan varma onko niissä jo käytössä mutta ainakin niissä on voimakkaasti suunniteltu ns positiivista syrjintää. TS jossa jollain esimerkiksi kiintiöperiaatteella pyrittäisiin suosimaan muuten huonosti työllistyviä maahanmuuttajia. Mutta siinä aktiivisia ovat olleet kokonaan muut puolueet kuin perussuomalaiset.

Kysymys on vaikea. Ennen kaikkea pitäisi kai yrittää välttää ettei tänne tuollaista maahamuuttajaporukkaa tule. Jos virhe on jo tapahtunut ja heitä täällä on tuhansittain työttöminä niin on hiukan arvostuskysymys pitääkö heidät panna työllistymisessä ns kantasuomalaisten edelle? Tuollainen 'positiivinen' syrjintä on ainakin omiaan aiheuttamaan kielteisiä tuntemuksia työttömyydestä kärsimään joutuneissa kantasuomalaisissa ja vaikkapa heidän lähipiirissäänkin.