sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Hoidammeko itsemme konkurssiin?

Politiikassa on kyse taloudesta. Rahasta ja sen jakamisesta. Sitä tekemään me tänään puolueille napinpainajia valitsemme.


Joka seitsemäs on töissä sosiaali- ja terveysalalla. Yhteensä 360.000 ihmistä. Kasvua vuosikymmenen alusta 20%. SoTe sektorin työpaikat ovat pääsääntöisesti kuntien työpaikkoja.  Naisvaltainen ala. Työttömyydestä ei tietoakaan.  Ei nyt, eikä tulevaisuudessa. Ei siellä suuria ikäluokkia vielä hoideta. Työn tehostamiselle on tilaa. Jos arvaisi, että sektorin kaikista työpaikoista vielä nyt noin 90% on julkiselle sektorilla tarkoittaisi se, että kaikista kuntien palveluksessa olevista karkeasti kaksi kolmannesta on sieltä.


Lisäksi Hesari näin vaalisunnuntaina uutisoi Väli-Suomen Sunnuntaisuomalaisen hyvin vanhoihin tietoihin perustuvan selvityksen, joka kyseenalaistaa kuntaliitosten hyödyt.  "Suurin osa liitoksista tehtiin 2009, joten talouslukuja sekoittavat siirtymäaikasäännökset ja valtion maksamat yhdistymisavustukset". Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtavan ekonomistin Antti Moision mukaan täytyy odottaa vielä viisi tai kymmenen vuotta. No ei ole virkamiehellä kiirettä. Kunhan ehtii, tässä muutama varteenotettava tutkimusaihe, lisäämään tutkijan tuskaa:



  • 336 kunnan ylläpitämisen kustannus verrattuna 40 - 50kuntaan.

  • Kaksikielisyyden ylläpitämisen kustannus .

  • Poliittisten puolueiden ylläpitämisen kustannus .

  • Nykytasoisen maahanmuuton kustannus .

  • Harmaan talouden kustannus .

  • Maatalouden kustannus .

  • Yritystukien kustannus .

  • Aluepolitiikan kustannus .

  • Yliraskaan korkeakouluverkoston kustannus  .

  •  


Kun itsekin olen osallistunut, joskin ilmeisen huonolla menestyksellä, yrityksiin pitää kuntien asioita eduskuntavaalien keskiössä, saanen vielä näin vaalipäiviänä muistuttaa, että valtion budjetin kuluista (laskutavasta riippuen) 60 - 70% käytetään kuntien toimesta. Kunnissa meidän taloudellinen aikapommimme kasvamistaan kasvaa. Ja mitä aiemmin sitä aletaan siivota, sen vähemmän vaikeaa se tulee olemaan.


Tämän vuoksi yksinkertaisin, tehokkain ja muutenkin perustelluin tapa leikata terveydenhuollon kuluja olisi, valtion ja kuntien nykyisen työnjaon puitteissa, korvata nykyinen kunnallinen itsehallinto maakunnallisella itsehallinnolla ja organisoida terveydenhuolto sen mukaisesti. Samalla voitaisi organisoida myös muut kuntien tehtävät vastaavasti.


Toiseksi paras tapa olisi poistaa kunnilta terveydenhuollon vastuu kokonaisuudessaan (ja samalla vastuu kaikesta muustakin, ml. verotusoikeus) ja siirtää vastuut valtiolle.


Ehdottomasti huonoin tapa olisi jatkaa nykyisen järjestelmän alasajoa yksityistämällä terveydenhuoltoa kunnalliselta pohjalta kritiikittömästi sieltä täältä. Siitä ei pitkällä aikavälillä seuraa kuin lisää kustannuksia, kansalaisten terveydenhuollon tason lasku ja kansalaisten tarpeeton eriarvoistuminen valtion keskeisen vastuualueen osalta.


 


Minua suuresti ihmetyttää, että sen paremmin IMF kuin EUkaan ei ole kiinnittänyt huomiota kreikkalaiseen luovuuteemme, 5 vuoden irtisanomissuoja henkilöstölle kuntien liitostapauksissa. Päälle vielä "yhdistymisavustukset". Hölmöläisten hommaa.


 

16 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Sinä näköjään uskot suuruuden ekonomiaan? Minä en usko että pelkkä kuntien lukumäärän alentaminen leikkaa kustannuksia.

Maakunnallinen itsehallinto aiheuttaisi helposti vain uusien suojatyöpaikkojen lisääntymisen. Mihin sitä muuten enää tarvitaan jos kuntien määrä alennetaan 40-50 kuten ehdotat? Käsitykseni mukaan maakunnallinen itsehallinto on Kepun vaihtoehtoinen ratkaisumalli suojata omat valtaintressinsä kuntien vähentämisen sijaan.

Luetteloit mm harmaan talouden ja korkeakouluverkoston ikään kuin ne jotenkin korreloisivat kuntien lukumääriin. Luettelon epäkohdat voitaisiin minun mielestä oikaista ilman että kuntien lukumäärään kajotaan.

Ikävä että kritisoin voimatta luetella jotain rakentavaa parannusehdotusta. Eli en tarkoita että muutoksia ei pitäisi tehdä mutta varoittaisin uskomasta suuruuden ekononomiaan kuin luonnonlakiin.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Kuten varmasti huomasit käytin copy-pastea kahden tai kolmen aiemman artikkelini osalta. iitä epäjohdonmukaisuudet.

Esittämääni parasta tapaa olen yksityiskohtaisesti kuvaillut jo aiemmin. Se poikkeaa kepun esittelemästä seutukuntahallinnosta, kuin yö päivästä. Kepu toivoo uuden väliportaan hallinnon, joka johtaisi juuri siihen mitä sanot. Minä en.

Jos 337 itsehallinnollista kuntaa lakkautetaan ja ne korvataan noin 40 - 50 itsehallinnollisella maakunnalla, vähenee siis noin 280-290 itsehallinnollista paikallisyksikköä. Ne miehitetään nolla-pohjalta, todellisten tarpeitten ja resurssien mukaisesti. Koska kunnat eivät liity toisiin kuntiin - ne lakkautetaan - vapautuu kaikkien 337 kunnan koko henkilöstö. Vaikkapa Pekkarisen ikiomaksi osaamisintensiiviseksi kasvuyrittäjäreserviksi.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hätä ei ole tämän näköinen. Professori Jan Sundbergin BBC:lle sepustamasta jutusta voi päätellä, että taloutemme tulee kohta puoliin kasvamaan voimakkaasti, sillä niinhän alkuperäisessäkin Natsi-Saksassa tapahtui. Persujen pelätty vaalivoitto itse asiassa pelastaa meidät tämän ajatusmallin mukaan.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13091920

Tietty kyse voi olla RKP:n perusstrategioihin kuuluvasta häikäilemättömästä vastustajien mustamaalaamisesta, jonka kohteeksi voi joutua kuka tahansa muuhun puolueeseen kuuluva, joka ajaa mieluummin oman puolueensa kannattajien kuin RKP:n kannattajien etuja tai edes kuvitteellisia sellaisia. Jo pelkkä Persujen kriittinen suhtautuminen koko maan kattavaan pakkoruotsiin voi laukaista tällaisen reaktion.

Se hyvä puoli tässä joka tapauksessa on, ettei ainakaan tarvitse yrittää pitää Suomen mainetta hyvänä RKP:n mieliksi. Enemmän tällainen vahingoittaa Suomi-kuvaa kuin joku pikku sikailu etelän reissulla.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Älä nyt kumminkaan viitsi puhua alkuperäisestä Natsi-Saksasta. Älä edes leikilläsi. Sit' paitsi, siinä tapahtui niin monta samanaikaista, samaan suuntaan johdattavaa sattumaa ja tekoa, ettei sellainen yhdistelmä ole toiseen kertaan kovin todennäköinen. Keskitysleirit olivat vielä hyvin, hyvin kaukana.

Sillä miten tämä vaikuttaa Ollilan Suomi-brändiin lienee vain kuriositeetin merkitys.

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki: Nuo 40-50 itsehallinnollista maakuntaa on ajatuksena ihan OK ja kun siihen vielä lisätään tuo kuvaamasi miehitysperiaate niin tuntuu ihan terveeltä. Menettelytavalta jota noudatettaisiin yritysmaailmassa.

Näen kaksi ongelmaa. Niiden suuruudesta en tiedä.

1) Minne pannaan nuo kaikki 337 kunnan henkilöstöstä joita ei tarvittu/palkattu noihin uusiin itsehallinnollisiin maakuntiin? Vai että kasvuyrittäjäreserviksi!

2) Miten kustannetaan heidän elämisensä sinä aikana kun eivät ole työllistyneet?

3) Missähän tuollaiset päätökset tehdään kun tuskin tuollaisia ns kuntapuoluelaiset kansanedustajat tekisivät (eli sahaisivat omaa oksaansa!)? Muunlaiset kansanedustajathan ovat sittenkin kai aika harvinaisia? Uudesta eduskunnasta en ole vielä nähnyt analyysiä.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

1) Tavalla tai toisella yksityiselle sektorille. Ja aika monelle avautuu yrittäjyyden ihanuus.

2) Halvemmaksi he työttöminä tulevat. Kyllä työttömyyskorvauksella elää kitkuttelee moni muukin. On siitä sekin etu, etteivät olisi häiritsemässä niiden töitä, jotka maakuntia rakentelevat.

3) Siinäpä se. Mutta ongelma on, pääkaupunkiseudun lisäksi, erityisesti Kepulandiassa. Voisiko toivoa, että ratkaisukin alkukin löytyisi sieltä? Persuilla vahvistetusta SiniPunasta?

Satunnainen raportoija kirjoitti...

hakki

Jos ruotsalaiseen paskalehteen on luottaminen, ja miksi ihmeessä olisi, täällä on jo ruotsinkielisien vainoaminen täydessä vauhdissa.

http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Kotimaa/1194675486088/artikkeli/aftonbladet+ruotsia+puhuva+saa+nyt+suomessa+turpaansa.html

Ihan iljettää nähdä millaisia reaktioita maahanmuuttoa koskevan lainsäädännön kiristämistä haluavan puolueen vaalivoitto aiheuttaa ulkomailla asti, ja asialla ovat suvaitsevaisuudellaan jeesustelevat henkilöt, joiden kotimaissa on useissa tapauksissa tiukempi lainsäädäntö kuin meillä.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

En jeesustele maahanmuutosta, en edes maahanmuuton kriittisyydestä. Olen aina yrittänyt paneutua muuttajan asemaan. Ja vertaan häntä itseeni ja tapaani ajatella ja toimia.

En ihmettele naapurissamme heränneisiin hämmästelyihin enkä pelkoihin. Ulkopuolelta asia näyttää varmasti huomattavasti huolestuttuvammalta kuin sisäpuolelta?

Mutta iljettävää? Tuskin.

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki näkee mielestäni oikein: "En ihmettele naapurissamme heränneisiin hämmästelyihin enkä pelkoihin. Ulkopuolelta asia näyttää varmasti huomattavasti huolestuttuvammalta kuin sisäpuolelta."

Mutta tuokaan ei vastaa kysymykseen mistä ja keneltä täälä meillä ja minkäväristen silmälasien läpi ulkomainen mielipide muodostetaan.

Muistan minäkin miten Tarja Halonen ja Paavo Lipponen aikoivat kieltäytyä kättelemästä Itävallan Jörg Haideria jonka jättiläisvoiton vaaleissa itävaltalaiset olivat tehneet äänestänemällä "väärin". Näytettiin tänään uutisissa niin sopuisan diplomaattisesti presidentti Halonen suhtautui lausunnossaan Jytkyyn.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Politiikassa ulkopuolelta asiat näyttävät aina huolestuttavammilta kuin sisäpuolelta. Riippumatta siitä kuka miltäkin puolelta katsoo. Sisäpuolella katsova uskoo aina hallitsevansa tilanteen paremmin, ollessaan sen osanen. Itsepetosta tietenkin.

Mutta kyllä huoleen on ihan oikeaa aihettakin. Liian monessa maassa tämä uusfasistinen populismi on päätään nostamassa. Ei siitä välttämättä mitään katastrofia millekään maalle tai maanosalle seuraa, mutta askel tai askelia katastrofin suuntaan on otettu.

Katastrofin välttämiseksi olisi perinteisten (100 + vuotiaitten) demokraattisten voimien syytä paneutua analysoimaan mikä niiden toiminnassa on herättänyt kapinan niitä vastaan. Ja aloittaa toimintatapojensa pikainen muuttaminen. Ja niiden on välttämättä, yhdessä ryhdyttävä yhteistyöhön kapinan vapauttamien voimien kanssa. Siitä kieltäytyminen johtaisi varmaan katastrofiin.

En taas, ties kuinka monetta kertaa, vaivaudu toistamaan Euroopan nykykehityksen samanlaisuutta 1920-1930 lukujen taitteen kanssa.

ToBe kirjoitti...

Taitaa vanhat puolueet saada niihiin korviin jatkossa kuulon ja toivottavasti myös ymmärryksen.Ihanaa ihanaa poliitikkojen aika on ohi.Oli kaameaa katsoa Kokoomuksen voitontanssia.Mitään syytä juhliin ei ollut.Kannatus oli jopa 20% heikompaa kuin vuosi sitten ja maa ei todellakaan ole "skumppakunnossa".Vakavaa naamaa Kataiselle tulee kun huomaa ettei oma visio toteudu.
Näiden Persujen kanssa on osattava elää ja tunnistettava monet piilevät tuskat joita ei Pisa tutkimuksissa ollut olemassakaan.
Maailman paras maa ja onnellisin kansa on puhunut ja pulina jatkukoon.

hakki kirjoitti...

OrNot

Kansa saakoon skumppansa. Mutta liiasta skumpasta yksiltä pettävät jalat ja toisille tulee helvetin kova krapula.

ToBe kirjoitti...

Olen tavannut tänään monta ihmistä ja jokainen heistä aloitti puhumalla Persuista.Muutama oli jopa äänestänyt ns. kostoksi niinkuin sanoivat.En tiedä mikä kosto tämä nyt oli, mutta jos Kike Elomaa nousee kultuuriministeriksi saamme varmasti hauskaa koko rahan edestä.Edellisen lauseen saa muuten ymmärtää niinkuin itse haluaa.
Soini ite?Ihmettelen ettei Soini tähtää vaiikkapa ulkoministerin salkkuun?
Miksi hän tyytyisi linjaministeriksi johonkin puolustusmäärärahojen vartijaksi?Osaako Soini olla puuttumatta muiden tekemiseen kun aikanaan hallitus saadaan kasaan.Jos pitäisi alkaa vetoja lyömään niin uskon hallituksen pysyvän kasassa ainakin vuoden, mutta se ei myöskään saa mitään aikaiseksi.Se saattaa estää monta asiaa, mutta aloittaako se yhtään uutta? Jos nyt ei ole mitään vastaantuloa Portugali asian tekniseen ohittamiseen ei taida olla helppoa jatkossakaan.Vai olisko juuri tämä Kiviniemen keino sovittu yhdessä.Kun istuva halitus ei esittele koko asiaa se jäävää Suomen ulkopuolelle koko prosessissa?
Kun ei tarvitse äänestää - ei tarvitse olla mitään mieltäkään.Uusi Hallitus on kuin KOLMIJALKAJAKKARA ja sen vakaus on juuri siinä kohdalla mihin persu istahtaa.Saamme varmasti paljon uudissanoja poliittisen jytkykieleen.Lanseeraan heti alkuun sanan ÄLÄMÖLÖ
jota voi käyttää suuresta metelistä, riidasta tai mistä tahansa mieltä kuohuttavasta.Mitä olisi ÄLÄMÖLÖ på svenska selviää jos RKP sitter på hallitusbänken.Är det Näääskrika?

hakki kirjoitti...

OrNot

Toivotaan, että sinänsä loistava sanaleikkisi ei toteutuisi: "Uusi Hallitus on kuin KOLMIJALKAJAKKARA ja sen vakaus on juuri siinä kohdalla mihin persu istahtaa."

Varsinkin, kun pahanmakuiset lääkkeet on otettava niin nopeasti kuin mahdollista. Vuoden kahden kuluttua kukaan ei enää uskalla mitään. Sen kun odottelevat seuraavia vaaleja. Jopa ÄLÄMÖLÖ on helpompi kestää heti alkuun. Se kyllä unohtuu kolmessa vuodessa. Ainakin suurimmalta osiltaan.

Kulttuuriministeri Kike? Eikö siinä olekin kaunis Soin(t)i? Ja johan me riemua Tanjastakin revittiin?

Ja eiköhän pitkien neuvottelujen jälkeen KD korvaa RKPn? Tai esimerkiksi Vasurit?

ToBe kirjoitti...

Älämölö nr. 1 oli vanhan sosialistiveteraanin Mario Soaresin tuskainen Suomihaukku.
Huomasiko mies että haukkui samalla nykyisiä Sossuja kun kehui Kalevi Sorsaa.Kaukaa piti esimerkki solidaarisuudesta hakea.
Portugali on nyt ainakin loukattu ja jos se oli tarkoitus niin olkoon sitten hyvä mieli haukkujilla.
En suosittele lomailua siellä.Suomalaisella saattaa olla hiukan hitaampi palvelu kuin ennen.
Huomasiko Kiviniemi tehdessään oharit Portugalin suhteen, että se saattaa kostautua seuraavissa maataloustukineuvotteluissa.
Maanviljelijät kautta laajan Suomenmaan maksavat kalliin laskun jos niin käy ja käyhän se.Jos ei Kiviniemeä kiinnosta Suomen asia ei meitä muita varmaan se maajussin asema senvertaa.Mistä saisi malttia ja viisautta?
Miksi Niinistön pitää olla ainoa joka sanoo oleellisen."Miksi vain euromaat maksavat pääosan niistäkin menetyksistä missä kruunu ja puntamaat ovat olleet lainoja antamassa?"Pakko tunnustaa etten huomannut moista ongelmaa ennenkuin puhemies sen loihe lausumaan.
Nyt siirryn munia maalaamaan ja toivotan samalla luomumunakasta pääsiäistä!

hakki kirjoitti...

OrNot

Tapahtunut Kepun nöyryytys muistetaan vielä pitkään. Niin Portugalissa kuin muuallakin. Myös Kepulandiassa. Ja jos hyvin käy saadaan heidät vähitellen oikeisiin mittoihin. Siis himpun verran RKPtä suuremmaksi.

Munarikasta vaan kaikille.