torstai 14. huhtikuuta 2011

Puoluepoliitikkojen Eipäs - juupas - reality

Tämäkö kakaralauma Suomea johtaa? Brändien egot kohtasivat vaalitentissä eilen. Pitäisi keskustella Suomesta ja asioittemme hoitamisesta mutta keskustellaan Portugalista ja miten se ei asioitaan ole hoitanut. Niinhän meillä poliittiset keskustelut tavataan hoitaa; keskustellaan mitättömyyksistä mutta vaietaan olennaisesta.


Me äänestäjät emme pysty vaikuttamaan siihen, minkä tavan vakauttaa euro Brysselissä valitaan. Ei edes tuo kakaralauma, eikä edes tuo sutki pelle siihen pysty. Joku uhkailee jopa 1 miljardin kertalaskulla. Mutta kukaan ei ilmeisesti halua perusteellista keskustelusta miten käytetään ne vuosittain kerättävät yli 40 miljardia? Siis vaalikauden aikana yli 160 miljardia.


Tuo uhattu 1 miljardin lasku säästetään tarvittaessa vuodessa, jos halutaan. Puoluetuista (laajasti ottaen), kuntasektorilta, aluetuista, maataloustuista, elinkeinotuista ... tai vaikka ottamalla lisää sitä julkisen sektorin velkaa, jota ei kuulemma koskaan tarvitse maksaa takaisin, korkoja jos viitsii joskus muistaa maksaa.


 


PS.


Onneksi valitsin ennakkoon. JOKU MUU sai ääneni.


 


 

10 kommenttia:

mutakuono kirjoitti...

Kiitos, ottakaa vaan kaikki maataloustuet pois kun niillä täällä vallan rikastuu! Viisi vuotta sitten aloin maidontuottajaksi ja joka kevät pitää sinnitellä ja siirtää lainan maksut syksyyn ja silloin on jo tuet valmiiks menny? Me vasta alkaneet yrittäjät kyllä keikumme konkurssin rajoilla kun tuotteista ei makseta meille kohtuullista korvausta... Saan maidosta 38c litra ja lihasta 2,2€/kilo, mites kun siitä maidosta tehdään myös juustot ja muut maitotuotteet niin kauppalle jää voittoa 1€ jokaisesta minun tuottamasta litrasta.. Ja jokainen tietää mitä liha kaupassa maksaa mutta kun laitan sonnin teuraaksi niin siitä saadaan mm veri, nahka, luut, maksa, sisäelimet yms mistä tuottajalle EI makseta mitään!
KIITOS vaan!

hakki kirjoitti...

mutakuono

Ei maataloustukien tehtävänä ole ketään rikastuttaa. Eikä tässä yritetä sortaa sen paremmin uusia kuin vanhojakaan maatalousyrittäjiä. Mutta nykyisten pelisääntöjen mukaan, te tulette meille aivan liian kalliiksi. (Onhan tuossa artikkelissa kyllä muitakin tukia mainittu.)

Liittyessämme EUiin kasvatimme kotimarkkinamme 100 kertaiseksi. Erityisesti maatalous on ollut läpi Euroopan ylisuuresti tuetuin rahareikä. Niin myös Suomessa. 500 miljoonan kotimarkkinoitten pitäisi jo olla riittävän suuret, että aidot markkinamekanismit voisivat toimia. Siksi samalla kun liityimme, teimme (määrätyin siirtymäajoin) ratkaisun lopettaa kansallinen maataloustuki. Eli annoimme siitä päätösvallan Brysseliin.

Miksi minunkin pitää, edellä olevasta huolimatta maksaa edelleen ns. kansallista maataloustukea, kun noin kolme neljännestä EU-tuista meillä jo ohjataan maataloustukiin? Panemme sitten vielä omia verorahoja vähintään toisen mokoman päälle. Miksi? Tuemme maataloutta keskimääräisesti enemmän kuin pitkäaikaistyöttömiä. Onko siinä järkeä?

Yritysten aikaansaama lisäarvo elättää maamme. Jos yksittäinen yritys ei kannata se kannattaa lopettaa. Ei valtion ensisijaisena tehtävänä kai ole maksaa yrittäjälle tukea, edes siksi, että hän eläisi? Kukas sitten verot maksaa?

En tunne maataloustukien mekaniikkaa, tuskinpa sitä kukaan kepun ulkopuolella todella hallitseekaan, mutta kansakunnalle, näillä pelisäännöillä käy vielä niin, että mitä ahkerammin työsi teet ja mitä enemmän tuotat, sitä kalliimmaksi tulet. Siis ei todellakaan tolkun häivää.

ToBe kirjoitti...

Kaikki sympatiani mutakuono nimiselle pientuottajalle.Maataloutta ei voi harrastaa euroopassa ilman tukiaisia.Se on ihan selvää se.
Kuitenkin ihmettelen miten 65.000 erilaisen juuston maa..arvaatte oikein Ranska pystyy kehittämään maailmanlaajisia tuotteita joita ilman keittiömerstarit eivät voi elää ja kulinaristit vaeltavat tuhansia maileja saadakseen niitä eteensä.
Syyllinen toki tiedetään.Se on MTK ja vaikkapa Valio.Jämähtäneitä Bresneviläisiä järjestelmiä molemmat.Eduskunta tukee tätä tympeää pysähtyneisyyttä Kepun johdolla ...amen.
Kaikesta huolimatta Kiitos Hakki.
Miten ihmeessä me olemme ajautuneet keskusteluun tukisummista jonka arvo huonoimmillaan tarkoittaa että nämä ylieläneet maat jäävät meille velkaa yhden vuoden maataloustuen osasen verran.Miten ihmeessä torin mummo edes ymmärtää mistä vajeesta on kyse.Nyt kansaa todella k..se...taan.
Osoitan syytökseni varsinkin oppositiolle.Pelkkää peliä asialla mille Suomi ei voi yhtään mitään.
Joku voisi esittää sen vision mikä EU:n ulkopuolelle ajautuminen tarkoittaa.On vastuutonta puhetta lässyttääjotain joka on jo päätetty ja tehty.Onko mahdollista kehittää jotain rankaisumenetelmää jos Demarit hallituksessa kuitenkin ajavat tukipakettiasiaa eteenpäin?Saako poliitikko päästäkseen valtaan puhua ihan mitä tahansa? Taitaa saada.Urpilainen ei taida uskoa voittoon kun koko taistelu perustuu kantaan mistä ei voi tinkiä.Miksi oppositio ei anna meille vaihtoehtoa? Mikä on se tapa millä he hoitavat homman kotiin.Ei se riitä että mennään kiukuttelemaan kokoukseen ja lopulta suostutaan samaan kuin nykyhallitus.
Muuten ihan lonkalta on helppoa sanoa, että uudessakin hallituksessa istuu KOK tai Kepu...Repikää siitä huumoria.
Kansa saattaa tietää, mutta kansa ei saa koskaan valita hallitusta.Peli alkaa vaaliyönä jos ei ole jo kassakaapissa vaalmiina.
Se ei ole Afrikan tähti vaan Musta Pekka sen pelin nimi.Taidan sittenkin vetäistä lapulleni ruskean vanan/ vaskean runan.

hakki kirjoitti...

OrNot

Taitavat samalla myös Ranska ja Saksa olla suurimmat EU-maataloustukien saajat maanviljelijää kohti?

Olen kyllä kanssasi aivan eri mieltä siitä, että "Maataloutta ei voi harrastaa Euroopassa ilman tukiaisia." Euroopassa kyllä voi, vaikka Eurooppaan kuuluisivat vain nykyiset EU-maat. Jos mukaan tulisivat vielä Valko-Venäjä ja varsinkin Ukraina, voisi Eurooppa hyvin tulla toimeen omillaan. Maksamatta sentin senttiä maataloustukia. Eikä edellytyksenä ole kuin:

1. Tilakoon ja tehokkuuden kasvattaminen sellaiseksi, että asiakkaiden maksamilla hinnoilla maanviljelijä voi tulla toimeen, yrityslogiikalla.

2. Maaseudun tehotuotannon kannalta ylimääräinen porukka tuottavampiin töihin.

Eivät monestakaan syystä ehkä ihan käden käänteessä tapahtuvia juttuja, mutta "when there´s a will, there´s a way." Itse asiassa meillä viimeistään 1960-luvun puolesta välistä tapahtunut ja edelleen jatkuva maaltapako on osiltaan juuri hoitanut tuota 1. kohtaa. Kepun raivoisasta vastustuksesta huolimatta. Nyt alkaisi olla korkea aika siirtyä tuon 2. kohtaan. Kuntakoon kasvattaminen ja sitä kautta tehokkuuden lisääminen. Ja turhat byrokraatit ja päällekkäiset byrokratiat romukoppaan ja ylijäävät tuottavaan työhön.

Suomelle olisi parempi, ilman Urpiaisen vähäisintäkään ylistämisen halua saada aikaan sinipuna. Muuten ei kuntapuolella voi saada mitään aikaiseksi. Ja siellä on noin 70% kuluistamme.

PLM kirjoitti...

Sinipuna voisi vaihteeksi olla se joku muu. Se voisi vaikka toimia - vaikka epäilen.
Tänäänkin siivosin, ehkä vanhuuttani tai typeryyttäni, taloyhtiömme pihamaan - yksin, kuten niin monet monet kerrat ennenkin. Olen joskus ajatellut että JOKU MUUkin yhtiöstä voisi tehdä sen. Mutta ei. Ei taattuna. Ei koskaan. Ei lumia. Ei roskia.

Olen päätynyt siihen että JOKU MUU on varsin aikaansaamaton tyyppi. Hän voi siis olla hyvä maan hallituksessa, sillä vaalikeskustelussa kävi selville se että kukaan ei toisen mielestä tiedä, eikä osaa mitään ja jos joku muu tekee jotain niin ei ainakaan oikein. Näin ollen ja myös vuosien kokemuksen perusteella, JOKU MUU voi olla maan johdossa ihan oikea tyyppi - hän ei taatusti tee mitään.

Tai sitten hän ei ole se joku muu, joka asuu yhtiössämme. Tai ehkä olen liian suomalainen tehdessäni työn - venäläisethän ovat sitä mieltä että työ tyhmää rakastaa.
Vastuusta en sitten tiedä. Joku muu oli kuitenkin sosialisoinut yhtiön lapion. Onneksi oli oma. En anna sitä yhtiölle. Joku muu voisi sosialisoida senkin.

hakki kirjoitti...

PLM

Kysehän eihän teilläkään ollut kysymys rivitaloasumisen DreamTeamista? Mutta mikä voisi toimia?

Unohdapa nyt luontainen vastenmielisyyteesi ja ajatuksesi siitä, että vain säädelty käyttäytyminen on laillista käyttäytymistä. Se kun ei ole. Ihan ihka oma käyttäytymisesi on ihan luvallista, laillista, jopa toivottua.

Kansakunnan johtaminen, rivitaloista puhumattakaan ei ole toimimattomuutta, vaan JOT toimintaa. Ei se minulta onnistu. Tuskin sinultakaan? Emme vaan jaksa soitella tunteitten säveliä. Meillä oli aikamme, ja jos liian kauan elämme vielä seuraavakin.

Mutta tuo yhtiön lapion sosialisointi kyllä kiinnittää huomion. Sosialisoida sosialisoitua omaisuutta? Vastuusta ei tietoakaan. Varkaushan se on?

mutakuono kirjoitti...

Aluksi! En ole mikään "pienviljelijä" ihan keskikokoinen tila! Karja hyvä tuotoksinen ja pystytään se emännän kanssa kahdestaan juuri hoitamaan kun ollaan vielä "nuoria ja terveitä", tuotanto tilat rempattiin ja laajennettiin vähän käytetyillä kalusteilla ja koneilla lopettavilta tiloilta ympäri suomea. Tässä vaiheessa säästyttiin n:120 tuhannen euron lisä velasta. Toinen vaihtoehto mitä mtk, yms maatalous keskukset ajaa että meidän olisi pitänyt tehdä uusi "tuottava" 120 lehmän "roborapihatto", ja sitten maatalousyrityksen velkani olisi ollut yli miljoona! Joita sillä laskelman paremmallakin kannattavuudella saisin maksaa koko työurani...
Olen ollut myös muissa töissä ja niihin palaan varmaan muutaman vuoden päästä vieden joiltain kaupunkilaiselta työllistymis mahdollisuuden ja lisäksi laitan tilan pellot kasvamaan ruokohelpeä ja luononhoito peltoa, nostaen hyvät tuet tekemättä mitään sen eteen niinkuin "nalle" yms. Eli tämä se ongelma on kans näissä tuissa kun niitä saa ne jotka ei tarvitse, vaan jos ne kohdennettais oikein ja pienemmällä byrokratialla niin riittäis puolet nykyisestä! Pysyttäis me perheviljelijät täällä maalla töissä vaikka ilman mitään tukia kun meille maksettais meidän tuotteista tarpeeksi, nyt on esimerkiksi mahdottomaksi tehty se että myytäisiin maitoa tai jalostettaisiin juustoa yms suoraan tilalta.. Toisin on esim siellä ranskassa ja siellä kyllä tuottajia arvostetaankin toisella tavalla kuin täällä katellisten kanalassa suomessa.

hakki kirjoitti...

mutakuono

"Eli tämä se ongelma on kans näissä tuissa kun niitä saa ne jotka ei tarvitse, vaan jos ne kohdennettais oikein ja pienemmällä byrokratialla niin riittäis puolet nykyisestä!" Olen kanssasi tasan samaa mieltä. Ja jopa siitä, että "Pysyttäis me perheviljelijät täällä maalla töissä vaikka ilman mitään tukia kun meille maksettais meidän tuotteista tarpeeksi, nyt on esimerkiksi mahdottomaksi tehty se että myytäisiin maitoa tai jalostettaisiin juustoa yms suoraan tilalta."

Mutta maalta ponnistava etujärjestöpuolue onkin siirtänyt jo suurimman valtansa elintarviketeollisuuteen ja jakeluun. Niiden etu on ensisijalla, mutta niillä ei voi vaaleissa menestyksellä ratsastaa.

ToBe kirjoitti...

hakki...ne Ranskan tilat on todella suuria, mutta täällä kaikkien koneidenkin avulla homma maksaa niin paljon ettei se ilman tukea onnistu.Varsinkin leivän hintaa subventoidaan , koska ilman leipää syntyy kapina.Entisessä Tsekkoslovakiassa olutkin oli sidottu leivän hintaan samasta syystä.Halpaa oli PIVO Prahassa!
Meillekin jonkinlainen omavaraisuus on turvallisuussyistä pakollinen.En ole asiantuntija tukiaisten jaossa Suomessa, mutta pieniähän nuo tilat ovat.Liian pieniä antaaakseen mittakaavaetua.Suurin ongelma meillä lienee erikoistumisen puute.Bulkkia tule joka savusta.
Keskieuroopassa on toki nämä pienet perheyrittäjät jotka laadullaan/paikallisuudellaan pärjää aina.

hakki kirjoitti...

OrNot

Varmaan on Ranskan tilat isoja. Ja Saksan, Englanninkin. Ja kunhan aikaa kuluu varmaan muuallakin? Mutta en oikein usko sen muuttavan 14.04.2011 - 14:46 kirjoittamaani perustetta.


Meidän ilmasto ja ympäristöolosuhteitten erilaisuus, mukaan lukien tilojen pieni koko on otettu huomioon EU-neuvotteluissa. Mitä taas tulee turvallisuussyihin, ne ovat asia erikseen. Siltä osin käsitykseni mukaan Helge Haavisto(?) maatalousministerinä EU-tuet aikoinaan neuvotteli? Siis sikäli jos osasi. Ei niitä nyt toista kertaa ruveta Kepulandiaan ulosmittaamaan. (Minulla ei ole tietoa Suomen vehnän kriisivalmiusvarastoinnista eikä kriisivalmiusviljelyn ylläpidosta.)

Jos palkat eivät riitä leipään, jompikumpi tai miksei molemmatkin, ovat väärin hinnoiteltu. Eikö se joku viisas todennut, että markkinamekanismi takaa hintojen oikeellisuuden parhaiten?