sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Ahneuden edistäminen kannattaa

ilmeisesti paremmin kuin mikään muu tässä maailmassa. Jo se itsessään osoittaa, että pääasiassa virtuaalirahaan pohjautuvassa finanssijärjestelmässämme on jotain hyvin pahasti ja perusteellisesti vialla. Pankkiirit, siis ne joiden uhrautuvista ja peräänantamattomista  T & K ponnisteluista joudumme kiittämään sekä siitä, että noin 90 % maailman rahasta on vain numeroita - vaikkapa paperilla - ja myös siitä, että aina aika-ajoin kansainvälinen finanssimarkkina kaatuu. Ja laskun maksavat järjestelmään täysin syyttömät.


Ehdottomasti suurimpana syynä ovat kansallisvaltioiden kyvyttömät lainsäätäjät. Heidän kyvyttämyydestään, ehkä jopa haluttomuudestaan johtuu, etteivät he saa aikaan selkeästi säädettyä kansainvälistä järjestelmää, jota myös tehokkaasti valvotaan.  Kun järjestelmän rakentajat nauttivat miljardipalkkoja, tekee se muutamia kymppitonneja ansaitsevat poliitikot globaalin nöyriksi. Siinä helposti unohtuu, keiden etua he valvovat ja ketkä  heidän osaamattomuudestaan edes nuo roposet viitsivät maksaa. Pankkiiri maksaa ahneudesta, mutta ei taatusti osaamattomuudesta.


Rahan ja politiikan tasapaino on pahasti horjahtanut. Kiittäkäämme siitä Reagania ja Thatcheriä. Ja luonnollisesti Milton Friedmania ja hänen oppejaan kaikkialle maailmaan jakaneita ja yhä jakavia harhaopetuslapsiaan.


Mutta ennemmin tai myöhemmin. Mutta ehdottoman varmasti.


 

23 kommenttia:

ToBe kirjoitti...

Luettelit kolme suurta suosikkiani.Asetit heidät omituiseen valoon.Mitä pahaa he ovat tehneet .Johtaneet asioita omassa ajassaan ihan oikein.Pelkkiä menestystarinoita kaikki kolme.Yksi nosti Britannian surkeasta suosta ja voitti Argentiinan sodassa.Toinen kaatoi Neuvostoliiton ikuiseksi luokitellun järjestelmän.Kolmannen opeilla Chilestä tuli eteläisen pallonpuoliskon talousihme.
Mutta koska nyt on nyt, tarvitsemme uutta ajattelua ja Miltonien aika on mennyt. Rauha heidän muistolleen. Vähemmän pahaa he saivat aikaan kuin Marx tai Lenin.
Meillä taitaa olla sellainen kriisi mihin markkinataloudella ei ole vastausta? Ei se vastaus ainakaan menneisyydestä silloin löydy.
Politiikka on kuollut ja sitä pidettiin hyvänä kunnes talous muutti politiikan omaksi sylikoirakseen.Markkinatalous ei toimi siitäkään syystä, että mukaana on suuria pelureita omilla säännöillä.Kenen säännöillä Kiina pelaa vai onko Kiinan säännöt ne joiden mukaan nyt on pakko pelata? Mitähän Ihalainen tähän sanoisi? Ihan hirvittää miettiä, jos se vaikka ehdottaisi jotain Kokousta Korpilammella.
Olemme ns. neuvottomassa tilassa.Vaalit eivät tätä onnettomuutta muuta miksikään.Suomi saa maailman pöydiltä muruja silloin kun pöydillä on tarjoilua, mutta jos siellä ei ole buffet pystyssä ei ole meilläkään murusia.

hakki kirjoitti...

OrNot

Omassa ajassaan kai poliitikot toimivat? Kansantaloustieteilijöitten pitäisi ehkä nähdä kauemmas? Mutta jälkiviisastelua tämäkin.

"Politiikka on kuollut ja sitä pidettiin hyvänä kunnes talous muutti politiikan omaksi sylikoirakseen.Markkinatalous ei toimi siitäkään syystä, että mukaana on suuria pelureita omilla säännöillä." Vaan määritelmät? Politiikka kun ei ole valtaa vaan palvelemista, yleisten ja yhteisten asioitten hoitamista kansan enemmistön tahtomalla tavalla. Mutta kun siitä tuli valtaa, kansalaisten tahdon palveleminen menetti merkityksensä, kun rahaa oli tarjolla. Ja vähitellen jäi vain talouden tukema valta kansalaisista. Ja lopulta ei kansalaisiakaan enää tarvittu kuin kerran 4 vuodessa. Muodon vuoksi.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Meillä ei ole enää muita aatteita kuin ahneus ja kaupalliset tiedotusvälineet yrittävät pitää huolen, ettei tule olemaankaan. Tilanne jatkunee tällaisena kunnes paska murtautuu viihteestä ja turhista uutisista muuratun padon läpi ja osuu tuulettimeen.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Mutta onko meidän, edes enemmistön, edes joidenkin, mahdollista hyväksyä tai edes ymmärtää, että latiakaan täältä ei mukaansa saa? Mitä nyt jälkeläiset/perilliset saadaan tappelemaan keskenään. Eivätköhän hekin olisi oikeutettuja omaan elämäänsä, tulemaan toimeen omillansa? Ilman perintöjen suomaa degenaraatiomahdollisuuden turvaa?

Satunnainen raportoija kirjoitti...

hakki

Kun rahaa on tarpeeksi se muuttuu vallaksi ja moni haluaa päästä käyttämään sitä ennen kuolemaansa. Myös vallan ja omaisuuden houkuttelemat perskärpäset ovat monelle mieleen.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Se mikä minussa on aina eniten ns. menestyneissä yrittäjissä häirinnyt, on heidän kaikki epäilykset sivuuttama uskonsa omaan ainoaan oikeassa olemiseensa. Nauttisivat elämästään ja jättäisivät meidät muut uskomaan ihan mihin muuhun tahansa, mutta kaikkiin niihin erilaisiin asioihin, joita elämä meille tarjoaa. Sillä ihan varmasti elämässä on muutakin kuin rahaa.

Perskärpäsistä ei pääse kukaan.

Pohdiskelija kirjoitti...

Satunainen raportoija.

Se, että meillä on jonkinlainen vajavainen ikivanhaan kulttuuriimme perustuva yhteisöllisyys, merkitsee sitä ettemme koskaan ole riippumattomia yksilöiden kohdalla muuta kuin korkeintaa taloudellisessa mielessä - tai sitten ei. Verokorttivelvollinen on riippuvainen työnantajastaan. Ennakkoverolapullinen kirjanpitovelvollinen taas toimialansa asiakkaista. Yritys, pystyäkseen toimimaan tarvitsee maksukykyisen asiakaskunnan ja on siitä täysin riippuvainen. Raha on se joka pitää yrityksen hengissä. Varallisuutta on oma pääoma ja vierasta rahaa josta on maksettava korkoa ja pankin marginaaleja riipuen yrityksen luottoluokituksesta. Piensäästäjäkin haluaa jonkinlaista korkoa säästäessään alkupääomaa vaikka omaa asuntoa varten. Tosin me kaikki tiedämme ettei piensäästäjälle jää käytännössä käteen mitään, siitä pitää huolen valtio ja pankki. Tämän lisäksi kautta aikojen tunnetuin tulojen siirtomekanismi inflaatio.

Verokortillinen on taas riippuvainen kulloisestakin työnantajastaan. Hyvin harvan tuottavaa työtä tekevän ihmisen on mahdollista harjoittaa ns. riippumatonta omavaraistaloutta. Vessapaperin loputtua ei auta muuta kuin mennä markettiin. Sanomalehden käyttö niin vessapaperina kuin sätkäpaperina näyttää unohtuneen Suomalaisilta - tätä voi sanoa vaikka tuottamattomaksi elintasoksi.

Miksi sitten niin harvat pienituloiset käyvät yrittäjiksi. Yrittäjän tie on alussa pitkä ja kivinen vaikkakin johtaa kovalla työllä omavaraiseen talouteen. Ensin olisi luovuttava vuosikausiksi kesä - ja talvilomista, nostettava päivittäisen työn määrää vähintäin 50%. Alettava vastata omasta eläkkeestään, sosiaaliturvasta, kulkuvälineistään,työllisyydestään, vuokratiloista, kalliista kirjanpidosta, työntekijöistään vallitsevien lakien mukaan ja loppumattomasta määrästä sekalaisia kuluja.

Työnantajana yrittäjä toimii aika ahtaalla alueella, puun kuoren välissä. Elämme kilpailuyhteiskunnassa, kansainvälistä tarjontaa on monilla aloilla yleensä enemmän kuin kysyntää. Paljon myös asioita joihin ei ole paljon vaikutusmahdollisuuksia kuten kansainvälisen kilpailun aiheuttamat nousu - ja laskukaudet.

Jos jaksaisimme muistaa miksi raha on niin tärkeä, niin asiaa voisi verrata rahaan, vereksi ihmisen suonissa ja sydäntä elinkeinoelämään joka sykkii meille jokapäiväien leipämme, myös niille jotka joutuvat olosuhteiden pakosta luopumaa omakohtaisesta työn antamasta taloudellisesta ja mielenterveydellisestä siunauksesta.

Miksi sitten raha on niin ainutlaatuinen ja korvaamaton. Raha on ainoa vaihtoehto sen jälkeen kun vaihdannaistalous meni ainakin toistaiseksi pois käytöstä. Viimeksi sitä oli käytössä sota - aikana, kysymyksessä on talouden romahdus jossa katteetonta rahaa painetaan ja tuottavaa työtä tehdään niukasti - potilas kärsii verenvähyyttä.

Olen monesti elämäni varrella nähnyt ihmisiä jotka ovat joutuneet tahtomattaan taloudelliseen ahdinkoon. Yhdenkää kasvoilta en ole huomannut iloisuutta. Kaikesta päätellen eläminen niukkuudessa on taitolaji joka ei meiltä monelta onnistu. Voisi melkein sanoa, että ilo ilman rahaa on teeskentelyä.

ToBe kirjoitti...

Olen oppinut elämäni varrella varomaan juuri niitä, jotka kertovat elämässä olevan paljon rahaa tärkeämpiä arvoja.
Asiahan on niin itsestäänselvä, ettei sellaista sano kuin hemmo jolla on joku ongelma vaikkapa sanan "vastuunkanto" kanssa.
Oleillessani noissa ihanissa nyt ylivelkaantuneissa maissa nautin aina suunnattomasti siitä elämän yksinekrtaisuudesta.
Mitä me muka tarvitsemme kuin hiukan ruokaa, lämpöä ja rakkautta.Kun sää suosii ja viikunat putoaa puista suoraan suuhun on helppoa olla kokopäivä filosofi.Täällä pohjolassa runsaan lapsikatraan onnekkaana omistajana lumia pihaltaan luoden syntyy hiukan tiukkapipoisempi maailmankäsitys.Nyt tämä tiukkojen pipojen porukka on suuttunut meloonien lippalakeille, vaikka sisimmässään haluavat sitä samaa ihanaa elämää missä sitra soi ja horiatiki salaatti maistuu.
Seuraava sukupolvi eli ne Pajamäet jotka nyt kolkuttavat 40 vuotta osannevat tehdä asiat toisin?Silloin ei toki pidä haluta liikaa asumiselta tässä kylmässä maassa kaukana kasvikunnan kannalta parhaista alueista.
Toki ahneet minuakin ärsyttää.Onko ahnetta asua ylipäätään täällä keskuslämmitysten maassa ilmalämpöpumppuja ostellen?
Voin lohduttaa että jos ei ole tuloja ei ole myöskään veroja.Ei makseta ei!
Kansalaisaloitteena seuraava ehdotus:"Ehdotan vaaliveroa puolueille!"

hakki kirjoitti...

Pohdiskelija ja OrNot


Anteeksi nyt ihan kamalasti. En tarkoittanut loukata. ;-) En väittänyt, että elämä ilman rahaa olisi autuutta. En myöskään, että rahaa ei tarvita. En edes sitä etteikö raha lämmittäisi. Väitin vain, että "Sillä ihan varmasti elämässä on muutakin kuin rahaa. Ja mitä vanhemmaksi tulen sitä vakuuttuneempi moisesta "herjauksesta" olen.

Ja viimeistään kun kuolen menettää raha lopullisesti merkityksensä.

ToBe kirjoitti...

En minä loukkaantunut, enkä usko myös loukanneeni.
Elämässä raha ei ole pääasia, mutta ilman rahaa sen hankkimisesta tulee elämän pääasia.
Olen myös aina ihmetellyt miten säästää energiassa? Nyt on Mökki pimeänä ja talvella en mene sinne lainkaan säästää toki jotain.
Kun katsastin sähkölaskujani viimeisten viiden vuoden ajalta huomaan ettei säästöä ole syntynyt.Me kuluttajat joudumme maksumiehiksi oli sitten liian vähän vesivoimaa Norjassa tai oli ydinvoimaa eli ei.Se ainakin on varmaa että energian hinnan merkitys kaikkeen muuhun hinnoitteluun on melko ratkaiseva.Aina kun ajamme sitä ydinvoimaa alas niin pitää kysyä mielenosoittajilta ovatko he valmiit maksamaan ihan kaikesta vaikkapa 5-10% enemmän?
Edullisemman energian vastustajat ovat työn ja hyvinvoinnin vastustajia.

hakki kirjoitti...

OrNot

Koska olet pienentänyt kulutustasi ja säästänyt olet kulutusyhteiskuntamme hylkiö. Ei pyörät pyöri enää nykyisin jos sinun kaltaisia tulee maahan vielä lisääkin. Häpeäisit. :-)

Pohdiskelija kirjoitti...

Hakki

Sinä olet vaan yksinkertaisesti blogissasi niin erinomaisen inspiroiva, että se panee viellä joskus vanhankin irroittelemaan omia käydyn elämän selviytys stategioita. Kaikella on aikansa, lapsuudella, nuoruudella, ansainnan työhistorialla ja lopuksi huolettomalla vanhuudella. Jokaisessa vaiheessa on itse aiheutettua elämänjanoa, hienoja korvaamattomia muistoja ja ehken pelkoakin, että elämä karkaa käsistä, mutta vaikka pikkupoikana juostessaan iski ukkovarpaansa kiveen niin eipä se pitkään, evoluution ohjelmoivaa elämänhalua haitannut. Se kai sitä elämää on ollut - aikansa kutakin sanoi entinen emäntä kun kissalla pöytää pyyhki.

hakki kirjoitti...

Pohdiskelija

Kaikella on aikansa, mutta ainakin tähän mennessä eletystä tämä 60+keski-ikä on parasta. Eivätkä ihan huonoja olleet ne aiemmatkaan.

Joo kirjoitti...

Yks pikkujuttu.

http://jussivaaralaneettis-realismi.blogit.kauppalehti.fi/blog/23139

hakki kirjoitti...

Joo

Kiitti linkistä. Suosittelen lämpimästi siihen tutustumista.

En oikein jaksa uskoa, että Härmälää olisi jenkkeihin lähettänyt kukaan muu kuin Wallenberg. Siihen maailman aikaan taisi olla viimeinen mahdollisuus kasvattaa reilusti markkinausuutta ja rantautua USAan. Mutta aika oli jo ohi. UPM pelastui vain siksi, ettei hankinnoissaan onnistunut. Sille onneksi.

MTKn intressissä ei varmaankaan ole Metsäliiton ajaminen vähintäänkin erittäin suuriin vaikeuksiin? Johan siinä menisi puhtaan aatteen uskottavuus kertahoitolla kun kepulaiset metsänomistajat "oman" tehtaansa konkurssiin ajaisivat. Ja voi ihan hyvin olla, että metsänomistajia vedätetään tehokkaimmin juuri siten, että perustetaan vielä "kilpaileva" järjestö.
Lisäksi täytyyhän valtion säilyttää perinteet. Pienyrityksiltä ja palkansaajilta on tähänkin asti ollut helpointa ulosmitata veroja. Eiväthän suuryritykset moisia maksa.

ToBe kirjoitti...

Härmälä oli hänkin oman aikansa lapsi.
Meidänhän piti valloittaa koko maailma mobiiliteknologian, puunjalostuksen ja metallin tiettyjen osien osaajana.
Meidän intomme siirtyi näistä konkreetisista asioista koulutuksen vientimissioon.Olimme ylpeitä kun jopa Saudi Arabiassa matkittiin meidän koululaitostamme.Nyt on marjat pudonneet puusta ja ja yksi angry birds revittää otsikoita.Joku intoutuu jopa Suomen musiikkiviennistä suurena visona, vaikka sen arvo on 10% esim.Ruotsin vastaavasta.Potentiaalia on siis oikeastaan ihan missä tahansa ja on yltiöoptimistista nähdä se katteena kansakunnan kassavirrassa.
Isoissa peleissä me olemme lopulta aina jääneet sivustaseuraajiksi.Sopinee meille paremmin.
Härmälä toimi kuin ison talon isäntä ja maailma vastasi tylyllä tavalla.Pokerissa voittaa lopulta se jolla on eniten aikaa odottaa.
Ahneutta se varmasti oli ja sitä kovasti kaivattua uskallusta.Nokiallekin naurettiin vielä v. 90 ja tässä meni melkein 20 vuotta ihaillessa.Nyt taitaa sitten enemmänkin itkettää.Ahnetta peliä se Nokian peli oli ja onnistui.Ollila on sankari ja sellaiseksi jää, vaikka nyt kaikki hyytyisi.
Suomi on ainakin euroopan hiljaisin maa.Muutetaan se rahaksi jos joku on valmis siitä maksamaan.Toinen lisämauste päälle on tyly, puhumaton "palvelu".Kukaan ei sano mitään vaikka kuinka yrittäisin bonjouria.Se on elämys ranskalaiselle.Excotic!

hakki kirjoitti...

OrNot

Et vain kirjoittanut vieraskielistä sanaa väärin? Et siis sittenkään tarkoittanut Exocet?

Ei kaikki voi olla noin mustaa. Kyllä suomalainen jo joskus kerrostalon hississä sanasen vaihtaa ja rappukäytävässä hymyilee. Mutta yksi asia on varmaa, Suomi ei elä pelkällä päivittäistavarakaupalla ja matkailulla. Eikä sellaista visiota pidä edes tavoitella.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/21998/suomi-ei-ela-matkailulla

Kung kirjoitti...

Eiköhän tämä talousjärjestelmä ole nyt nähty. Vuoron perään menevät konkurssiin kaikki läntiset maat kun ei velkaa velan päälle enää voida ottaa. Järjestelmä vielä sen antaisi myöden mutta maailmanmarkkinat eivät. Banaanirahalla ei saa ostettu edes kiinalaista roinaa.

Ehdotan että siirrymme heti monarkiaan. Muuten populismi pakottaa demokraattisen järjestelmän keksimään jotain suurta jolla voi talousjärjestelmän romahduksen peittää. Weimarin saksassa natsipuolue nousi valtaan ja aloitti sodan. Sitä ei voi Suomeen toivoa. Weimarin Hitleriä edeltänyt valtakunnankansleri Heinrich Brüning ehdotti ratkaisuksi monarkiaa. Onko Suomen kansa valmis siihen?

hakki kirjoitti...

Kung, kiitti kommentista.

Globaali kunkku olisi varmaan poikaa? Vaan ei sentään. Säilyttääkseen luottamuksensa hänen pitäisi mennä naimisiin joka maasta olevan tyttösen kanssa ja saada jokaisen kanssa poikalapsi monarkian säilyttämiseksi elinvoimaisena.

Sitä ei jaksa, kustantamisesta puhumattakaan, rikkainkaan kunkku.

PS. Siis vastauksena; kyllä kansa on valmis ihan mihin vaan mistä saa leipää ja BBtä. Mutta kunkku ei kestä.

ToBe kirjoitti...

Välikysymys eduskunnassa syksyllä 2012.
Opposition edustaja kysyy:
"kuulin juuri että se maailmanlopun ennuste 25.12.2012 perustuu jonkun meteoriitiin ohitsemme kulkevaan rataan.Menee kuulemma niin liki ettei mikään maapallolla ole senjälkeen samanlaista.
Kysynkin hallitukselta ja pääministeriltä erityisesti , miten Suomen hallitus on varautunut tähän todennäköiseen maailmanloppuun?"
Puhemies:"Pääministeri vastaa...."
"Arvoisa puhemies.Hallitus on jo ohjelmassaan ottanut huomioon mahdollisen muutoksen Suomen elinkeinorakenteessa eduskuntatalon kokoisen kiven iskeytyessä mahdollisesti juuri arkadianmäelle.Tuhon laajuus lienee niin suuri, että hallitus näkee edessään ainoana mahdollisuutena uudet vaalit."

hakki kirjoitti...

OrNot

Mikä muuttuis?

Pohdiskelija kirjoitti...

Kung

Meillä kun on jo kadehdittu asema rauhanturvaamisen - ja oppijärjelmän suurvaltana, niin katsoisin monarkian olevan kuitenkin siksi yleinen, ettei sillä pystytä saamaan näyttävää asemaa uutistarjonnassa. Keisari Jumalan armosta, voisi tehdä meistä jonakin päivänä toisen, maailman varakkaimmista keisarikunnista. Oma suosikkini keisarinnaksi olisi RKP edustava henkilö jota kiinostaisi vaurauden lisääminen väestöpohjaa laajentamalla.

hakki kirjoitti...

Kung

Ehdottamillasi perusteilla uskoisin nopeampaa, halvempaa ja tuloksekkaampaa vaurautta tippuvan taivaasta, jos tämä suurvaltamme julistaisi sodan Kiinalle. Kyllä varmasti Venäjänkauppamme kasvaisi ja vaurautemme lisääntyisi. Väestöpohjaa laajentamatta. (Kuka nyt lisää jakajia toivoisi?)