torstai 4. kesäkuuta 2009

Kyllä maalla on mukavaa

Usko tai älä mutta meille tulee Maaseudun Tulevaisuus. Siis kerran kuussa. Se metsätilojen omistajille suunnattu ilmainen numero. Viimeisin tuli alkuviikosta. Päivämäärä oli 29.5.2009.

On hyvä aina aika ajoin tutustua mitä muut ajattelevat. Mitä he juuri nyt pitävät yhteiskunnan keskeisimpinä asioina. Ja kun tästä nimenomaisesta lehdestä on kyse, miten maaseutu- tai maatalousväestö maassa ajattelee. Tässä etusivun uutisotsikot.

Fisher Boel tyrmää tukialueiden yhdistämisen

Havutukista huutava tarve

Heikko talous vaikeuttaa maaseudun kehittämistä

Keskusta kiertää lakki kourassa

Yritystuet viipyvät edelleen

Metsäoppi ei kiinnosta nuorisoa

Etelän mänty siementää runsaasti

Tuet ja rahat. Sehän meidän kaikkien mielessä on.

Mutta olen ymmärtänyt, että puuta riittää, nyt kun ainakin kemiallisessa metsäteollisuudessa puuta ei enää tarvita edes Venäjältä. Ketä tässä pitäisi oikein uskoa? Vai onko kysymys vain siitä, että hinta ei ole sopiva? Vai selitelläänkö sillä vain oman sahan yt-neuvotteluja? Veronalennuskin, siis se turhaan jopa taannehtivaksi tehty, lienee voimassa ainakin tämän vuoden loppuun. Ellei jopa vielä 2010 loppuun.

Se, että metsäoppi ei kiinnosta ei voine olla järisyttävän suuri uutinen. Pari vuotta metsäteollisuudesta on tullut vain huonoja tai vielä huonompia uutisia. Ja nuoret, joiden sentään toivoo ajattelevan tulevaisuuttaan, ovat vikkeliä oppimaan.

Voisin kertoa lehdelle, että heikko talous vaikeuttaa myös kaupunkien kehittämistä.

Keskusta ei muuten kierräkään lakki kourassa rahaa kerjäämässä. He ovatkin etsimässä kadonneita äänestäjiään. Lakki kourassa?

EU-maatalouskomissaari vakuuttaa, että 141 ja 142 maataloustukia ei yhdistetä. Paitsi jos koko Suomen liittymissopimus neuvotellaan uusiksi. Ja se taas on liian suuri homma. Ei siis etelän tuki jää pysyväksi, vaan jää tilapäiseksi. Loppuakseen. Joskus. Toivottavasti. Sillä sehän tarkoittaa sitä, että saamme käyttää omia kansallisia verovaroja maatalouden tukemiseen.

Yritystukien viipyminen lienee yksi niistä maaseudun iäisyyskysymyksiä. Pahat kielet kylläkin kertovat, että syy ei tässä tapauksessa olisi virkamiehissä vaan hakijoissa. Hakijat kun eivät osaa tai halua antaa alusta lähtien riittävää, oikeaa tietoa. Lomaketekniikkaan ei maaseutuyrittäjälle taida löytyä apuja edes maksamamme maaseutuneuvonnan kautta? Osaamisen puutteesta sielläkin kyse.

Hyvä kun mänty siementää. Kyllä maalla on mukavaa.

PS.

Muista käydä äänestämässä sunnuntain EU-parlamenttivaaleissa. Erityisesti myös sinä, jolla ei ole omaa ehdokasta. Äänestysvilkkauden kasvattaminen parantaa valittavien edustajien legitimiteettiä. Ja maamme imagoa. Tee vaikka niin kuin minä. Äänestyslipussani lukee JOKU MUU. Se on ainoa oikea protestiääni. Lisätietoja Kirkkoveneestä.

8 kommenttia:

helanes kirjoitti...

Jotta Multakoura. :)
Mutta jos mänty siementää, niin vastavuoroisesti myyrät syöneet mäntytaimikot-

hakki47 kirjoitti...

helanes, long time no hear

No ei nyt sentään. Minulla ei ole kuin oleskeluoikeus. :-)

Myyrät söi kaikki taimet ja osan vanhoista puistakin. Ja ruohoa leikatessa vielä hengissä olleet vilistelivät nurmikossa.

Tuku, tuku ja tukia kirjoitti...

Pieniä ne on tääl nää myyränsyönnit, Lapis ja Kaamasen tiellä jo oottelevat polliisinkin toivottelevan poronruokkijoille..

Säälittävissä olosuhteissa kun toinenkin akkas on lähtennyt, elatusmaksut ja eläkkeet uloshakusessa saat ajaa rekisteröimätömällä mönkijällä rehukuorminesi rehukuormaa tienvarteen levitellen niin pitkälle, että armeliasta turistiauton päälleajoa odottavat poronkurmusi eivät ainakaan nälkään kuole -

Positiivia, eikö, että mitäs ne meillä muutamat mäntysen taimet ja jokunen hektaari isompaa viljelymäntyä myyrän sapuskaksi.

Anomma korvausta tietty - eikös se näytä ihan hirvituholta ?

juhamatti kirjoitti...

On tosiaan valaisevaa lukea lehtiä " aidan takana ", voi kurkistaa siihen toiseenkin totuuteen. Mitä havutukin hintoihin tulee, niin väittävät hinnan olevan niin alhainen, että kukaan ei suostu myymään.
Rakennusalan seistessä sahatkin seisovat, tai sahaavat halvempaa ruotsalaista puuta.

En nyt muista mikä on suhde metsän omistuksessa maanviljelijät/ muut, mutta ainakin yksityiset kaupunkilaisomistajat eivät mielellään myy tukkejaan jos hinta ei tyydytä. Tunnetusti metsä kasvaa
vasta hyödyttäen seuraavaa sukupolvea, eikä monikaan myy kuin pakosta.

Heikko talous taitaa vaikeuttaa kyllä koko kansakunnan kehittämistä, joten keskusta saisi pääministeri ( kohta entisenä ) puolueena kiertää muussakin mielessä saamassa jotain aikaan, kuin vain
etsimässä kadonneita kannattajiaan.

Maatalous ym. EU- tukien hakemisen lomake, sekä pykäläviidakko on laadittu niin vaikeaselkoiseksi, että ilman alan kaikkia alati muuttuvien parakraafien hallintaa kärryillä pysyminen on mahdotonta.
( Näin muutaman tuntemani viljelijän tietooni saattamana ). Kyse lienee niin monimutkaisesta problematiikasta, mihin ei halutakaan selvyyttä, että sekava tilanne aina vain jatkuu.

Nähtävästi maataloutta Etelä- Suomea lukuunottamatta ajetaan edelleen alas painopisteen siirtyessä lähinnä Puolan valtavien peltojen suuntaan.
Siis niin kauan kuin nykysysteemin uskotaan vallitsevan.

Ennustukseni on, että tulee vielä aika jolloin jokainen pajukoitunut peltotilkku vielä kynnetään käyttöön. Tapahtuu ruuantuotannossa paluu mahdollisimman suureen omavaraisuuteen niin valtakunnan
kuin jopa yksilötasollakin. Se millä aikajänteellä , jää nähtäväksi. Kyllä merkit maailmanlaajuisesta elintarvikepulasta ovat jo kiistattomat, eikä meidän tulisi missään nimessä mennä virran mukana
luottaen pelkästään suurten monikansallisten elintarvikeyritysten kykyyn hoitaa ruokahuoltomme. Millä hinnalla?

hakki47 kirjoitti...

"Ennustukseni on, että tulee vielä aika jolloin jokainen pajukoitunut peltotilkku vielä kynnetään käyttöön." Et varmasti ole ainoa tätä ennusteleva. Toivotaan kuitenkin, että se aika on hyvin, hyvin kaukana. Silloin on jo tapahtunut hyvin monta muutakin ikävää asiaa. Sillä ei nykysysteemikään ole ikuinen.

"Kyse lienee niin monimutkaisesta problematiikasta, mihin ei halutakaan selvyyttä, että sekava tilanne aina vain jatkuu." Mutta arvaapa miksi ei haluta? Muistat varmaan vanhan sanonnan; Tieto on valtaa? Varsinaista tietoa maatalouden ja maaseudun asioista kepulit eivät suin surminkaan halua antaa kenellekään ulkopuoliselle. Täytyy samalla muistaa, että suurin osa kolmen ämmän ministeriön virkamiehistä on itsekin aktiivi maanviljelijöitä ja kepulaisia. Samoin "kaikki" mitä ihmeellisimpien neuvontaorganisaatioiden palkolliset.

Ongelmat tulevat kuitenkin ensisijassa siitä, että sikäläiset eivät ymmärrä miksi muun yhteiskunnan rakennus, kaavoitus, sähköistys, lvi-säädöksistä pitäisi noudattaa myös maaseudulla. Ja jos ei mene siten kuin halutaan, otetaan yhteyttä ministeriin. Ja johan homma hoituu. Siinä keskeisin osa problematiikasta.

Enpä oikein usko, että Vanhasen kiertokäynneistä mitään hyötyäkään olisi. Viimeksi kun jotain teki, suututti ilmeisesti itäisen virkatoverinsa.

hakki47 kirjoitti...

Tuku, tuku

Enpä usko, että tukia saisimme vaikka hakisimme. Eikä keskustelu myyrävaurioista ole varmaankaan millään tavalla verrattavissa teidän tilanteeseen. Enpä kadehdi.

Kaupunkilainen pakosta kirjoitti...

Hyvä kun luit, mutta tiedät näköjään kuitenkin kaiken paremmin ;-)

hakki47 kirjoitti...

Kaupunkilainen pakosta

Kiitos kehusta. Olen kuitenkin itse sitä mieltä, että parhaimmillaankin osaan ilmaista lähinnä vain mielipiteitä. Mutta aina olisi mukavaa kuulla mistä kehutaan ja millä perusteella. :-)