Talouden nousukausi, joka varmasti joskus tulee, vaikka kukaan ei tiedä milloin, on aivan varmasti myös erilainen kuin esimerkiksi 1990-luvun puolenvälin jälkeinen. Mutta minkälainen, sitä ei tiedä kukaan. Ei edes sitä, tuleeko sitä.
Meidän kannaltamme lähtökohdat nyt ovat olennaisesti heikommat kuin viime lamaan jouduttaessa, olivatpa suomalaisten yritysten taseet olleet kuinka hyviä tahansa tähän lamaan mentäessä.
1990-luvun lama
- Vientikauppamme piiristä rojahti noin 20 - 30 % eli Venäjä.
- Valtionvelkaa ei lähdössä ollut kuin nimeksi.(alle 10 mrd euroa)
- Laman alussa tapahtuneet devalvoinnit auttoivat taloutemme kilpailukykyä.
- Työttömyys muistaakseni tasoa 70.000 – 90.000 henkeä vuonna 1990.
- Meillä oli hyvässä teknisessä kunnossa olevia toimialoja, erityisesti metsä ja metalli.
- Meillä oli suomalaisessa omistuksessa suomalaisia yrityksiä, erityisesti valtionyrityksiä.
- Tuntematon jokeri – Nokia - auttoi kummasti.
Nyt alkava lama
- Nyt romahti noin 70 - 80 % vientimaistamme, mukaan luettuna Venäjä.
- Valtionvelkaa lähdössä oli paljon. (vajaat 60 mrd euroa)
- Devalvaatiomahdollisuutta ei ole.
- Nuorten työttömyys ja syrjäytyneitten työikäisten määrät ovat nyt aivan eri tasolla. Virallisesti työttömienkin määrä vain käväisi tasolla 200.000.
- Loputkin osaavista 57+ ihmisistä siirretään putkeen.
- Ainakaan metsäteollisuus ei meitä ulos lamasta vedä. Tuskinpa ulkomaille tuotantoaan siirtävä metallikaan. Palveluilla emme elä.
- Emme juurikaan voi enää elää kansallisomaisuuttamme myymällä. Kun ei enää ole juurikaan mitä myydä.
- Ja onkohan sitten enää jäljellä niitä, jotka työllistävät?
- Ei ole edes hajua Nokian mittaluokan onnenkantamoisesta. Ja sitä paitsi, harvalle Loton päävoittokaan tulee kaksi kertaa peräjälkeen.
- Kun viennin veto alkaa, markkinoilla on hyvin, hyvin monia muitakin vientivetoisia maita ja yrityksiä taistelemassa markkinaosuuksista.
Alkaa kuulemma valtion velanoton raja tulla vastaan. Tänä vuonna 20% valtion menoista katetaan lisävelalla. Ja ensi vuonna jo neljännes. 10 miljardia vuodessa kasvatetaan valtion velkaa, niin Katainen keväällä uhkasi. Hänen käsityksensä elvytyksestä on, että julkisia menoja ei leikata. Tämä tarkoittanee, että sen paremmin valtio kuin kunnatkaan eivät joudu vähentämään väkeään. Sinne nuo miljardit valuvat.
Kun vanhat merkit paikkansa pitävät BKT rysähtää ainakin tuon luvatun 6 % tänä vuonna. Siis ainakin. Toivottavasti kasvu seuraavana vuonna olisi edes plussa-merkkinen, mutta kun vanhat merkit paikkansa pitävät, tuskinpa.
Tämäkin tarkoittaa, että työttömyys jatkaa räjähdysmäistä kasvuaan. Jo nyt voi luvata, että pahin työttömyysvuosi ei ole ainakaan vielä ensi talvi vaan aikaisintaan talvi 2010 -2011. Siis aikaisintaan. Ja kun vanhat merkit paikkansa pitävät se tietää työttömyyden nousua samoihin sfääreihin kuin 1990-luvun alkuvuosina. Silloin tapissa helmikuussa 1994, laman siis kestettyä vajaat kolme ja puoli vuotta, oli 777.000 ihmistä todellisesti työttömänä.
Edellisen lamamme syvyys ja pituus olivat pitkälti omien poliitikkojemme päätöksenteon seurausta. Kun vanhat merkit paikkansa pitävät, he tekevät sen taas.
15 kommenttia:
Tulee niin turvallinen olo, kun lukee blogiasi ! Uskollinen synkkä yksinpuhelu tavoittaa aina kohteensa. Ja vertaistukea on konstantisti tarjolla ! Seinäpirut luuraavat minne katsookin. Kodinomainen, tuttu ja valitettavan todentuntuinen syvähuoku rauhoittaa mielen ! Eihän tässä hätäpäiviä. Kansanluonne kohtaa maan tavan. ;-) :-(
Olisiko siis niin käymässä, että Suomesta tulisi seuraava yhdistetty Somalia ja Zimbabwe ?! Romahtava valtio, jonka keskushallinto murenisi kykenemättömyyteensä, jossa työttömyys lähestyisi sataa prosenttia, jossa kansantalous olisi vain huono vitsi, ja josta väki pakenisi ulkomaille minkä pystyisi !
Luulen ja toivon, että koulutettu ja osin jopa sivistynytkin Suomen kansa selviää osana 500 miljoonan asukkaan EU-yhteisöä tästäkin kuopasta, vaikka sen jotkut jo näkevät Tuonelan jokena !
Tieto, taito, osaaminen, elämisen hinku ja ahneus ovat yhä tallella. Sodat, hirmumyrskyt, maanjäritykset, tulvat tai kuivuus eivät ole tuhonneet väestöä eivätkä infrastruktuuria.
Kaikki se on yhä olemassa, mikä oli olemassa vuosi sitten ! Kunhan aivot tästä taas käynnistyvät, kukkivat uudet innovaatiot. Ja nousun myötä katoaa katteeton depressiivinen pessimismi ! :-)
Lipposen taannoin manaamaa Harmageddonia ei tule !
Vox
Ja perhana!! :-) Viestini ei taida mennä perille. "Ja laskun myötä syntyy aktiivinen, maaninen realismi."
Ihan varmasti selviämme. Mutta millä hinnalla. Ja pääsääntöisesti vain sen vuoksi, että sekä valitsemistamme edustajista suurin osa istuu huuli pyöreänä ihmettelemässä tämän hallituksen viimeisimpiä aikaansaannoksia.
Oletko koskaan miettinyt mitä eroa on viennin osaamisella, osaamisen viennillä ja osaajien viennillä? Erot eivät ole hiuksen hienoja. Ja viimeistä harjoitimme suuressa mittakaavassa 1960-luvulla. Silloin osaamiseksi riitti ahneus työlle. Muistaakseni lähtijöitä oli lähes 500.000.
Nyt osaajat ovat parhaita veronmaksajia. Siis elleivät lähde.
Niin.
Jos moraalimme olisi edes osa 60-luvun moraalista yhteiskuntaelämässä niin sillä jo päästäisiin pitkälle.
Työtätekevät kunniaan ja turhat sosiologit,tutkijoiden tuhatpäinen armeija ja muut turhat virkamiehet out!Siinä jo säästäisi muutaman miljardin...
Luin asiaan liittyen eläkeyhtiö Ilmarisen asiakaslehteä ja tajusin kesken lukemisen miten syvällä olemme.Koko lehti oli täynnä propagandaa jostain noususta joka on jo huulilla vaikka teollisuuden tilauskannat puuttuvat.Soininvaarakin kolumnissaan keksii ehdottaa ratkaisuna työajan lyhentämistä.Kuulemma saavat samaa palkkaa pienemmällä työmäärällä.Aivan älytön idea.Varmaan asuntojen hinnatkin sitten laskee suhteessa?Missä maassa eli kuussa se mies asuu?Kukaan ei tartu itse asiaan eli mitä tuottavaa työtä ihmiset tekevät.Vaikka veroja kohta korotellaan ei meillä ole varaa ylläpitää tätä nykyistä tuottamatonta virkamiesarmeijaa.Vähemmän virkamiehiä tekemään pidempää päivää pienemmällä palkalla on se realistinen vaihtoehto.Tällä "visiolla" saamme hyvinkoulutettua porukkaa yrittämään, keksimään ja lopulta löytämään ne uudet suomalaiset kultasuonet.
NykyOsaaminen ei riitä kun Kiina tai Intia tuottaa viikossa samanverran IT-osaajia kuin me vuodessa.Diplominssejä on kohta satama täynnä kun pohjolan turvasatama Suomi houkuttaa jos emme verota heitä, emmekä itseämme hengiltä.Bitti lentää muuten Kiinasta suomeen nopeammine , helpommin ja halvemmin kuin mikään tuote.Tämän asian Soininvaarakin ilmaisee.Tämä on samanlainen murros tosiaan kuin maataloudesta teollisuusyhteiskuntaan , mutta emme pärjää toisiamme hieromalla vaikka Soininvaaraa niin kuvittelee.Kevyempi koneisto ja kilpailukykyinen toista kilpailukykyinen verotus+palkkataso saa maan vauhtiin.Nyt tarvitaan johtajuutta, jota emme poliitikoissa nyt näe.Nyt ei todellakaan ole hajautuspolitiikan aika.Jos haluamme Soininvaaran vision tarvitsemme keskittymistä ja kaupunkeja, joissa ihmiset eivät tee mitään enää itse vaan haluavat ja voivat ostaa palveluita.Marjanpoiminta ja sienestys tuotteistetaan saksalaisille elämysmatkoiksi...muuten se ei kannata.Puuta pitää polttaa sanoo Vihreät mitä tahansa, sillä heillä ei ole koskaan huoli ihmisten elinkeinosta kun ovat viroissaan ja saavat palkkaa kunnes virka katoaa alta..sitä odotellessa.Kokoomuksen Toivokampanjalla on nyt ihan oikeaa tarvetta.Ettei vaan muutu sarkasmiksi koko juttu?
Hugo Holvi
60-luvulla idealismi nosti valtaan yksisilmäisen ideologian, jota moraaliset arvot eivät häirinneet. Paitsi silloin kun puheita kirjoitettiin tai kylttejä maalailtiin.
Kuulemma turhia ns. byrokraatteja, joista suuri osa on puolueitten suojattien hallussa on julkisella sektorilla 50.000 - 150.000. Jos keskikustannus kaikkinensa on vaikkapa 30.000 euroa vuodessa, siitä voi laskea paljonko vuosisäästöksi tulee. Ja sitten tulevat päälle vielä kertautuvat säästöt.
Byrokraateiksi taidatte laske yhteen kaikki armeijan, poliisin, kuntien ja valtion terveydenhoitohenkilöstön, opettajat, kirjastohenkilöstön, kadunlakaisukoneen käyttäjät, poliitikot yms.,
Tästä teemasta on taitettu peistä jo vuonna 2007 : http://mallipoisto.blogit.kauppalehti.fi/2007/08/03/kakkosasunnon-verosuunnittelumahdollisuus/#comments
mallipoisto
Kuka se joskus painotti suunnan tärkeyttä määrän sijaan. Joku demari se oli. Koivisto siteerasi. Oliko joku Bernstein? Listaamastasi porukasta sinne suoraan mahtuisi vain tuo viimeinen porukka, joskaan se ei liene tehtävänimike? Jos on, se ehdottomasti kuuluu byrokraatteihin. ;-)
Mutta vakavammin. Julkisia palveluja kansalaisille suorittavat henkilöt eivät lähtökohtaisesti liene byrokraatteja joskin useimmiten sen osia. Byrokratia on se osa joka hallinnoi, suunnittelee, visioi, tutkii, koordinoi, ohja, opastaa ties mitä julkishallinnonkin puitteissa. Ja sen yksiselitteinen kohdentaminen on varsin kimuranttia, koska ei kukaan taatusti ilmoittaudu vapaaehtoisesti byrokraatiksi.
Yksityisellä sektorilla kokeiltiin 80-luvulla trimmata organisaatioista "lean-and-mean" Nollapohja-budjetoinnilla, Zero-based-budgeting. Ajatusharjoituksena se ainakin oli tehokas. Mutta ongelmaa ei yksin sen tyyppiselläkään harjoituksella selvitä. Kyseessä on eräänlainen yhteiskunnan sosiaalinen elintapasyöpä, jolla on etäispesäkkeitä siellä täällä. Sitä elättävät puolueitten kansanedustajat "hyvine, tarpeellisine uusinen lakeineen" ja muut byrokraatit hyvää tarkoittavine kehityshankkeineen.
Saattaa olla, että olemme radikaalileikkauksen edessä. "20 % väestä ulos, mutta vain esimies ja asiantuntijatasoilta. Trimmatkaa lainsäädäntö ja muu ohjeisto sen mukaiseksi, sillä rahat on loppu." Se tarkoittaisi noin 140.000 ihmistä, jotka joutuisivat hankkimaan itselleen tuottavaa työtä.
OrNot
Taidat olla sinäkin huolestunut? Mallipoistolle osoitetussa vastineessa kommentteja sinunkin esittämiin asioihin.
Visiota ja johtajuutta kaivataan, ihan kuin joskus 1920-1930 luvuilla. Mielestäni toimiva demokratia on paras visio mikä on toteutettavissa. Mutta visioita ja uusia (Harhaan)Johtajia tulee lähivuosi tyrkylle tungokseksi asti. Ja todennäköisesti rotat seuraavat pillipiipariaan. Valitettavasti.
Huonon julkisen talouden syy on huonosti toimiva demokratia.
Hakki 47,
Elamme menneessa, jonka puitteissa ... nykyhetkessa....pyrimme rakentamaan tulevaa.
Ne eivat ole koskaan paljoakaan eronneet muutoin kuin nimellisesti, teknologillista kehitysta lukuunottamatta. Tuleva ei voi olla parempi kuin sen rakentaja ja kun tulevan rakentaja on tulosta menneisyyden ideologiasta, hanen mahdollisuudet ovat aina riippuvaisia menneesta. Ihminen on samaa henkista potpurria kuin mita han oli tuhansia vuosia sitten, taikauskoista, pelokasta, pelkkiin mielipiteisiin takertuneiden uskomuksien "orjia". .
Noilla ikivanhoilla henkisilla varusteilla pyrimme korjaamaan taloudellisia ja psykologisia puutteellisuuksiamme, hylaten mahdollisuudet oppia uutta, minka "lamakausi" aina tarjoaa. Tosin ei aina tottumuksen edellyttamilla mausteilla, mutta tarjoaa kumminkin.
Karl
Uskosi ihmislajin kykyyn kehittyä ja kehittää itseään on mykistävä. Mutta olen itse pitkälti samaa mieltä. Paljon enemmän ainakin kun mitä haluaisin olla.
Lamakauden kehittävää vaikutusta saamme nauttia seuraavat vuodet. Näillä näkymin ainakin 2 - 3. Ja koska "survival of the fittest" edelleen toimii, niin älyn ja sydämen merkitys vähenee ja voiman taas kasvaa.
Ollaan kusessa niinkuin vanhakansa sanoisi.Syyllisiä ei ole se on selvä ja vaikka olisi mitä se ketään hyödyttäisi.Mutta miten eteenpäin ja kuka/ketkä maata johtavat niissä rajoitetun vallan ja supistuvan pääoman maailmoissa mihin olemme matkalla.Ihan lähivuossina joudumme miettimään kuinka moneen asiaan meillä on varaa ja minun lempiaiheeni on virkamiesten määrä.Jos puolitamme virkakunnan saamme varmasti muutaman prosentin säästön veronkorotustarpeissa.Jospa järki voittaisi ja kansakunta yhdessä katsoisi mihin on varaa.Otetaan vaikka se Niinistön sateenkaarihallitus ja lopetetan keskustelu kuka valehteli ja mitä.Se on naurettavan pieni ja itsestäänselvä asia.Jos jatkamme näin saamme seuraavaksi pääministeriksi sen yläsavolaisen piccolopojan näköisen nuoren miekkosen.Pienenpieni mahdollisuus on saada kimittävä Kokkolalainen peruskoulun opettaja.Niidenkö varassa me sitten menemme läpi myrskyjen?Onneksi ei sillä talouselämän kovat lait kääntyvät myös toiseen suuntaan ja riippumatta siitä kuka mediassa päätään aukoo maa lähtee nousuun.Aina käy jotenkin ja niin on hyvä kuin käy.Muustahan emme voi tietää kuin siitä mikä tapahtuu.Poliitikoista huolimatta.Voittiko Iranissa se ehdokas joka olisi maalle paras?Onko Venäjällä vallassa miehet joihin me luotamme?Onko Obamalla oikeasti kykyä kääntää laiva neljässä vuodessa.Vanhasta enemmän meidän kannattaa katsoa mitä Merkel tai Obama tai Sarkozy sanoo.Kiinalaiset sitten vielä erikseen.Valta on siellä missä ihmiset.Globaalisti!
OrNot
"Valta on siellä missä ihmiset.Globaalisti!" Ja meitä on Pekingin yhden esikaupungin verran. Mutta sehän ei kai tarkoita sitä, etä meidän pitäisi repiä vaatteemme, heittäytyä selällemme ja odottaa noutajaa? Laulukin sanoo, että "Arvon mekin ansaitsemme..."
Piccolopojan ja peruskoulunopettajan välilläkö tämä kisa käydään? Voi ristus! :-) Tilanne on vakavampi kuin odotin. Huomattavasti vakavampi.
Mutta sitä saa mitä tilaa. Sinäkin taisit äänestää? Äänestitkö oikein?
Istuttakaa perunaa!
Paradokseja pohdittavaksi:
- Hallitus vaahtoaa kasvusta, elvyttämisestä etc JA käyttää 0,1% bkt:sta työllistämiseen.
- Suomalaisista (EVAn tutkimus) 80% kannattaa vasemmistolaisia arvoja mutta meillä on oikeistohallitus ja oikeistolainen politiikka
- Suomi ei ole sodassa mutta valtion omistama (70%) Stora Enso ammuttaa bulvaaniensa välityksellä Storaa vastustavia maattomia mielenosoittajia Brasiliassa, Uruguayssa, Paraguayssa ja Nicaraguassa
- Kun rikkaat alkavat kannattaa kehitystä ja suunnitella uudistuksia, köyhät alkavat pelätä tulevaisuutta tässä Suomen hyvinvointivaltiossa
jne jne loputtomiin
Riikka Söyring
Hallitus kieltämättä vaahtoaa, mutta ihan samalla tavalla tekee todella paskainen vesi kun sitä puhdistuslaitoksen altaissa yritetään puhdistaa. Hallitusta ei niin vaan puhdisteta.
Mutta ei se elvytä muuta kuin niitä, jotka kuuluvat kokiksien ja kepulien äänestäjiin. Muut halutaan ilmeisesti jättää heitteelle. Köyhien onkin jo syytä alkaa Suomessa pelätä. Tällä menolla muutamassa vuodessa entisen hyvinvointivaltion turvaverkot on revitty pahoinvointivaltioon kelpaaviksi.
Suomen valtio omistanee StoraEnsosta enää noin 12 %?
Hyvinvointivaltio = valtio voi hyvin, ihmiset välttämättä eivät. Ei tule sekoittaa yhteiskuntaan.
Suomen valtio omistanee edelleen 70%, mutta niin tai näin; jutun pointtihan on se että että yhtiön ostamat -siis ulkoistetut- aseasemiehet joita komennetaan yhtiön ostamien "kansan edustajien", ministerien ja muun koplan välityksellä, ammuskelevat ihmisiä. Mutta sodassa emme ole, sanoo ulkoministerimme. Jonka viraston välityksellä em. kaupat ja niihin tarvittavat luotot junailtiin.
Lähetä kommentti