Olen pettynyt siihen, että kukaan ei näillä KL.fi blogeilla ole vielä repinyt pelihousujaan siitä, että Valtiontalouden tarkastusvirasto arvostelee Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) tietotekniikan hankintoja kovin sanoin. Esikerkiksi sitä, että TEO:n nettisivut maksoivat 220 000 euroa. Aiheen kunnioittamista erityisellä maininnalla perustelen sillä, että se on jälleen yksi osoitus julkishallintomme osaamisen ja vastuun tasosta.
On tietysti mahdollista, että minulla eivät tiedot riitä, mutta eivät nuo sivut niin kovin kaksinaisilta näytä. Siis ainakaan niin hienoilta, että se oikeuttaisi viiden (5) aika hyvin palkatun bittinikkarin kokonaisen vuoden työn yhteenlasketun palkan ja yrityksen kohtuullisen liikevoiton suuruista hintaa.
Ja jälleen varmaan pikkurahastahan tässäkin hölmöilyssä on kyse? Mutta kun aletaan ynnäämään Eduskunnan, puolueitten, Destian, Merenkulkuhallituksen, Sairaanhoitopiirin, Kelan, RAY:n ja kaikkien muidenkin vielä otsikoihin tulemattomat julkisten toimijoiden pitkät piikit, niin päädytään sille tasolle, jota kuvasin artikkelissamme Meidän 15 miljardin puoluetuki ja Heistä laman maksumies.
Jaa, että miksi moisesta riemastua? Siksi, että tapahtuu tässä maassa julkisella puolella ihan mitä tahansa, se ei johda yhtään mihinkään. Koska mikään ei vaan muutu. Kukaan ei kanna vastuuta yhtään mistään.
Vaan miten käy, kun rahat loppuu? Sama meno jatkuu, mutta veroja vähän korotetaan ja lainanottoa lisätään.
PS.
Oikein pelottaa ajatellakin mitä lisäansioita, bonuksia tai optioita Valviran Tulossopimus vuodelle 2009 tulee meille maksamaan.
keskiviikko 10. kesäkuuta 2009
Ne 220.000 euron nettisivut
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Vähän jo ehdin säikähtää, että turhaan tongit vanhoja tunkioita. Mutta katsoin moittimillesi sivuille, ja kyllähän ne olivatkin Valviran sivut, tuon Teon ja tuotevalvontakeskuksen avoliitosta syntyneen uuden valtion varojen virtaviivaistetun "säästö"käytön viraston nettisivut.
Mutta tämä tuhlaushan on aivan naurettavan pientä !
Rajaa kun ei tule olemaan sillä työmäärällä ja rahan käytöllä, joka on jo tuhlattu, ja joka vielä edessä, kunnes valtakunnallinen sähköinen e-sairaskertomus ja sen pikkuveli sähköinen e-resepti saadaan häiriöttömästi ja kaikenkattavasti toimimaan. Siinä tuotevalvontahommassa ( siis terveydenhuollon it-palvelujen tuottamisen valvonnassa ) Valviralla on vielä edessään kirjoittamaton lehti. Ruususen uni on yhä vallinnut.
Kaiken on luvattu olevan tip top aprilipäivänä 2011 !!
Suunnitelmasta toteutunee varmuudella vain tuo aprillipäivä 2011 !
Kustannuksia tuskin kukaan osaa sanoa, koska ne hajautuvat niin monen isännän alaisuuteen ja lukemattomille momenteille, pääosin aivan muille kustannuspaikoille kuin tietojärjestelmäsuunnitteluun. Kalleinta lienee jo vuosia kestänyt ja hukkaan heitetty tuhansien lääkäreitten työ tiimalasin kuvaa tuijotellessa.
Suomen parikymmentätuhatta lääkäriä tuijottaa nykyisin tiimalasia tuon parinsadantuhannen euron edestä jo yhden aamukierron aikana.
Älä pety. oma kirjoitukseni on vasta hautumassa, sen verran syvälle sukelsin ketutuksen syövereihin.
Julkinen hankintalaki on samanlainen vitsi kuin kansanaedustajien rahoituksen selvittämiseen tarkoitettu. Hankintalain osalta ainoa rangaistus sen rikkomisesta taitaa olla uhka markkinaoikeuteen joutumisesta ja jos ei edes kilpailuta julkisesti vaikka pitäisi niin ei taida voida joutua edes markkinaoikeuteen, saattaa vaan saada nuhteen ja paheksunnan.
Teknisenä nörttikikkailuna oikaistakoon, että TEO ei ostanut weppisivuja vaan julkaisujärjestelmän, joka oli niin hankala, että sitä ei osanneet käyttää ne joiden käyttöön se kaiketi oli tarkoitettu eli TEO:n henkilöstön. Siihenkin hommaan tarvittiin konsultti ja pikkusen kurssitusta johdolle.
Julkishallinnon "Iisakin kirkko"-tietohanke-listaan voitaneen lisätä myös Verohallinnon ja AKE:n hankkeet.
Voxin mainitsema e-resepti vaikuttaa myös yllättävän hankalalta. Ehdotin joskus, että Kela-korttiin laitetaan muistisiru jonne voidaan tallettaa niin sairaskertomukset kuin reseptit. Lääkäreille ja Apteekkiin lukijat/kirjoittajat ja softat, niin avot. PIN-koodilla sitten voisi apteekissa antaa luvan lukea resepti tai vieraalla lääkärillä. Uusimistiedot siltä osin kuin ne eivät vaadi lääkärissäkäynti voisi sitten siirrellä linjasiirtona apteekkiin. Ei olisi myöskään huolta tietosuojasta, se kun olisi jokaisen omalla vastuulla. Nyt tuon voisi toteuttaa USB-muistitikullakin jos korttisirulle ei saa tarpeeksi muistitilaa. Säästyisi joku euro massiivisista levytilavaateista tietosuojavaateineen, meinaan...
Rautapuolella ei enää katteita kääritä joten softapuolella sitten ryöstetään, jokainen hanke on "Asiakaskohtaisesti räätälöity" ja kun asiakas joko itse tai avustettuna keksii kokoajan lisää ominaisuuksia kesken projektin niin rahaa palaa ja valmista ei tule. Versioon 1.0 halutaan kaikki version 10.0 ominaisuudet ja pari päälle.
%&¤#"!
Vox ja maavaanjaairee
Pitihän se sieltä tulla."Mutta tämä tuhlaushan on aivan naurettavan pientä !" Vaikka yritin jopa ennaltaehkäistä. Mutta asiallista asiaa kaikin puolin.
"Kustannuksia tuskin kukaan osaa sanoa, koska ne hajautuvat niin monen isännän alaisuuteen ja lukemattomille momenteille, pääosin aivan muille kustannuspaikoille kuin tietojärjestelmäsuunnitteluun. Kalleinta lienee jo vuosia kestänyt ja hukkaan heitetty tuhansien lääkäreitten työ tiimalasin kuvaa tuijotellessa." Ketkähän ne päätökset viimeisessä portaassa tekevät? Ettei vaan jokaisen nimen perässä roiku suluissa pienikirjaimisia lyhennyksiä?
"Julkishallinnon “Iisakin kirkko”-tietohanke-listaan voitaneen lisätä myös Verohallinnon ja AKE:n hankkeet." Ja jos ketutuksesi syövereissä kaivat lisää, myös listasi varmasti tuosta pitenee.
Jään odottamaan uusia hengen tuotteita.
Olen päässyt näkemään senverran sisältä näitä valtionyhtiöiden ja -hallinnon viestintäkuvioita, että nyt uskallan sanoa sen ainoa sopivan sanan...siellä tapahtuu RYÖSTÖÄ.Meidän verovaroillamme tehdään itsetehostuspelleilyä joiden arvo meille on nolla.
A-studio ym. saisi tarttua ministeriöihin sun muihin rahantuhlaajiin ja kyseenalaistaa kaikki markkinapelleilyt.En voi uskoa että kansalaisilla on tarvetta esim. jonkun hallinnon alan markkinointiin...lakisääteinen tapahtuu ilmankin.Nettisivuja toki tarvitaan, mutta esim tällä omalla Aplen koneellani ne syntyvät ihan ilmaiseksi noin varttitunnissa kun on osaava käsi ja pää koneen ääressä.
Miksei meilläkin saisi sanoa varastamista sen oikealla nimellä...ei se on profiilinnostoa ja kuulemma kaikkea tarvitaan kun kilpaillaan osaavasta työvoimasta.Samaa sössö kuin optiot joiden tuoma lisäarvo on nolla oli sitten kyseessä yritys tai valtio.Siellä missä on liikaa rahaa on aina ottajia.Valtiolla on liikaa rahaa tuhlattavaksi ja ennenkuin siihen tartutaan ei maassa edisty muukaan moraalin kohotus.Oletteko oleet tekemisissä näiden asioiden kanssa.Jos olette tiedätte kuinka monta palaveria siellä tarvitaan sellaisen asian tekemiseen ja päättämiseen mitä pienessä yrityksessä hoidetaan puolen tunnin sessiossa.Raskastahan se on istua ja kahvia juoda kaiket päivät.
OrNot
"Meidän verovaroillamme tehdään itsetehostuspelleilyä joiden arvo meille on nolla." Kyllähän tuo on tiedossa. Mutta jonkun pitäisi varmaan jotain asialle tehdä. Vai? Ja sopii vain ihmetellä, että kukaan ei julkisesti suostu ilmaisemaan kuka, mitä, missä, milloin ja kuinka paljon.
Taas se Maan Tapa! Ymmärrän, että nuoret ja töissä olevat uraohjukset ovat hiljaa mutta ihmettelen, mikseivät eläkkeellä olevat tai sinne juuri menossa olevat uskalla avata suutaan julkisesti? Siinä kansalaisurotyöt odottavat tekijäänsä.
Pitää hiukan korjata kirjoitustasi. Kirjoitukseen laittamasi linkki osoitti Valviran uusille sivuille http://www.valvira.fi/ .
Ei siis sille sivustolle jota Valtiontalouden tarkastusviraston moite koski..
Näiden uusien sivujen kustannukset olivat Tietoviikko -lehden uutisen mukaan alle kymmenesosa noista moitteen kohteena olleista sivuista. Ja valmistaja oli kokonaan toinen yritys. Tässä linkki Tietoviikon uutiseen:.
http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article297998.ece
Kyseinen moitteen saanut sivusto oli vielä kaiken lisäksi vain 1 vuoden käytössä kunnes TEO yhdistettiin osaksi Valviraa. Ja että kallista järjestelmää käytettiin vain yhden vuoden ajan oli se varsinainen syy moitteisiin.
Ei tuollainen 200'000 euroa ole mikään ihmeellinen summa tuollaiselle projektille. Laskit että sillä työllistettäisiin 5 henkilöä vuodeksi. Nykyisellä IT alan ihan hyvin kilpailutetulla hintatasolla tuolla saa ehkä hiukan yli kahden henkilötyövuoden alihankinnan. Joltain pikkuyritykseltä saattaisi saada edullisemmin mutta tuskin julkishallinnolla riittä sellaiseen rohkeus ja sellaiseen sisältyä riskejä joita ei haluta ottaa.
Ongelmallista oli ettei noissa tapauksissa käytetty kilpailutusta. Toisaalta IT hankkeissa kilpailutuksenkin järjestäminen voi olla hyvinkin vaikeaa kun ostettava palvelu pitää määrittää aika tarkasti etukäteen. Joskus sitä ei kyetä tekemään ja joskus sen tekeminen on taas lähes mahdotonta etukäteen.
Mutta noita täsmennyksiä lukuun ottamatta puutuit kyllä ihan oikeaan kipupisteeseen.
Ostajan osaaminen ja kustannustietoisuus ovat olennaisia. Lisäksi ns avoimen lähdekoodin järjestelmissä on vaikka mitenkä paljon hyödynnettävissä olevia järjestelmiä. Mm kymmenittäin tuollaisia vastaavan tyylisiä julkaisujärjestelmiä.
Hyvä esimerkki suosittavasta yhteistyöstä
http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article299350.ece?s=r&wtm=tietoviikko/-12062009
IsoIgor
Ihan hyvä että korjaat. Joskus jotain oikeaakin tietoa näillä sivuilla. ;-) Minulla kun tuo ikäkin jo estää asioiden perusteellisen kaivamisen. :-) Kun se ei oikein koskaan ole ollut mun juttu. Olen lähes aina perustanut toimintani, silloin harvoin kun olen toimeen tarttunut, nopeuteen. Mutta hyväksynyt myös sen, että roiskuu. Ja sen, että joku kyllä tarvittaessa oikoo, kun on tarvetta. :-) :-)
Lähetä kommentti