maanantai 1. kesäkuuta 2009

Kataisen konkurssijulistus

Ei tainneet maailmantalouden myrskyt ohittaa pientä Suomea? Vaikka lupasivat sekä pääministeri että valtionvarainministeri.

”Valtiovarainministeri Jyrki Katainen laskee, että Suomi ei selviä veloistaan, joita se joutuu nyt ottamaan talouskriisin vuoksi, elleivät suomalaiset ole jatkossa töissä huomattavasti pidempään. Katainen arvioi Ylen uutisissa, että valtiontalouden kääntäminen "terveellä tavalla" ylijäämäiseksi merkitsee väistämättä työurien pidennystä. Seuraavien neljän, viiden vuoden aikana Suomen valtion nykyinen, hieman yli 50 miljardin euron velkataakka vähintäänkin kaksinkertaistuu.”

Valtionvelan lisääminen ei ole kovin omaperäinen ratkaisu lamasta selviämiseen. Sen osaa kuka tahansa. Sitä kerran jo kokeilivat samoja puolueita edustavat pääministeri ja valtionvarainministeri vajaat 20 vuotta sitten. Valtionvelan taso lamaan mentäessä oli muistaakseni 12 miljardia markkaa. Nyt noin 10 vuotta laman loppumisesta, eli sen jälkeen kun sitä on jo ehditty lyhentääkin, se on vieläkin noin 50 miljardia euroa.

Silloin, kauan sitten, nykyistä vastaavana ajankohtana, kuviteltiin laman keskiössä olleesta pankkikriisistä selvittävän Suomen pankin edellisvuosien voittovaroilla , 4 miljardilla markalla. Ei edes kuvitelmani siitä, että ns. päättäjiemmekin on täytynyt sentään jotain oppia edellisestä lamasta, saa minua vakuuttuneeksi siitä, että tällä kertaa arvaus osuisi yhtään lähemmäksi. En siis minäkään tässä lähde arvioimaan mihin joudumme.

Rukan laduilta syntyneeksi väitetyt ideat elävät Raimo Sailaksen päässä ilmeisesti tosi tiukassa. Nyt keksijäksi tunnustautuu Katainenkin. Kun ei onnistunut äkkirynnäköllä väkisin, niin sitten väsyttämällä, vähitellen. Vähän niin kuin tyttölasten kanssa kai ennen? Koska tavoite sinänsä on kunnioitettava sopii toivoa, että tavassa toimia sen saavuttamiseksi on edes löytynyt jotain uusia ideoita. Siis muitakin kuin kansakunnan pelottelu konkurssilla.

Työurien pidentämisen ohella hallitus joutunee turvautumaan veronkiristyksiin ja menoleikkauksiin budjetin tasapainottamiseksi, kirjoittaa Yle. Siis nyt on jo havaittu, että veronkevennykset eivät ole tie onneen ja autuuteen. Onneksi olkoon. Ja sitten täytyy taas laatia leikkauslistoja. Siis niitä, joita ei ollut lainkaan tulossa. Onneksi olkoon. Jos tämä ilmoitus ei ole hallituksen asiantuntemattomuuden omaehtoinen konkurssijulistus, niin mikä sitten?

Nyt sitten jäämme odottamaan pesänhoitajan asettamista.

Kannattaisi varmaan miettiä muitakin keinoja tulevasta selviämiseen? Keinot ovat äärimmäisen yksinkertaisia, joskin erittäin tehokkaita. Lyhyellä aikavälillä niitten avulla on löydettävissä säästöjä 7 miljardin euron vuositasolla ja pidemmällä aikavälillä edellisen lisäksi 10 miljardin euron vuositasolla. Yhteensä vuosisäästöiksi tulee 17 miljardia euroa. Se vastaa 5 – 6 vuoden lisäystä kansalaisten keskimääräiseen työaikaan. Lisätietoja vaikkapa artikkeleistani Heistä laman maksumies ja Kuntien palvelut ajetaan alas.

Arvatkaapa miksi minä äänestin EU-parlamenttivaaleissa kirjoittamalla äänestyslippuun JOKU MUU. Halutessasi lisätietoja voit löytää sivupersoonani blogilta Kirkkovene Europarlamenttiin 2009.

2 kommenttia:

Hugo Holvi kirjoitti...

Hmmmm...
Voiko vielä enemmän mennä pieleen??
Kyllä Katainen vielä katajaan kapsahtaa...ja syytä olisikin mahd pian.
Jos ainoa idea on ottaa velkaa ja valittaa sitä niin on todella vähissä konstit.Sitäpaitsi vaikka olisi toinen sukupolvi suuria ikäluokkia niin ei ne ehdi maksaa velkoja tähän tahtiin...
Työllistäminen ja työpaikkojen lisääminen on näille aku ankoille toivoton tehtävä....eikö kansa sitä huomaa...vieläkään!½!??

hakki47 kirjoitti...

Ilmeisesti ei joko huomaa, tai ei välitä, tai esimerkiksi ymmärrä mitä tekemistä äänestystuloksella ja omalla arkipäivällä on. Veikkaisin jälkimmäistä.

PS.

Oma mielipiteeni on selkeä. Ei Jyrki "Juonio" Katainen ole edes samalla planeetalla kun käsitellään maamme tyhmimpiä ja turhimpia ministereitä. Joka tapauksessa pääministerisarja voittaa, käsitykseni mukaan kiistatta ja selkeällä marginaalilla Matti "Mainio" Vanhanen.