perjantai 12. kesäkuuta 2009

Mikä täällä haisee?

Mitä kaikkea löytyy Koti-Idean konkurssin takaa?

Huonekalujen vähittäiskauppaa harjoittavalle Vepsäläinen Oy:lle hallintopalveluja tuottanut Päijät-Hämeen Laskenta Oy on haettu konkurssiin. Yhtiön toiminnan päättyminen ei vaikuta Vepsäläinen Oy:n liiketoimintaan. Jatkossa Vepsäläinen Oy tuottaa ostamansa palvelut itse, ja Päijät-Hämeen Laskennan 14 työntekijää siirtyvät Vepsäläinen Oy:n palvelukseen.

Kummallinen vaivihkainen konkurssi, toiminnan jatkuminen, koko kevään jatkuva esiintyminen otsikoissa, ja nyt tämä. Jokin tässä ei nyt vaan täsmää.

20 kommenttia:

Tobe kirjoitti...

Etsit ongelmia ja löydät niitä? Joatin tuostakin toimialasta satun tietämään, mutta ei kaikki konkurssit sisällä salaliittoa ja rikollista peittelyä.Toki ala on sellainen selfmade miesten ala noin perinteellisesti ja menneinä aikoina oli paljon tuota rahankantoa kassissa.
Mutta kiveä en heitä tässäkään tapauksessa yrittäjän päähän.

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Minä en tiedä tuostakaan alasta yhtään mitään. En liioin Koti Ideasta enkä Vepsäläisestäkään. Minun mielestäni tässä joku ei nyt ole ihan kunnossa. Ja olen minä aiemminkin ollut väärässä. Vaan ei tietoisuus siitä hajua asian osalta lopeta. Vaikka voihan syyn aina panna median piikkiin? ;-)

GranpaIgor kirjoitti...

No mitään kovin erikoista tuollainen kiemura ei välttämättä ole. Jotain juttua oli Koti-Idean myynnistä että siinä olisi ollut jotain ei-sopivaa. Mutta niinhän ne tekevät konkursseja että muuttavat firmojen nimiä ja vaihtavat ihmisten työpaikkoja ja sitten panevat konkurssiin jonkun tuntemattoman firman ja vielä jollain ihan eri kotipaikalla jne. Normaalia liikejuristien kauraa.

Kyllä nämä konkurssit on länsimaisen markkinatalouden eräs ominaisuus jolla yritetään pitää talous kilpailukykyisenä.

Mutta kyllä osaan konkursseista selvästi kuuluu epäterveitä piirteitäkin. Tobea mukaellen en minäkään olisi ainakaan lehtiuutisten perusteella valmis heittämään kiveä. Mutta pitää toivoa että viranomaiset ja velkojat olisivat valppaita. Velkojathan noissa asioissa on avainasemassa eli kyllä siinä pitäisi olla yleensä toimiva valvontamekanismi.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

En ihan sinunkaan todistuksen pohjalta vielä hajua saa poistettua. Mutta kahtotaan.

Järjestely kirjoitti...

Mielenkiintoinen JÄRJESTELY:
Huonekaluliike Vepsäläinen Oy 0200858-3 on 31.10.2005 jakautunut:
yritykseksi Huonekaluliike Vepsäläinen Oy 1975436-3 ja yritykseksi Espoon Veps Kiinteistöt Oy 1975440-0.

Huonekaluliike Vepsäläinen Oy 1975436-3 on 31.3.2007 sulautunut yritykseen: Päijät-Hämeen Laskenta Oy (1.6.2009 asti Päijät-Hämeen Laskenta Oy:n nimi oli Huonekaluliike Vepsäläinen Oy).
Kaiken lisäksi on perustettu edellä mainittujen yhtiöiden lisäksi Vepsäläinen Oy 2111755-8 niminen yhtiö 20.4.2007.

hakki47 kirjoitti...

Mitäköhän muuta vielä löytyy? Ainakaan meikäläinen perustumpelo ei näistä ainakaan mitään moitittavaa löydä.

Jäämme odottamaan.

juhamatti kirjoitti...

Vepsäläinen Oy. n tilanteesta mitään faktaa tietämättä havaintona Salon kaupungissa sijaitsevasta suht. uudesta myymälästä satunnaisen
ohikulkijan havaintona mainikkakoon: Samoissa tiloissa toimineet Koti-Idea ja Toivematto lopettivat talven aikana. Itse Vepsäläisestä
on paikkakunnalla liikkunut jos jonkinlaista huhua, lähinnä siksi, että liikkeen ovien saranat eivät ole juurikaan näyttäneet käytössä kuluneen.
Niinpä äskettäin liike lanseerasi mittavan loppuunmyynnin, jonka jälkeen ilmoitti muuttavansa Salon myymälässään sortimenttinsa paremmin
paikallisen asiakaskunnan maksukykyä vastaavaksi, eli ilmeisesti " halpaa mööpeliä Kiinasta jos Vietnamistakin ", kun aiemmin yrittivät
nousukauden huumassa huippukalliilla Kruunukalusteen tuotteilla jo ennestään tiukkaan kilpailluille Salon alueen huonekalumarkkinoille.

Alueella, jossa Nokiankin tehtaat vielä sijaitsevat, yleinen ansiotaso noudattaa sitkeästi kaikilla aloilla työehtosopimusten minimitasoa.
Näinollen paikkakunnalla ovat perinteisesti huonekalualalla menestyneet lähinnä" Maskut, Iskut, ja Askot " sun muut vastaavat tusinatuotteita
markkinoivat liikkeet. Raisioon valmistunut Ikean suurmyymälä on vetänyt myös Salosta runsaasti ostajia, kokonaiskävijämäärä vuodessa 1,5 milj.

Ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin siihen, että Vepsäläinen Oy. n johdossa on tehty pahoja virhearvioita tulevaisuuden suhteen parina viime vuonna,
joskohta nykytilannetta tuskin kukaan osasi ennakoida vielä vuosi sitten, vaikka tarkkavainuisimmat jo tulevan kehityksen aavistivatkin, olivathan merkit
jo ilmassa selkeästi kesällä 2008. Korot ennätyksellisen korkealla, kulutuskiima huipussaan, asuntojen hinnat jatkuvassa nousussa, autokauppa ylikierroksilla,
pankit vielä suorastaan tyrkyttivät lainaa lähes ilman vakuuksia. Jne. Puhuttiin vakavasti uhkaavasta mittavasta työvoimapulasta kaikkein pahimpana tulevaisuuden uhkana.

Edellämainitut seikat ovat aina historiassa olleet varmimmat merkit kohta edessä olevista huonoista ajoista, vaikkakin tällä kertaa suurimpana veturina ongelmiin
on ollut Yhdysvalloista alkanut rahoituskriisi, ja sitä kautta viennin hiipuminen.

Niinpä näyttäisi huonekalualalla jos toisellakin olevan lihavat vuodet toistaiseksi ohi, mistä kielivät erilaiset alan ympärillä tapahtuneet yritysjärjestelyt.
Tästä varmaan on Vepsäläiselläkin kyse.

Vox Populi kirjoitti...

Te, jotka olette Koti-Idean, erilaisten Vepsäläisten ja P-H:n Laskennan kuvioihin paneutuneet, kertokaa vielä, mitä julkisen sanan kertomus virolaisesta tyhjätaskusta ja rekkarallista mahdollisesti merkitsee.
Sanotaan virolaisen tyhjätaskun ostaneen kannattavimmat Koti-Idean myymälät. Rekkarallin kerrotaan tyhjentäneen loput, ja niitä oltaisiin panemassa konkurssiin. Tavarantoimittajat ovat lehtitietojen mukaan suivaantuneet tähän tapahtuneeseen ja erityisesti Mauri Ikolaan, joka olisi paitsi Vepsäläisen omistaja, myös Koti-Idean entinen pääomistaja sekä sen suurin velkoja. Kerrotaan lisäksi, että Koti-Idea vaihtoi talvella nimekseen Suomi soffa ja sisustus, joka sitten olisi mennyt konkurssiin. Samalla perustettiin ihan uusi firma, jonka nimi oli Koti-Idea (!). Tämän sitten olisi se virolaistyhjätasku ostanut. Suomi Soffalla ei olisi nimisotkun kanssa mitään tekemistä.

Näitä juttuja olen lehdistä lueskellut puolihuolimattomasti, kun ei ole välitöntä intressiä ollut näihin firmoihin eikä niiden huonekaluihin.

Sotku muistuttaa jotenkin moottoriajoneuvon luvatonta käyttöönottoa, väärän rekisterinumeron vaihtoa ja ajoa väärennetyllä ajokortilla. Tai sitten jotakin ihan muuta.

Nyt olen ollut aikeissa ostaa muutamia huonekaluja Vepsäläisestä. Kannattaako pysyä kaukana ?

Vääntäkää rautalankamalli, please !

hakki47 kirjoitti...

Juhamatti ja Vox

Ihan hyvä havainto juhamatti "olivathan merkit jo ilmassa selkeästi kesällä 2008. Korot ennätyksellisen korkealla, kulutuskiima huipussaan, asuntojen hinnat jatkuvassa nousussa, autokauppa ylikierroksilla, pankit vielä suorastaan tyrkyttivät lainaa lähes ilman vakuuksia jne. Puhuttiin vakavasti uhkaavasta mittavasta työvoimapulasta kaikkein pahimpana tulevaisuuden uhkana." Muistetaanpa taas ensi kerralla. :-)

Vox - saahan sieltä ostaa. Varsinkin jos tavarat kotiinsa saa saman tien. Ja vielä kovalla käteisalennuksella. Mutta todennäköisesti sielläkin hinta laskee vain, jos Nordea (vast.) pankkikortin suostut vastaanottamaan. Ja onnistuuhan se kauppa silloinkin, jos tavarat on itsellä.

Kun en mikään tutkiva journalisti ole, eikä aikainen aamuhetki muutenkaan syvällistä tutkimustyötä tue, mutta ykskaks´muistin, että Sahiluoma asiasta joskus jotain uutisblogilla kirjoitti kaivoin sen esiin. http://uutisblogi.blogit.kauppalehti.fi/2009/03/09/sotkasta-sutkiksi/

Tietääkö joku jotain muuta?

Vox Populi kirjoitti...

Hakki ! Vihjestäsi kiitos ! Luin kyseisen uutisblogin kommentteineen; nyt uudestaan.
Vakiintunut tapakulttuuri tällä Sutkilla ! :-(
Näiden ostokaavailuitteni piirissä olevien Vepsäläisen kauppaamien huonekalujen ongelma onkin juuri se, ettei haluamiani malleja/värejä/kokoja juuri nyt ole liikeessä, vaan pitäisi varata viikkojen odotuksella. Odottaisinko tyhjää, maksaisinko tyhjästä varausmaksun ?

Aikoinani 1990-luvulla ostin Hämeen Heikki-nimisestä firmasta väritelevision. Laite tuotiin kotiini, mutta kolhittuna. Liikkeen auto vei takaisin, ja seuraavana päivänä piti sitten tuoda uusi. Samana iltana Hämeen Heikki meni konkurssiin. Ainakin minulle ja suurelle yleisölle aivan yllättävästi, ilmeisesti myös myyjähenkilöstölle. Oli pienen työn takana, jotta sain ostamani TV:n itselleni. Olihan yksi kolhittu kappale jo sentään käynyt kotonani kääntymässä. Myyjä sitten haki naapurikaupungin varastosta ( omin lupinensa ? ) kolhuttoman ihan tehtaan pakkauksessa. Eikä pois haettu.

hakki47 kirjoitti...

Vox

Taidat olla Hannu Hanhi? :-)

Kaiken maailman metkut olen kyllä sekä kauppiailta, tutuilta, tuntemattomilta ja ystäviltäkin joutunut kokemaan, mutta koskaan ei vielä kuvailemasi Hämeen Heikin tilanne vielä ole päässyt yllättämään. Se, että sait omasi on onnea vailla vertaa.

Y-tunnus kirjoitti...

Järjestelyssä on mielenkiintoista se, että entinen Huonekaluliike Vepsäläinen Oy on vaihtanut nimensä Päijät-Hämeen Laskenta Oy:ksi sopivasta ennen konkurssiin asettamista. Nimi vaihtui 1.6.2009.

Huonekaluliike Vepsäläinen Oy nimenä on vapaasti käytössä ja oletettavaa on, että Vepsäläinen Oy vaihtaakin nimensä piakkoin Huonekaluliike Vepsäläinen Oy:ksi.

Kauppalehdessä uutisoitiin, että Päijät-Hämeen Laskenta Oy:n toiminnan päättyminen ei vaikuta Vepsäläinen Oy:n liiketoimintaan. Mitenpä voisikaan kun Vepsäläinen Oy on erillinen yhtiö, mutta ei ole varsinaisesti alkuperäinen Huonekaluliike Vepsäläinen Oy. Järjestelyssä velat jäivät sopivasti täysin ”tuntemattomalle” yhtiölle.

Luulenpa, että moni velkoja ei ole vielä ymmärtänyt sopimuksen olevan nimenomaan konkurssiin menneen Päijät-Hämeen Laskenta Oy:n kanssa eikä Vepsäläinen Oy:n kanssa.

hakki47 kirjoitti...

Y-tunnus

"Luulenpa, että moni velkoja ei ole vielä ymmärtänyt sopimuksen olevan nimenomaan konkurssiin menneen Päijät-Hämeen Laskenta Oy:n kanssa eikä Vepsäläinen Oy:n kanssa."

Testataanpa asiantuntijoilla. Vieläkö haisee?

Vox Populi kirjoitti...

Vaikken mikään talousmies ( vrt.: nakki kontra talousnakki ) olekaan, olen omakohtaisesti törmännyt tuohon nimenvaihto-ennen-konkurssia- ja-pesäntyhjennystä-uuteen-firmaan-jolle-entisen-firman-nimi -ilmiöön.

Kun takavuosina olin ns.kolmannen sektorin palveluksessa erään laitoksen vetäjänä, sain kirjeen, jossa kutsuttiin valvomaan saataviamme minulle täysin tuntemattoman firman konkurssissa. Asiaa penkomalla taustalta paljastui eräs asiakasfirma, joka silläkin hetkellä jatkoi toimintaansa entisellä markkinointinimellään. Vain konkurssi käytiin tekemässä eri nimellä. Onneksi ei ollut suuria saatavia. Tyhjästä pesästä.

Onnekseni olen vain kerran törmännyt omakohtaisesti tällaiseen kameleonttinimi-ilmiöön.
Mutta enpä olekaan talousmies. Talousmiehille lienee rutiinimenettelyä ?
Kaiketi tämä on käypä tapa, jolla velkajärjestelyt elegantisti hoidellaan. :-(

hakki47 kirjoitti...

Vox, Kiitti.

Talousnakin lausuntoa vielä odotetaan.

Tarkkana y-tunnuksen kanssa kirjoitti...

Järjestelyssä moni ei ihan oikeasti katso y-tunnusta. Nimi hämää aina. Ihan oikeasti, Vepsäläinen Oy on aivan erillinen yhtiö. Se on perustettu vasta vuonna 2007. Huonekaluliike Vepsäläinen Oy eli nykyinen Päijät-Hämeen Laskenta Oy on SE ALKUPERÄINEN (jonka kanssa moni on tehnyt sopimuksen) Huonekaluliike Vepsäläinen Oy. Selvennän siis, Vepsäläinen Oy ja Huonekaluliike Vepsäläinen Oy (eli nykyinen Päijät-Hämeen Laskenta Oy) on kaksi aivan eri yhtiötä.

Juridisilla allekirjoituksilla on vain merkitystä. Luuleminen on aivan eri asia. Nimen muutoksilla yhtiö on pyrkinyt siihen, että "tavis" menee sekaisin.

huijarit kuriin kirjoitti...

Jokainen konkurssi on velkojen lakaisemista muiden niskaan. Eräs M. I.Kola on tehnyt viimeisien viiden vuoden aikana toistakymmentä konkkaa eri firmojen nimissä. Jos olisin hankkimassa huonekaluja jommasta kummasta firmasta en uskaltaisi maksaa etukäteen mitään. Moni tavaran toimittaja ei toimita kuin käteissuoritusta vastaan tuotteita eräille firmoille.

hakki47 kirjoitti...

Kiitti,
sekä Tarkkana y-tunnuksen kanssa että huijarit kuriin

Uskoisin, että netistä nimenomaan tällä tavalla, jossa aihetta tuntevat tuovat esiin näkemyksiään, voitaisi saada paljon hyödyllistä aikaan. Pohteena asiantuntijoitten kommenttien nopeus ja ns. suuren blogosfäärin ajan tasalla pitäminen.

SunsetBlvd kirjoitti...

Harmittavaa on sinänsä se, että alunperin setäni perustama Huonekaluliike Vepsäläinen (myös Veps nimellä joskus muistaakseni toiminut), jota myöhemmin serkkuni hoitivat ja myivät sen sitten tälle Ikolalle, on saanut huonon maineen ja pilaa siten laatuhuonekaluista tunnetun "nimen", vaikka tietysti asiaa pitemmälle tutkiessa näkee oikean syyllisen kantavan jotain muuta kuin V:llä alkavaa nimeä...

hakki47 kirjoitti...

SunsetBlvd

Ei liene kovin ihmeellistä, että Ikola ei ole muuttanut nimeä esimerkiksi Ikolaksi. Ei nimi miestä pilaa, vaan mies nimen.