tiistai 23. kesäkuuta 2009

Ajattele positiivisesti

Positiivisesti ajatellen meillä on 244 900 työtöntä. Realistisesti ajatellen meillä on 461 800 työtöntä. Valitse sitten siitä, mitä haluat mieluummin uskoa.

Itsensä pettäminen on paha tauti. Viimeksi teimme sitä suuressa määrin 1991, vielä jopa 1992. Ei uskottu, että maa on lamassa. Virheellisen tilannekuvan seurauksena päätökset eivät toimineet. Työttömyyshuipuksi tuli 777.000.

Asioitten kaunistelu silloin kun inhorealismia tarvittaisi, saattaa myös tällä kerralla muodostua tuhoisaksi sille päätöksenteolle, jota toivottavasti joku tekee. Jopa tänä kauniin kesäisenä päivänä. Eivät kai kaikki poliitikot ja virkamiehet voi olla muutaman kuukauden kesälomallaan samanaikaisesti? Vaikka taitaa pääministerillä ja valtionvarainministerillä olla mielestään tärkeämpää mietittävää? Valta kun rakoilee, kun uskottavuus on mennyt.

Tuo erotus (216 950 ihmistä) koostuu kolmesta erillisestä ryhmästä; lomautetuista (83 000 ihmistä), toimenpiteillä sijoitetuista (84 525 ihmistä) ja työttömyyseläkeläisistä (49 425 ihmistä).

Kun näissä asioissa inhorealisti olen haluan palauttaa mieliin, että



  • positiivisestikin laskien työttömyysasteemme on ylittänyt 10 prosentin rajan. Sitä ei valtionvarainministerin, ei työministerin, eikä pääministerin mukaan pitänyt tapahtua tänä vuonna vielä ollenkaan. Realistisesti arvioituna sen on nyt 20 %.

  • laskien 2500 euron keskipalkalla ja 25 % keskimääräisellä veroasteella valtiolta ja kunnilta jää saamatta noin 4 miljardia euroa verotuloja. Ja laskematta väittäisin, että työttömyyden aiheuttamat lisäkustannukset valtiolla ovat vähintään toinen mokoma. Yhteensä aukkoa noin 8 miljardia.

  • ellemme vielä ole lamassa, olemme siellä hyvin nopeasti kun tuotanto ja vienti ja valtiolle maksettavat yhteisöverotulotkin supistuvat nykyvauhdilla.

  • emme ole valtuuttaneet kansanedustajiamme tukemaan hallitusta, joka keskittyy pelkästään selviytymään lahjomasotkuistaan ja olemaan kesälomalla kun kansantalous jälleen romahtaa.



Enkä oikein jaksa uskoa, että edes me lauhkeat suomalaiset suostumme, vaajaan kahdenkymmenen vuoden väliajoin seuraamaan vierestä, kun poliitikot eivät tee mitään muuta kuin keräävät itselleen ja puolueelleen rahaa.

4 kommenttia:

Vox Populi kirjoitti...

Taisi juuri TV-uutisissa tulleen kerrotuksi, että yli 300 000 työtöntä olisi "virallisesti".

Kun politiikassa katsantokannat ovat äärimmillään toistensa vastakohtia, ja kun hallituksessakin istuu yht´aikaa varsin kirjava mielipiteitten ja tiedon tason kirjo, ei teoriassakaan voine käydä niin, että kaikkien kansalaisten käsitykset maailmanmenosta kohtaisivat hallituksessa puoltajansa.

Nyt ovat nämä nykyiset päättämässä. Osa on melko fiksuja, muutamat lienevät älykkäitäkin, joku ehkä viisas. Monta kokkia vääntää klimppisoppaa. Kaikille se ei maistu.

Vaikka puolueitten vaalirahoitus nyt juuri tuntuu olevan asioitten hoidossa ykköspäämäärä, on kuitenkin tunnustettava, että juuri amerikkalaisten huijaripankkimiesten käynnistämä aivojen seisautus pakostakin eniten koskettaa meitä suomalaisia, vaikkei Katainen aluksi niin uskonutkaan käyvän. Jopa Neuvostoliitto on uudellen romahtanut !
Ja vahinkojen minimoimiseksi on rahaa pantu maailmalla ja Suomessa palamaan. Kun ei itsellä ole, on lainattava.
Latvian ja Islannin tielle ei ainakaan vielä ole ajauduttu.

Eivätkä nämä hallitusherramme kuitenkaan mitään Mugabeita ole. Eivät edes Ahmadinejadeja.

Lahjomasotkut ovat ryvettäneet Kepua, ja muut puolueet näyttelevät viatonta. Kokoomus ei suostu lainkaan paljastamaan tukijoitaan. Mutta eppäillä soppii ! RKP:llä on aina perintösäätiönsä ! Töpselitytöt ottavat tietysti rahansa kuten sähkönsäkin suoraan seinästä !

Mutta vaikka kaikki vaihdettaisiin Urpilaiseen ja ja erilaisiin kommareihin, en edes kuvittele, että siitä kunnian kukko rupeaisi laulamaan !

hakki47 kirjoitti...

Vox,

olen kanssasi samaa mieltä. Ei se vaihtamalla parane. Eikä rahan käytöllä välttämättä ole muuta hyötyä kuin se, että henkilöt ja ryhmät, jotka eivät yhteisten asioitten eteen ole panneet tikkua ristiin, rikastuvat. Kuten ennenkin. Ansiotta.

Tilanne paranee ainoastaan, jos edustajamme vastuu saadaan palautettua meille. Ei puolueille, niillä ei ole väliä, ei eroja.

Siitä olen kyllä melko varma, että jos sen heille sallisimme meidän poliitikkomme olisivat meidän ihan ikiomat Mugabemme ja Ahmadinejademme ja viellä Kim Il Jongimekin. Kysymys kun on, sallimmeko? Tähän mennessä olemme suorastaan kannustaneet.

Olet oikeassa, että emme ole sentään Islannin ja Latvian tiellä. Vielä. (Sorry.) Kun olemme yksi vientivetoisimmista maista ainakin EU:ssa, tulemme elämän tosiasioiden kanssa vastakkain hitaammin, mutta syvemmin ja pitempään. Toivotaan, että vuoden kahden kuluttua voimme edelleen sanoa, että emme ole sentään Islannin ja Latvian tiellä.

Puhut meidän päättäjiemme olevan "melko fiksuja, muutamat lienevät älykkäitäkin, joku ehkä viisas." Ja varmaan näin on. Mutta kansallinen ja kansalaisia yhdistävä visio heiltä puuttuu. Heiltä puuttuu empatia, sydän. Ja tiedätkö miksi? Yhteisten ja yleisten asioiden hoitaminen ei voi olla ammatti, ei ura. Kukaan tästä porukasta ei elä samassa todellisuudessa kuin me muut. Siis ne, joiden asioita heidän pitäisi ajaa.

Tämä kun ei ole kysymys kieroutuneista yksilöistä vaan kieroutuneesta järjestelmästä.

ihmettelijä kirjoitti...

Päättäjien älykkyydestä, jos viisaudestakin voidaan olla montaa mieltä. Älykkyys ja viisaus käsitteinä eivät tunnetusti ole synonyymeja. Henkilöt jotka viimekädessä asioista päättävät ovat yleensä
pitkänlinjan politiikan "ammattilaisia", jotka ovat istuneet eduskunnassa jo vuosikausia, ellei vuosikymmeniä.

Ei liene mikään ihme jos ko. edustajiemme vieraantuminen tavallisen tallaajan arjesta on todellista. Elämisen kustannusten hahmottaminen on hämärtynyt. On aivan sama minkä puelueen edustajasta
on kyse. Eduskunnan kuppilassa kaikki ovat ns. työtovereita.

Mitä työttömyyslukuihin tulee, niin virallinen totuus noudattaa tilastokeskuksen ilmoitusta. Siihen voidaan heti lisätä ainakin 30%, koska virallisissa tilastoissa päivänkin viikossa työskennellyt on
työssäkäyvä. Monet erilaisille kursseille siirretyt itseasiassa työttömät eivät näy tilastoissa, puhumattakaan pitkään lomautettuna olevista, jotka ovat todellisuudessa jo työttömiä.

Kaikenlaisella tilastokikkailulla pyritään tietenkin saamaan luvut näyttämään mahdollisimman pieniltä.
Miten se nyt menikään, vale, emävale, tilasto.

Jostain syystä työvoimatoimistojen ilmoittamaa ajantasallaolevaa lukua työtävailla olevista henkilöistä ei voida pitää oikeana tapana ilmaista työttömyyden määrää, vaan kaukaa menneisyydessä
laahaava monimutkainen tilastoluku on virallista tietoa. Minkähäntakia??

hakki47 kirjoitti...

ihmettelijä

Työtovereita. Sitähän he katsovat olevansa. Työssä, joka ei ole työ vaan täysipäiväinen, tilapäinen luottamustoimi.

Viime laman aikana tästä tilastoinnista käytiin isoakin keskustelua. Pääasiallinen julkinen perustelu oli, että tilastokeskuksen luvut ovat samanlaisia kuin muissa Euroopan maissa käytetyt tilastointimenettelyt. Itse olen sitä mieltä, että edellä ilmaisemani korjatut luvut antavat realistisemman kuvan työttömyyden suuruudesta.

Aina voidaan tietysti keskustella siitä ovatko työttömyyseläkkeellä olevat työttömiä vai eivät. Johtuen jopa siitä kiihkosta, jolla Matti `Mainio` Vanhanen suoraan Rukan laduilta tuli määräämään työikään 3 lisävuotta kyseessä mielestäni on työttömyys.

Loppujen lopuksi on yksi hailee kumpia lukuja tarkastelee. Kunhan tajuaa mitä lukee. Ja alkaa tehdä edes jotain sen pohjalta. Ja sitähän ei tapahtunut viimeksi, eikä tule tapahtumaan nytkään. "Työtään" tekevillä edustajillamme taitaa taas kerran olla riittävästi muuta, tärkeämpää puuhaa?