lauantai 28. maaliskuuta 2009

Luonnottomat bonukset

Suomi ei ole USA. Mutta joskus toivoisi, että kansalliset jenkkifanimme lainaisivat sieltä edes joskus jotain hyödyllistä. Ei liberalistinen globaali markkinatalous ole ollut jenkkien ainoa innovaatio. Maassa on paljon hyvääkin, jopa esimerkiksi kelpaavaa.

Kun meillä ministerit tulevat jämerästi julkisuuteen kertomaan äänestäjille miksi he eivät taaskaan tee, eivätkä edes tulevaisuudessa aio tehdä mitään USAssa hallitus, presidentti etunenässä ohjeistaa ministereitään tutkimaan kaikki mahdollisuudet löytää keinot, jolla valtion yrityksen ilmeinen harkitsemattomuus johtajien bonusten maksamisessa peruutetaan. Puhun tietysti kolmesta kuohuttavasta viimeaikaisesta tapauksesta

Mauri Pekkarinen/ Storan Kemijoen tehtaan lopettaminen,

Jyri Häkämies/ Storan tuotannon siirrot Ruotsiin ja

Barak Obama/ AIGn maksamien 165 miljoonan johtajabonusten palauttamisesta.

Mutta ehkä vertailu ontuu? Eihän meillä Eduskuntakaan ala säätämään taannehtivaa lakia sellaisten yritysten johdon bonusten rankaisuverottamisesta, joissa valtio on omistajana. Ei ole tapana.

Yllä oleva olkoon vain johdanto itse asiaan.

Luin taas aamun "ainoasta valtakunnallisesta" tietoja Lottomiljonäärien käsittelystä eli Fortumin johdon bonuksista otsikolla Fortum jakoi johdolleen jälleen miljoonapalkkiot. Väittäisin, että asiasta on keskusteltu julkisuudessa aivan riittävästi, jotta kansanedustajille jopa ministereille on tullut selväksi kansalaisten mielipide asiassa. Mutta olipa kyseessä minkämerkkinen ministeri tahansa mitään ei tapahdu. Demarit, kepulit ja kokikset ovat tyylinäytteensä jo antaneet.

Tällä kertaa häviää 20 miljoonaa. Mutta eihän meillä ministereiltäkään edellytetä tekoja. Meillä ministeriksi pääsee auttavalla tekstiviestitysosaamisella ja luokattomalla käytöksellä.

Mutta nyt itse otsikon asiaan.

Meillä koko puoluepoliittinen koneisto perustuu Luonnottomiin bonuksiin, tai Luonnonvastaisiin kannusteisiin kuten ystäväni IsoIgor termin on kääntänyt. Suosittelen tutustumista. Ja samalla sen harkitsemista, millä perusteella väitän, että Luonnottomat bonukset ovat puoluepolitiikan toimimattomuuden tae ja itse asiassa täysin luonnonvastaisia kannusteita, joista saajat saavat vielä itse päättää.

Ei ihme, että meillä ei riitä raha julkisiin palveluihin.

PS.

Ja tulihan se meikäläisen kommentti eiliseen pääkirjoitukseen lopulta näkyviin. Viivästystä ilmeisesti vajaat 12 tuntia. Ilmeisesti neljästä linkistä omiin teksteihini ei tykätty. Ehkä tässä olisi ohjeistuksen paikka?

10 kommenttia:

helanes kirjoitti...

Tasan eivät käy onnen lahjat.

http://helanes.blogit.uusisuomi.fi/2009/03/27/erottamisista-eroista-ja-elakoitymisista/

hakki47 kirjoitti...

Oletan, että et tarkoita, että kuvittelisit minun olevan kateellinen? (Monimutkaisesti ilmaistu vaan ajatus varmaan selviää.) Kirjoitamme aivan ilmeisesti samasta asiasta. Kyseessä on se paljon puhuttu Maan tapa. Siis siinä mielessä on äärimmäistä virheellisyyttä antaa ymmärtää, että kyseessä on kenenkään onni.

Se ei ole vaalikarjan onni missään tapauksessa. Eikä edes asianomaisten henkilöiden onni. Rosvoksi kun ei päädytä onnella. Se millä tavalla me, eli "vaalikarja" sietää tätä samaa menoa vuodesta toiseen on kyllä käsittämätöntä. Tai ehkei sittenkään?

Olemme pieni kansa, jossa hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi. Kaikissa suhteissa. Hyvässä ja pahassa. UKK viimeistään opetti mitä tapahtuu niille, jotka eivät vapaaehtoisesti vaikene. Heidät vaiennetaan ja eteneminen yhteiskunnassa katkaistaan. 60-lukulaiset oppivat siis mestarilta. Nyt oppi on syventynyt ja jalostunut tässä maassa sille tasolle, että ilmeisistä järjettömyyksistä ei edes ns. vastuulliset ja harkitsevat tahot halua puhua edes nimimerkin suojassa. Eivät edes eläkkeellä.

Mitä se kertoo meistä?

helanes kirjoitti...

Ehkä onni oli onneton ilmaus. Vaikka kyse onkin usein onnen järjestämisestä, olkoon nyt sitten vaikka maan tapa. Ja onkin.
Mutta kadehdi emme, ei ole aihetta.

hakki47 kirjoitti...

helanes

Kun rahasta (ja vallastakin) on puhe, meillä valitettavan usein on taipumus puhua onnesta. Ja ehkä Lottopotti on onnen seuraus, minkäpä muunkaan. Mutta on valitettavaa, kun uskottelemme itsellemme, että poliitikkona ja valtuutettunamme yhteisten rahojen varastaminen ja kavaltaminen olisi onnea. Se ei ole sitä. Se on rikos. Ainakin kaikille muille kiinni jääville, paitsi kansanedustajille ja puolue-eliitille.

Ja mitä tämän jatkuva salliminen kertoo meistä?

helanes kirjoitti...

Nyt käytin ilmausta "järjestetty onni". Se voi hyvinkin joissakin tapauksissa olla rikos, juridisesti tai moraalisesti. Mutta jos vaikka puolue järjestää puheenjohtajansa onnellisesti kihloihin, se ei tietenkään ole rikos.;)

hakki47 kirjoitti...

helanes

Luuletko todella, että toiselle osapuolelle tästä mediatapahtumasta on erikseen maksettu Luonnonvastainen kannuste?

GranpaIgor kirjoitti...

Kirjoitat ruusunpunaisin silmälasein "Ja tulihan se meikäläisen kommentti eiliseen pääkirjoitukseen lopulta näkyviin. Viivästystä ilmeisesti vajaat 12 tuntia. Ilmeisesti neljästä linkistä omiin teksteihini ei tykätty. Ehkä tässä olisi ohjeistuksen paikka? ". Oletko ajatellut että sitä mietittiin ehkä pitääkö kritiikkiäsi julkaista vai sensuroitaisiinko "sopimattomana"? Pelkkä spekulaatiota mutta ei ollenkaan mahdotonta.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

Kyllähän minä sitäkin hetken mietin. Ja olisihan se mahdollista tässä vaikenevien asiantuntijoitten ja suuren sananvapauden maassa.

Mutta jos vertaat kommenttiani niihin julkaistuihin havaitset, että ei niiden otteessa niin järisyttävän suurta eroa ole. Enneminkin uskoisin, että julkaisun toimittajat eivät halua montaa linkkiä pääkirjoituskommentteihin.

Ehkä ei vaan haluta asiallisen toimitustekstin lukijoita altistaa rupusakin räpellyksiin? ;-) Asiantuntijoilla kun usein on herkät liikavarpaat ja iso ego.

Pelkkää spekulointia toki tämäkin.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Tarkoitatko että Storan pitäisi tehdä Suomessa sellu- ja paperitehtailla tappiota? Silloinhan niiden toimintaa pitäisi ylläpitää valtion (vero-) varoin. Yksinkertaistettuna tekisit siis Ahosen kanssa paperimiehistäkin virkamiehiä. Eikö niitä jo ole riittämiin?

Mitä Fortumiin tulee, en ymmärrä miten se voisi tehdä tappiota. Sen bonukset ovat varsin syvältä. Satoi tai paistoi, oli kylmä tai lämmin, niin sähkön hinta nousee. Sähkön "teossa" ei ole riskiä. Paperin ja sellun teossa on. MIkäli ei sitten luoda globaalia paperintuotosmonopolia.

hakki47 kirjoitti...

PLM

Enpä tainnut ihan tarkoittaa sitä, että Storan paperimaakareista tai muistakaan toimihenkilöistä virkamiehiä pitäisi kasvattaa. Onhan se henkinen virkamiesmäistyminen jo silläkin alalla saanut riittävästi tuhoja aikaan. Pitkälti ala nauttii niitä seurauksia, jotka metsäteollisuussykli toistuvine devalvaatioineen alalla oleville opetti. Niin johdolle, duunareilla kuin heitä edustavillekin. Eli, veronmaksaja maksaa tarvittaessa. Eikö se Metsäteollisuus ry.:n kellokas ole viime aikoina ollut riemastuttavan vaitonainen?

Kuten varmaan havaitsit koostui artikkeli kolmesta itsenäisestä osiosta. Ensimmäinen käsitteli poliittisten eläinten toimintatavan eroa Jenkeissä ja Suomessa. Siihen saattaa tietysti olla syynä se, että Jenkeillä on "verissään" tehdä kun taas suomalaisella poliitikolla on "verissään" välttää poliittisia virheitä. Siis sellaisia, jotka uhkaisivan oman mansikkapaikan jatkuvuutta.