perjantai 27. maaliskuuta 2009

Hallitus hirttäytyi harmaaseen talouteen

Hallitus kompastelee kriisistä toiseen. Ellei se sotkeudu tekstiviesteihin se jyrisee paperiliitolle. Tai siirtää virastoja, että verovelvollisille tulisi lisää mistä maksaa. Tai sitten se toimii käänteisen Robin Hoodin lailla; ryöstää köyhiltä, jotta rikkaat saavat elvyttää. Tai sitten mennään kihloihin, että tekstailut unohtuvat. Mutta netti ei nuku. Eikä unohda.

Neljä kuukautta sitten harmaa talous ja resepti sen alakohtaisesta ratkaisemisesta oli jo tapetilla.

"Mitäköhän hallitus keksii seuraavaksi? Eilen pekkaroinnin primus inter pares julkisti, että Vanhasen Matille tulee näytön paikka metsäteollisuuden päästörajoituspäätösten myötä. Niitä kai nyt tehtaillaan Brysselissä? Kiinnitän huomiota kuitenkin siihen, että näytön paikkana hän ei ole koskaan pitänyt puutulleja, joitten voimaantulon kansakuntamme voimakaksikko sai siirrettyä varsin kimurantilla, peräti kiinalaisella jekulla.

Tänään Kauppalehti uutisoi Aamulehden kertomana, että ”vaalirahoittaja ja kiinteistönkehitysyhtiö Nova Group ei ole ainoa yritys, jonka vastuuhenkilöt viettävät makeaa elämää, vaikka verovelkoja on kertynyt rutkasti.

Tuoreista rakennusalan osakeyhtiöistä kaksi viidestä on sellaisia, joiden vastuuhenkilöille tai heidän edellisille yritykselleen oli kertynyt verovelkaa, ulosottovelkaa tai maksuhäiriöitä.

Tämän paljastaa harmaata taloutta tutkivan Viranomaisyhteistyön kehittämisprojektin eli Virke-projektin tuore selvitys. Vastuuhenkilöllä tarkoitetaan osakeyhtiön toimitusjohtajaa, hallituksen jäsentä tai yrityksen pääomistajaa.

Selvityksen mukaan tämän vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana Suomeen perustettiin 1 341 uutta rakennusalan osakeyhtiötä, joista 559:n vastuuhenkilöllä tai heidän edellisillä yrityksillään oli erääntyneitä ja maksamattomia velkoja.”

Ratkaisunkin uutisen kirjoittaja hallitukselle tarjoilee: käännetty arvonlisäverojärjestelmä. Siitäkin on jo pitkään keskusteltu mutta ei tässäkään asiassa ole valmista tullut. Miksiköhän? Jos ajattelisin ääneen voisin ehkä kuvitella, että johtavien poliitikkojen – siis sekä valtion että kunnallisella tasolla – mahdollisuudet harrastaa luovaa koplailua puoluerahoitusta vähenisivät liikaa?

Mutta, ehkä näin eläkeläisenä kannattaa jättää ääneen ajattelu niille, joiden intressit ensisijassa ovat uhanalaisina. Palkansaajat yleisesti ottaen ja nuoret, tulevat palkansaajat erityisesti."

Näin kirjoitin 2.12.2008.

Ja liitän tähän vielä linkiksi samaa aihepiirää käsittelevän toisenkin artikkelini.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2009/03/27/taas-kaadetaan-vetta-kaivoon/

3 kommenttia:

tio kirjoitti...

Hallituksen tulisi hakea tähän Virke-projetin ansiokkaasti esille nostamaan koko yhteiskuntaa vaivaavaan ongelmaan ratkaisua tosissaan.

Ongelman laajuus ja haitallisuus kyllä selviäsi, jos päättäjätaho kuuntelisi "herkällä korvalla", mitä selvityksen tekijät asiasta kertovat.

Se on jo varmasti selvinnyt kaikille, ettei aika tule hoitamaan tätä ongelmaan, tässä tarvitaan ja olisi jo aiemmin tarvittu todellisia tekoja.

hakki47 kirjoitti...

tio

Ongelmana on, että hallitus ei hae tosissaan ratkaisua tähän yhteiskuntaa vaivaan ongelmaan. Ei tämä, eikä mikään sellainen hallitus, jonka kokoonpano ratkaistaan puolueiden intressien pohjalta. Erityisesti tämä tällä hetkellä koskee Kepua, Kokiksia, Demareita ja RKPtä. Ja mahdollisesti jo Viherpiipertäjiä.

Eikä kyse ole tiedon puutteesta, ei myöskään asian hankaluudesta vaan yksiselitteisesti tahdon puutteesta. Puolueiden ja sen uskollisten poikien ja tyttöjen rahahanat kuivuisivat olemattomiin jos joku panisi nykymenolle pisteen.

Ei varmaan pitäisi, mutta muistutan kumminkin esimerkinomaisesti Kehittyvien Maakuntien Suomesta. Siinäkin keskiössä olivat toimijat, joiden intressit pohjaavat kaavoitukseen ja kiinteistöihin. Ja uutena luutana ne jäivät "Kallin källin" vuoksi kiinni rysän päältä. Perinteisten rahoituskanavien toimijat osaavat toimia peitellymmin ja hienovaraisemmin.

Onhan heillä ollut vuosikymmeniä mahdollisuus hioa taitojaan.

jarze kirjoitti...

Toisaalta noihin Virke-projektin laskelmiin ei ehkä aina kannata täysillä luottaa. Oli julkistettu jotain lukuja harmaata taloutta koskien, ja joku professori (muistaakseni) kirjoitti Kauppalehden yleisönosastoon vastineen, että nuo luvut _eivät voi_ pitää paikkaansa. Vastapuolen puolustautumisen jälkeen esitti kohtuu tarkat laskelmat miksi ei voi olla totta.