keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Entäs nyt Pinneberg?


 


Urpilainen palaa tyhjin käsin Berliinistä mutta ehkä kokemusta rikkaampana?  Olemme ilmeisesti onnistuneet ainakin siinä, että kokonaisuuden sijaan koko Eurooppa tuntuu keskittyvän tämän kriisin  yhteen pienimmistä osasista? Koko aita on kaatumassa, kun kaikki keskittyvät aidan värimaailmaan.  0 0 0 . . .


KL.fin napakassa kiteytettiin euron ja EUn tilanteen kehitys mielestäni oivasti: 


Ensimmäinen valuvika on, että vuoden 1992 alusta voimaan tullut Maastrichtin sopimus eli sopimus Euroopan talous- ja rahaliitosta antaa jo niin yksityiskohtaisen perustan euromaiden talouskurille, että pelkästään sen noudattaminen olisi säästänyt euroalueen nykyiseltä kriisiltä.


Toinen vika on, että euroalueen suurin talous Saksa ja toiseksi suurin talous Ranska eivät noudattaneet sopimuksen sääntöjä vuosina 2002 - 2003 antaen näin kaikille euromaille oikeuden olla välittämättä säännöistä.


Kolmas perusvika on, että unionille vaaditaan lisää päätösvaltaa talous- ja rahapolitiikassa tilanteessa, jonka on luonut euromaiden hallitusten jatkuva leväperäisyys taloudenpidossa


Tähän on tultu, sanoisi varmaan nyt jo edesmennyt Kauko Kare.  Entäs nyt Pinneberg?


On varsin epätodennäköistä, että ainakaan johtavien EU-poliitikkojen nykyisellä ”liian vähän, liian myöhään”- strategialla markkinoiden verenhimoiset hurtat saataisi karkotettua. Ja ne on karkotettava, jos halutaan uskoa heikoimpienkin euro-maiden voivan panna taloutensa tasapainoon. Yhden jäsenen ulostaminen ei taatusti onnistu, sillä USBn yhtä oivan kiteytyksen mukaan  nykyhistoria ei juuri tunne tapauksia, joissa raha- tai talousliitosta eronnut yhteiskunta jatkaisi elämäänsä ilman sisällissotaa tai äärimmäisiä yhteiskunnallisia levottomuuksia."  Ja mikä alkaa Balkanilla ei ennenkään ole sinne jäänyt.  Eikä jää nyt.  Osin samoista syistä en oikein jaksa uskoa yhtään lievempiin seurausvaikutuksiin AAA - luokkalaisten mini-eurostakaan, myös  senkään vuoksi, että luokittajat eivät anna tyylipisteitä. Pisteet muuttuvat hetkessä kun ensin euro ja sen myötä EU romahtavat.


Alamme siis lähestyä euron ja samalla EUn olemassaolon happotestiä. Onko tämä konsepti elinkelpoinen? Haluavatko valtiot sitä? Hyväksyvätkö kansalaiset sen? Ja erityisesti mitä tahtovat nämä Keski-Euroopan suuret - Ranska ja Saksa, joiden vuosisataisen eripuran poistuminen on luonut edellytykset mantereemme rauhoittumiselle?


Jotain on pakko tehdä, mutta mitä? Mikä olisi niin vahva, niin voimakas viesti Mr./Ms. Markkinavoimalle, että hän ei jatkaisi hyökkäyksiään? Sen arvo euroissa on sivuseikka, olivatpa yksikköinä miljardit eurot tai sadat, tuhannet tai enemmän. Kyse on nimittäin muutenkin ikääntyvän Euroopan tulevaisuudesta.


Liittovaltiokehitys ei tässä ilmastossa nyt taida todellakaan olla mahdollinen. Olisivatko eurobonditkaan enää tässä vaiheessa uskottava vaihtoehto, vai loisivatko ne vain uuden haasteen markkinavoimien repiville saalistuksille? Pitemmän päälle Pekka Väinämön, viimeksi napakan artikkelin keskustelussa esittämä ajatus kieltää yksityisen finanssisektori oikeus toimia valtion ja kuntien rahoittajana sietäis selvittää, mutta sen vaikutukset eivät jysähdä Mr./Ms. Markkinavoiman kalloon riittävällä voimalla. Sitä ei liioin tee Tobin veron käyttöön ottaminen pelkästään EUn alueella, eikä edes vaikka se otettaisi käyttöön kaikissa Länsimaissa. Koko maailmassa ehkä? Entäpä Ranskan, Saksan ja Ison-Britannian yhteinen ja yksipuolinen euromaiden tai vaihtoehtoisesti kaikkien EU-valtioiden velkojen takaaminen? Olen tietoinen siitä, että eurobondit ovat kattavampi vakuus, mutta samalla käytössä ”kulunut”, vaikutukseltaan liudentunut.


”Liian vähän, liian myöhään”- strategia ei yksinkertaisesti toimi, se on nyt jo päivän selvää. Shokkivaikutus, luu kurkkuun, dramatiikka dramatiikan vuoksi, tilanteen haltuun ottaminen markkinavoimilta on tehtävä. Tavalla tai toisella, mutta millä tavalla tahansa. Mitä muita ehdotuksia on tarjolla?


Vaikka mikään ei aiemmin olekaan kansoja paremmin yhteisten intressien edistämiseen johtaneet kuin ”kunnon” sodat yhteiseksi koettua vihollista vastaan, jätän sotilaalliset vaihtoehdot – Libyan kokemuksiin viitaten - tässä yhteydessä tarkastelematta.


 


PS. (klo  11.47)



Eivät vapauttaneet Saksan perustuslakioikeuden juristit poliitikkoja vastuusta. Mitä jää jäljelle, kun poliitikoista ei pelastajiksi ole? Kenraalitko?


 


 


 

17 kommenttia:

fundeeraaja kirjoitti...

Mitäkö jää jäljelle? No, kenraali Markkinavoima tietenkin. Onhan ollut kivaa jaaritella liittovaltiosta ja sen, montako niitä onkaan, osavaltiokääpiöstä, mutta totuutta en aio tässä käydä enää jankuttamaan.
Pakki päälle ja kova keskitys kauppaliittokehitykselle Euroopassa. Kun ei onnistunut edellinen valloitussota niin ei onnistu tämäkään,-valitettavasti.
Eurooppa on menettänyt kallista aikaa pilkkujen viilaamiseen. Muut menevät jo kaukana edellä.
Parhaillaan järkevimmät keskittyvät tulevan laman hallinnointiin.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Loppupeleissä, milloin ne sitten tulevatkin, massat voittavat markkinavoimat mennen tullen. Näin on aina ollut. Uskjon näin käyvän myös nyt. Mutta sitä, milloin ja miten se tapahtuu, en uskalla edes arvata.

Vox Populi kirjoitti...

Kun koiran häntää typistää vain vähän kerrallaan, ei satu niin kovasti ! ;-)

hakki kirjoitti...

Vox

Kumpaan?

noone kirjoitti...

http://www.talouselama.fi/uutiset/saksan+suuri+paatos+eurojuna+liikkukoon+eteenpain

Tämän päiväinen perustuslaki-istuimen päätös ymmärrettävissä Saksan pankkien PIIGS-saatavien kautta. Saksan perustuslain mukaan liittopäivien velvollisuus on huolehtia veronmaksajien rahoista.

Jos PIIGS-maiden tukipaketit eivät onnistuisi, merkitsisi se saksalaisille veronmaksajiell paljon suurempaa laskua omien pankkiensa tukemisella ja pääomittamisella.
Saksan veronmaksajien kiistaton etu on se, että esim. suomalaiset veronmaksajat on saatu huijattua mukaan heidän pankkitukiinsa kierrätettynä PIIGS-apupakettien kautta.

En ihmettele vaikka Saksan perustuslakituomioistuimen perusteet jäisi salaisiksi. Jos AAA-EMU-mailden kansalaisille kävisi tätä kautta selväksi että pelkkä pankkitukihuijaus on menossa, niin Saksan pankkien luottotappioriski taas pompsahtaisi.

Jykän ja Jutan pitäisi vaatia ne vakuutukset Saksan ja Ranskan pankeilta eikä Kreikalta. Keski-Euroopan pankkeja tässä tuetaan ilman mitään vastiketta.

hakki kirjoitti...

noone

Olen kanssasi samaa mieltä. Ollut jo aika kauan. Ja varmasti "Jos AAA-EMU-mailden kansalaisille kävisi tätä kautta selväksi että pelkkä pankkitukihuijaus on menossa, niin Saksan pankkien luottotappioriski taas pompsahtaisi."

Tämän artikkelin tarkoituksena kuitenkin oli herättää keskustelua siitä mitä voitaisi tehdä. Ei sillä, että sillä tapahtumiin niin väliä olisi - eihän Mooseskaan kuulemma lue blogeja, kuinka sitten kukaan muuakaan - mutta siksi, että halusin katsoa, löytyisikö jostain joku yksittäinen, löytämätön viisastenkivi, joka olisi mahdollinen. Tai vaikkapa usean kiven yhdistelmä, joka antaisi vielä tässä myöhäisessä vaiheessa uskoa siihen, että tästä hyvin selvitään.

Vaan eipä ainakaan vielä kukaan ole ehdottanut.

Vox Populi kirjoitti...

Noone

Kun Suomi vaatii vakuuksia, ei todellakaan ole tärkeintä, keneltä ne saadaan.
Joissakin yhteyksissä olen minäkin tainnut tätä kommenteissani esittää (, en muista oliko KL:n sivuilla ).
Mutta niin Jutta ja Kreikka kuin muukin Eurooppa ovat rajanneet vakuusvelvoitteen vain Kreikalle.
Olisihan se parempi saada vakuudet joltakin sellaiselta, jolla jotakin uskottavaa on vakuudeksi asettaa.

Mutta taitaa olla niin, ettei Kreikalta vakuuksia tarvitakaan, kun ei sille enää kukaan mitään lainaa.

Olisi vain Kreikan pitänyt ajoissa luopua eurosta. Viimeinen hetki tehdä se hallitusti lienee ollut viime juhannuksen tienoilla, kun katuparlamentti meinasi saada vallan.
Nythän tuleva ero ilmeisesti tapahtuu kaoottisesti.


Hakki

Vastauksena retoriseen kysymykseesi "kumpaan ? ", kerron pienen tarinan.
Aikoinaan, kun prostatan ohutneulabiopsiatutkimukset rupesivat saamaan jalansijaa, joku huolestunut potilas kysyi näytteitä ottavalta kirurgilta: Ei kai se satu ?.
Kirurgi siihen lohduttavasti: Ei satu, kunhan varoo näytettä ottaessaan pistämästä sormeensa "! :-)

hakki kirjoitti...

Vox

Huonoon aikaan esitit pienen tarinasi. Tosi sopimattomaan.

fundeeraaja kirjoitti...

Hakki, kyllä se vähän ilkeältä tuntuu, mutta kyllä sen mies kestää. Tilastojen mukaan on kestänyt lähes jokainen tässä iässä.
Korjaan,- Marsalkka Markkinavoimat.
Täsmennän,-"Entäs nyt Finneberg?"
Kun kiviä kysyttiin niin ilmoittaisin meillä niitä olevan oikein iso kasa. Olen tässä juuri menossa tuikkaamaan tuohuksiin tulen kivikasan alle ja kolmen tunnin päästä,- eikun saunomaan. Siinä sihisee sellainen viisas kivikasa, joka ymmärtää raihnaista ihmistä. Hakki ei niin viisasta kivestä olekaan, joka tämän eurooppalaisen Gordeoninsolmun pystyisi aukaisemaan. Miekallahan se ensimmäinen solmukin auki saatiin,-muistaakseni.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja
Ja tuonko piti muka rauhoittaa? ;-)

Miekalla se maailman kuuluisin solmu todella aukaistiin. Mutta, ettei mitään vuosisatojenkaan myötä opittaisi? Ei menetetä vielä toivoa.

Tuikkaa vaikka tuleen se kuumin paikka. Kivineen päivineen. ;-)

fundeeraaja kirjoitti...

Eihän me toivoa menetetä, mutta kohta Toivo menettää meidät!

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Olisiko sinulla fiktio? Kuulevan Korvan fiktio?

fundeeraaja kirjoitti...

Myin fiktioni pois jo murrosiässä. Siitä saakka käytössäni on ollut pelkkää faktaa. Kuulevan korvan ja näkevän silmän syväkurkkuista faktaa! Toivo tulee meidät menettämään ennen kuin meiltä toivo paremmasta menee.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Toivottavasti sait hyvän hinnan fiktioistasi. Jos faktasi ovat vain sitä samaa tasiten kaurapuuroa, valitan. Toivo vaatii ensin faktaa mutta sen jälkeen ennen kaikkea fiktiota. Jos sitä ei riitä, ei faktalla enää ole väliäkään.

ToBe kirjoitti...

Kun euron historiaa aikanaan kirjoitetaan saamme sinne samanlaisen luvun kuin aikanaan amerikan lainojen takaisinmaksusta.
Suomi maksaa aina velkansa.

Nyt näyttää siltä että saamme lisäluvun, jossa kehutaan miten Suomi maksaa myös muutaman muun velat.

Miten ihmeessä saisin itseni uskomaan Urpilaisen kykyyn ratkoa yhtään ongelmaa? Siihen tarvitaan nyt ammatiapua kun en kuule tai näe edessäni kuin samaa virttä tankkaavan tädillisen olennon."Me sosialidemokraatit emme.....jne!"
Me muut emme ole sosialidemokraatteja ja siksi me haluamme kuulla mitä rouva puuhastelee.

Voipa olla niinkin että koko korttitalo kaatuu ja Jutta selviää kunnialla.Pääsee jopa sanomaan, että minähän sanoin.

hakki kirjoitti...

OrNot

Emme taida muistaa enää Mannerheimin katkeranoloisia sanoja Talvisodan jälkeisen päiväkäskynsä viimeisessä lauseessa?

"Meillä on ylpeä tietoisuus siitä, että meillä on historiallinen tehtävä, jonka me edelleen täytämme; länsimaisen sivistyksen suojaaminen, joka vuosisatoja on ollut meidän perintömme, mutta me tiedämme myös, että olemme viimeistä penniä myöten maksaneet velan, mikä meillä siitä länteen on ollut."

"Suomi maksaa aina velkansa." Nykyisin annamme jopa förskottia. Ja samasta syystä. (Taidamme siitä itsekin kyllä vähän hyötyä.)

ToBe kirjoitti...

Mannerheim oli viisas mies....en silloin tarkoita että älykäs.