"Osakemarkkinoiden nykyinen trendi ei sovi nuorille miehille", sanoo sijoitusyhtiö GMO:n perustaja Jeremy Grantham. Nämä ovat ikämiesten ja naisten markkinat hän toteaa Kauppalehden uutisessa.
Tästäkö alkaa uusi huomen? Pankinjohtajan vanhat hyveet realismi, kokemus ja varovaisuus palaavat kunniaan? Ehkä kaiken kokemamme jälkeen syytä ainakin olisi? Pelaamisen aika pörsseissä saattaa todella tulla tiensä päähän, kun pelkkä pelaaminen ei enää tuota nopeita miljoonavoittoja?
Vaikka yleistykset eivät koskaan kata kaikkea eikä kaikkia, on Granthamin arvioon erityisesti nuorten miesten ja vanhempien miesten sekä naisten erilaiseen lähtökohtaan tehdä päätöksiä, ainakin yleisellä tasolla helppo yhtyä, ihan omiin havaintoihin perustuen.
- Pojat ja poikalauma syöksyy johtajan perässä saavuttaakseen uutta ja ennen kokematonta. "Useimmiten" he eivät sitä saavuta, mutta hetken kuluttua ollaan taas menossa kohti uusia, jännittäviä seikkailuja. Vahingoittuneet jäävät vammojaan parantelemaan, nuo luuserit.
- Tytöt, ja jossain määrin varmaan myös kokeneemmat vanhemmat miehet, miettivät edes hetken enemmän niitä seurauksia, erityisesti niitä haitallisia seurauksia, joihin päätös saattaa johtaa. Jos tuohon ryhdyn, mitä siitä seuraa, mitkä ovat haittavavaikutukset minulle ja muille?
Kumpaakin ajattelu- ja toimintatapaa elämässä tarvitaan. Eikö se vanha sanontatapakin todennut, että miehet vievät maailmaa eteenpäin ja naiset pitävät sen kasassa?
Siirrymmekö taas saavutuksia säilyttävään, pysyvyyden aikaan? Hetkeksi edes.
8 kommenttia:
Oikeastaan Grantham ei kerro mitään uutta.Tiedämme kaikki että asia on juuri noin ja on ihan hyvä, että rohkeita riittää, koska pelkkä arvonsäilutys ei tuo yhtään lisää.Arvon säilyttäminen ei synnytä työtä ja kasvua.
Nyt näyttää siltä, että rohkeat saavat turpaansa oikein kunnolla ja sieltä ei nousta ylös , koska rohkeus jopa halutaan kieltää.
Grantham on ehkä siten lähellä totuutta, että markkinoiden odotusarvot suhteessa reaaliarvoihin ovat jo aikaa sitten erkaantuneet aivat liiaksi.Jos nyt siirrymme nollakasvuun eli oikeastaan alamäkeen vaaditaan yhteiskunnalat vastaavasti kykyä supistua olemassa olevaan tilanteeseen.Markkinat hoitavat kyllä itsensä.Markkinoilla on totuttu itkuun ja hammastenkiristykseen.Niitä jotka vaativat markkinaa maksumiehiksi en korkealle noteeraa.Markkkinoilla olevat sen tietävät ja maksavat aina virheistään.Poliitikot eivät ikinä.
OrNot
Eipähän tässä todellakaan uutta ole. Paitsi ehkä kulttuuriministerille? Mutta mitä helvetin järkeä on siinä, että annetaan ensin poikien ja poikalaumojen sekoittaa kansainvälinen talous, ja sitten "päästetään" tytöt korjaamaan poikien jätökset?
Muuten, markkinat eivät hoida itseään. Väite on todellinen hölynpölyn kukkanen. Markkinat kun ovat ihmisen, menestyksensä edistämiseksi kehittämä käsitteellinen rakenne. "Kehittämä" ja "rakenne" tarkoittavat, että markkinalla on oltavat asianomaisen yhteisön hyväksymät säännöt. Ilman niitä vallitsevat vain rosvoritarit.
Hei kotkanpoika,
mitä viimeisimmälle kirjoituksellesi on tapahtunut? Kirjoititko itsesi ulos blogista mainitsemalla Alman pahimman vihollisen ja ainoan kosijan, Erkon dynastian, talouslehden nimen?
Kapteeni
En todellakaan tiedä. Siltä se hetken tuntui. Toivotaan, että juuri tekemäni uusi yritys ei koe samaa kohtaloa.
Markkinoilla on aina ollut veteen piirretty säännöstö.Rosvoritarit ovat aina ehtineet ensin.Rosvojen keskinäinen diili oikeasta ajoituksesta pitää paikkansa ainakin näillä pienillä kotimaisilla markkinoilla.Kun koko maailma on markkinapaikka ei edes Soros pysty sitä liikuttamaan haluamaansa suuntaan kuin hetkellisesti.Terve markkinatalous pystyy korjaamaan omat ylilyöntinsä, mutta onko meillä markkinataloutta? Tässä järjestelmässä on suunnaton yhteiskunnan hoitama osuus jonka toimivuutta ei mitata missään.Vaihtoehtoa ei ole edes keskusteluagendalla.
Puhtaasti ideologisista syistä on tyydytty tällaiseen ns. sosiaaliseen markkinatalouteen jossa poliitikot itseasiassa päättävät kaikesta.Kysyntä ja tarjonta ei ole tervettä ja ei siten toteudu.
Näillä poliitikkojen ja pääoman keskenään sopimilla "säännöillä" maat pyörivät eteenpäin suuntaa tietämättä. Nyt se yhteiskunnan osuus talouksista on kasvanut yli äyräidensä ja paluu pienempään on kovin vaikeaa. Maailmassa vallitsee oikeastaan sosialidemokratia! Venäjän vallankumous oli aikanaan helppo case, mutta saada sosialismi aikaiseksi kesti ikuisuuden ja sen luomien asenteiden purku kestää toisen ikuisuuden.
Nyt on tämä välivaihe jossa taas haikaillaan suurten johtajien perään jotka pistävät pahat poliitikot ja kapitalistit kuriin.
Mahdoton case.Pressanvaaleissa näemme kohta uskomattoman kansanpuolustajien rivin.Esillä on miehiä joilla ei ikäänkuin ole poliittista historiaa? He ovat tulevaisuuden miehiä vailla menneisyyden painolasteja.Huhhahhei!
Ps.Muuten...by the way...jos VR olisi yksityinen putoisi päitä jo kovaa vauhtia ja kilpailijoita olisi tarjolla ottaaan homman hoitoonsa.
Kansankapitalismissa meillä tulisi olla oikeus äänestää ydinvoiman lisäksi vaikkapa VR:n rootelin hoidosta, jonkun muun kuin nykyisen VR:n kanssa.
OrNot
Tuntuu kuin olisit jo luopunut edes edistymisen toivomisesta. Hämmästelen. Ei markkinatalouden lähtökohdissa ole vikaa ollenkaan. Sen globaali finanssialan sovellus nykymuodossaan on hanurista. Eikä ongelmana todellakaan ole liika sääntely ja yhteiskunnan väliintulo, vaan täysin puutteellinen ylikansallinen pelisäännöstö. Siis sellainen, josta hyötyvät kansalaiset, ei vain eliitti; josta hyötyvät yli 99% ihmiskunnasta, ei vain se reippaasti alle 1 % siitä.
Olet uskonut virheelliseen aksioomaan. Markkinat eivät korjaa itseään. Eivät vapaaehtoisesti ilmeisesti missään.
Markkinat ovat kuin elämä ja siihen uskon edelleen.
Jos ei erikseen huonompaa toimintaa ylläpidetä se häviää väkisin kilpailussa paremman kanssa.
Aika on se ongelma juuri nyt.Rakenteita ei ehditä purkaa ja kuluautomaatit jauhavat meidät kohti kaaosta.
Onko Suomi nyt kuitenkin siinä paremmassa porukassa?
On ja ei vastaisi poliitikko ja niin teen minäkin.
Meillä on kaikki ne ihanat asiat kuten koulutus ja toimiva yhteiskunta, mutta kun mietin mikä puuttuu niin kalpenen.
Meillä ei ole kilpailukykyistä yhteiskuntaa johon yritykset haluavat tulla ja jossa halutaan yrittäjiksi.Meillä on asennevamma rahaan ylipäätään.Meillä on sosialismin haamu sisällämme ja kummallinen sisäänpäinkääntynyt usko itseemme.
Käpertyminen?
Markkinoilla..vapailla markkinoilla eivät junien lippuautomaatit lakkaa toimimasta ennenkuin ne edes alkoivat toimia.
Meillä on selittäjiä joille maksetaan ja kaiken päälle kuitataan töppäilystä kultainen handshake!
Mietin vaan miten kauan yksikään netin kautta toimiva lentoyhtiö lentelisi jos sivut olisivat nurin varje dag?
OrNot
Käsitykseni mukaan sekä AlmaMedia että Kauppalehti toimivat "vapailla" markkinoilla. Ja pitkälti Vn varausjärjestelmän meininki oli silloin, kun muutettiin Wordpressistä tähän "omaan"Wvuodatuspohjaiseen Ladaan. Muutoksesta on jo kauan, mutta kaputteja edelleen sattuu. Miksiköhän tällä kertaa?
Edellen käsitykseni mukaan länsimaiden rahoitusjärjestelmän velkaongelmat johtuvat pitkälti siitä, että jenkeissä yksinkertaisesti halutaan jopa kansakuntien rahoitushuollon tooimivan yksityisomistuksessa olevien pankkien kautta parhaiten. Ja, kun ei haluta nähdä tosiasioita, tässä sitä nyt sitten ollaan.
Minua ei pienimmässäkään määrin lohduta tieto keiden kaikkien ihanien ja ylevien yksilöiden kanssa hukun. En pidä hukkumisen ajatuksesta tapahtuipa se kuinka hyvässä porukassa tahansa. Lueppa tämän päinen kirjoitus Talouskriisistä Taloussanomista, tai vaihtoehtoisesti osasta tekemäni lyhennelmä. Mielestäni ne molemmat kertovat hyvin karua kieltä sekä markkinataloudesta että itseänsä demokraattisina yhteiskuntina pitävien poliitikkojen osaamisesta.
Lähetä kommentti