perjantai 23. syyskuuta 2011

Ei latin latia enää Eurooppaan


 


Enpä ollut väärässä kun jo 11.9. onnittelin Taloussanomia ja sen toimittajia Hannu Sokalaa ja Jan Hurria taloushistorian uuden lehden kääntämisestä. Käsitykseni mukaan he ovat onnistuneet suorastaan erinomaisesti kuvaamaan, mitä todella Pohjois-Atlantisessa finanssimaailmassa on viime vuosina tapahtunut. Tänään sarjan viimeinen jakso Mitä jää käteen, on myös vaikuttavin. Käteen jää nimittäin paljon.


Mikä tässä  artikkelisarjassa on niin uutta, että se sietää merkittävän paikan ainakin suomalaisessa talousjournalismissa?


 Se on perusteellinen ja kokonaisvaltainen.


 Se on talouspoliittinen mutta osana yhteiskuntapolitiikkaa.


 Se ei ole päätöksentekijöille myötäkarvainen vaan kriittinen.


 Se erittelee syyt ja seuraukset.


 Se on tässä ja nyt, kun tilanne on vielä päällä.


 Se antaisi ns. päätöksentekijöille hyvät työkalut päätöksentekoon.


 Ja se lisää meille taviksille motiivia toimia, elleivät päätöksentekijät sitä tee.


Muutamia lainauksia viimeisestä artikkelista:


Euroopassa käydään parhaillaan suurta yhteiskunnallista kamppailua. Taistelussa ratkeaa, kuka joutuu vastuuseen viime vuosien holtittomasta lainaamisesta ja velkaantumisesta. Saksalaiset, ranskalaiset, brittiläiset ja yhdysvaltalaiset pankit ovat tienanneet muhkeita summia myöntäessään yhä suurempia lainoja heikoille euromaille, etenkin Kreikalle. Nyt ne haluavat, että euromaat tulevat täysimääräisesti apuun ja hoitavat velkaantuneiden maiden velat.


Uutisraporttien mukaan jopa puolet ongelmaluotoista on yhdysvaltalaisissa rahamarkkinarahastoissa tai osallisina johdannaisuhkapeleissä. Nyt ei siis olla pelastamassa vain eurooppalaisia pankkeja, vaan myös riskiä ottaneita yhdysvaltalaisia keinottelijoita.


Finanssipiirien perusasenne on sama Yhdysvalloissa ja Euroopassa: otetaan rahat ja lähdetään käpälämäkeen. Ongelmalainoja myöntäneet pankkiirit antavat itselleen ylettömiä palkkoja ja bonuksia ja alkavat sitten etsiskellä hyviä tuottomahdollisuuksia muista maista. Tämä mielenlaatu on vastoin kansallisia etuja, ja se tukee hyvin epämiellyttävän, ahneen ja yhä inhotumman oligarkian muodostumista. Yleistyvä näkemys on, että pelastuspaketit epäonnistuvat lopulta. Velkaa on yksinkertaisesti liikaa, jotta sitä ottaneet valtiot pystyisivät selviämään siitä kansalaisiaan verottamalla ilman, että väestö pakotetaan puutteeseen.


Tavallisia kansalaisia on turha syyllistää finanssikriisistä. Tähän sotkuun johtaneessa politiikassa ei ollut kyse kansan vaatimuksista. Muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta politiikka oli vaikutusvaltaisten ihmisten muodostamien pienten ryhmien ajamaa – monessa tapauksessa nuo samat ihmiset neuvovat nyt meitä muita suhtautumaan tilanteeseen vakavasti. Eliitit yrittävät laittaa syypäiksi tavalliset kansalaiset ja samaan aikaan vältellä tilintekoa omista virheistään.


Wall Street ja amerikkalainen kapitalismi ovat menettäneet sielunsa. Vuosi sitten pankit, jotka olivat liian ahneita kaatumaan, olivat maksukyvyttömiä ja lähellä kuolemaa. Nyt, kuin ihmeen seurauksena, ne tekevät taas bisnestä entiseen malliin, röyhkeinä ja törkeitä bonuksia jakavina. Samaan aikaan muu talous uhrautuu: työttömyys kasvaa ja ulosotot lisääntyvät, kun lainojen vaikea saatavuus, inflaatio ja hurjasti kasvava liittovaltion velka listii veronmaksajia. Wall Street on kadottanut moraalisen kompassinsa. Se loi tämän sotkun, mutta nyt – kuin korppikotka – se hyödyntää haaskaa. Se on kadottanut kaiken tajun asiakkaiden edun kunnioituksesta, eettisestä vastuullisuudesta ja yhteisistä velvollisuuksista, hän kirjoitti.


Useimmissa yhteiskunnissa eliitit yrittävät pitää valtansa rikkauksien haalimisen ohella hallitsemalla valtavirran ideologioita: sekä sitä, mitä puhutaan että sitä, mistä ei puhuta. Sosiaaliset hiljaisuudet (social silences) auttavat säilyttämään valtarakenteita tavoilla, joita mukanaolijat eivät useinkaan ymmärrä – saati sitten suunnittele.


Jos Suomessa jaettaisi tutkivan talousjournalismin popularisoinnin Pullizer, ei tämänvuotisesta voittajata olisi epäselvyyttä.

10 kommenttia:

fundeeraaja kirjoitti...

Ovatko Sinun kultapoikasi PerusÄssiä kun esittävät asiansa ikäänkuin Pullizer-ehdokas Timo Soini.
Todella hyvä, että edes jotkut tuovat esille ne tosiasiat, jotka tällaiset tavikset ovat nähneet jo vuosia sitten.
Ensiksi, kaupan täydellinen globaali vapautus oli esityö ongelmille ja siitä on maailmalla neuvoteltu jo puoli vuosisataa.
Toiseksi, EU tuntuu olevan selvästi valtapoliittinen liitto eikä se ole ollut edes kiinnostunut siitä missä taloudellisessa tai sosiaalisessa kunnossa mukaan otetut maat ovat olleet.
Viimeisin osoitus tästä välinpitämättömyydestä oli Romanian ja Bulgarian mukaanotto Schengen-sopimukseen. Onneksi unionista löytyi edes kaksi maata, jotka saivat aikomuksen torpatuksi.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Uskosi messiaaseesi on "ihailtavaa". Ja siitä vaan. Mutta pelkällä suunsoitolla, kuinka kansanomaisella letkeilyllä tahansa, ei herran huonetta rakenneta. Kuten ei rakenneta blogejakaan kirjoittelemalla. Siihen tarvitaan varmaan jotain muuta.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/10145/soini-yhtyy-taisteluuni-tuulimyllyja-vastaan

fundeeraaja kirjoitti...

Soini on ihan poju. Silloin kun mulla oli jo kauppapolitiikan kokemus niin Soini kävi rippikoulua. Ei todellakaan mikään messias, mutta on niitä harvoja, oikeastaan ainoa politiikko, joka on tuonut perustuvaa laatua olevat faktat esille niin eurosta kuin EU:stakin. Mulla sattuu olemaan entisen työni puolesta ja muutenkin melkoinen kokemus ja sen myötä myös näkemys näistä akendalla olevista asioista

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Jos loukkaannuit, pyydän anteeksi.

Minun kuvani Soinista on päin vastainen. Opportunisti, joka on tarrautunut viimeiseen mahdollisuuteensa "katoavan kansansa puolesta". (Sorry sanonnan tarkka muoto ei vain tule nyt mieleen.)

Enkä missään vaiheessa kai ole epäillyt näkemyksesi tietopohjaa? Sen tulkinnan luomien johtopäätösten ja niistä kehittyneen arvopohjan ehkä joskus? ;-)

fundeeraaja kirjoitti...

Ei vihanpidon häivääkään! Näin paksunahkainen äijä ei loukkaannu ja mistä olisi pitänyt loukaantua? Sulla on KL:n parhaat blogit ja niitten hyvät alustukset kiihottvat joskus provosoimaan. Mulla ei ole Soinista minkäänlaista kuvaa. Hän sattuu tuomaan esille asioita, joista mulla on vähän samanlainen käsitys. Voin vakuttaa, ettei Soini ole asiansa kanssa yksin. Euroopassa on pelottavan paljon samanmielisiä.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Hyvä niin.

Valitettavasti olet varmaan oikeassa; "Euroopassa on pelottavan paljon samanmielisiä."

kimbexx kirjoitti...

Hienoa että asioita oikeasti kirjoitetaan näin kun tässä Talouskriisi: Mitä jää käteen? kirjoituksessa. Tuntuu tilanne tosi kimurantilta. Uskon että Urpilaisella ja kumppaneilla on Suomen asioita käsitellessä käsillä tämä sama tieto kun muilla, mutta onko se vaihtoehto b oikeasti niin paljon huonompi että mennään tällä eteenpäin mikä nyt on linja Euroopalla. Eli valtioiden velkaa kasvatetaaan holtittomasti ja minkä tekojen seurauksia sillä oikeasti korjataan. Veronmaksussahan pitäisi käsittääkseni olla ajatuksena että rahat käytetään viisaasti. Mikä on tämän velanoton lopputulema, onko se hyvä? Onkohan tällä liittoumalla/-milla mikä nyt on rakennettu samanlainen tulevaisuus kun kommunismilla; kaunis ajatus mutta ei vaan käytännössä toimi. Vaikutus ihmisten elämään on kuitenkin valtaisa. Pelottava ajatus, en itse ole koskaan ollut euroopan yhteistyön kriitikko. Ostin juuri asunnon, joten senkin puolesta kovasti mietityttää että mitä jos "rommarit" onkin oikeassa ja kohta ollaan kusessa... Moniulotteinen asia ja näin perus sällinä toivoisi että tämä jotenkin vaan menisi alta pois, mutta jos näin käy että tilanne korjaantuu ja stabiloituu, niin onko taas kyse pienestä korjausliikkeestä jolla joku taasen onnistuu rahastamaan vai vaatiiko tilanteen aito korjautuminen oikean ison kriisin.

fundeeraaja kirjoitti...

Kimbexx, asunnon osto ei mielestäni ole ollenkaan huono asia. Asuntojen hinnat pysyvät melko vakaina. Ongelma on velanmaksukyvyn säilyminen. Pörssikurssit heiluvat todella paljon, mutta sitähän ne ovat tehneet viimeiset vuodet.
Katsoin juuri TV 1:n ykkäsaamun. Siellä hakin mainostama "messias" esiintyi taas todella vakuuttavasti.Totesi hakin tavoin, "ettei latin latia Eurooppaan".
Kyllä hurjalta tuntuu kun aiempina vuosina ollaan kiivailtu kehitysavun suuruudesta ja nyt maasta lähtee aivan toisen mittakaavan summia pelkien poliittisten virheitten korjaamiseen.
Väistämättä tulee mieleen kotimaisen politiikan asema tässä tilanteessa, jossa ministeritason kärki ei ole enää pitkään aikaan huolehtinut muusta kuin Euroopan velkakriisin hoidosta. Sanoisin "messiaan" tavoin, että keskittyisivät oman maansa ja oman kansansa edunvalvontaan. Siitähän se palkka pääasiassa juoksee.

ToBe kirjoitti...

Näin unen jossa kansanjoukot syöksyivät taloihin ja rikkoivat kaiken.Isot näyteikkunat hajosivat.Nordea, Sampo ja muut logot putoilivat kaduille mäjähtäen.Pankinjohtajia revittiin kaduille ja kuljetettiin avolavoilla jonnekin kiusattaviksi.
Suuri joukko tunkeutui myös eduskuntataloon ja kansanedustajia avustajineen potkittiin pitkin portaikkoa.
Lopulta kun tämä "kristalliyö" oli ohitse joukko siirtyi rautatieasemalle ja yritti ostaa lippuja VR:n automaateista.Ne toimivat ja siten säästyivät verilöylyltä.Sitten heräsin.Onneksi kiukkuni ei toimi valvetilassa.

hakki kirjoitti...

OrNot

Ehkä tuossa unessasi asiat olivat sittekin vain päälaellaan? Niinhän unissa usein käy? Eihän ole mahdollista, että VRn lippuautomaatit toimisivat. Onneksi varajärjestelmänä konduktöörit ovat vielä olemassa.