keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Vaihdetaan Valistuneeseen Diktatuuriin

Olisiko niin, että ns. vakiintuneessa demokratiassa toimenpiteitten käyntiinsaattaminen vie liikaa aikaa? Olen aiheesta silloin tällöin kirjoitellut. Viimeisimmät Korjattaisiko syitä vai seurauksia ja Sammuttakaa oikein. Ja nyt samasta puhuu perheyritysten liiton puheenjohtaja Anne Berner. ”Marraskuusta asti on luvattu toimia. Nyt on maaliskuu ja toteutusta vasta mietitään. Tällä välin yritykset ehtivät mennä nurin, hän jatkaa.” Kun en Kauppalehteä paperisena enää juurikaan lue, perustuu tietoni hänen mietteistään tähän nettiversioon.

Onko niin, että politbyrokraattinen instituutiomme ei vain toimi tarpeeksi nopeasti, voidakseen reagoida poikkeuksellisiin tilanteisiin? Tällä kertaa yritysten selviytymiseen ja työllisyyden ylläpitämiseen.

Lienee arkijäljellä ajatellen aika selvää, että jokainen päivä joka vierähtää ilman korjaavia tai rajoittavia toimenpiteitä pahentaa tilannetta. Mitä aikaisemmin tulipaloa päästään sammuttamaan, sitä pienemmillä vaurioilla selvitään. Turha sinne tulipalopaikalle on enää ensi viikolla mennä.

Aivan yhtä paha on tilanne jos vedellä aletaan sammuttamaan bensiinipaloa, tai monesta muusta syystä syttynyttä paloa, jossa vesi vain laajentaa vahinkoja. Miten olisi käynyt esimerkiksi, jos Porvoon tuomiokirkkoa oltaisi lähdetty sammuttamaan tavanomaisin keinoin?

Eli tässä taloustilanteessa ei yritysten lainansaannin turvaaminen auta, jos niillä ei ole kysyntää. Tuskinpa niin pöhköä yritystä tai yrittäjää onkaan, joka pitempiä aikoja palkkoja työntekijöilleen maksaa, jos kassaan ei aina välillä kilahtele rahaa asiakkailta?

Ei yrityslainoilla eikä kela-maksujen poistamisella lisätä kysyntää. Kysyntää lisätään kasvattamalla ostovoimaa ja -halua tai jopa -pakkoa. Yhteiskunnan tuki on suunnattava toimenpiteisiin, jolla tämä saadaan aikaan. Yksityisten veronmaksajien tasolla tämä merkitsee rahanlisäystarvetta pien- ja korkeintaan keskipalkkaisille. Heillä se pienimmällä todennäköisyydellä menee säästöpossuun tai golfosakkeeseen.

PS.

En ole sitä mieltä, että kyseessä olisi demokratian valuvika. Kyllä tässäkin vika löytyy johdon puutteesta ja päättömästä poliittisesta päätöksentekojärjestelmästä. Eli demokratiaa parempaa hallintomallia emme ole löytäneet.

PPS.

Taisi olla juuri Perheyritysten liitto, jonka onnistunut, hallitusohjelmaan päätynyt lobbaus perintöveron alentamisesta jouduttiin jättämään toteuttamatta, koska se soti kansalaisten yhdenvertaisuusperiaatetta vastaan?

10 kommenttia:

Vox Populi kirjoitti...

Pari pikku juttua pitäisi siis muuttaa: 1) Vaihtaa maan johto ja 2) saada kansa käyttäytymään toisin !
Periaatteessa toteutuessaan nämä olisivat toivoa antavia ja siksi teoriassa ihan puolustettavia projekteja !
Mutta käytännössä ?

Ellei mennä kapinalinjalle tai kaappaukseen, valistunut diktaattori pitäisi valita laillisin menetelmin. Kansanäänestyksellä ei onnistunutta valintaa saataisi aikaan. Pitäisi säätää laki, jolla vallan luovuttaminen määräajaksi ( huom ! antiikin Rooman käytäntö ) valistuneelle diktaattorille olisi mahdollista. Koska Suomesta ei löytyne valistunutta henkilöä, jolle voisi luovuttaa diktaattorin oikeudet, ellei Niinistö suorastaan tarjoudu ;-o , on johtaja haettava ulkomailta ( vrt. Islannin valtionpankki ). Ammattidiktaattoreita, jotka hoitaisivat Suomenkin asiat tuosta vain varmaankin tyrkyttäytyisi, kunhan hakuilmoitus laitettaisiin Pravdaan :-O ja muihin sopiviin medioihin. Kim ... jne... :-O :-O on valistunut, hallitsee kaikki alat, ja on kansan rakastama. Mugabe :-O :-O :-O voisi viettää leppoisat eläkepäivänsä Suomessa . Tämä Suuri Finanssinero !

Siis varsinaista allikkoa olisi sittenkin odotettavissa ?! Ei hyvä !

Kansan käyttäytymismuutos koskisi lähinnä kulutuksen lisäämistä. Itse kansan äänenä minulla on tästä omaakin kokemusta. Plussakorttiostokset tuottavat aika-ajoin pieniä setelin näköisiä lappusia, joissa on zimbabwelainen ( hyvä Mugabe !! ) nollakavalkadi, ja käypää arvoakin viisi euroa. Näitä ei sovi säilöä patjan alle, koska parasta ennen -päivä tulee muuten vastaan. Pakko ostaa jotakin !
Valtiovalta voisi osan lahjarahoistaan antaa minulle ja muille kuluttajille vaikkapa zimbabwelaisseteleinä :-) , joita halvalla Mugabelta saisi. Näihin vain viimeisen käyttöpäivän leima ja nimellinen euroarvo. Pakko ostaa jotakin !! Patjaan ei kannata pistää !
Tämä ostokortti voisi oikeasti toimiakin. Kansa on tottunut lounassetelistä alkaen kaikenlaisiin tarjousetulappusiin, joilla on arvoa vain käytössä, mutta joita ei voi panna säästöön pahan päivän varalle.

Vox Populi Pro Patria !

hakki47 kirjoitti...

Vox

Miksi turhaan riemastut, että ensin pitäisi vaihtaa johto ja sitten kansa? Ei muuten tarvitse.

Diktatuuri meillä jo on, puoluediktatuuri. Äänestääpä valitsijat mitä tahansa, ei mikään muutu. Yksittäisen puolueen sisällä, jäsenten arvospektri on yhtä suuri kuin koko väestössä keskimäärin. Eroa ei siis puolueiden välillä ole.

Sen sijaan eroa on kyllä puolueissa jäseninä olevien ja niitä "vain" äänestävien välillä. Eduskunnassa päätökset tehdään puolueiden (=puolue-eliitin) toimesta, heidän intressejään silmällä pitäen. Näillä "vain" äänestäjillä ei eduskunnassa ole itsenäisiä, heidän etujaan ajavia edustajia. He kun eivät edes kuulu puolueeseen.

Valistuneisuuden asteesta voimme sitten keskustella maailman tappiin. Mutta koska aivan viime aikoina ihmisiä meillä ei ole viranomaisten tai vallassa olevien toimesta tapettu, kidutettu tai heitetty mielipiteittensä vuoksi linnaan ja halutessaan voi maasta vielä muuttaa olen valmis hyväksymään, että määrätty valistuneisuuden taso meillä on saavutettu. Ainakin tilapäisesti.

Meillä siis vallitsee valistunut diktatuuri. MOT Itse olen käyttänyt siitä nimitystä politokratia, Erkki Toivanen kuulemma nimeä keplokratia. Miltä siis kuulostaisi puoluepoliittinen keplokratia?

Tuosta Mugabea ja Zimbabwen taloudellista erinomaisuutta korostavassa ideassasi on vain yksi mutta. Siis jos ajatellaan sen soveltumista suoraan tänne meille. Meillä, siis joillakin meistä, on vielä muistissa (ja tallessa) vino pino erilaisia ostokortteja. Sokeria, kahvia, kankaita, voita, maitoa ja mitä niitä olikaan. Ongelma vaan syntyy siitä, että lisäksi piti käyttää rahaakin. Ei sekään ilmeisesti toiminnut, kun siitä aikoinaan ehdottomasti pois haluttiin.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Heippa Hakki!

Kyllä politbyrokratia olisi aivan sopiva.
Käyttääkseni "ristisanasynonyymejä" saadaan esim.; Polit =politiikka, poliittinen, poliisi, Byro = toimisto, jäykkä, moniosainen, säätiö, Kratia = valta, valinta, itsesäätely.

Näistä taas saadan mitä erilaisimpia ajatus- ja mielleyhtymiä esimerkiksi; Itsesäätelevä ja moniosainen politiikka tai poliittinen säätiövalta.

Ristisanasynonyymejä voi tutkia vain lukemalla erilaisia ristisanojen ratkaisuun tarkoitettuja ristisanasanakirjoja. Niitä ei löydä mistään järkevästä sanakirjasta. Juuri siksi selittämätön sana on yhtä selittävä kuin poliittiset sanomat tai politiikon puheet.

M.O.T

hakki47 kirjoitti...

Pitkälinjalainen

Kyllä minulle politbyrokratia termiksi sopii. Ja perustekin on aika sopiva.

Ongelma on tietenkin se kun väität, että "selittämätön sana on yhtä selittävä kuin poliittiset sanomat tai poliitikon puheet". Sehän ei pidä paikkaansa. Poliittiset sanomat ja poliitikkojen puheet ovat kristallin kirkkaita kaikille, jotka vaivautuvat seuraamaan mitä niistä ajan mittaan seuraa. Omaa etuansa ajavat.

Vox Populi kirjoitti...

Eikö vain olisikin kaukaa viisasta, että ostokortit otettaisiin käyttöön nyt, kun on vielä ostettavaa ?! Ja joku töissä kortteja painamassa ! Ilmaiskorteilla kulutus lisääntyisi, ja valtion elvytyseuroilla hoidettaisiin kauppiaille maksut.
Sitten kun lama tyhjentäisi hyllyt, ja kaupat polonisoituisivat, kortit olisivat yhä käypää valuuttaa. Eihän niillä enää mitään kaupasta saisi. Rahat kuitenkin säästyisivät. Pahan päivän varalle : Puolalainen hampurilainen nousisi arvoonsa. Helppo itse tehdä. Valmiista aineksista , leipäkortti-lihakortti-leipäkortti : /// .

Politbyrokratian valistuneen diktatuurin valistuksen soisi olevan kattavampaa kuin perustoimintoihin liittyvää. Olisi suotavaa, että valistus tässä kattaisi hyvän hallitsemisen periaatteet.Valtioterrorin puuttuminen on hyvä asia, mutta Vanhanenenkin vielä pärjäisi tällä kriteerillä.

hakki47 kirjoitti...

Vox

Eiköhän niitä ostokortteja ole riittävä määrä painettuna valtion huoltovarmuusvarastossa. Vai vielä painamaan pitäisi ryhtyä! Mutta jos K-kauppa haluaa osallistua siihen, että korttien loputtuakin on hyllyissä on vielä tavaroita, en usko kenenkään vastustava. Ehkä siitä saisi jopa Plussaa? Kun sitä saa, kuka sitä nyt käteisellä?

Puolalaisesta hampurilaisesta en juurikaan mitään tiedä, kun pyrin Macciäkin välttämään. Kuvauksestasi päätellen: Syö itte!


Mitä taas tulee valtionterroriin ja Vanhaseen ja valintaan näiden kahden välillä..... ehkä vain siksi, että valtionterrori kuulostaa järjestelmälliseltä inhimillisen toiminnan tuhoamistyöltä ja Vanhasia on maamme täynnä, valitsisin jälkimmäisen. Mutta ehkä sittenkin valitsisin jälleen väärin?

Stuubio kirjoitti...

Anteeksi ... Tähän väliin vain huikkaisin, että taas tarttui eräästä kolumnista uusi demokratiatermi käytettäväksemme.

Kolumnissa muistaakseni rohkaistiin Pekkarista tekemään rohkeasti enemmistön kannan vastainen päätös vastapuolen perusteluista välittämättä. Tätä toimintamallia, jota aikaisemmin on kutsuttu lähinnä "jyräämiseksi" tai "yli kävelemiseksi", tahdottiin kolumnissa kutsua "JOHDETUKSI DEMOKRATIAKSI".

Kieltämättä paremman mielikuvan tuo "johdettu demokratia" aikaansaa, verrattuna aiemmin käytössä olleisiin termeihin. Ja viime aikoina yhä tutummaksi tulleen toimintamallin kyseessä ollen, on termi tervetullut aiheuttamaan positiivisia väristyksiä herkkäuskoisimman kansanosan keskuudessa. Ehkä me saamme kuitenkin hieman huvittua tuosta.

hakki47 kirjoitti...

Stuubio

“tahdottiin kolumnissa kutsua JOHDETUKSI DEMOKRATIAKSI” ! Huh, huh.

Kieltämättä olisi toivottavaa, että edes joku vaivautuisi johtamaan demokratiaa. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että valtaosa kansalaisista olisi sitä mieltä, että demokratia poistaisi johtajuuden tarpeen. Demokraattinen johtajuus ei ole ajelehtimista massan mielihalujen myötäillen, kuten nyt tuntuu tapahtuvan. Sen pitäisi kai olla johtajuutta demokratian lähtökohtien mukaisesti? Johtajuutta demokratian säilymisen puolesta.

Pekkarisen toiminta on aina ollut maakuntien siltarumpu demokratiaa. Meille kans´ kun muillekin jaetaan. Tarpeesta viis.

olavi.laine kirjoitti...

Suosittelen tarkastamaan seuraavissa vaaleissa, että ehdokkaalla on työhistoriassa jotain muutakin kuin puolueaktivismia tai urheilua. Se on hyvä askel kohti demokratiaa.

hakki47 kirjoitti...

olavi.laine

Ei ole. On jo monta monituista kertaa käynyt selväksi, että puolue-eliitti ohjaa puoluekoneistoa. Ja samalla käytännössä päättä mitä "puolueen etu" yksittäisen päätöksen osalta edellyttää. Sillä mitä kansakunnan tai kansalaisten etu yksittäisen kansanedustajan osalta edellyttää ei ole väliä. Lisääntyvästi ja viimeistään vuodesta 1969 (?) puoluetukipäätöksestä lähtien puolueista on tullut itseisarvo. Ei kansanedustajista tai niistä asioista joita hoitamaan olemme kansanedustajat valtuuttaneet.

Hyvin yksinkertaisesti: Yksittäisen ihmisen mahdollisuus vaikuttaa puolueen sisältä yhteenkään puolueeseen, eduskunnan päätöksistä nyt puhumattakaan, on historiaa. Se ei enää ole käytettävissä.

PS.

Viimeksi ryhmyri Kalli kertoi Lex Nokia äänestyksen jälkeen, että jatkossa hallituksen riveistä livenneisiin otetaan uusi/tiukka linja.