Olen ymmärtäväni miksi Ranskat, Saksat, Ruotsit, USAt ja monet muut huutavat tukea autoteollisuudelleen. Perusteena on työllisyys. Kun kulutus ei enää kasva, reaktio on ymmärrettävä. Autoteollisuushan työllistää hyvin monia ihmisiä mm. edellä mainituissa maissa. Eli nyt on valtioitten suojattava kansalaistensa työllisyyttä. Mutta millä hinnalla?
Miljardeilla. Kymmenillä, sadoilla ja tuhansilla miljardeilla. Valuutalla ei ole väliä.
En edes yritä kertoa, en kuvata, en edes väittää mitä kaikkea muuta tämän kokoluokan rahoilla voitaisi saada aikaan. Todennäköisesti maailman nälkäongelma poistettaisi, AIDS hävitettäisi, ilmastonmuutos pysäytettäisi ja Sahara kehitettäisi uudeksi Amazoniaksi nyt jo pilaamamme ja menettämämme tilalle. Ainakin osa näistä. Ehkä jopa kaikki. Kerralla.
Mutta se nyt vaan ei onnistu. Kun joka tapauksessa täytyy ensin pelastaa pankit. Ja jos ei tarvitsisi, tuskin onnistuisi silloinkaan.
Siis meidän, maailman kaikkien kansalaisten, täytyy nyt pelastaa se porukka, jonka luovuutta saamme kiittää nykytilanteesta. Ja miksi? Jotta pankit alkaisivat taas luottamaan toisiinsa ja erityisesti luottojen luokituslaitoksiin. Ja miksi? Koska niiden varat eivät riitä vastaamaan niistä vastuista, jotka ne ovat ottaneet. Ja ne vastuut ovat mm. meille. Siis meille säästäjille.
Jos me kaikki kuluttajat nyt menisimme pankkikonttoriimme ja nostaisimme kaikki säästömme ja yrityksetkin omansa, pankit pystyisivät vastaamaan noin kymmenennestä osasta. Enintään. Jos enemmän vaatisimme, pankin ottaisi ohraleipä. Entä meidät?
Olisiko tämä juuri se oikea hetki, jolloin ainakin me ns. ”Ensimmäisessä maailmassa” alkaisimme miettiä vaihtoehtoa taloudellisen kasvun pakolle? Ja miten voisimme irrottautua kasvupakosta? Olisiko korkea aika miettiä mitkä ovat elämämme todelliset prioriteetit?
PS.
Ja mihin ihmeessä tarvitsemme uuden isomman, komeamman, kuluttavamman auton joka toinen tai kolmas vuosi?
sunnuntai 1. maaliskuuta 2009
Olisiko tämä juuri oikea hetki
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
10 kommenttia:
hakki47,
Minä en käsitä, miten autoteollisuus pelastetaan, jos ihmisillä ei ole varaa ostaa ylituotantoa?
Metsäteollisuutta ei voi pelastaa, jos porukka siirtyy nettiin ja lehtiä ei enää kannata painaa. Olemme kohta siinä tilanteessa.
Paperikoneita ei tarvita, jos lehtien teko loppuu. Ehkä vessapaperin tilalle tulee joku nanopyyhe?
Helge
Minä käsitän kyllä miten, mutta en miksi. Paitsi tietysti, että voidaan kertoa äänestäjille / autoteollisuuden työntekijöille ja heidän perheilleen, että me tuimme teitä. Mutta eihän ylikapasiteettiä voi kauan tukea. Katso vaikka maataloutta! :-) Onnistuu se muutaman vuosikymmenen.
Olemme siirtymässä kohti tukitaloutta tai vaihtoehtoisesti konkurssia. Sillä tyhjästä on vaikea nyhjästä.
Paperista voi painaa seteleitä ja virtuaalimaailmaan voi luoda bittirahaa, mutta kummallakaan ei elä, kun luottamus loppuu. Sitten joudutaan palaamaan luontais- ja vaihdantatalouteen. Broileri muistikortista, viisi vaippaa USB-liitinjohdosta, vaan millä ajattelet maksaa yhtiövastikkeen? nettivuokran?
Ei o hätää viel
Rikshurri joka on viisas on ehtinyt kanittaa hyvällä hinnalla kanikonttoriinsa vanhat perityt mekkaaniset kultaiset tasku- ja rannekellot joita on jaettu pitkästä palveluksesta autotehtaas taikka fabriikiin alihankkijan sorvilla.
Pantbanken listoilla näkyy, että ruottalaisten kanikonttorit yritää jo myyvä pois grammkaupalla skrotgold tavaraa.
Oottakaappa hetki nii on autua ja harrikkaa tarjolla kadun vierell ja ranteeseen postiostona perineen kultakellua ja - killutinta halavalla..ruottien kanista.
Annan nipullisen"bittilupauksia". Ne eivät maksa mitään.
Ruåttix
On se vaan niin väärin, että ne ruååttalaiset taas hakkaa meitin. Kuorivat perkeleet kermat, ja sitten ku me suomalaiseet viedään omamme kaniin, emme enää saa niistä mittään. Mutta tottahan se on: nopeat syövät hitaat.
Sitten, eikä siihen kauan mene, kun kanista harrikoita ja lomaosakkeita halvalla saa, niitä ei kukaan enää halua. Niillä siis ei ole hintaa. Ei Suomessa. Ei Ruotsissa.
PS. Ookkos sukua Asterixille?
Helge
Bittilupauksilla ei rahalaitosten välistä luottamusta parannetta. Ja vaikka "oikeaa" rahaakin valtiot tuputtavat se kestää kauan. Aivan liian kauan. Sitä ennen moni meistä tapaa nahkurin orsilla.
Elämme vaarallisia aikoja ! ( lainaus elämäntapakonsultti Aku Ankalta ). Suurimmat roistot syyllistävät uhrinsa. Wall Street:stä tuli seinä, johon törmättiin.
Takavuosina Brasilia pyöritti Maailmanpankkia uhkailemalla jättää velkansa hoitamatta. Riittävän iso häirikkö pyörittää kanssaeläjänsä pikkusormensa ympärille.
Nyt meidät, koko maailma, on kiedottu jonkin sellaisen ympärille, jonka Bill Clinton on luonut ja W junaillut. Sikaritkin ovat todellisuudessa vain tyhjän ympärille kiedottuja kuolleita lehtiä. B ehkä tiesi, mutta W ei hoksannut.
Voi olla, että ainakin mainitsemasi nälänhätä hoidettaisiin paljon pienemmällä summalla kuin mitä tähän nykyruljanssiin käytetään. Pelkästään biopolttoaineeksi käytetyn ruoan määrä on vuositasolla isompi, kuin mikä on tarpeen riittävän ravinnon turvaamiseksi nälkää näkeville.Jos jakelu voitaisiin järjestää.
Mutta voimmeko muuta kuin paukutella kattiloita ja heittää kananmunia ?!
Suomenkin hallituksen poliittiset eläimet, joita et pidä arvossa, en minäkään kovasti, tekevät mitä ymmärtävät. Kuten hyttyset, kahta asiaa.
Vox
Ja ajattelepa vielä päivä pari sitten joistain uutisista kuulemaani; puolet "Ensimmäisen maailman" ostamasta ruoasta päätyy käyttämättömänä ja osin jo pilaantuneena kaatopaikalle. Jakelun haasteellisuus on korkeintaan juuri sitä. Haaste. Tekosyynä sitä saa käyttää ja siihen uskoakin ken haluaa.
Olen aika varma, että ilmastomuutosta ehkä lukuunottamatta, nyt lentelevät rahat riittäisivät kaikkeen muuhun. Ja yli jäävillä voisi varmaan uudelleen metsittää Amazoniankin. Vaikka onnistuakseen sillä alkaa olla aika kiire. Muussa tapauksessa Brasiliaan kehittyy uusi Sahara.
Miksi paukutella kattiloita tai heitellä kananmunia? Meidän pitäisi keskittyä tulevan jeremiaadin seurausten ennakointiin ja siihen varautumiseen. Yhdessä. Eikä julkisesti esitellä kaikkia Lapin laduilla mieleen tulleita viisauksia. Joten, minä osaltani olen melko varma siitä, että mainitsemasi elikot eivät vaan ymmärrä.
Ei paha sukulaisuus, ostin Lidlistä QQ kellon på priset 3.99 euro. Olisin saanut v. 2006 uuden kulta Roleksin papereineen 35 000 kruunalla.
Hintatasua hurrit yrittävät pitää yllä huutamalla itse vanhoja kuluneita kultakellojaan, klubbaamalla ja tuomalla takas saittiin.
Täs ajetahan pitemmälle kohta Defenderil, sääskiä pakko Harrikal ja tehdän saunapuut Roleks rantteesa, Poja !
Perskeles mikä markkina tuloss.
Ruåttix
Jokaisessa kriisissä on sekä uhka että mahdollisuuksia. Pidetäänpä huoli, että tuleva sitten on meille mahdollisuus.
Lähetä kommentti