Olen viime aikoina yrittänyt hahmotella, mikä olisi vaihtoehtona rahataloudelle. Sen globaaliin purkamiseen ei ole kovin pitkä matka, jos G - 20 kokous tulevana viikonloppuna tuo vesiperän. Ei se hetkessä tapahtuisi sen jälkeenkään, mutta taas oltaisi yhtä askelta lähempänä.
Vaihdantatalous? Olisiko sillä enää nykypäivänä mahdollisuuksia? Sinun lapaset minun leipään. Minun kananmunat sinun hiustenleikkuuseen? Niinhän se ennen kävi, monet tuhannet vuodet ennen rahaa.
Joskus 1980 luvulla, juuri ensimmäisten mikrotietokeneiden aikaan luin artikkelin tietokoneiden mahdollisuuksista laajamittaisen vaihdantatalouden henkiin herättämiseen. Tietokoneen omistaja toimisi pörssinä, markkinana, joka mahdollistaisi barter-kaupan. Nyt internetin aikana mahdollisuudet ovat moninkertaiset.
Suoritettuani perusteellisen lähdekartoituksen totesin olevani myöhässä. (Luonnollisesti.) Barter-kauppa elää ja voi hyvin. Googlesta (luonnollisesti) löytyy jopa barterkauppiaiden kansainvälinen järjestö. Yhteen välittäjään, Craigslist, tutustuin himpun verran tarkemmin.
Mahtaisi Suomen verohallinto saada orkun jos joku suomalainen panostaisi voimakkaasti ict - työvälineistön kehittämiseen tälle tulevaisuuden alalle. Suomen, Euroopan, maailman kattava kirpputori ohittaisi upeasti valtion ahneen kätösen. Kaupat, jotka tehdään yksityishenkilöiden välillä, eivät missään tapauksessa kai olisi lainvastaisia? Vaikka talon rakentaminen tilaajalle työsuorituksena kai jonkinlaista verotusta edellyttäisi? Mutta miten silloin kun aletaan keskustella arvon lisästä? B 2 B stä jne.
Kaikesta huolimatta. Mielenkiintoinen ja uusia vaihtoehtoja luova visio. Eikö?
maanantai 30. maaliskuuta 2009
Maailma ilman rahaa
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
12 kommenttia:
Suoraan tavaran/hyödykkeenvaihtoon, missä tavaralle ei ole määritelty mitään rahallista hintaa, ei liene helppoa verottajan tarttua. Mutta verottaja keksii aina keinot, jos rahantulo ehtyy. Ja verothan ovat meidän yhteisiä rahojamme yhteiseksi hyväksemme ( tässä hieman rupesi hymyilyttämään, mutta asiaan ! ).
Systeemi voi palvella tarvitsijaa ja ylimääräisen sälän omistajaa. Mutta sillä ei elä. Paitsi jos aina vaihtaa arvokkaampaan, ja lopulta vaihtaa tavaran rahaksi, jotta pääsee ruokakauppaan. - Siinä se raha putkahti kuvioihin !
Jos raha poistuisi arvon mittana tai vaihtovälineenä, joku keksisi sen kyllä uudestaan.
Maailman kuusi miljardia ihmistä ei kovin pienellä logistiikalla siirtelisi lapasia, kananmunia tai hiustenleikkuita. Ne kun eivät kulje sähköisesti, vaikka markkinat ovatkin netissä.
Pienissä ympyröissä, kuten lastenvaatteidenvaihtotenkaassa homma voi toimia hyvin.
Ja kuulemma asuntojen vuokramarkkinoilla on luonnollista maksutapaa välillä toivottu !
Vox
Joku varmasti keksii arvo-yksikön. Olkoon se vaikka KUKKA. Jos haluat vaihtaa lapasesi antaisit niille arvon 5 kukkaa. Toinen haluaa suorittaa hiustenleikkauksesi hintaan 10 kukkaa. Siksi tarvitaan se markkina ja sille Välvouhka. Siis henkilö. joka ylläpitää markkinoilla olevien ihmisten tileja. Mahdollisuus kerätä KUKKIA monipuolistaa ja kasvatta transaktioiden mahdollisuutta toimialojen ja rajojen yli. Silloin sillä voi jopa elää. Siis ainakin teoriassa.
Ja pääsee sillä ruokakauppaankin. ;-)
Ja tottakai olet oikeassa. Kyllä kruunu pojistaan huolen pittää. :-)
Sille henkilölle, joka pitää ihmisten tilejä, voisi vaikka antaa nimen Madoff , siis jotakuinkin "Hulluus Pois" ! ;-)
Vox
Hieno oivallus! Toivottavasti Barak on kaiken sen luottamuksen ja toivon arvoinen, jota häneen on ladattu. Sehän kuullaan ihan kohta. Ja viikon kuluttua ollaan jo paljon viisaampia. (Ja yhä syvemmässä suossa.)
Käsittääkseni Englannissa on jokin pieni maakunta tai muutaman kylän yhteisö, jossa joitain tuhansia ihmisiä elää vaihdantataloudella. Kuulin/luin siitä joitain vuosia sitten, ja jutun aiheena oli juuri se , että verottaja oli kauhuissaan tilanteesta ja suunnitteli jonkinlaisia pakkokeinoja. Heillä oli jokin yksinkertainen rahayksikkö, jolla voi ostaa tietyn määrän työtä toiselta, esim. lääkäri laskutti muutaman yksikön/potilas ja kirvesmiehen sai palkata tietyllä yksikkömäärällä jne. Ihmiset olivat hyvin omavaraisia, mutta eivät mitään vaihtoehtoväkeä. Muualla käydessään tai systeemin ulkopuolisten kanssa asioidessaan he käyttivät rahaa ihan normaalisti.Julkinen sektori perustui jonkinlaiseen talkooajatteluun. Suomeen tällainen sopisi huonosti,kun suomalaiset ovat aika juurettomia ja muuttavat työn ja opiskelun perässä betonilähiöstä toiseen. Englannin maaseudulla ihmiset syntyvät ja kuolevat samassa kylässä , jolloin yhteisöllisyys on vahvempi. Toimiakseen maailmanlaajuisesti tämmöinen tarvitsisi kai jälleen niitä täydellisiä ihmisiä.
Kansalaispalkka on tavallaan "rahaton" järjestelmä, mutta ei tietenkään sovi nykyiseen rahatalousjärjestelmään. 800€ jokaiselle täysi-ikäiselle tarkoittaisi 40 miljardia vuodessa (asiantuntijoiden laskelmiakin varmaan on). Vaikka monet tulonsiirrot voisi jättää pois budjetista, nousisi veroaste taivaisiin. Lisäksi talouden aktiviteetti laskisi. Jotkin sosiologit ovat vielä puhuneet, että köyhyysraja olisi nyky-Suomessa jo yli 1500€. Tämä ei tietenkään olisi rahaton ja ideologisesti "ahneudesta puhdas" maailma, mutta välttämätön ensimmäinen askel siihen suuntaan pyrkiessä. Kansalaispalkka yhteiskunnassa voisi opiskella rauhassa, tehdä muutaman päivän viikossa ansiotyötä ja vaikka lopun aikaa järjestötyötä tai harrastella urheilu ym. seuroissa. Tähän suuntaan yhteiskunta varmaan kehittyisi itsestään, jos yhteiskunta ja rahatalous olisi ihmistä varten eikä toisinpäin. Syvä huokaus :-(
Mutta sarvesta härkää ja eikun Kansalaispalkka-puolutta perustamaan! Yksi ääni on jo plakkarissa.
syltty Oy;:lle
Kaikkea se Atlantin saaren yksinäisyys ja sisäsiittoisuus teettääkin. Mutta jos jossain, niin missäpä muuallakaan voisi elää vaihtoehto- vaihdantatalous.
Heillä aivan ilmeisesti oli kehittynyt jonkinlainen "Valtionpankki" "Gosplan" tai yhteisön hinnoittelulaitos, joka määritteli yksittäisten tuotteitten ja palveluksien hinnat. Kun itse eliittejä vieroksun, ja markkinamekanismia rationaalisena välineenä arvostan, jätin tuossa esittelemässäni mallissa hinnanmuodostuksen kauppatapahtuman varaan. Mutta onhan se sosialistinen mallikin mahdollinen.
Mutta omasta mielestäni taatusti viimeinen mikä Suomeen kaivataan on uusi puolue. Eiköhän niitä elättejä ja piällysmiehiä ole meillä jo aivan riittävästi? Siksi olen vasta nyt vanhoilla päivilläni tullut järkiini ja äänestän poikkeuksetta vaaleissa Kirkkovenettä. Se on ainoa vaihtoehto, jolla on mahdollisuus edes jollain tavoin tähän sirkukseen vaikuttaa. Suosittelen uuden puolueen vaihtoehtona.
Rahan ongelma ei ole raha itsessään vaan se että rahassa ei ole mitään arvoa. Eli, kun raha on loppu (kts USA jne) niin painetaan lisää.
Jos käyttäisimme kultarahaa, timanteja jne (eli kolikot tehty kullasta), rahassa olisi jotain arvoa koska kulta ei voidaan painata lisää kun se on loppu.
En sano että vaihtokauppaa on huono asia (esim. nimen omaan lasten vatteet joka on käytetty 4 kertaa ennen kun menevät kiertoon..) mutta jos harrastamme ainoastaan vaihtokauppaa, "hienot asiat" (lue luksusasiat) poistuvat kokonaan (esim. autot, talot jne). Tai olisi ainakin todella vaikea totea vaihtokauppaa jos olet esim. taloa "ostamassa". Tämä tarkottaisi käytännössä että mennään 2000v taaksepäin ajassa ja 80% kaikista ihmisistä kuolisivat pois.
On toki enemmän tai vähemmän mahdotonta käyttää esim. kultarahaa valuuttana. On myös selvä että nykyinen systeemi ei toimi kovin kauan, enää ei edes tarvitsee painata lisää seteleitä vaan naputellaan tietokoneelle summa mitä tarvitaan. Voisi sanoa että nykyinen systeemi on iso kusetus niille jotka käyvät töissä (lue niille jotka eivät saa toimeentulonsa kelan kautta).
"On myös selvä että nykyinen systeemi ei toimi kovin kauan, enää ei edes tarvitsee painata lisää seteleitä vaan naputellaan tietokoneelle summa mitä tarvitaan. Voisi sanoa että nykyinen systeemi on iso kusetus niille jotka käyvät töissä (lue niille jotka eivät saa toimeentulonsa kelan kautta)."
Omat rahani saan eläkevakuutusyhtiöltä. (Siis ellei niitä vielä ole kaikkia käytetty vaali- ja puoluerahoitukseen.) Toivon, että sitä riittää niin kauan kuin sitä tarvitsen. Mutta olen ajatukseen aina kyllä suhtautunut epäileväisesti.
Sen sijaan ajatus, että " nykyinen systeemi ei toimi kovin kauan, enää ei edes tarvitsee painata lisää seteleitä vaan naputellaan tietokoneelle" sai minut innostumaan. Mutta vaikka kuinka näppäimiä hakkaan, mikään ei liiku. Tilini saldo ei muutu. Eikä printterikään pärähdä.
:) Sinulla on väärä ohjelma. Tarvitset semmoinen ohjelma kuin fed.exe
Sitä olen miettinyt että mitä kun dollari romahtaa, mitä tapahtuu sitten (missä järjestyksessä)? Tuleeko meillekin se päivä kun ei saa rahalla ruokaa kaupasta jne (-> vaihtokauppa jyrää ainakin vähäksi aikaa)
su_root
Ilmeisesti minulla on väärä softa.;-)
Jos dollari romahtaa, mitä en oikein usko, seurauksien järjestyksellä ei liene tavallisen tossunkuluttajan ennakkosuunnittelunkaan kannalta merkityksellistä? Yritin saada kyllä perhettäni ymmärtämään, että kodin keittiöpuutarha olisi tämän kesän hitti, mutta en onnistunut. Syödään sitten pettua. Kelpasi se ennenkin.
Raha on turhaa, politiikka on turhaa ja politiikan myötä lait ovat turhia. Jos kaikki maailmassa tajuaisivat tämän seikan voimme alkaa kehittää teknologiaa joka poistaa meidät rahantarpeesta. Tarvittava teknologia on jo olemassa eli työtä tekevät koneet. Työskentelevät koneet ovat kalliita, mutta koko ajatuksen lähtökohtana oli maailma ilman rahaa.
Poliitikot ovat turhia. He ratkaisevat ongelmia eli säätävät lakeja. Eivät poliitikot ole mitään yli-ihmisiä joilla on kyky ratkoa kaikki ongelmat eikä heillä myöskään saisii olla valtaa päättä ihmisten mahdollisuuksista. Sitä paitsi jos ei ole rahaa suurin osa rikoksista katoaa. Uskon syvästi että kaikkiin ongelmiin on muukin ratkaisu kuin tietyn teon kieltäminen.
Hattukka-Matti
Olen kyllä aika ajoin ihmetellyt mitä ne poliitikot oikeasti tekevät. Olen alkanut aika voimakkaasti kääntyä sille kannalle, että poliitikot ovat keskeinen osa ongelmaa, eivät ratkaisua.
Lähetä kommentti