torstai 5. tammikuuta 2012

Mitä helvetin rakenneuudistuksia?







Arvokeskustelua kaivataan rakenneuudistuksia tehtäessä. Jopa silloin, ja varsinkin silloin, kun hokemista pelkästään toiston avulla aiotaan tehdä uudistusten toimintaohje.

"Merkittävimpinä rakenneuudistuksina Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman ja tutkimusohjaaja Niku Määttänen sanovat laajassa artikkelissaan 5.1. ilmestyneessä Talouselämässä mainitsevat eläkeremontin, työn tarjonnan lisäämisen, julkisten palveluiden tehostamisen sekä yritystukien karsinnan."

Tätä on jo hoettu vuodesta toiseen, eikä poliitikoilta tästäkään valmista tule. Ja vaikeahan yhtälöstä tulee minkälaiselle fakiirille tahansa, jos yksityisen sektorin työvoiman tarjontaa samanaikaisesti lisätään myöhentämällä eläkeikää, vähentämällä julkisen sektorin työvoimaa ja vaikeuttamalla yritysten perustamista ja kehittämistä.

Vai olisiko tämä Etlan tietoisesti valitsema strategia, joilla työvoiman nykyinen palkkataso aiotaan saada kertaheitolla romahdutettua ja siten globaalin liberalistisen markkinatalouden mukaisesti ”kilpailukykyiseksi”?

Hesarin pääkirjoitus Liika on liikaa tuloeroissakin taas toteaa loppulauseessaan seuraavaa: ”Pitäisikö tuloerojen kasvusta huolestuneiden päättäjien esittää parahtelun asemesta, miten osinkotulojen verotusta tulisi muuttaa tai miten köyhimmille järjestetään lisää tukia – ja kertoa samalla, miten kannetaan vastuu esityksen vaikutuksista muun muassa yrittäjyyteen, yritysten rahoitukseen ja valtiontalouteen?”

Ideologioiden poistuttua politiikasta ja rahan otettua politiikan aseman, voimme varmasti huoletta laskea myös Etlan kuuluvan EKn ja Kauppakamarilaitoksen muodostamaan maamme yhteiskunnallisten päättäjien kovaan ytimeen? Arkadianmäen Sirkus taitaa nykyisin olla enää menneen ajan huonon tosi-tv-formaatin viihdeohjelmaa.

Pienenä lisänä rakennemuutoksiin ehdottaisin pikaista armomurhan laillistamista. Siinä puututtasi toimenpiteen tasolla ainakin olennaiseen; saadaan nopeasti aikaan tuloksia, tehokkuutta ja niitä jatkuvasti peräänkuulutettuja SoTe-sektorin säästöjä. Jatkossa voitaisi sitten asettaa maakuntakohtaisia tavoitteita toteutusmääristä ja vaikkapa ideakilpailuja oikeiden ikärajojen määrittelemisestä.

Tästä on hyvä jatkaa vuotta 2012.



2 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Veli hyvä. Toivon hartaasti että ehdotuksesi armonmurhan laillistamisesta on vain piruilua. Olen sen verran tosikko että otan tuollaiset heitot aika vakavastikin. Meillä nimittäin on tuollaisille hankkeille jo aika otollinen ilmapiiri Suomessa ja muissakin protestanttisissa länsimaissa.

Tuo Etlan sijoittaminen samaan kategoriaan EK:n ja kauppakamarilaitoksen kanssa on varmaan oikea. Päättäjien kovan ytimeen tuntuvat kuuluvan. Itselläänhän heillä on siellä huipulla varhennetut eläkeiät että pääsevät nauttimaan tervein¨golffaamisesta yms mukavasta ajanvietosta.

Olen joskus miettinyt onko niillä ehdottajilla, jotka ehdottavat vaikka pelkkää eläkeikärajan nostoa mitään käsitystä miksi ihmiset joutuvat ennenaikaisesti eläkkeelle. Jotta eläkeiän nosto oikeasti myös toimisi niin lopetetaan kaikki eläkeputket ja kielletään uusitulla ja kiristetyllä lainsäädännöllä lääkäreitä kirjoittamasta työkyvyttömyyden toteavia lääkärintodistuksia.

Kyllä tuollaisellakin seurauksensa olisi. Ei työnantajatkaan tyhmiä ole. Alkaisi entistä voimakkaampi ikärasismi jos vaarana olisi että työkyvyttömät työntekijat jäävvät 'mustana pekkana' työnantajien käsiin.

Mutta olen minä nähnyt ihmeparantuneitakin eläkeläisiä. Kun työkyvyttömyyseläke on myönnetty rajoituksitta 25-35 vuotiaalle saattaa muutaman vuoden kuluttua tapahtuakin pysyväksi uskotun sairauden parantuminen. Minusta tuntuu että näitä tapauksia on paljon. Onhan lehdistössäkin kirjoitettu viime vuonna nuorista mielenterveydellisistä syistä pysyvästi sairastuneista. 30-vuotias nimittäin ehtii naisille tavanomaisen 15 vuoden eläkkeen sijasta nostaa työkyvyttömyyseläkettä lähes 50 vuotta. Ja vaikka työkyvyttömyyseläke on nykyään paljon vanhuusekäkettä pienempi on silti kyse moninkertaisista rahoista.

Suurena epäkohtana koen miten eläkejärjestelmään luotu uusi sopeuttamismekanismi 'elinaikaodote' on laskettu miehille ja naisille yhtä suureksi. Vaikka tilastojen valossa naiset ehtivät pidemmän keski-ikänsä johdosta olla lähes kaksi kertaa kauemmin vanhuuseläkkeellä kuin miehet. Olisiko eutanasiasta apua?

Hakki kirjoitti...

Piruilua? No, myönnettäköön. Suurelta osin. Mutta totta on kyllä se toinenkin puoli. Sillä varmaa on, että emme nykymenoa voi haitoitta ikuisuuksiin jatkaakaan.

Kun kerran päättäjille tuntuu tuottavan vaikeuksia päättää mitä näissä perinteisissä rakennemuutoksissa pitäisi tehdä, arvelin heidän kiitollisuudella ottavan harkintaansa tämä uudenlaisen rakennemuutosehdotuksen. Heidän kyvyilleen moinen varmasti helpommin sopiikin?

Nykyihmiselle kun lähimmäisen elämästä ja kuolemasta päättäminen tuntuu päivä päivältä yhä helpommalta. Mutta omista eduista luopuminen niin kovin vaikealta.