perjantai 20. tammikuuta 2012

Jakovarasta tulikin kiristysvara - parlametarismia käytännössä



Nyt kun kaikki jaettavissa oleva on jaettu omille tukijoille eikä lisää jaettavaa enää ole, alkavat ”vastuulliset” poliitikot tehdä ehdotuksia veronkiristyksistä. Siis kiellettyään tähän mennessä leikkauslistojen tarpeen ja kieltäydyttyään lopettamasta omiensa veronalennuslinjaa. Kuitenkin, kuten Arno Ahosniemi tämänpäiväisessä paperipainoksessa toteaa, ”talouden vakauttamiseksi tarvitaan sekä leikkauksia että veronkiristyksiä.”

Taisi olla oikein pääministerimme, joka politikoinnin populismin edellyttämän äänienkeräilyn tällä kertaa aloitti. Tuloveron korkeinta marginaaliveroprosenttia pitäisi kasvattaa 5 prosenttiyksiköllä 35 prosenttiin, jotta tämä Nurmijärven Robin Hood saisi kerättyä valtion kassaan 200 miljoonaa (!). Ja kyllä hän ounasteli pääomaveron nostamisenkin olevan tarpeellinen. Yrittäisikö ehkä nokittaa Urpiaisen joukkojen ehdotuksen 2 prosenttiyksikön nostamisesta 30 prosenttiin?

Ja kokiksien lahja Kevalle, puolueensa varapuheenjohtaja Sampsa Kataja ehdottaa, että suurituloiset voisivat maksaa päivähoitomaksuistaan muita enemmän. Kohta tulee varmaan seuraava esitys, jossa ehdotetaan lapsilisien poistamista suurpalkkaisilta. Mutta saman puolueen Sauli Niinistö panee paremmaksi. Perustetaan Vakausneuvosto, joka pohtisi miten julkinen talous saadaan palautettua vahvalle pohjalle. Asiantuntijat voisivat luoda yhteisen näkemyksen tarvittavista toimista.

Virkamiesten, sekä kunnallisten että valtiollisten virkamiesten pitäisi olla oman alansa asiantuntijoita. Poliitikkojen pitäisi suorittaa tarvittavat yhteiskunnalliset arvovalinnat ja olla kansalaisten tahdon edustajia ja asiantuntijoita. Mihin sinne nyt vielä kaiken entisen oheen tarvittaisi asiantuntijoista koostuva vakausneuvosto? Kumpi asiantuntemus poliitikoilta on hukassa? Vaiko molemmat?

Joten, vaaleja pukkaa. Niin kauan kun jaettavaa on ollut, sitä on heitelty oikealle ja vielä oikeammalle niin, että jaettava on loppu. Ja jotta sitä saataisi, rahaa pitäisi alkaa repiä keskipalkkaisen palkansaajan selkänahasta sekä veron lisäyksinä että etujen leikkaamisena.

Yli vuoden tämä hallitus on ollut tekemättä ensimmäistäkään kokonaisuudistusta, jolla pyrittäisi lisäämään taloudellisen toipumisemme edellytyksiä. Eikä tämä hallitus, siis siinä edustetut keskeiset puolueet kepu, kokoomus, vihreät ja ruotsinkieliset aio mitään tehdä vielä tällä kaudella. Ei suinkaan. Heitä edustavat poliitikot ja kansanedustajat puhelevat nyt lämpimikseen siitä, mitä seuraavan hallituksen aikana pitäisi tehdä. Siis vuoden 2011 kesän jälkeen. Heillä on varaa odottaa, kansalaisethan heidän toilailunsa joka tapaksessa maksavat.

Vaan kun kansalaiset eivät heidän toilailuihinsa ole syypäitäkään, miksi kansalaisten pitäisi maksaakaan? Aiheuttamisperiaatteen mukaisesti, Maksakoot itse. Kohteina:



  • Kunnallisen itsehallinnon lakkauttaminen ja muuttaminen maakunnalliseksi itsehallinnoksi.
  • Poliittisten virkanimitysten lakisääteinen kieltäminen.
  • Kuntasektorin hallintohenkilöstön karsiminen siten, että nykyisestä noin 450.000 henkilön kuntasektorista karsiutuu maakuntasektorille enintään 350.000 seuraavan 5 vuoden aikana.
  • Päällekäisyyksien kieltäminen: ministeri ei voi samalla toimia kansanedustajana eikä kunnanvaltuutettuna, kansanedustaja ei voi samalla toimia kunnanvaltuutettuna, kunnanvaltuutettu ei voi samalla toimia kunnanhallituksen jäsenenä.
  • Yksittäisen ministerinä, kansanedustajana, kunnanhallituksen tai kunnanvaltuustoon nimitetyn poliitikon, muiden kuin puolueen sisäisten luottamustehtävien rajaaminen enintään kolmeen. Päällekkäisyyskielto koskee myös palkkaa ja palkkioita.
  • Julkisen puoluetuen kieltäminen ja muuttaminen yksityiseen rahoitukseen perustuvaksi toimivan suomalaisen demokratian tueksi.
  • Perustuslain 29 § noudattamisen valvominen ja rikkomisen tuntuva sanktiointi kieltämällä ns. puoluekuri ja lainvastaiset, ”sitovat ryhmäpäätökset”.
  • Puolueitten itselleen keräämä tuettu asuntokanta, kylpylä- ja oppilaitosomaisuus otetaan valtion haltuun ja mahdollisuuksien mukaan yksityistetään.
  • RAYn, Veikkauksen, Suomen Hippoksen poliittisten nimitysten kieltäminen ja nykyisen henkilömäärän vähentäminen 25 %.
  • Harmaan talouden kitkeminen ottamalla mm. käyttöön käänteinen arvonlisävero rakennusalalla.
  • Ammattiyhdistysten jäsenmaksujen työnantajaperintä on kiellettävä lailla.

Vaikka kyseessä ei millään tavalla ole kattava luettelo tavoista, joilla puolue-eliitti ja puolueet voivat osallistua kansantaloutemme pelastamiseen, kyllä sillä ainakin alkuun pääsee. Jos tämän jälkeen on vielä tarvetta lisätoimista, aletaan keskustella kansalaisten ja yksityisen sektorin mahdollisuuksista sekä leikkaamisessa että verojen korottamisen osalta.



PS.

Jos olet, kuten minä kiinnostunut siitä, että suomalaiseen politiikkaan saadaan palautettua tolkku ja moraali sekä siihen, että kansalaisille palautetaan mahdollisuus vaikuttaa äänellään yhteiskunnan päätöksentekoon myös vaalien välillä, liity joukkoon. Rakenna itsellesi oma blogi tällä sivustolla.


PPS.
Näin kirjoitin 1.12.2009 JOKU MUUn ning-blogilla. Koska siellä toimintaedellytykset muuttuvat lähipäivinä, haluan tuoda tänne talteen sinne aikoinaan kirjoittamiani artikkeleita. Tämä siis yksi niistä.

Ei kommentteja: