tiistai 25. tammikuuta 2011

Finanssimarkkinoiden ja demokratian pelastamisresepti?

Mitä yhteistä on markkinatalouden pörsseillä ja demokraattisilla vaaleilla? Kummankin ratkaisut ovat oikeita, ja pulinat pois? Niin, ja joukossa tyhmyys tiivistyy?


Tässä virtuaaliseksi muuttuneessa maailmassa osakkeiden, raaka-aineiden, korkojen, valuuttojen ja monen muunkin vaihdanta ja arvon määritys tapahtuu pörsseissä, ei enää turuilla ja toreilla. Siellä toimivat MEKLARIT, nuo maailmatalouden keskeisimmät lisäarvon tuottajat? He toimivat, useimmiten kai sijoittajien toimeksiannosta, myyden ja ostaen. Mitä milloinkin. Ja pelin vaikeusaste varmaan kasvaa futuuripörssissä? Pörssi on aina oikeassa siitä huolimatta, että ”virtuaalirahan” moninkertaistettua maailmassa pyörivän rahan määrän, mukaan pelaajiksi on tullut huima määrä uusia pelaajia, myös meitä ihan tavallisia tossunkuluttajia.


Tämänpäiväistä paperista Kauppalehteä siteeraten verkkolehti Uusi Suomi kertoo sijoittajien käyttäytymistä tutkivan professori Terrance Odean paljastaneen kuinka tyhmä tavallinen sijoittaja oikein on. Hän, siis sijoittajatavis, on kuulemma verrattavissa ammattilaisten pokeripöytään istahtavaan turistiin. Ryhmänä he ovat erittäin epäjohdonmukaisia eivätkä ajattele järjellään. Omalla käyttäytymisellään tavis sijoittajina vahvistaa nousuja ja laskuja sijoitusmarkkinoilla.


Odeanin listaamat sijoittajataviksen viisi kuolemansyntiä ovat:



  • keskittäminen

  • ylpeys

  • pettymysten välttely

  • kulkeminen jälkijunassa

  • eilispäivän voittajien seuraaminen


Vaikuttaa uskottavalta, jopa siihen määrään, että mahdollinen tutkimus olisi ns. nollatutkimus? Tällaisia kai me ihmiset laumasieluina olemme? Tai ainakin useimmat meistä?


Samalla tavalla toimivat valtioilliset ja kunnalliset vaalit demokratiassa. Mies ja ääni tuo mukaan valtaisan määrän taviksia mistä pelin ammattilaiset, siis puolueita edustavat poliitikot ja puolueiden aktiivijäsenistö, eliitistä nyt puhumattakaan, eivät varmaankaan ole mielissään? Ja taitaa tuo äänestäjätavis toimia aika samalla tavalla kuin sijoittajataviskin?


Kuitenkin, pulinat pois? Kumpikin on alallaan varmaan vähiten huonoa, mitä ihmiskunta historiansa aikana on tuottanut? Loppujen lopuksi ja valitettavasti kummassakin, kun usko menee, tavikset kärsivät?


Mutta voisiko olla niin, että sekä luottamus maailman rahamarkkinoiden ja luottamus demokratian toimivuuteen on mennyt yhdestä ja samasta syystä? Siis syystä, että kumpikaan ei voi toimia, jos väliin tulee elementti, joka uskoo tietävänsä paremmin? Politiikan tasolla puolueet, rahamarkkinoiden tasolla rahastot ja asiantuntemattomien sijoittajien huikeasti kasvanut lauma?


Pitäisikö tilanne ratkaista niin, että poistetaan tavikset? Vaiko niin, että poistetaan välvouhkien tasapäistävät vaikutukset? Sillä suurissa populaatioissa toimivat suurten lukujen laki ja normaalijakautuma ainoastaan, jos populaation reunaehtoja ei muuteta? Olemmeko siis sortumassa omaan näppäryyteemme?



 

5 kommenttia:

hakki kirjoitti...

Valitan etten huomannut, että KL oli ystävällisesti liittänyt jutusta artikkelin myös tänne piste fi puolelle. Vaan haitanneeko tuo nyt mittään.

Tobe kirjoitti...

Pörssin tapauksessa en usko globaaliin salaliittoteoriaan, koska siihen ei kenelläkään ole evästä omasta takaa.
Vaikka kuinka aktiivinen pörssisäästäjä olen ...minuakin joskus ahdistaa...Mutta! ei se muuta tosiasiaa...pörssissä saa jotain tuottoa jos jaksaa odottaa.Joskus se oikein palkitsee ja koukuttaa.Ihminen on jo ahne tai turvallisuushakuinen.Molemmat tekosyyt toimii.
Pörssi on muutenkin kohtuullisen demokraattinen paikka. Jokainen saa ostaa vapaasti ja samalla osallistuu hyvinvointivaltiomme hyvinvointia luovien yritysten rahoittamiseen. Tämä puoli usein unohdetaan.Ainahan ne pääomat jossain on vaikka makaisivat nollatuotolla säästöpankin nurkissa.Harva puhuu tappioistaan.Jos puhuisi olisi aika sanoa Heinäluomalle, että osakesijoittaja on jo oman osuutensa taantumasta maksanut, mutta se porukka joka lastaa tämän laivan llian täyteen ei vielä ole edes oivaltanut miksi uimme niin syvällä.Toki voimme saada niin ison sopan ettei ns. historian tuottoskenaario enää koskaan tapahdu.
Onhan se mahdollista, että maanosamme valtaa miljoonaisten vallankumouksellisten joukko.Onhan se mahdollista että muistelemme haikeudella Nalle Wahlroosin aikoja kun edes jollain oli sitä itteään.Toisaalta...aina on massit vaihtaneet omistajaa.Joko pakolla tai viekkaudella.Raha löytää aina omistajansa.

hakki kirjoitti...

OrNot

Mikä ihmeen globaali salaliittoteoria? Olen vain kysymässä ovatko meklarit ja puoluepoliitikot juuri ne tasasuuntaavat instituutiot, jotka pelkällä olemassaolollaan aiheuttavat sen, että kansalaisten demokratia ei valtioissa toteudu ja markkinat heiluvat kuilun partaalla?

Sitä paitsi, ei yksittäisten pelaajien pörssipeli aikaansaa muuta kuin kuplia. Onneksi pitkässä juoksussa suurten lukujen laki pääsee, ainakin globaalistunessa pörssimaailmassa, tasoittamaan pelaajien voitot ja tappiot siten, ettei kuplia ihan joka toinen päivä puhkea.

Tobe kirjoitti...

Puhut juuri niinkuin "yritin" sanoa ja sanoinkin.Aika tasoittaa kuplat ja poistaaa markkinoiden ilmavaivat.
Edes suuri lama ei pysäyttänyt koko maailmaa.Lamat ovat oikeastaan jonkiinlaisia vallankumouksia, joissa pelimerkit jaetaan uudelleen.Huonosti hoidetut taloudet ja yli varojensa elävät maksavat lopulta aina....anteeksi annetaan kovin vähän.
Lyhyellä virrellä "pörssimeklarit" ja ennenkaikkea sijoitusinstituutiot vaikuttavat elämäämme aivan liikaa.
Mieluimmin silti kuuntelen vaikka Ilmarisen Ritakallion sanomisia kuin kuntaministeri Töllin viisauksia.Toisella on tähdellistä asiaa ja toisella pelkkää politiikkaa.

hakki kirjoitti...

OrNot

Näin niitä väärinkäsityksiä syntyisi. Onneksi on netti ja blogit. Mutta ei edes Töllin päälle kehtaa kaikkia kuntapolitiikan typeryksiä kaataa. Ihan samanlaisiin puolue- ja valtapoliittisiin typeryyksiin sortuvat pääkaupunkiseudun toiminnalliset tehostamisaikeet. Olisiko lyhytjänteisyyden ja omaan napaan tuijottelun"-typeryys meillä peräti geeneissä?