Vai, ettei surffailu muka kannata?
Kompastuin tänään artikkeliin, joka oli julkaistu jo viime syyskuussa Uudessa Suomessa, sen mielipidesivulla. Kirjoittajana oli KTM Kari Niilola ja otsikkona Toisenlainen näkemys Kekkosesta. Artikkeli on varsin pitkä, mutta ainakaan ensilukemalla en siinä havainnut sen paremmin virheitä kuin itse kokemieni asioiden osalta totuuden vastaisuutta. Käydyn keskustelun kommentteihin, joita oli 80 ja 28 sivua, en ole vielä yksityiskohtaisesti tutustunut. Nopea silmäys osoitti, että asiassa oli pysytty.
Toisenlainen näkemys Kekkosesta pitäytyy pitkälti käsittelemään Kekkosen ulkopolitiikan erityisesti hänen Neuvostoliitto-suhteensa siunauksellisuutta maallemme. Selkeästi vähemmän siinä panostetaan hänen valtakautensa sisäpoliittisiin seurauksiin. Erityisesti niihin vaikutuksiin, joiden kanssa joudumme edelleen elämään. Politbyrokraattiseen järjestelmäämme, joka aikalaisarvion mukaan on irtaantunut kansasta ja jota ei enää sen sisältä ole mahdollista muuttaa.
Järjestelmä koostuu neljästä kartellista tai tai neljästä etupiiristä, joista jokainen vahtii vain ja ainoastaan omaa etuaan.
- puolue-kartelli
- ay-kartelli
- agri-kartelli
- elinkeinoelämä-kartelli
Valitettavasti kartellirakenteessa ei kansalle juurikaan ole veronmaksajaa surempaa roolia, ei tilaa.
Olisi todella toivottavaa, että Kekkosen sisäpolitiikan kansallisen perinnön ennakkoluulottomaan tutkimiseen joku paneutuisi samalla analyyttisellä tieteellisellä otteella kuin Kari Niilola. Saataisi kästieltäväksi muutakin kuin Isän Aurinkoisen kritiikitöntä ylistystä. Tosiasioiden ja julkisen keskustelun perusteella saisimme tehtyä tilimme selviksi lähihistoriastamme.
21 kommenttia:
Kekkonen oli aikansa vanki.Kun yksi totuus ei toiminut hän oppi nopeasti toisen, joka alkoi lopulta uskoa kommunismin mahdolliseen voittoon maailmassa.Varmaankin hän mielestään oli isänmaan mies, mutta myöhempi aika ei tietenkään sitä allekirjoita.Olihan Rytikin isänmaan mies omassa ajassaan.KARTELLIT! Eniten kiinnittää huomiota tuo kartellisanan käyttö.En ole aiemmin oivaltanut miten mafiatyyppistä touhua suurin osa Kekkosaikaa oli.Oikeastaan Kekkosta kannattaisi verrata nykyiseen Putiniin.
Todellinen länsimainen markkinatalous ja yrittäminen oli ja pysyy meillä rajattuna joillekin sisäpiiriläisille.Eräs tuttavani on känyt oikeutta asiassaan ja juttu venyy ja paukkuu.Epävirallisesti sai tiedon ettei asia etene niin kauan kuin Keskustapuolue on niissä ministeriöissä.Kun lukee papereita joita ei pitäisi lukea on pakko vetää suora yhteys jopa Kekkoseen saakka.
Kekkonen on lopultakin se joka loi maan tavat.Kuten hän itsekin kuuluisassa puheessaan sanoi:"Syyttäkää minua-Kekkosta!"
OrNot
Luonnollisesti Kekkonen oli aikansa vanki. Ja noin vuoden 1960 alkaen hänen vallanhimonsa piti vankina suomalaisia. Kaikkia. Siitä hyötyivät jotkut, mutta enemmistö kärsi pelistä, jonka hän hallitsi mestarillisesti tilanteessa, jossa maahan oli syntynyt arvotyhjiö. Oman arvioni mukaan, hän onnistui kuohitsemaan kokonaisen johtajasuhupolven impotenteiksi uskomaan, että ilman tahtoa tapahtuva Neuvostoliiton pidäkkeetön nöyristely olisi reaalipolitiikkaa.
Henkilöitä, jotka hänen tahdillaan oppivat uusia arvoja tavataan kutsua opportunisteiksi? Ja sillä mitä mieltä kohde itse on itsestään, ei liene kovin suurta merkitystä? Varmaan Stalin ja Hitlerkin omasta mielestä olivat isänmaallisia? Sen sijaan sillä, miten ja miksi me muut suomalaiset annoimme hänen viedä omat arvomme lokaan, sillä on.
Vertailu Putiniin ei todellakaan ole kaukaa haettu. Sääli etten itse moista ensin havainnut.
Olen aina ihmetellyt kuinka syvälle yhteiskuntaan puolueiden lonkerot ulottuvat.AY-liike on toki suoraa SDP:n jatketta, mutta myös moninainen yritystoiminta.Nämä itsestäänselvät aluepoliittiset jutut jokainen tiesi ja yritti ymmärtää.Nykyisin homma on siirtynyt jopa erilaisiin viestintäyrityksiin sun muihin erikoisasemaan nousseisiin jäsenkirjafirmoihin.Jos ei poliitikko ihan itse niin ainakin lapset on siten sijoitettu mukavasti kiinnostaville paikoille.Sinnehän ne rahajonot ja pääomapurot onkin sitten mukava kanavoida.
Kun ns vapaa yrittäjä on hävinnyt muutaman kerran kilpailutilanteessa näille sisäpiiriläisille hän alkaa etsiä polkua sisäpiiriin.Liike on siis kahdensuuntaista.Kun huomaa keinot pärjätä niiden piiriin tulee tungosta.Joku voisi sanoa sitä lahjonnaksi, mutta ei se sitä ole vaan käyttäisin mieluimmin sanaa rikos.Nämä jututhan tulee vastaan kaavoituksessa,markkkinoinnin eri alueilla,kirjapainotuotteissa,mediavalinnoissa,henkilöstö valinnoissa jne.Loputon on se lonkeroiden määrä ja politiikan vaikutus.
Ei kukaan usko jos sanoisi Keiteleen rannalla seisovan motellin joka ainoan asian riippuvan palveluntarjoajan suhteesta oikeaaan puolueeseen.On ilman muuta Kekkosen ja edustamansa puolueen syy jättää maahan tämänkaltainen itämainen tapa ja perintö.
Tämä perintö liene suurin syy yrittäjyyden heikkoon suosioon nuorisonkin keskuudessa.Eihän se kannata jos ei samalla sitoudu jonkun lonkeron jäseneksi. Tokkopa kannattaa pistää pääomiaan ns. "Hodorkovskin puolesta".Muistan erään tapauksen missä asiakkaani sai potkut kun oli tilannut yhtiöltäni työn työn.SopimusPaperi muuttui viikossa tyhjäksi sivuksi.Arvata saattaa ettei se tilaus johtanut lopulliseen tekemiseen vaan jostain ilmestyi uudet naamat, joiden yhteys oli ilmiselvä.Oli connection niin puolueeseen kuin erääseen perheeseen.Kekkosen perinnesäätiö jatkaa toimintaansa arkadianmäellä päivittäin.MOT
Hei Hakki ja Tobe. Pojat puhuu taas asiaa.
Totta on, että nuo Kekkosen ajan käytännöt ovat edelleen voimissaan ainakin ihan kaikessa osuustoiminnallisessa (keput) "yrittämisessä" ja tietenkin kaupunkien ja kuntien töissä. - Itse olen firmoiltani kieltänyt tekemästä edes tarjouksia kummillekaan.
- Joskus olen ehdottanut että "tutkivien journalistien" kannattaisi mennä vaikkapa Leville pariksi kevättalven kuukaudeksi. Komensin omia miehiäni sinne tekemään listan näkemistään henkilöistä. Pääsääntöisesti heidän raporteissaan mainittujen henkilöiden edustamille firmoille emme tee tarjouksia!
- Joskus olen myös kehottanut "tutkivia journalisteja" seuraamaan jotakin kaupungin työmaata. Esim. kuinka monta minuuttia päivässä jokin kaivinkone on käynnissä. Itse potiessani selkäleikkaustani muutama vuosi sitten Espoossa, seurasin kun kaupungin 3 työmiestä + valtavan suuri kaivinkone+ taukopirtti rakensi leikkipuistoon lasten hiekkalaatikkoa.
Työ kesti 3 pv. Kaivuri kävi aamuisin n. 10 min, jotta hytti saatiin lämpimäksi. Kaivinkoneen kauha oli niin suuri, ettei se mahtunut hiekkalaatikkoon ollenkaan. Siis sitä ei voitu työhön käyttää! Miehet tekivät työn lapiolla.
Kyseisen työn olisi yksi (1)terve mies tehnyt 2 tunnissa lapiolla ja rautakangella + vatupassilla.
-Myös nuo kymmenet jokakesäiset siltarumputyömaat ympäri Suomea ihmetyttää. Aina ne keväisin avataan, pannaan betoniporsaat paikoilleen ja rajoitus 50 km/h. Sitten koko kesänä ei näy ketään ennenkuin syyssateiden aikana vähän ennen pakkasia se työ sitten tehdään päivässä tai parissa.
Normaalissa markkinataloudessa ei mikään yllä mainittu esimerkki voi toimia. Jotakin voitelua siellä tarvitaan.
OrNot ja pekka väinämö
Käydessäni uimassa tyttäreni kanssa tässä välillä tuli mieleen toinenkin, johon UKKta voisi vallanhalun ja opportunismin lähtökohdista verrata. Timo Soini. Ohjelmaa ei nimeksikään, takki kääntyy miten sattuu ja periaatteet muuttuvat tilanteitten myötä.
Nyt kun säätiöt ja yhdistykset ovat joutuneet luupin alle puolueet ovat lähteneet pilaamaan myös osakeyhtiöiden mainetta. Juuri ne "puolueita lähellä olevat" osakeyhtiöt saavat, puolueita lähellä olevien oppi- ja kuntoutuslaitosten lisäksi erilaiset koulutus-, kehitys-, innovaatio- ynnä muut sellaiset tuet, jotka alakohtaisesti vääristävät markkinoita. Puhtain paperein ei sille sektorille kannata mennä. Jäsenkirjaa ei välttämättä tarvita mutta oikeat suhteet ovat "must". Muussa tapauksessa pisteytykset huolehtivat siitä, että varsinaiset yrittäjät ja yritykset eivät kuitenkaan sopimuksia saa.
Pellervolainen osuustoimintaliike on ihan oma oligarkkiansa, jota ei edes K-kauppiaan kannata liikaa arvostella. Eikä myöskään kaiken maailman ruoan hintaselvitysryhmien. Käy muuten niin, että sika-Anttilan kassakaapista loppuu tilat.
Mutta taitaa siellä olla toisena isona porukkana olla mukana myös kokikset?
Nämä sulle mulle kuviot toistuvat ja yllättävät jatkuvasti.Jo aikaa sitten Kepun johdosta poistuneen pojat ja tyttäret löytävät paikkansa kansakunnan tarjoamista tehtävistä.Luokkayhteiskunta on edelleen luokkayhteiskunta.
Hiukan nolo esimerkki oli mielestäni aikanaan Ahtisaaren pojalle rakennettu erityistehtävä siviilipalvelun ajaksi.
Nolo siksi, että isästä on tullut senjälkeen melkoinen kansansankari nobeleineen.En epäile Markon kykyjä-päinvastoin, mutta juuri tuossa asemassa tyylitajulla olisi suuri merkitys.Olisi ollut!
OrNot
Kyllä ne demarit omaavat ihan samat nepotismin temput kuin kepulitkin. Juuri siksi olen ollut jo vuosia ollut punamullan vastustaja. Tähän mennessä juuri se porukka on rakentanut maahan Maan Tapaa. Kleptokratiaa, kuten Erkki Toivanen asian artikuloisi. Vasta viime aikoina kokikset ovat kauppakamaripoikiensa hauiksilla alkaneet ymmärtää mitä kaikkea olisi saatavissa. Mutta ilmeisesti elinkeinoelämän-kartellista tulee helpommin ja enemmän? Vihriät vasta harjoittelivat, omaksuen tavat varsin mutkattomasti. Nyt sitten Soinin porukka tekee tuloaan. Ja siitä kulut sen kun kasvavat.
Seurasin Kekkosen ajan ja vähän myöhemmänkin ajan vientikauppaa usein läheltäkin. Ei siellä minusta mitään johtajasukupolvea kuohittu impotenteiksi ja tahdottomiksi nöyristelijoiksi. Mutta lienee selvää terveellä maalaisjärjellä että ei neuvostoliittolaiset varmaan kauppaa halunneet tehdä vihamielisesti suhtautuvien kumppanien kanssa.
Kekkosen tai kepun poliittiset poliitikkovastustajat varmaan kuohittiin ja ehkä sitä Hakki tarkoititkin?
Minusta vertailusi pelkästään Timo Soiniin vallanhalussa ja opportunismissa on jäsentymätön. Minusta alat jo potea soini-fobiaa ;) Eiköhän kaikilla poliitikoilla ole enemmän tai vähemmän vallanhalua ja opportunismia. Niin ja on muuten perussuomalaisilla ihan oikeat ohjelmatkin
http://www.perussuomalaiset.fi/ohjelmat
kuten muillakin puolueilla ettei se puolue pelkästään Timo Soinin letkautuksia ohjelminaan pidä.
Suosittelen uudelleen Ruukinmatruunan blogissaan tekemää analyysia reaalipoliitikosta (Soini mainittu siellä ihan erikseen) - tässä linkki sarjan 1. osaan:
http://takkirauta.blogspot.com/2009/03/reaalipolitiikan-oppitunti-osa-i.html
Tuo kartellijaottelusi oli hyvä. Hiukan mietin mihin kuuluu virkamiehet? Puolue- ja AY-kartelliinko?
IsoIgor
Meillä ihmisillä on taipumus tarkastella tapahtumia niiden aikaansaannosten kautta. Siksi niin usein olemme valinneet väärin. Siksi niin moni uskoo siihen, että vaihtoehtoja ei poliitikoilla tai kansalaisilla ole juurikaan ollut. Eikö olisi hyvä, että edes nyt ennakoisimme tulevan tilanteen, ennen kuin on liian myöhäistä? Emmekä yritä vasta sitten, kun on turhaa enää rypistää?
Kekkosen tai kepun poliittiset poliitikkovastustajat varmaan kuohittiin ja juuri sitä Hakki tarkoititkin?
En usko potevani Soini fobiaa, vaikka varmasti sekin olisi mahdollista? Sen sijaan uskon, että päästämällä opportunistisen populistit "valtaan" teemme karhunpalveluksen olemassaolollemme. Kun kepu on ollut outo lintu koko II maailmansodan jälkeisen ajan, Soinin porukka - ei siis välttämättä ollenkaan Soini - muodostaa aivan uuden tason osaamattomuuden pesäkkeen.
Politiikassa asiat ovat, kuten tiedät sitä miltä ne näyttävät.
Tutustun takkirauta - linkkiin.
Hakki! Miksi arvelet juuri perussuomalaiset 'osaamattomuden pesäkkeeksi'? Perustuuko muuhunkin kuin tuohon 'populismi'-leiman lyömiseen? Minä näkisin mielelläni esimerkiksi fil.tri Halla-Ahon Astrid Thorsin sijasta maahanmuuttoministerinä ja uskoisin osaamistakin löytyvän - mainitakseni vain yhden hyvin tunnetun esimerkin. Ei se osaaminen vain yhteen kykypuolueeseen voi olla siunautunut.
IsoIgor
Kun rehellinen yritän olla, sekä itselleni että muille, en kykypuolueisiin ole enää pitkään aiokaan uskonut. En ensimmäiseenkään. Ne harvat kyvykkäät, jotka itse kustakin puolueesta löytyvät vaiennetaan aika nopeasti.
Ongelma löytyy aivan samasta mega-trendistä, jonka vuoksi ensin suurin osa Eurooppaa 1920-30 luvuilla ajautui diktatuuriin. Rosenbergillä ja Eichmannillakin oli osaamista. Jopa ennen 1939. Enkä väitä persuja osaamattomuuden pesäkkeiksi, en ollenkaan. Varmasti sieltä osaavia löytyy.
Väitän, että persujen ja muiden "uusien" voimien myötä avaamme Pandoran lippaan. Ja paluu "normaaliin" tapahtuu jälleen vaikeutetulla asteikolla. Siis sen jälkeen kun kansalaisten mahdollisuus vaikuttaa yhtään minkään on lopullisesti poistettu.
Hakki veliseni! Synkkä on skenaariosi.
Käsittääkseni uskot vain perinteisiin puolueiden eli sittenkin jonkinlaiseen status quo'hon. Ja tarkoitat että tehtäisiin vain vallankumous noiden puolueiden siällä, niinkö?
Kyllä siellä keski-Euroopassa ongelmana oli Hitlerin juutalaisviha ja sotahulluus. Ja niin vähän puhuttu johtamisoppi eli Fuehrerprinzip. Demokratia poistettiin käytöstä. Työtä ja leipäähän Hitler joukkoineen onnistui tuomaan omilleen.
Kun otin esimerkkinä Halla-ahon Astrid tädin perussuomalaisena korvaajana maahanmuuttoministerinä en odottanut sentään Rosenberg/Eichmann vertailua.
Tottakai kaikenlaisia kauhukuvia voi maalailla perussuomalaisista Pandoran lippaaseen kahlittuina pahuuden voimina. Ja voi uskoa että perussuomalaisten vaalivoiton jälkeen ei ole edes nykyisen kaltaista demokratiaa. Mitä sitten olisi paluu 'normaaliin'? Pitäisikö Lipponen ja Niinistö kutsua takaisin elinikäiseen valtaan? Kukas Kepusta kutsuttaisiin, Väyrynenkö? Silloinko kansalaisten vaikutusmahdollisuudet olisivat kohdallaan?
En minäkään kritiikittömästi perussuomalaisiin suhtaudu. Perussuomalaisissa laajasti esiintyvien maahanmuuttokriittisten heterogeenisessä joukossa on vuosien varrella näkynyt 'puhdas rotu' aatteenkin kannattajia. Maahanmuuttokriittisten yhteydessä usein esiintyvä sana kansallismielinen VOI pitää sisällään tuollaisenkin aspektin mutta en menisi kuitenkaan leimaamaan.
Isogor
Kieltämättä. Synkkä on skenaarioni. Se on sitä jopa siitä huolimatta, että mahdollisesti persuille käy kuten emopuolueelle aikoinaan. Vähän vastuuta, paljon riitoja ja hidas näivettyminen. Toisaalta, on tietysti aika epätodennäköistä, että tässäkään historia toistaisi 1:1 itseään.
Pitäytyminen kepun, demareitten, rkp:n ja kokiksien hallintokulttuuriin on ajatuksenakin yököttävä.
Hienovaraiset vihjeet ovat minulle aina olleet vähän hankalia. Ehkä olisi pitänyt pysyä kansallisissa nimissä? Lapuan liike, AKS, IKL, Susitaival, Kosola, Kekkonen? Tilanteessa, jossa mielestäni saattaa olla kyse demokratian itsepuolustuksen tarpeesta, pyrin toimimaan ennen kuin on liian myöhäistä. Sillä jossain vaiheessa on liian myöhäistä.
hakki...juuri siitä on kysymys mitä minulle kommentoit....punamulta loi pohjan tälle kuluautomaatille.Vihasin todella niitä aikoja joista ikäni vuokis olen saanut nauttia aivan liikaa.Vaaleissa on ollut usein kysymys äänestämisestä jotain vastaan, eikä kenenkään puolesta.Niin se on nytkin.Persujen protesti ei auta meitä mihinkään ja lämmittää samanverran kuin kuset housuissa pakkasella.
On naurettavaa, että muutos nykymenoon on haettava Kokoomuksesta, joka nyt näyttäisi olevan johtava hallituspuolue jatkossa.
Kokoomukseen on sisälle saatava muutos jotta maassa voi tapahtua muutosta.Kenen kanssa se muutos voi tapahtua? Ei ainakaan jarrupuolue Kepun ja nyt taitaa se SDP:kin painaa jarrua ...meillä ei voi hallita ilman noita vanhoja puolueita.
Työmarkkinatkaan eivät näköjään neuvottele itse itsensä kanssa vaan aina vaaan ne ay-haamut pitää lankoja käsissään.
Mikään ei muutu, koska kansaa laulaa "mikään ei muuttua saa!"Entiset edut ja hieman lisää.
OrNot
Muutosvoimana kokikset? Tällä johtoporukalla? Johan on visiot. Lähes yhtä konservatiivinen puolue kuin kepulit ja demarit yhdessä. Mutta yksityistämisen, ulkoistamisen, tuloerojen kasvattamisen siunauksellisuus, NATOn, köyhien kyykyttämisen pyhän ideologian ylläpitäminen ja vääjäämättömään loppuun vieminen ei kansakuntaa ainakaan yhdistä. Eikä pienellä maalla tässä maantieteellisessä paikassa ole moiseen varaa.
Niin. Mikään ei muuttua saa. Paitsi mulle, kaikki, heti, nyt. Ja vielä vähän enemmän. Muista viis.
Luit huonosti hakki...minähän sanoin, että Kokoomuksen sissälle on saatava muutos, jotta maassa tapahtuisi muutos.
Logiikkani (jos se sitä on?) perustuu siihen, että nykyiset puolueet ovat jokatapauksessa vallassa vielä pitkään.
Uudet kortit ovat arvaamattomia ja niiden taustat täysin kysymysmerkkejä.
30 luvulla Weimarin sotkuisen demokratian jälkeen porvaristo etsi turvaa kommunismia vastaan katujen vastavoimasta ja nosti natsit valtaan.Kun homma ei heti toiminut niin valtalait käyttöön ja kaikki olivat hetken onnellisia.Hetki oli lyhyt ja ei perustunut realistiseen maailmankuvaan maan mahdollisuuksista.
Maailma on toki toinen.Maailma on jopa niin erilainen, ettei sitä ratkaista Suomen eduskunnassa.Presidenttimmekin pystyi puheessaan vain heikosti kuvailemaan missä maailma menee.Ei noussut kansansa yläpuolelle johtavana osaajana ja ymmärtäjänä, vaan jäi sinnne kansansa tasolle.Ruikutti sitä samaa mitä joka toinen toriparlamentti kautta laajan isanmaan.
Muutosvoima? Missä se on hakki?Protesti on yhden lööpin kokoinen.
Taisi Ulrike Meinhof sanoa jotenkin näin:"Jos sanon etten hyväksy jotain - se on protesti. Jos toimin ettei se mitä en hyväksy ei enää koskaan tapahdu-se on muutos."Heikkomuistinen lainaus.Sori.
OrNot
Kyllä minä luin mitä kirjoitit. Enkä tähän mennessä ole törmännyt siihen, että sinulta logiikka pettäisi.
Kuten varmaan muistat en usko, että tätä peliä voi järjestelmän sisältä enää muuttaa. Koskee myös yksittäistä puoluetta. Varsinkin kolmea suurta. Jarrumiehiä ja edunsaajia, niitä joilla on vaarana menettää liian paljon, on aivan liikaa. Ja mikä tahansa muutoksen aikaansaaminen on enneminkin vuosikymmenten kuin vuosien asia. Etkä sinäkään ihan nuorelta enää vaikuta? ;-)
Mutta yrittää voi luonnollisesti vähän vanhempikin?
Meinhof yritti vaikeampaa kautta ja väkivallalla. On kyllä olemassa siistimpikin keino, joka voi tuoda muutoksen. Mutta sekään ei voi tulla rakenteen sisältä.
Kiitän saamastani tuesta logiikkani osalta!
Kun tätä maata halutaan muuttaa se tapahtuu vasta kun next generation sen tekee.Sen se kohta tekee!
Minä yritän miettiä kuinka seuraava vaalikausi voisi tuoda jotain uutta ja virkistävää tähän touhuun.
On ihan selkeä homma ettei virkamiehet virkoja lopeta.Eivät ainakaan omaansa.Ei Kepun kanssa kuntamäärät putoa.
Ei SDP:n kanssa synny minkäänlaista työmarkkinasopua / uutta mallia. Kansakunta nyt vain menee sen kovemman kaavan mukaan.
Nyt jo luullaan että vienti taas vetää ja pelastaa maan.Demarit suunnittelevat jakavansa kakun ennenkuin se on paistettu.
Pörssissä häärivät miettivät kuumeisesti osinkohuumassaan kuinka ulosmittaavat maksimihyödyn tästä syntyneestä odotusarvosta.Elämme spekulanttien kultaista talvenselkää.
Kaikki mahdollinen on saatava ennenkuin Hetemäen paperia tutkitaan päätöspöydässä.Kilpailukyvystä ja yrittäjyydestä ei puhu kukaan.Kävin tuosssa tukkutorilla muutama tunti sitten.Ihmettelin miksi he hinnoittelivat kaikkia tuotteita uudelleen.Katsoivat kuin hölmöä."Etkö tiedä että nyt kaikki hinnat nousee?"En todellakaan tiennyt.Miksi ne juuri nyt nousevat.Vastahan luin Kauppalehdestä , että ruokamme on euroopan kalleinta.On kuulemma energiakulut nousseet ja palkat nousseet ja kuljetus noussut ja tuottajillakin nousupaineita.Taitaa minun logiikkani sitten reistata, koska lulin että olemme taantumassa ja vasta sieltä ylös tulossa.Luulin että alentunut kysyntä ja heikompi ostovoima on pitänyt hinnat paikoillaan.Kiihtynyt kilpailu jopa pudottanut niitä? Olen nukkunut tiedon ohi.Olen siis ollut ulkomailla ja en huomannut ettei se koske Suomea mikä tapahtuu keskieuroopassa.
Mikään ei muutu - ennenkuin kaikki muuttuu.Yksi ei muutu - ennenkuin toisetkin muuttuu.
OrNot
Täytyyhän miestä mäessä avittaa. Eikö? ;-)Mutta olen kyllä tukkutoriepisodisi jälkeen asettamassa tiettyjä varauksia.
Miksi vasta "next generation"? Kun olemme ainakin ikämme puolesta ja äänestäjinä olleet vähintäänkin tätä sotkua puuttumattomuudellamme ja passiivisuudellamme edistämässä, eikö meillä ole todellakaan mitään velvoitteita?
Politbyrokratia käsittää sekä poliitikot että virkamiehistön. Itse asiassa meidän elinaikanamme ne ovat sekoittuneet jo joukoksi jota ei juurikaan kannata eritellä. Skit allt sammans sanoisi ruåttalainen. Poisluettuna suorittava porras, joka tekee hommiaan; opettajat, lääkärit, tuomari, poliisit, palomiehet, kantapeikot....
Poliitikot lanseerasivat ennen viime vaaleja termin jakovara. Kai se viestii siitä minkälaisena he roolinsa näkevät? Jakoautomaattina. Ja jos edes jossain määrin olisi pyrkyä tasajakoon, niin mikä ettei. Vaan kun omat kädet ovat lähimpinä. Aina. Näin niitä tuloeroja luodaan.
Tukkutoriepisodiisi osoitti vielä opintovaraa, sillä jo kauan on perhosefekti huolehtinut ruoan hinnasta. Mutta edunsaaja ei koskaan ole kuluttaja.
Nuo poliitikkojemme luomat sanat muodostuvat mantroiksi joita hoetaan.Sitten ne " jakovarat" sun muut yhtäkkiä katoavat.
Ne ovat kärsineet inflaation ja ne eivät kohta hyödytä käyttäjäänsä.Kaikki ikävät sanat jätetään jotta voidaan menestyä.Käytetään sanoja "fantastinen"...ja "täpinöissään".Keksitään Soinimaisia letkautuksia koska niillä saa mediahuomiota.Hölmöintä on että niitä käyttää joku tosikko jonka suuhun ne eivät sovi. Next generation? Koska en usko että muutamat rakkaat naapurini ja suurta palkkaa nauttivat kanssaihmiset eivät aio luopua eduistaan ja viroistaan siirtyäkseen kilpailutalouteen-vapaille markkinoille muiden tuottavien rinnalle.Siksi uskon vasta eläköitymisen ja virkojen lopettamisen kautta tapahtuvaan muutokseen.Se ei ole pessimismiä vaan realismia.Onhan ikävä kyllä niitäkin (=SDP) jotka uskovat että maksimaalinen luku ihmisiä yhteiskunnan palveluksessa tuo paremman tuloksen kuin minun ideani. He eivät kuitenkaan ole koskaan kertoneet minkä lisäarvon vaikkapa 200 uutta verovirkailijaa kansantalouteen tuovat? He eivät kerro kuinka kansakuntamme vaurastuu jos vaikka lisätään kuntien määrää sadalla.
Olemme kanssasi aika samaa mieltä näistä -eikö totta.Mikä olisi se nopea tapa ilman vallankumousta?En näe sellaista.
Moraalinen muutos voi olla nopeaa ja asenteetkin saattavat heilahtaa, mutta se, että virkamies virastaan luopuisi vaikka turhaksi todettaisiin.Ei se ei tapahdu.
OrNot
Jakovara on ihana sana. Silloin kun siihen on varaa. Vaan meillä ei ole. Fantastista on kaikki se minkä Jyrki-boy katsoo sen ansainneen. Ja "hauskinta" on, että aivan liian moni tuntuu uskovan tähän tyhjään tynnyriin.
Aivan ilmeisesti olemme valitettavan samaa mieltä näistä. Vaan me olemme meneviä miehiä, emme tulevia. Ja, jos minulla ei olisi lapsia ja lapsen lapsia toteaisin, että sen kun hoidatte hommanne. Vaan kun menee niin pieleen vain kun voi, pitäisikö olla vaan hiljaa? Vaikka tietää, ettei oma äänemme mihinkään kanna.
Turhaa minulta on kysyä Mikä olisi se nopea tapa ilman vallankumousta? Minulla kun on ehdokas. JOKU MUU, vallankumous jos onnistuu.
Lähetä kommentti