tiistai 14. heinäkuuta 2009

Uusi talous on täällä, nyt.

Ei vuoden 2007 kesän vastuutonta työehtosopimusrallia seurannutkaan inflaatio. Deflaatio ehti ennen. Ja jos taas saisi ennustaa, ei deflaatiostakaan mitään haittaa ole kellekään. Mitä nyt hinnat vaan laskee.Ensin vähän ja toivottavasti myöhemmin vähän enemmän.
Vaan tuskin kaikki laskevat? Jos laskevat ja sitä kauan kestää aloittaa Herra Spekulaatio työnsä. Kukaan ei halua ostaa, sikäli kun sen voi välttää, koska huomenna kaikki on halvempaa. Ja ylihuomenna vielä sitäkin halvempaa.
Elämme mielenkiintoisia aikoja. Nauttikaamme siitä.

10 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Ihan vain mielenkiinnosta: kuka mielestäsi v 2008 kesällä oli vastuuton kun kirjoitat vastuuttomasta työehtosopimusrallista? Ja minkälaista olisi mielestäsi ollut vastuullinen TES kierros silloin kesällä 2007?

hakki47 kirjoitti...

Vastuuttomia olivat EK, Teknologiateollisuus, Metalli- ja Kemianteollisuus, jotka nostivat kuntapuolen odotukset taivaisiin ja seuraavan talven aikana ajoivat muut palkankorotukset kestämättömän korkeille tasoille.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2007/09/05/tervetuloa-inflaatio/

Tobe kirjoitti...

Jos sairaanhoitajien kuoppakorotusta ei olisi tullut...ai tuliko se sittenkään???...tämä maa nyt vaan maksaa huonoja palkkoja melkein kaikille.
Se on perinne..sellainen sopiminen puolessavälissä pitkää siltaa.En usko että next generation hyväksyy koulutetun ihmisen alipalkkaista työtä silläkään verukkeella , että yhteiskunta kuulemma maksoi osan koulutusta.Vertailu muuhun länsieurrooppaan pakottaa nostamaan koulutettujen ihmisten liksaa..simple as that.Jos esim.eläinlääkäri meneekin Sysmän sijasta vaikka Englantiin on sinänsä korkea palkka samantien kertoimella 4-5x.
Joku työvoiman ylitarjonta voi teoriassa sotkea tätä kehitystä.Niinpä samalla tuomitsemme itsemme korkeisiiin veroihin ja hintatasoon.Deflaatiosta muuten seuraa useimmiten stagnaatio kun kukaan ei myy tai osta.Se taas tarkoittaa rakentamisen pysähtymistä ja työttömyyttä.Mutta milloin meidän kustannuksemme karkasivat käsistä niin että 2001 sai kahvikupin 1,20 markalla ja nyt se maksaa paikasta riippuen 2,10-2,60 euroa...siis jopa yli 15 entistä markkaa.Erikoiskahvit sitten erikseen.Nautin juuri eteläisessä Ranskassa espresson hintaan 1 euro ja kalliimmat versiot 1.40€...mikä täällä maksaa?Työvoima? Vuokrataso?Ahneus? Pieni volyymi? Vastaus on simppeli....markkinavoimat (kysyntä/tarjonta) ratkaisee...jos kansa on valmis maksamaan tuplasti niin sen se joutuu myös maksamaan.Jos jotain kivaaa sosialismissa oli niin se tapahtui muinaisessa Tsekkoslovakiassa.Oluen (Pivon) hinta oli sidottu leivän hintaan ja leipä oli todella halpaa, koska jotaain köyhän oli syötävä.Niinpä Suomimatkailijalle tuoppi maailman parasta malalsta maksoi 50 penniä -1 markka Suomen rahaa.Nyt en edes kerro miten halpaa se oli jos oli vaihtanut kadulla markkansa vaihtosuhteella 1=5.Ei ihme, että meillä moni luuli sosialismin sittenkin toimivan ihmisen parhaaksi.Ahoj! Prosit! MOT.

kirkkovene kirjoitti...

OrNot

"Vertailu muuhun länsieurrooppaan pakottaa nostamaan koulutettujen ihmisten liksaa..simple as that." Onko tämä sitä osaamisen vientiä, vai osaajien vientiä? Kotimarkkinamme on nyt EU. Vaan milloin ns. päättäjät alkavat sen huomaamaan, heaven only knows.

Mutta ensin lähtövuorossa ovat paperimiehet. Rakennusmiehet? Metsäkoneen kuljettajat? Sorvaajat? Metallimiehet? Vaan lähtevätköhän? SAKlta lähtee jäsenet mutta me maksamme korvaukset....

"Deflaatiosta muuten seuraa useimmiten stagnaatio kun kukaan ei myy tai osta." Ja jos ei se vielä riitä saadaan aikaan stagflaatio. Kun taloudelliseen pysähtyneisyyteen liitetään korkea inflaatio. Ja varmaan tällä kertaa saadaan vielä jotain muutakin kivaa ja kaunista, jota sitäkään ei vielä ole kohdattu.

"mikä täällä maksaa?Työvoima? Vuokrataso?Ahneus? Pieni volyymi? Vastaus on simppeli….markkinavoimat (kysyntä/tarjonta) ratkaisee…jos kansa on valmis maksamaan tuplasti niin sen se joutuu myös maksamaan. Bingo!!! Suomalainen ei valita.

juhamatti kirjoitti...

Hintataso nousee jatkuvasti, eikä vähiten kaikenlaisten kunnallisten välillisten veroluonteisten maksujen kautta. Jos meillä kahvilahinnat eteläisen euroopan maihin verrattuna ovat kieltämättä korkeat, niin moniko tietää sen pykälä,- säädös,-ym kustannusviidakon vaikutuksen mikä yksittäiselle yrittäjälle koituu. Entisenä kahvilayrittäjänä Etelä-Suomalaisessa pikkukaupungissa toimineena muistan kahvin ja pullan 8Mk.n hinnan riittäneen niukin naukin toiminnan pyörittämiseen silloisella vuokratasolla vuonna 1995. Muiden tuotteiden hinnat samassa suhteessa.

Pelkkä kahvikuppi maksoi silloin 4 Mk. Sen myynnillä ei kukaan pelkästään tullut toimeen. Hintatason nousu pelkkää kahvilassa myytävän kupin hintaa katsomalla ei anna oikeaa kuvaa Suomen yleisen hintatason karkaamisesta pilviin. Jos palkkataso 15 vuodessa, niin myös kaikki muutkin kustannukset ovat nousseet vähintäin samassa suhteessa.

Markkinatalouden pitäisi hoitaa hintojen pysymisen balanssissa. Onko kuluttaja sitten hölmö maksaessaan liikaa, varmaan jossain tapauksissa. Onko järkeä maksaa vanhoista huonokuntoisista asunnoista enemmän kuin aivan uusista. Kuka maksaisi 10 vuotta vanhasta autosta enemmän kuin uudesta. Ei tavallinen asuinrakennus poikkea muista kulutushyödykkeistä, se vanhenee ja rapistuu kuten kaikki muutkin tavarat.

Summa summarum, kansa aina kaiken maksaa, pidetään se mahdollisemman valveutumattomana ja mistään mitään tietämättömänä niin rahaa tulee. Eihän politiikka minua kiinnosta, onko se jotain löpinää jostain yhteisistä jutuista, ei vois vähempää kiinnostaa ( lainaus erään teinin kommentista ). Mitäpä pessimisti tähän voisi todeta??

hakki47 kirjoitti...

juhamatti

pässinpäistä en osaa sanoa, mutta tuossa seuraavassa voi olla viisauden siemen. Siis minun mielestäni. "Eihän politiikka minua kiinnosta, onko se jotain löpinää jostain yhteisistä jutuista, ei vois vähempää kiinnostaa ( lainaus erään teinin kommentista )."

Hankan kirjoitti...

Hyvä. Niin se on. Rikas maa tarvitsee paljon köyhia ja tietämättömiä hoitamaan yritysten toimeentulon marginaalituoton ja samalla markkinoilla säilymisen. Tämä oli jo aikoinaan (ehkä noin 1990) Gunnar Adler-Karlssonin toteamus. Nyt tämä ennuste on osoittatunut täsmäennusteeksi. Tuloerot ovat kasvaneet aivan härskisti ja todelliset hyvinvointi-indikaattorit näyttävät, että vuoden 1989 hyvinvointitasosta on pudottu pahasti ja ehkä lopullisesti.
(Tilastokeskus Jukka Hoffren: genuine progress indeksi (GPI):.

hakki47 kirjoitti...

Hankan

"vuoden 1989 hyvinvointitasosta on pudottu pahasti ja ehkä lopullisesti." Aamen

Yhteiskunnallisessa todellisuudessa vaan lopullista ei yksinkertaisesti ole. Meillä kyllä on ensi keskitytty vaientamaan vaatimukset hyväksyä erilaisuus ja vaadittu hyväksymään tasapäisyys, sitten vannottu yksinomaan tuloeroja kasvattavaan politiikkaan ja seuraukset näkyvät. Rikkaat ovat rikastuneet ja valtaosa väestöstä on köyhtynyt. Ja sen ovat saaneet aikaan poliittiset puolueet ja heitä edustavat kansanedustajat.

Mutta kunnon 1960-lukulaisen, siis sellaisen joka silloin oli nuori, tavalla muistutan mitä John F. Kennedy sanoi: "Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable."

Sillä tavalla yhteiskunnallinen todellisuus vaan toimii.

juhamatti kirjoitti...

Kaikki on suhteellista. Antiikin aikoina orjat tekivät tavalliset arkipäivän työt. Parempi väki kulutti aikansa tärkeämpien askareiden parissa, kuten pohdiskelemalla taivaankappaleiden asentojen
merkitystä lukuisten Jumalien mahdollisuuteen vaikuttaa henkien maanpäälliseen touhuamiseen elävien keskuudessa. Hetkinen, oliko se sittenkään antiikin aikoina?

Niin kauan kuin pallo pyörii mikään ei muutu.
Kuten ns. entinen mies tokaisi ovelleen tulleille "uskontoa todistavalle henkilöparille ", jotka halusivat keskustella maailmanlopusta, sitä ei tule niin kauan kuin myllyt jauhaa ja miehen, piip, seisoo.
Mies sai kuulla olevansa itse perkele.

Lievästi aiheesta harhautuneena, tai sitten ei, totean, että elämme todella mielenkiintoisia aikoja.

hakki 47 kirjoitti...

"sitä ei tule niin kauan kuin myllyt jauhaa ja miehen, piip, seisoo." Siis ilman Viagraa, huom.
ihan aiheesta MOT
;-)