perjantai 31. heinäkuuta 2009

Kesäloma ei vaientanut kansan kapinaa, kerrankin

Kai tässä täytyy lomailu vähitellen lopettaa.

Onneksi ja toiveeni mukaisesti puolueet kärvistelevät edelleen vaali-, puolue- ja syntymäpäivälahjarahojen sotkuissa. Painopiste on näköjään jo alkanut siirtyä Kepusta Kokiksiin ja erityisesti, kuinkas muuten Ike Kanervaan. Vaikka vielä se Rovaniemen kelkkatehdas otsikoissa näkyykin. Ihan hyvä niin. Mutta Kataisen suppusuusta ja ilmeisestä varautumisesta ja valmistautumisesta johtuen Kokiksien lahjomanvastaanotto-osasto on piilotettu liian hyvin.

Täytyy tässä sitten odottaa lisää yksityiskohtaisia paljastuksia ainakin demareilta ja vasureilta. Jälkimmäisiltä tuskin paljon irtoaa muuta kuin historian lehdiltä.

Oletko muuten huomannut miten helposti RKP on onnistunut selviämään tästä revohkasta? Kuitenkin puolueen saama rahoitus verrattuna sen poliittiseen painoarvoon lienee suurinta mitä maasta löytyy.

Jossain vaiheessa kokiksien puoluesihteeri ilmeisesti esitti, että kepuleitten hatusta vedetty 5.000 euron raja puolueelle annetun lahjoituksen ilmoitusvelvollisuudelle, sopii heille. Kyllä varmasti. Vielä paremmin sopisi 10.000 tai 15.000. Mitä sitä nyt pikkuroposista raportoimaan. Ja sehän lienee itsestään selvää, että lakiin ei sen rikkomisesta saa sanktioita sisältää. Kyllähän puolueisiin voi luottaa. Ja moisia rajoja kiertää.

Eikö olisi helpompaa lopettaa julkinen rahoitus kokonaan ja sallia ainoastaan yksityinen rahoitus? Verovapaat yksityiset lahjoitukset kerättäisi yhteiseen pottiin ja jaettaisi vuosittain puolueiden edellisissä eduskuntavaaleissa saamien äänten suhteessa. Muiden kuin normaalien  jäsenmaksujen vastaanottaminen kriminalisoidaan ja sanktioidaan niin että tuntuu. Siinä olisi hyvä täky demokratian tulosvastuullisuudelle.

Jos oikeusministerillä olisi munaa, hän lopettaisi Tarastin komitean esteellisenä, puolueiden mutta ei kansalaisten etua ajavana. 14 jäsenestä 9 edustaa puoluekoneistoja. 3 ministeriön edustajaa ja kaksi yliopistojen edustajaa, josta toinen hallinnee ääntenlaskun ja toinen mediatutkimuksen.

Missä on esimerkiksi perustuslain osaaminen, kansalaisoikeuksien osaaminen, valtiosääntöosaaminen? Niitä löytyy sekä yliopistoista että oikeuslaitoksesta. Niitä tarvittaisi, koska kyseessä on kansalaisten perusoikeuksiin, kansalaisten päätösvaltaan päätöksentekoon Suomessa liittyvä asia.

2 kommenttia:

eurooppalainen kirjoitti...

Katainen on kyllä aika veitikka! Ja sysimusta porvari se on tullut todettua. VM oli silmät ymmyrkäisinä kommentoimassa Iken lahjoitusta kriittiseen sävyyn. Jäbä nylkee jo kerran poispotkitun ministerin ja aatetoverinsa vielä uudelleen! ...tietysti pitääkseen suurimman hälyn "usual suspect"ssa, mutta kuitenkin. Vähän vaarallista, ottaen huomioon että konkarilla on varmaan omat kamunsa. Mitään valtataistelua tuskin tulee, mutta ei ne erilleen repivät voimat puoluetta ainakaan tervehdytä.
Samaten Eurovaalien aikaan mietin puoluejohtajan hyvin avointa tukea Stubbille, joka kuitenkin periaatteessa ehdokas muiden joukossa. Stubbin saavutuksia hehkutetiin, mutta lehdistö lienee nukkunut niiden tapahtuessa.
Onko kokoomus kauniit ja rohkeat kaartinsa voimin nyt niin kovassa nosteessa, että lähes sokeasti luotetaan? Jos näin on, niin suunnitellaanko tässä kepun teilaamista? Vaikka kesän yli, niin 2011 asti tämä törky ei kanna. Pääministerin 69t Novat ja kelkkatehtaat. Rapatessa roiskuu, mutta Ike on uhrattavissa, se on selvää. Nyt voisi olla mahdollisuus välikysymyksellä kaataa ja tehdä sinipuna. Carpe diem, Jyrki ja muut!

eurooppalainen kirjoitti...

...Tarkoitin tietysti sanoa, että ihmettelin puoluejohtajan hehkutusta Stubbista ja hänen saavutuksista ja avointa tukea Itälälle.

...aivot narikassa perjantai-iltapäivällä :)