lauantai 25. heinäkuuta 2009

Akateeminen vapaus (tuskin pintaa raapaisten)

Uutisblogi käsitteli tänään sopivasti Innovoinnin huippuyliopistoa, jota toissapäivänä itsekin ajattelin. Olisikohan siinä järkeä? Ilkka Lammen kirjoituksesta nousevat esille ainakin seuraavat asiat, joita myös totuuksiksi voisin nimittää:

Maailmanluokan yliopiston perustaminen hallinnollisella päätöksellä on enemmän kuin vaikeaa. Yliopistoilla on oma kehityshistoriansa, niitä ei luoda tyhjästä.

Monet huippuyliopistot ovat keskikokoisia yksiköitä. Suuruuden skaalaetu ei välttämättä tuota tavoiteltua tasoa.

Esimerkkeinä mainituilla amerikkalaisilla Harvardilla ja MIT:llä on omat kehityshistoriansa. Harvard perustettiin 370 vuotta siten yksityisten aloitteesta samoin kuin MIT vuonna 1861. Ne sijaitsevat Bostonissa kävelymatkan päässä toisistaan, niillä on kilpailua ja vuorovaikutusta ja niillä on runsaasti resursseja. Niitä ei voi matkia eikä kopioida.

Mitä maan korkeimmalta koulutukselta ja tutkimukselta pitäisi voida edellyttää?

Huippuosaamisen ja uuden huipputiedon tuottamista? Opetus- ja hallintohenkilöstöä julkishallinnolle? Osaajia suuryrityksille? Oppineita ihmisiä vietäväksi maailman turuille? Voittoa Hindustanian Päivälehden tutkimuksessa ”Maailman huippuyliopistot”?

Mitä opin saaneilta pitäisi voida edellyttää?

Erilaisuutta? Kriittistä ajattelua? Olevan kyseenalaistamista? Vallitsevan totuuden epäilyä? Haluun löytää vastauksia tai ratkaisuja ”tieteellisiin” ongelmiin? Valmiutta selvittää jo selvitetyiksi luultuja totuuksia? Auktoriteettien kumartamattomuutta?

En tunnista suomalaisen koulujärjestelmän edes yrittävän tuottaa pohjaa moisille edellytyksille. Enneminkin päinvastaisia. Meitä tavallisia kun on helpompi hallinnoida.

Montako yliopistoa meillä on? Montako sivupistettä niillä? Montako tämän jälkeen? Kuinka monta kyvykästä opettajaa nyt ei riittävästi pääse toteuttamaan itseään? Globalisaatiosta pelästyneenä muistaakseni sisäministeriö, tässä muutama vuosi sitten, listasi maamme kasvukeskuksia. Pääsivät kai yli neljän kymmenen. Kannattaisiko hallinnon keskittyä johonkin? Sitä paitsi, meillä ei ole pula tohtoreista vaan putkimiehistä.

Miksi hallinto ei keskity hallinnoimaan ja jättäisi kehittämisen niille jotka siitä jotain ymmärtävät? Miksi pupu vedettiin hatusta juuri nyt? En usko salaliittoteorioihin, mutta kehuvat Heinäluomaa ovelaksi. Olisiko tässä sittenkin vain kyseessä lahja sos.dem. valtiosihteeriltä sos.dem. opetusministerille ja ao. puolueen vaaliorganisaatiolle?

2 kommenttia:

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki;


"Mita opin saaneilta pitaisi odottaa"? Paljon, mutta ei mitaan uutta, silla vanha oppineisuus ei voi sallia, nahda uutta, koska tuolloin "vanhalla tiedolla" ei olisi sita auktoriteettia jonka varassa se saa vapaasti keinotella tallahetkella ja jota ilman se lakkaisi olemasta sellaisena kuin sen tunnemme, itsetarkeana mailman keskipisteena.

Tama ei suinkaan tarkoita, etta yksiloina olisimme mitenkaan poikkeavia. He, "kirjanoppineet", ovat taysin riippuvaisia kuten mekin, heidan taustansa "ohjelmoinnista" ja voivat ajatella, kuviteella ja toimia vain taustansa puitteissa, aivan kuten mekin. He ovat nostaneet itsensa, monien muiden samankaltaisten kanssa korokkeelle, johon vain samankaltaisille annetaan lupa tulla. Sama saanto valitsee meidan muidenkin kesken, menemalla sinne missa loydamme vastakaikua jota haluamme ja valttamalla sellaista jota emme halua.

Reaktiot ja vasta-reaktiot ovat koneellisten aivojemme koneellisia vastauksia haasteisiin, joten se mita emme tunne, tai emme halua tuntea, ei saa oikeutta lahestya ilman meidan "varauksia". Pidamme kaiken sellaisen "ei-kadenulottuvilla" ja siten taaten oman naennaisen riippumattomuuden, joka, pelkkana kasitteena, estaa lahemman asiaan paneutumisen, olipa tuo "kasite" toinen ihminen, tai mika hyvansa ei-teknillinen asia.

Yhteistoiminta, ollakseen mahdollinen, ei eroittele "koneelliseen" ajatteluun lukittuna, vaan sisaltaa itse toimintaan luovan elementin. Sitahan ei voi ennakoida, edelta kasin arvioida luovaksi, vaan on tapahtuma jossa kaikki onnistumisen vaatimukset tai epaonnistumisen pelot eivat ole lasna. Ajatuksen tila, jossa ajatus, sellaisena kuin sen tunnemme, on mennyt "kesalomalle".

Oijoi kirjoitti...

Hieno havainto, jatkamme samaa rataa.

"Kannattaisiko hallinnon keskittyä johonkin? Sitä paitsi, meillä ei ole pula tohtoreista vaan putkimiehistä."

Meittillä on tässä maassa jopa jonkilainen "työttöminen hilkkua vaille lisenssinsä menettäneden aasinajajien liitto" joka jo talkoilla ilman median jostain syystä suurempaa huomiota osoittamatta ansiokkaasti kerää kannatusavustussättiä sijoittajakokouksessa ja jo puolustaa Kl. palstolla esiintyneen WC nimisen porukan oikeutta pestä omia rahojaan pyramidissa ja vastustaa muutenkin poliisimme tutkintaa asiassa.

Vapaa maa ja oikeus tutkia toisen maksamalla työajalla tai kerätä pöljiltä hynät pois.

Tottakai meillä on oikeus tehdä omille seteleille kuin parhaaksi näemme - kolikkojen tärveleminen oli vanhan Suomen lain mukaan yleisen syytteen alainen rikos.

EU - kolikot saanet nykyjään kylvää minne haluat.

Niinkuin ei poliisilla olisi tärkeämpääkin tekemistä tässä maassa kuten kuskata kauppakeskuksen penkiltä rauhallisia housuihin paskoneita kotikiusattuja tissuttelijoita naapurikunnan asetukset täytäville pahnoille kun oman kunnan varat eivät riitä kunnon juoppopahnojen pitoon.

Pitäisikö nämä luvatta rahanpesua ja petos nimikkeen alla tutkimuksia suorittaneet poliisit panna korvamaan työnantajalleen laittomiksi ja itsenään pätevinä ja osaavina rahansijoittajina pitävien häiritseviin ja haittaaviin tutkimuksiin käytetty työaika ?

Sadan poliisin ja avustajan työaikaa ja materiaa toimistoineen yksi vuosi.

Sata työvuotta lisineen.

Tutkinnan takaa saattaa löytyä intressipiiri joka toimii rahalaitoksista annetun lain perusteella ja joka itse olisi halunnut häivyttää WC:ksi Kauppalehdessä lyhennetyn firman keräämät 100 miljoonaa euroa.

Nämä laitokset ja oikuksiemme puolustajat me ansaitsemme:

Valtiota meillä voi ja saa edustaa valtion hyväksi törkeästi julkisen asikirajan väärennellyt hovissa tuomittu "herra" ja syyttäjänä saa esiintyä "herra" joka muisti nimekseen, Jeesus Kristus Jumalan poika kärähtäessään naapurikunnan poliisien ilmeisesti yleisövinkin jälkeen perustetussa ratsiassa.

Meillä jo on tässä maassa riittävästi lääkäreitä jotka kirjoittavat asiakkaan haluaman todistuksen ja kertovat sinun tai syyttäjän olevan tilapäisesti syyntakeeton eli hullu ja tarvittaessa tekevät sen vaikka kaksissa miehin jos asemasi antaa aiheen mutta kuten havaitsit, todella, osaavia putkimiehiä puuttuu.

Niin, että..

Mihinkä "johonkin" tämän hyvän ja hyvin riittävän hallintomme pitäisi keskittyä ?